Vismeel Boilies Voor Het Karpervissen Gebruiken? Lees Hier Alles!

Vismeel boilies

Boilies zijn er tegenwoordig in alle kleuren, geuren en smaken. Grofweg wordt onderscheid gemaakt tussen zoete boilies en vismeel boilies. Beide soorten boilies hebben hun eigen voor- en nadelen. In deze blog lees je alles over het gebruik van vismeel boilies. 

Tip:

Wanneer gebruik je vismeel boilies?

Om te begrijpen wanner je het beste een vismeel boilie kan gebruiken, is het handig om wat te weten over de stofwisseling van de karper:

Vissen zijn koudbloedige dieren. Dit betekend dat hun lichaam de temperatuur aanneemt van de omgeving waarin zij zwemmen. De karper kan dus alleen invloed hebben op zijn lichaamstemperatuur door warme of koude delen in het water op te zoeken. 

Bij een warme lichaamstemperatuur werkt de stofwisseling van een karper sneller dan bij een koude lichaamstemperatuur. Een karper zal bij warme temperaturen dus meer voedsel kunnen verwerken en verteren dan bij koude temperaturen. 

Vismeel boilies zijn erg voedingsrijk. Vismeel boilies kan je daarom het beste gebruiken bij warme watertemperaturen (17-23 graden), aangezien de vis dan ook veel voedingsstoffen nodig heeft. Als je bij koude watertemperaturen (<11 graden) vismeel boilies gebruikt zou het kunnen dat de karpers snel verzadigd raken, waardoor ze niet optimaal azen. De kans op het vangen van een karper is dan verminderd. 

Welk jaargetijde is geschikt voor vismeel boilies?

Nu we weten dat vismeel boilies het beste tot hun recht komen bij warme watertemperaturen, kunnen we bekijken welke jaargetijden hier het beste bij passen:

  • Zomer: het water is flink opgewarmd en daardoor kan er prima gevist worden met vismeel boilies. De voedselbehoefte van de karper is hoog. 
  • Herfst: De herfst is een periode waarin de watertemperatuur nog best hoog is door de zomer. Daarnaast gaat de karper zich vol vreten voor de winter. Daarom is de herfst naar onze mening een perfect jaargetijde om te vissen met vismeel boilies. 
  • Winter: De winter gaat gepaard met koude watertemperaturen, het gebruik van vismeel boilies is af te raden. Beter kies je bijvoorbeeld voor een licht verteerbare zoete boilie. Een algemene regel is om in de winter sowieso niet veel te voeren, omdat de stofwisseling van de karper op een laag pitje staat. Lees hier onze blog over boilies in de winter!
  • Voorjaar: In het voorjaar is de watertemperatuur nog erg laag. Daarmee staat de stofwisseling van de karper dus op een laag pitje. Het gebruik van vismeel boilies is daarom net als in de winter af te raden. Lees hier onze blog over boilies in het voorjaar!

Vismeel boilies in de praktijk

Het wel of niet gebruiken van vismeel boilies is niet zo zwart-wit als hierboven beschreven staat. Er zijn namelijk vissers die juist zweren bij het gebruik van deze boilies in de winter. Er zijn dus verschillende meningen over dit onderwerp. Al deze vissers weten toch hun karper te vangen. 

Wat belangrijk lijkt te zijn is de hoeveelheid voer die je gebruikt. Bij warme watertemperaturen kun je veel vismeel boilies voeren. Bij koudere watertemperaturen zou je dus best met vismeel boilies kunnen vissen, je kan alleen maar heel weinig voeren. Met een licht verteerbare boilie kan je dan iets meer voeren. 

Je kan ook spelen met het percentage vismeel in de boilie. Gebruik bijvoorbeeld een boilie met een laag percentage vismeel bij koude watertemperaturen en een hoog percentage vismeel bij hoge temperaturen. Bij dit soort boilies verschillen deze percentages van 20 tot 60%. Door zelf je boilies te maken heb je hier zelf controle over. 

Wat is vismeel?

Vismeel wordt verkregen door (afval)producten van vissen en schaaldieren te dragen, persen en te vermalen. Hierdoor ontstaan een eiwitrijk poeder dat verwerkt kan worden in vissenvoer zoals boilies.

Welke soorten vismeel zijn er?

Er zijn verschillende soorten vismeel die worden geproduceerd uit verschillende soorten vis en visafval. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten vismeel:

  1. Witvismeel: Witvismeel wordt meestal geproduceerd uit vissoorten zoals kabeljauw, schelvis en andere witte vissoorten. 

  2. Tonijnmeel: Tonijnmeel wordt gemaakt van tonijnvisserij producten en wordt vaak gebruikt in diervoeders, vooral voor vissen en huisdieren vanwege zijn hoge eiwitgehalte.

  3. Zalmmeel: Zalmmeel wordt gemaakt van zalmresten en is rijk aan omega-3 vetzuren. Het wordt vaak gebruikt in diervoeders voor huisdieren en vissen vanwege de voedingswaarde.

  4. Krillmeel:Krillmeel wordt gemaakt van kleine, garnaalachtige zeedieren genaamd krill. Krillmeel heeft een hoge voedingswaarde.

  5. Sardienmeel: Sardienmeel wordt gemaakt van sardienen en is populair in diervoeders vanwege de hoge voedingswaarde en smaak.

  6. Haringmeel: Haringmeel wordt gemaakt van haring en wordt vaak gebruikt in diervoeders vanwege het eiwitgehalte en de beschikbaarheid.

  7. Garnalenmeel: Garnalenmeel wordt geproduceerd van garnalen afval en wordt gebruikt vanwege het hoge eiwitgehalte en de smaak.

  8. Makreelmeel: Makreelmeel wordt geproduceerd uit makreelvisserijproducten. 

Pre digested vismeel voor vismeel boilies

Naast de normale vismelen die verwerkt worden in vismeel boilies bestaan er ook de zogeheten ‘pre digested’ vismelen. Pre digested wil zeggen ‘voor verteerd’. Dit proces wordt in gang gezet door Hydrolyse. Door dit proces worden eiwitten omgezet in aminozuren, waardoor de oplosbaarheid in water verbeterd. Hierdoor zijn ze aantrekkelijker voor karpers. 

Experimenteer

Zoals je hebt gelezen is er niet een kant en klaar antwoord op wanneer je nou het best met vismeel boilies kan vissen. Het beste is om te kijken wat voor jou het beste werkt en waar je vertrouwen in hebt. 

Meer lezen over boilies? Lees hier al onze blogs over boilies!

Jasper Veldwijk

Hi, ik ben Jasper en ik deel graag mijn kennis over deze sport met de rest van Nederland. Vissen is namelijk een geweldige sport waar iedereen van kan genieten!
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een reactie