Voorn Vissen

De voorn is een van de meest bekende vissen onder de vissers. Iedereen heeft wel eens een voorntje gevangen. De meeste vissers beginnen dan ook bij het vissen op voorn. Het wordt ook vaak gezien als de ideale vis voor de beginnende visser, maar voorntjes vangen is leuk voor de beginnende en ervaren visser. Daarnaast is de voorn ook bijna in elk water wel te vinden en dan ook nog eens in grote aantallen. Voorn vissen is daarom ideaal om goed onder de knie te krijgen, maar wat is een voorn precies? En hoe kan je het beste voorntjes vangen? Klik hieronder op ‘Lees meer over de voorn’ voor meer informatie.

Voorntjes vissen! Maar wat is een voorn?

De voorn is een van de meeste herkenbare vissen onder de meeste vissers in Nederland. Je kan het zien als de startersvis voor elke visser. Voorn is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal vissoorten die tot de eigenlijke karpers (Cyprinidae) behoren. Zo heb je de bittervoorn, blankvoorn, kopvoorn, ruisvoorn, serpeling en winde. De voorn staat in het algemeen bekend om zijn zilverachtige lichaam en felgekleurde vinnen. Binnen de verschillende soorten voorns variert de lengte tussen de 9 en 80 cm en kan een winde bijvoorbeeld meer dan 4 kg worden. De voorn is een veelgeliefde sportvis, omdat het in verhouding met zijn gewicht en grote een goed gevecht biedt. Vooral als je vist met licht materiaal. Hierdoor biedt de voorn een spannende uitdaging voor zowel beginnende als ervaren vissers. In het algemeen herken je een voorn aan zijn zilverachtige schubben, waarbij de flanken vaak een groene of blauwachtige glans vertonen. Ook heeft voorn een slank lichaam. De vinnen van de voorn hebben een oranje/rode tint of zijn transparant. Verder kan je een voorn goed herkennen aan zijn ronde oog met een oranje iris.

Waar kan je voorn vissen?

Voorn vissen kan je eigenlijk overal waar zich zoetwater bevindt. Zowel in sloten, meren als kanalen zal je ze vinden. De ene plek misschien wat meer dan de ander, maar ze zijn overal. vooral in stilstaand water en langzaam stromend water kan je snel spotten. In de zomer zie je vaak goed aan het oppervlakte van het water zwemmen. Voorntjes houden veel van water met plantengroei, omdat ze dit als schuilplaats kunnen gebruiken tegen roofvissen en vogels. In heel Europa kan je de voorn wel tegenkomen. Dus begin eerst eens met het rondkijken om je heen, want in het dichtstbijzijnde water kan je ze al vangen!

Wat eet een voorn graag?

Voorntjes zijn over het algemeen omnivoren en hebben een breed dieet aan voedsel, waaronder insecten, algen en kleine ongewervelde dieren. Maar iedereen weet wel dat je ook met een balletje brood goed een voorntje kan vangen. Voor het vissen op voorn kan je de volgende aassoorten gebruiken:

Wil je snel en gemakkelijk een school voorntjes naar je toe lokken? Gebruik dan een bal lokvoer en je hebt ze zo op jouw visstek zitten.

Wanneer kan je het beste voorntjes vissen?

Net als de meeste vissen kan je het beste voorntjes vissen in de vroege ochtend- en de late namiddaguren, vooral tijdens de schemering. Ook kan je ze goed overdag vangen, alleen zal je merken dat wanneer het schemert de vissen toch actiever zijn. 

Wat heb je nodig voor voorn vissen?

Om simpelweg wat voorntjes te vangen heb je niet heel veel speciaal vismateriaal nodig. Eigenlijk kan je al goed starten met een beginnershengel, dobber, wat knijploodjes en een haakje. Een vaste hengel is daarom ideaal. In de blog vissen met een vaste hengel leer je precies hoe je deze moet optuigen. Combineer deze met onze blog over het maken van een vistuigje en vissen met brood en je bent klaar om voorntjes te vangen!

Populaire blogs over voorn vissen

Voorn vissen - vissen met brood

Vissen met brood

Vissen met maden

Vissen met maden

Alle voorn categorieën

Alle Blogs Over Voorn Vissen

Leefnet voor vissen om mee te vissen! Elke visser heeft ze wel eens gezien aan de waterkant, op tv of

Wat is een penhengel? Een penhengel is een vishengel die speciaal ontworpen is voor het penvissen op karper. Een penhengel

De telescoop hengel Een telescoop hengel is een vishengel die je in en uit elkaar kan schuiven. Dit maakt het