Met Shads Vissen? Lees Hier Alles Over Shads!

Shads vissen

Vissen met shads

Met de benaming ‘shad’ wordt kunstaas bedoeld dat gemaakt is van zacht plastic. Shads vallen dan ook onder de categorie ‘Softbaits’. Waar je vroeger maar enkele shads had, zijn er nu tal van shads in allerlei soorten, maten en kleuren te koop.

Tips:

Dat de shad aan populariteit gewonnen heeft is dan ook duidelijk te zien in hengelsport winkels. Een reden voor deze toegenomen populariteit is de prijs. Shads zijn namelijk veel goedkoper dan bijvoorbeeld pluggen of ander kunstaas. Dit komt doordat het feitelijk alleen een stukje zacht plastic is in de vorm van een visje. Ondanks de goedkope prijs wordt er veel gevangen met de shad. Er zijn veel vissers die zweren bij de shad en niet meer met ander kunstaas vissen. Wanneer men met shads vissen gaat vist men op roofvissen zoals baars, snoek en snoekbaars. Soms klapt er zelfs een meerval op een shad.

In zout water kan je ook zeebaars, kabeljauw, koolvis etc. vangen. Als je met shads vissen gaat zal je ook jigkoppen (loodkoppen met haak) mee moeten nemen omdat shads meestal zonder haak uit de verpakking komen.

Wanneer met welke shads vissen?

Wanneer je welke shad inzet ligt aan een aantal factoren zoals:

  • De soort vis die je wil vangen.
  • Diepte van het water.
  • Stroming van het water.
  • De techniek waarmee je gaat vissen. 

De keuze van de juiste shad is geen exacte wetenschap. Daarom is het belangrijk dat je zelf vertrouwen hebt in de shad waarmee je gaat vissen. 

Shads vissen met welke lengte?

De lengte van de shad die je kiest hangt af van het formaat vissen waar je op vist. Vis je op forel of hele kleine baars? Dan is een shad van rond de 5 cm perfect. Voor grotere baarzen kunnen over het algemeen shads tot 10 cm ingezet worden. Voor snoekbaars worden over het algemeen shads van 8 cm tot maximaal 15 cm gebruikt. Voor snoek kunnen echter veel grotere shads gebruikt worden vanaf 15 cm tot wel 30 cm. Let er wel op dat als je werpend vanaf de kant wil vissen, dat shads boven de 15 cm niet lekker gooien vanwege de hogere luchtweerstand. Ga je slepen vanuit de boot? Dan kan er wel met grotere shads gevist worden.

  • Baarsjes/forel → 5 cm
  • Grote baars → tot 10 cm
  • Snoekbaars → 8 tot 15 cm
  • Snoek → 15 tot 30 cm

Houd er rekening mee dat de aangegeven shad formaten per vissoort een richtlijnen zijn. Met een shad van 5 cm kan je namelijk ook een snoek vangen en met een grote shad van 15 cm zou je ook een grote baars kunnen vangen. Dit is dus geen exacte wetenschap.

Bij het vissen op extreme dieptes met veel stroming is het soms raadzaam om een kleinere shad te gebruiken. Een kleinere shad heeft danzij zijn kleinere oppervlak namelijk minder last van de stroming. Sommige meren in Zweden of Noorwegen zijn bijvoorbeeld extreem diep. 

Shads vissen met welke kleur?

Vissers die met shads vissen hebben de keuze uit super veel verschillende kleuren. Wat is nou de beste kleur shad? Er bestaat eigenlijk niet iets als de beste kleur. Verschillende kleuren doen het beter onder bepaalde omstandigheden. Een vuistregel is dat je bij troebel water felle kleuren kan gebruiken (geel, rood, oranje). Hierdoor valt de shad beter op. Bij helder water doen natuurlijke kleuren het vaak beter (zilver, doorzichtig, bruin). Dit zijn namelijk kleuren waar de roofvis aan gewend is. In helder water worden deze onopvallende kleuren toch wel waargenomen. Ook dit is geen exacte wetenschap, welke kleur shad het beste werkt kan per dag verschillen.
 
Tip: Krijg je geen beet op bepaalde kleuren? Wissel dan eens van kleur. 
 
De diepte van het water speelt ook een belangrijke rol bij de keuze van de kleur van de shad. Sommige kleuren worden immers vanaf een bepaalde diepte minder goed zichtbaar dan andere kleuren. Dit komt doordat het water licht absorbeert. Hieronder zie je welke kleuren op welke diepte zichtbaar zijn:
  • Rood en oranje: Deze shads verliezen als eerst hun kleur onder water. (Deze shads niet dieper dan 3-5 m vissen)
  • Groen: Tot een diepte van 10 meter kan je groene shads gebruiken. 
  • Blauw: In extreem diepe wateren vanaf 10 meter kan je blauwe shads gebruiken. Blauw blijft het langst zichtbaar.

Tip: Is het water helder en schijnt er felle zon? Dan kan het lonen om een glittershad in te zetten. Door de zon zal deze glinsteren onder water. 

Tip: Bekijk welke prooivissen er van nature rondzwemmen in het water waar je vist. Zwemt er bijvoorbeeld veel voorn? Dan kan het lonen als je een shad kiest die een voorn imiteert.

UV en glow in the dark shads vissen

Een nieuwe ontwikkeling binnen de visserij met kunstaas is het UV kunstaas. Ook vissers die met shads vissen kunnen hier niet omheen. Er worden veel UV shads verkocht momenteel. Bekijk hier op Deroofvisser.com de populaire Fox Rage Zander Pro Shad UV . UV staat voor ultraviolet en heeft een golflengte van 280 tot 400 nanometer. Mensen kunnen dit niet zien maar veel vissen kunnen dit wel. Er zijn veel vissers die zeggen dat dit soort shads goed werken als je ’s nachts vist. Tijdens de donkere uren word er vaak duidelijk beter gevangen op UV shads. Glow in the dark shads werken doordat ze licht opnemen en dit langzaam weer afgeven. Hierdoor geven ze licht in het water, wat ook in het donker voor betere vangsten kan zorgen. 

UV kunstaas
'UV shad'

Met welke vorm shads vissen?

Shads zijn er in veel vormen. De bekendste shad bij het vissen met shads is de imitatie van een vis. Deze categorie is weer op te delen in 2 soorten: 

  • De normale ‘schoepstaart’
  • De ‘V-tail’

Schoepstaart

Shads vissen
De 'schoepstaart'

Onder de vissers die met shads vissen is de shad met de schoepstaart het meest voorkomend. Hierboven zie je de Westin ShadTeez Slim, een zeer populaire shad. De populariteit van dit soort shads is ook niet gek, doordat de schoepstaart heen en weer beweegt onderwater ontstaat er flink wat turbulentie in het water. Deze turbulentie wordt opgepikt door roofvissen. Hoe groter deze schoepstaart is, hoe meer weerstand deze zal hebben in het water. Hierdoor kan een shad met een grotere schoepstaart langzamer zinken. Op water dat niet te hard stroomt kan je daarom een shad met een grotere schoepstaart inzetten om maximaal gebruik te maken van zweefmomenten bij bijvoorbeeld het vissen op snoekbaars. Bij hard stromend water is een kleinere schoepstaart beter, omdat deze minder last heeft van de stroming. 

V-tail

Shads vissen
De 'V-tail'

Een andere vorm shad die gebruikt wordt is de V-tail shad. Een populaire V-tail is de Westin TwinTeez. De V-tail shad heeft anders dan de schoepstaart shad van zichzelf geen actie. Tijdens het vissen met een V-tail moet er zelf actie gegeven worden aan de shad. De V-tail leent zich uitstekend voor verticalen en vissen vanaf de kant. Als een V-tail op de juiste manier gevist wordt is de actie onderwater erg mooi. Krijg je geen beet op een normale shad, zet dan eens een V-tail in. De V-tail is over het algemeen niet geschikt om achter een boot aan te slepen. Hiervoor kan je beter een schoepstaart shad pakken die van zichzelf al actie heeft. 

Met twister shads vissen

Bij vissers die veel met shads vissen is de twister shad vaak in de vergetelheid geraakt. Toch is een twister een bijzonder effectieve shad. In 1972 kwam deze op de markt onder de naam ‘mister twister’. De twister heeft zijn naam te danken aan de lange staart die achter de romp van de shad zwiert. Deze actie zorgt voor veel turbulentie in het water. 

Bekijk hier alle twisters op Deroofvisser.com

Met een twister kan je werpen, verticalen en slepen. Bevestig een kleine jighead op de twister en je bent klaar om te vissen. Twisters kan je binnen draaien zonder zelf actie te geven. Dit komt doordat de staart hard draait. Toch kan je ervoor kiezen om de inhaalsnelheid te variëren of kleine tikjes te geven tijdens het indraaien. Dit kan de twister net wat attractiever maken.  

Ook twisters zijn er in verschillende maten. Houd hiervoor dezelfde maatkeuze aan als voor reguliere shads (Baars tot 5 cm, snoekbaars tot 15 cm, snoek >15 cm). Ook voor de kleurkeuze van je twister gelden dezelfde richtlijnen als bij normale shads. 

Creature baits

Deze kikker shads zijn perfect in te zetten op vijvers of slootjes. Monteer er een niet te zware loodkop aan (<10 g) en vis hem met tikjes binnen. Verticalen kan er ook prima mee. Een topper voor snoek, maar ook baars en snoekbaars zijn hiermee te vangen. 

Nymph

Creature baits zoals hierboven imiteren larven, krabben etc. Dit soort creature baits zijn effectief in te zetten in combinatie met een texas rig, carolina rig of tijden het verticalen. Doordat deze creature baits er anders uitzien dan normale shads, kan dit dressuur doorbrekend werken op wateren waar veel gevist wordt. 

Kreeftje kunstaas

Hier nog een voorbeeld van creature baits. Dit soort shads zijn in allerlei vormen, maten en kleuren te krijgen. 

Tip: Als je shad te stug of verkreukeld is kan je hem een minuut in kokend water leggen, hij zal dan weer teruggaan naar zijn originele vorm. Tevens wordt hij een stuk soepeler.

Shads vissen met een geur

Normaal gesproken is er bij het vissen met kunstaas geen geur nodig. Toch zijn er tegenwoordig een aantal vissers die hun shad een geur geven. Een truc die gebruikt kan worden is de shad insmeren met lijm, waarna je hen door het vismeel haalt. Dit kan net dat beetje extra attractiviteit veroorzaken waar roofvis op af komt. Ook bestaan er sprays met geur voor het vissen op roofvis. Deze sprays zijn eigenlijk bedoeld voor het vissen met doodaas. Deze sprays kan je echter ook op je shad spuiten. Ook kan je de shad met een injectienaald inspuiten met een roofvis flavour. Vooral in de winter schijnt dit een goede tactiek te zijn.  

Deze injectie kit is eigenlijk bedoeld voor het vissen met doodaas. Je kunt met de injectienaald echter ook geurstoffen in een shad spuiten, waardoor je shad nog aantrekkelijker wordt. 

Deze ‘deadbait booster’ is eigenlijk ook bedoeld voor het vissen met doodaas. Deze spray leent zich er ook ideaal voor om op je shad te spuiten. 

Ratel in de shad

Maak je shad aantrekkelijker met een mini ratel (zie foto). Dit geeft je shad net dat beetje exta aantrekkingskracht. Roofvissen navigeren namelijk niet alleen op zicht en waterturbulentie. Zij komen ook af op geluiden onder water.

Sommige shads hebben op de staart een gaatje waar je de ratel in kan stoppen. Als deze er niet in zit kan je alsnog zelf een gaatje maken met iets scherps. Sommige worden al met een ratel erin geleverd.

Shads vissen
Shads vissen

De jigkop

Een jigkop is een bal met lood met een haak eraan. Het loodgewicht en de grootte van de haak kunnen afzonderlijk verschillen. Een jig met haakmaat 4 kan je bijvoorbeeld in verschillende zwaartes krijgen. De jigkop dient als werpgewicht voor je shad. Tevens zorgt de jigkop ervoor dat je haak uit de rug van de shad komt. Als je met shads vissen gaat is het belangrijk om verschillende soorten jigheads mee te nemen in verschillende zwaartes. Waar je precies op moet letten lees je hieronder. 

Bekijk hier alle jigkoppen op Deroofvisser.com.

Welke jigkop gebruiken?

Bij het uitzoeken van een geschikte jighead spelen 4 factoren een rol:

  • Het gewicht
  • De vorm
  • De haakmaat
  • Eventueel de kleur

Gewicht jigkop

Wanneer we met shads vissen is een algemeen uitgangspunt om zo licht mogelijk te vissen binnen de omstandigheden waarin je vist. Dit omdat de aaspresentatie en de actie van de shad vaak het beste tot zijn recht komt met licht materiaal.

Het gewicht dat je kiest voor je jigkop is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Met welke shad ga je vissen?
  • Wil je ver inwerpen?
  • Hoeveel stroming staat er op het water waar je gaat vissen?
  • Hoe diep is het water?
  • Wat is het maximale werpgewicht van je hengel?

Hieronder staan de gewichten van de jighead bijbehorend bij de grootte van de shad. Dit is uiteraard een richtlijn. 

Gewicht jigkop:

  • 6-15 gram  → Shads tot 10 cm
  • 8-20 gram  → Shads tot 15 cm
  • 15-30 gram → Shads tot 30 cm

Als je werpend met shads vissen wil, kan je een iets zwaardere loodkop pakken dan als je vanuit een boot gaat vissen of gaat verticalen. Om te werpen heb je namelijk wat gewicht nodig. Anders zal je worp niet ver komen. Let er wel op dat je het maximale werpgewicht van je hengel niet overschrijd. Dit maximale werpgewicht staat meestal op de hengel vermeld. Houd er rekening mee dat je shad ook iets weegt, kijk dus niet alleen naar het gewicht van je jighead.

Bij grote dieptes is het ook verstandig om een iets zwaardere loodkop te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je beter contact kan houden met de shad en de bodem. Hoe dieper je vist, hoe minder goed je namelijk kan voelen wat er onder water gebeurd. Ook bij heftige stroming is het nuttig om een zwaardere loodkop te pakken. Je shad zal dan minder meegevoerd worden met de stroming en je zal beter contact hebben met de shad. 

Vorm jigkop

Er zijn super veel verschillende vormen jigkoppen op de markt. De bekendste en populairste is de ronde jigkop. Daarnaast heb je ook de afgeplatte jigkop. Deze twee soorten worden in deze blog besproken.

Shads vissen
'Ronde jigkop'

De ronde jigkop zal door zijn ronde vorm het snelst zinken. Dit zorgt ervoor dat hij zeer geschikt is voor het verticalen omdat je goed contact kan houden. De ronde jigkop geeft over het algemeen meer actie aan je shad. Deze is daarom perfect in te zetten bij het slepen of verticalen. Bij het gooien geniet de platte kop voor sommige vissers de voorkeur. Met beide jigkoppen kan je goed vangen. 

Platte jigkop
'Platte jigkop'

Een platte jigkop ondervind door zijn platte kop meer weerstand in het water. Hierdoor is hij goed te gebruiken als je lange zweefmomenten wil hebben tijdens bijvoorbeeld het werpend vissen op snoekbaars. Het zweefmoment is namelijk waar je 90% van de aanbeten krijgt. Hier wordt bij het kopje ’technieken’ meer aandacht aan besteed. De platte jigkop heeft ook als voordeel dat deze in stilstand recht met de staart omhoog op de bodem blijft staan. Dit imiteert een visje dat aan het azen is. Hierdoor zal je ook minder snel vast komen te zitten. 

Welke shad past bij welke haakmaat?

De haakmaat van de jigkop die je kiest is afhankelijk van hoe groot je shad is. Wanneer we met shads vissen is een vuistregel dat de haakpunt ongeveer op 1/3 van de shad naar buiten moet komen. Is de haak te lang? dan kan je shad niet goed buigen, waardoor hij een minder goede actie heeft. Is je haak te kort? Dan is de kans om een vis te haken kleiner. Om te zorgen dat je de goede haakmaat gebruikt bij je shad zie je hieronder welke lengte shad bij welke haakmaat past:

Haakmaat: 

  • 001 →  Shad tot 6 cm
  • 002 →  Shad tot 6 cm
  • 1-0  →  Shad 6 tot 7 cm
  • 2-0  →  Shad 7 tot 9 cm
  • 3-0  →  Shad 7,5 tot 9,5 cm
  • 4-0  →  Shad 8 tot 10 cm
  • 5-0  →  Shad 9 tot 11 cm
  • 6-0  →  Shad 12+ cm

De hierboven genoemde haakmaten en shadlengtes zijn een richtlijn. Sommige shads hebben een andere vorm en kunnen beter met een kleinere/grotere haak gevist worden. De maten kunnen soms ook per fabrikant verschillen.

Demonstratie
‘De haak komt op 1/3 van de shad naar buiten’

De stinger

Bij shads boven de 12 cm is het verstandig een stinger te gebruiken. Dit komt doordat een shad boven de 12 cm erg veel oppervlak heeft waar geen haak zit. Je hebt dan weinig kans om een vis te haken als je beet krijgt. Een stinger is een lijntje met een dregje eraan. Deze stinger wordt aan de haak van de jigkop geknoopt. Door deze stinger zal je ook een vis haken die het achterste deel van je shad pakt. Monteer de stinger over het oogje van je jighead en prik hem vervolgens op 2/3 van je shad in de rug van de shad. 

Stinger vissen

Kleur jigkop

Er bestaan jigkoppen in verschillende kleuren. De kleur is eigenlijk het minst belangrijke aspect bij het uitzoeken van een geschikte jigkop. De kleuren van je shad zelf zijn genoeg om vis mee te vangen. Onze ervaring is dat een gekleurde jigkop niet meer of minder vis vangt. Het gebruik van een gekleurde jigkop kan je gebruiken als je er zlef vertrouwen in hebt of als je het er gewoonweg mooi uit vind zien. 

Jigkop monteren aan de shad

Voordat je met shads vissen gaat zal je eerst de jigkop aan de shad moeten maken. Zie hier hoe je dat doet:

Stap 1

Monteren

Stap 2

Monteren

Stap 3

Monteren
  • Stap 1: Bekijk of de haak lang genoeg is zodat hij op 1/3 van de shad weer naar buiten komt. 
  • Stap 2: Prik de jigkop ondersteboven met de haak door de neus van de shad.
  • Stap 3: Schuif de haak door de shad heen. 

Stinger aan shad bevestigen

Normale stinger

In deze video zie je hoe je een stinger bevestigd aan je shad om de inhakingskans te vergroten.

Spiral stinger

De spiral stinger is een stinger onder aan de shad wordt bevestigd. Spiral stingers zijn in meerdere maten te krijgen met 1, 2 of 3 dreggen. Daarom wordt deze variatie vaak gebruikt bij grotere shads. De haak hangt onder de shad, waardoor bijvoorbeeld een snoek sneller gehaakt kan worden. Snoeken vallen namelijk vaak van onderen aan, 

Shads vissen technieken

Als je met shads vissen gaat zijn er veel technieken die je kan gebruiken. Hieronder worden de bekendste technieken beschreven. 

Vanaf de kant

Op snoek

Als je vanaf de kant met shads gaat vissen kan je meerdere technieken gebruiken. Zo kan je ingooien en in een rechte lijn inhalen. Deze techniek is vooral effectief voor het vangen van snoek. De snoek houd zich namelijk in alle waterlagen op. 

Op baars en snoekbaars

Als je vanaf de kant op baars en snoekbaars gaat vissen met shads, dan kan je beter op de bodem vissen. Snoekbaars en baars jagen namelijk op de bodem tot ongeveer 35 cm daarboven. Het is dus zeer belangrijk om in deze ‘strike zone’ te vissen. Dit doe je door in te gooien en je shad met een strakke lijn te laten zakken naar de bodem. Als de bodem bereikt is zal je lijn slap vallen en zal je een lichte tik op de hengel voelen. Geef je shad een tikje met je hengel en haal ongeveer twee slagen in, dit zorgt ervoor dat je shad van plekje naar plekje zweeft over de bodem. Steeds als je shad de bodem raakt geef je weer een tikje en haal je wat lijn binnen.

Tip: Zorg ervoor dat je een lang zweefmoment hebt onder water. Het zweefmoment is wanneer 90% van de aanbeten plaatsvinden.

Slepend

Als je slepend met shads gaat vissen target je vooral snoek. Je vist namelijk niet op de bodem, anders kom je vaak vast te zitten. Doordat een schoepstaart shad zelf actie heeft van zijn staart, kan je de shad gewoon achter de boot aanslepen op de gewenste diepte. Als er een snoek op klapt moet je wel op tijd bij je hengel zijn en de boot stil leggen. 

Deze snoek vingen wij in zweden met een shad. Wij sleepten de shad achter de boot aan op wel 30 meter diepte. Om te weten hoe diep het was hadden wij onze Deeper fishfinder in het water gehangen. Via een app op je mobiel kan je het bodemverloop en de vissen die er zwemmen zien! Dit zorgt ervoor dat je gericht kunt vissen. Hierdoor kan je veel meer vis vangen tijdens je sessies. De Deeper kan je ook aan je hengel bevestigen zodat je hem uit kan gooien. Zo kan je ook als je vanaf de kant vist het bodemverloop bekijken op je mobiel. 

Verticalen

Bij het verticalen wordt vooral gevist op snoekbaars en baars. Het idee is dat je met de jigkop op de shad steeds de shad een beetje van de bodem haalt en weer laat zakken naar de bodem. Zoals al eerder gezegd is het zakken het meest belangrijke deel. Je hoeft je shadje niet als een gek omhoog en omlaag te pompen. Door je shad subtiel heen en weer te bewegen vang je het meest. Laat je shad vooral niet te lang op de bodem liggen. Vaak gebruiken vissers die op deze manier met shads vissen een fishfinder zoals de fishfinders van Lowrance of de Deeper

Veel succes met het vissen met shads!

Jasper Veldwijk

Hi, ik ben Jasper en ik deel graag mijn kennis over deze sport met de rest van Nederland. Vissen is namelijk een geweldige sport waar iedereen van kan genieten!
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een reactie