De Ultieme Vogelkijker Gids: Top 5 Vogelkijkers en Nuttige Tips!

Vogelkijker kopen

De vogelkijker

Of je nu een doorgewinterde vogelaar bent of net begint met deze boeiende hobby, de juiste vogelkijker kan het verschil maken tussen een gewone ervaring en een onvergetelijk avontuur. In deze blog zullen we de vijf beste vogelkijkers bespreken, en daarnaast tips delen over waar je op moet letten bij de aanschaf van een vogelkijker en hoe je er optimaal gebruik van kunt maken.

De Top 5 Vogelkijkers:

Soorten vogelkijkers

Er zijn verschillende soorten vogelkijkers te koop. Voordat je zomaar een vogelkijker uitzoekt is het verstandig om eerst goed uit te zoeken wat voor een soort kijker je wil gaan gebruiken. Hieronder lees je over de verschillende soorten vogelkijkers die er op de markt zijn. 

Binoculaire vogelkijkers

De meest gebruikelijke vogelkijker is de ‘binoculaire’ kijker. Binoculair wil zeggen dat er 2 oculairen aanwezig zijn. Je kijkt dus met 2 ogen door de kijker. Een binoculaire vogelkijker kan worden onderverdeeld in een ‘dakkant’ of een ‘porro’ vogelkijker. 

Dakkant vogelkijkers

Het licht gaat bijna in een lineare lijn door de verrekijker heen. Hierdoor kan dit type kijker compacter van formaat zijn. De meeste kijkers hebben een dakkant constructie. 

Porro vogelkijkers

Bij een porro-kijker wordt het beeld getransporteerd via een N-vormige knik, waarbij de prisma’s en het objectief en oculair niet recht tegenoverelkaar staan, hierdoor is de verrekijker iets groter. Een voordeel is wel dat er iets beter diepte gezien kan worden. 

Monoculaire vogelkijkers

Een monoculaire vogelkijker is een kijker met slechts 1 oculair. Je kijkt er dus maar met 1 oog doorheen. Meestal heeft een monoculaire vogelkijker een dakkant constructie. Een monoculaire kijker wordt vaak gekozen vanwege het compacte formaat en lichte gewicht. Je kan hem zo in je zak stoppen!

Top 3 vogelkijkers

Verrekijkers van Nordwald zijn van zeer goede kwaliteit. Deze Nordwald verrekijker (bekijk op Bol.com) beschikt over het BAK4 prisma. Ten opzichte van andere kijkers met een BAK7 prisma gaat er bij een BAK4 prisma veel minder licht verloren.

Inclusief: 

  • statiefadapter (geschikt voor alle statieven)
  • smartphonehouder
  • opbergtas
  • draagkoord
  • schoonmaakdoek
  • lensdoppen

De Nordwald vogelkijker wordt geleverd met een smartphone houder, hierdoor kan je al je bijzondere vogel beelden vastleggen op camera! Dit is een super leuke toevoeging. 

Nikon verrekijkers staan (net als Nikon camera’s bekend om hun zeer zuivere beeld. Deze Nikon MONARCH M5 (Bekijk op Bol.com) is wel wat duurder dan de andere kijkers in ons lijstje, echter zal je dit ook terugzien in een net wat helderder beeld.

Inclusief: 

  • Draagtas
  • Oculairkapje
  • Objectiefdop
  • Draagriem

Bynolyt verrekijkers zijn stevig van bouw, waterdicht en gevuld met stikstofgas tegen het inwendig beslaan van de optiek. Dat wil zeggen dat de verrekijkers onder alle weersomstandigheden probleemloos kunnen worden gebruikt. Deze Brynolyt Stork vogelkijker (bekijk op Bol.com) is voorzien van hoogtransparante BAK4 dakkant prisma’s, terwijl de optiek is voorzien van multi coatings voor een briljant helder beeld.

De verrekijker wordt geleverd inclusief: 

  • Draagtas
  • Draagriem
  • Oculairdoppen
  • Objectiefdoppen

Aandachtspunten bij het kopen van een vogelkijker

Hieronder noemen we een aantal belangrijke punten waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf van je vogelkijker.  

Vergroting vogelkijker:

Op een verrekijker staan 2 getallen. Bijvoorbeeld 10×42. Het eerste getal is de vergroting. De vergroting kan variëren van 6x tot 18x. Voor een vogelkijker wordt door de meeste experts een vergroting aangeraden van 8x. Een vergroting werkt als volgt: Bij een 10x vergroting breng je op 100 meter afstand het beeld tot 10 meter dichtbij. Bij een 8x vergroting zal je het beeld dus tot 12,5 meter dichtbij brengen. Bij een grotere vergroting zie je meer detail omdat je het object dichterbij brengt. Tijdens het bekijken van stilstaande objecten kan dit een voordeel zijn. Het nadeel van een grote vergroting is dat de kijker wel gevoeliger is voor trillingen. Door kleine bewegingen zal het beeld al veel trillen. Ook wordt de kijkhoek smaller bij een grote vergroting waardoor een bewegend object lastiger te volgen is. Vandaar wordt er bij het vogelkijken aangeraden niet hoger te gaan dan 8x. 

Een vergroting van 8x geeft bij vogelspotting genoeg vergroting, waarbij je toch nog voldoende kijkhoek hebt om de vogel te volgen in zijn vlucht.

lensdiameter vogelkijker:

De lensdiameter is de diameter van de objectieflens. Hoe groter de objectieflens, hoe groter de lichtinval van de vogelkijker. Een kijker met een grotere lensdiameter zal over het algemeen beter presteren in de schemer, omdat er meer licht in de kijker valt. Echter wordt de kijker wel veel groter en zwaarder naarmate de lensdiameter groter wordt. Dit is dus een afweging die je moet maken. Over het algemeen presteert een 42 mm lensdiameter in alle gevallen goed. Hij is mooi lichtsterk, maar toch compact genoeg om mee te nemen.  

Uittredepupil:

De uittredepupil zegt iets over de helderheid van de vogelkijker. De uittredepupil is het gaatje waardoor het licht vanuit het oculair op het oog valt. Hoe groter de uittredepupil, hoe groter de helderheid. De uittredepupil is te berekenen door de objectieflens te delen door de vergroting (bijvoorbeeld 42/8=5,25 mm). 

Coatings:

Ook de coatings op het beeld kunnen het beeld helderder maken. Een goede coating verhoogd namelijk de lichttransmissie van het glas. Dit is ook de reden waarom sommige vogelkijkers duurder zijn dan andere kijkers. Het is daarom ook lastig om een dure vogelkijker te vergelijken met een goedkopere vogelkijker. Een dure kijker met een kleine lensdiameter kan helderder zijn dan een goedkopere kijker met een grote lensdiameter. Dit heeft te maken met de coatings die op het glas zitten. 

Gewicht en comfort:

Een lichte en comfortabele vogelkijker is essentieel voor lange observatiesessies. Let op het gewicht en zorg dat de kijker goed in je hand ligt.

Waterdichtheid en duurzaamheid:

Vogels kijken gebeurt vaak buiten en in diverse omstandigheden. Kies daarom voor een waterdichte en duurzame vogelkijker die bestand is tegen de elementen.

Gezichtsveld:

Een breed gezichtsveld maakt het makkelijker om vogels te volgen. Duurdere vogelkijkers hebben een breder gezichtsveld dan goedkopere vogelkijkers, terwijl ze dezelfde vergroting hebben. Hierdoor wordt het makkelijker om een vliegende vogel te volgen. 

Randscherpte:

Duurdere vogelkijkers hebben een betere randscherpte. Dit wil zeggen dat het beeld aan de randen even scherp is als in het midden. Goedkopere kijkers hebben nog weleens een minder scherp beeld aan de randen. 

Scherptediepteveld: 

Het scherptediepteveld heeft te maken met het scherpstellen. Het scherptediepteveld is het veld waarin je scherpstelt. Bij een duurdere kijker zal dit veld groter zijn. Een groot scherptedieptebeeld is fijn bij bewegende objecten of dieren zoals vogels. Bij een vogel die naar je toe vliegt kan je dan rustiger meedraaien dan bij een klein scherptediepteveld. 

Chromatische aberratie:

Bij duurdere vogelkijkers komen de kleuren vaak wat mooier over. De kleuren komen natuurgetrouwer over. Daarnaast kan je bij goedkope kijkers weleens paarse randjes om objecten heen zien. Deze kleurfoutjes wordt chromatische aberratie genoemd. 

Hoe gebruik je een vogelkijker?

Het belangrijkste punt bij het gebruik van een vogelkijker is dat je deze op de goede manier voor je ogen zet. De onderstaande punten zijn daarbij van belang. 

De oculairringen: 

De oculairringen kan je in en uitdraaien. Draag je een bril? Laat de oculairringen dan ingedraaid zitten. Draag je geen bril? Draai de oculairringen dan uit.

Oculairringen vogelkijker
Oculairringen verrekijker

Afstand van de oculairen tussen de ogen: 

Ook de afstand van de oculairen tussen de ogen is belangrijk om een mooi beeld te krijgen. De afstand die je kiest is afhankelijk van hoever je ogen van elkaar afstaan. Om de perfecte afstand te creëren, vouw je eerst de oculairen helemaal naar binnen. Vervolgens zet je de vogelkijker voor de ogen en vouw je de oculairen langzaam naar buiten. Doe dit totdat je een mooi heel beeld ziet. 

Scherpstellen vogelkijker:

Veel vogelkijkers hebben een dioptrie instelling op het rechter oculair zitten. Dit is een instelling om een eventuele afwijking tussen de sterkte van je ogen te compenseren.

Kies een object op een redelijke afstand en stel met de centrale scherpstelling voor je linkeroog scherp (houd je rechteroog dus dicht. Sluit vervolgens je linker oog en stel met de dioptrie-instelling je rechteroog scherp.

Vanaf nu hoef je allen nog maar scherp te stellen met de centrale scherpstelling. 

vogelnest

Accessoires 

  1. Vogelgids: Neem een vogelgids mee om snel de vogelsoorten te identificeren die je tegenkomt. Bekijk hier onze blog over verschillende vogelgidsen!

  2. Statief: Een statief is handig om je vogelkijker te fixeren op bijvoorbeeld een vogelnest. Let er wel op dat je een verrekijker koopt met een geschikte statief aansluiting! Bekijk hier alle statieven op Bol.com!

Waar vogelspotten?

In principe kun je overal vogelspotten waar vogels vliegen. Echter zijn er ook veel vogelhutten te vinden in ons land. Deze huisjes zijn vrij toegankelijk en vaak beschut. Je vind ze op mooie locaties. Bekijk hier alle locaties in Nederland waar vogelhutjes staan!

Met de juiste vogelkijker en deze tips in het achterhoofd, ben je klaar voor eindeloze avonturen in de fascinerende wereld van vogelspotten. Veel plezier en happy birding!

Jasper Veldwijk

Hi, ik ben Jasper en ik deel graag mijn kennis over deze sport met de rest van Nederland. Vissen is namelijk een geweldige sport waar iedereen van kan genieten!
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een reactie