Karpervissen

karperen mais

Karpervissen met mais

Paaitijd karperen

Alles over de paaitijd

Pellets

Karpervissen met pellets

katapult vissen

Voeren met katapult

Karper werppijp kopen

Voerpijp kopen?

Onderlijnen leren maken?

Wil jij ook onderlijnen leren maken? Bekijk onze afspeellijst met YouTube video’s om ook onderlijnen zoals de Ronnie Rig, Helictopter Rig en Basis Rig voor het karpervissen te maken. Video’s zijn inclusief close-up!

Onderlijnen leren maken?

Wil jij ook onderlijnen leren maken? Bekijk onze afspeellijst met YouTube video’s om ook onderlijnen zoals de Ronnie Rig, Helictopter Rig en Basis Rig voor het karpervissen te maken. Video’s zijn inclusief close-up!

Leren karpervissen?

Bekijk hier al onze categoriën en word ook een pro in karpervissen!

Karperhengels

Penhengel of werphengel? Lees hier alles over karperhengels

karpermolen karpermolens

Karpermolens

Big pit of vrije uitloop? Welke molens zijn geschikt voor jou?

Karperhengels

karpermolen karpermolens

Karpermolens

karper materiaal

Karper materiaal

Zelf wel eens onderlijnen gemaakt? Leer alles over karper materiaal

Karper uitrusting

Lees hier alles over de uitrusting voor het karperen

karper materiaal

Karper materiaal

Karper uitrusting

karperaas en voer

Karperaas en voer

Lees hier alles over de uitrusting voor het karperen

vistechnieken

Karper technieken

Lees hier alles over de verschillende karpertechnieken

karperaas en voer

Karperaas en voer

vistechnieken

Karper technieken

nachtvissen

Nachtvissen

Waar moet je op letten bij het nachtvissen op karper?

de karper

Duurzaam karperen

Duurzaam karperen! Weet jij al wat je kan doen?

nachtvissen

Nachtvissen

de karper

Duurzaam karperen

Angling Direct

Goedkoop karpervissen?

Wil jij ook karperspullen kopen met een goede prijs kwaliteit verhouding? Kijk dan eens bij Angling Direct!

Goedkoop karpervissen?

Wil jij ook karperspullen kopen met een goede prijs kwaliteit verhouding? Kijk dan eens bij Angling Direct!

Wil jij ook karperspullen kopen met een goede prijs kwaliteit verhouding? Kijk dan eens bij Angling Direct!

karperset

Karperset voor de beginner

Penvissen op karper

Penvissen op karper

Weegzak karper

Weegzakken karpervissen

Alle Blogs Over Karpervissen

Wat is een penhengel? Een penhengel is een vishengel die speciaal ontworpen is voor het penvissen op karper. Een penhengel

De zomer wordt vaak gezien als het ultieme seizoen om eens lekker te gaan karpervissen en dat is niet gelogen,

Karpervissen met kikkererwten is een veel geliefde manier van karpervissen waar ook veel mooie karpers mee zijn gevangen. Net als

Alles wat je moet weten over karpervissen

Karpervissen blijft een fantastische sport en wij bij Visviews houden ons er dan ook dagelijks mee bezig. Wat wij zo leuk vinden aan het vissen op de karper is het gebruiken van diverse technieken, het kiezen van het juiste materiaal, uitrusting en natuurlijk ook het karperaas. Karpervissen is lekker divers en kan overal in Nederland!

In de wereld van de karpervisser bestaan er talloze mogelijkheden die je kan uitproberen om zo’n mooie karper uit het water te krijgen. Alleen het aanbod in de verschillende karperhengels is al zo groot dat je soms niet meer weet waar je moet beginnen. Gelukkig zijn wij daarvoor. Wij proberen jou met onze karper blogs te inspireren en te adviseren tot het maken van de juiste keuze.

Om de zoektocht voor jou gemakkelijk te maken hebben wij onze karper blogs gecategoriseerd in de groepen alle karper blogsde karperkarperhengelskarpermolens, karper materiaal, karper uitrusting, karperaas en voer,  karper vistechnieken, nachtvissen op karper en duurzaam vissen. Mocht je iets missen of heb je een vraag die jij graag uitgezocht wilt hebben, laat het ons dan weten door een bericht achter te laten via ons contactformulier.

Wat is een karper?

De Europese karper (Cyprinus carpio) een grote langgerekte zoetwatervis die behoort tot de orde van karperachtigen. Het is een benthivore vis die wel 1,2 m lang, 50 kg en 30-40 jaar oud kan worden. De karper herken je aan zijn 4 baarddraden, waarvan twee korte op de bovenlip en twee langere in de mondhoeken. De karper heeft een lange hol ingesneden rugvin met een krachtige getande eerste vinstraal. De karper heeft doorsnee op de zijlijn 35 tot 40 schubben. De ogen van de karper zitten aan de zijkant, waarmee de vis in een hoek van 49 graden opzij en naar boven kan kijken. De karper kan alle kleuren zien die wij ook zien. Dit kan tijdens het karpervissen in je voordeel werken! De karper paait zich in het voorjaar voor en kan wel tot 300.000 eitjes leggen. Lees hier onze blog over de paaitijd.

Welke soorten karpers zijn er?

De verschillende soorten karpers worden bepaald door hun schubbenpatroon. In Nederland kan je van nature 4 karpers vangen, maar tegenwoordig kan je volgende verwachten:

  • Spiegelkarper
  • Schubkarper
  • Rijenkarper
  • Naaktkarper of ledenkarper
  • Kroeskarper
  • Graskarper
  • Koikarper (met geluk)
  • Grootkopkarper (heel uitzonderlijk)

Oorspronkelijk spreken we in Nederland alleen van de spiegelkarper, schubkarper, rijenkarper en naaktkarper. Andere karpers zijn exotische dieren die uit bijvoorbeeld uit Azië afkomstig zijn. Denk hierbij aan de koikarper, graskarper en grootkopkarper.

Kun je een karper eten?

De karper kan je eten. De karper heeft stevig vlees een aardse smaak en zit boordevol voedingsstoffen. Alleen wordt de vis in West-Europa niet echt gegeten. In Centraal- en Oost-Europa, waaronder Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Polen wordt de karper veel gegeten en is het zelfs de hoofdmaaltijd tijdens kerst! Hier verwerken ze de vis toet vissoep of paneren ze de vis om te bakken. Verder is de karper ook geliefd op het menu in Oost-Azië.

Waarom springen karpers?

Karpers springen om een boertje te laten, ook wel ontgassen genoemd. Dit doen ze om hun zwemblaas te ontluchten. De zwemblaas reguleert namelijk hoe diep de vis zwemt. Door de geringe druk aan de oppervlakte kan het gas makkelijk tijdens een sprong via de slokdarm de karper verlaten. Hierdoor kunnen ze weer gemakkelijk naar de bodem zwemmen. Voornamelijk in dieper water springen de karpers snel uit het water door het grotere drukverschil. Dus als jij in diep water aan het karperen bent en de karper springt boven jouw stek uit heb je grote kans op een aanbeet! Ook springen karpers het water uit om parasieten van zich af te schudden.

Wat eet een karper?

De karper is een echte alleseter die voornamelijk planten en dieren op de bodem eet. We noemen de karper ook wel de stofzuiger van de onderwaterwereld. Een karper eet in het wild het volgende:

  • Algen
  • Watervlooien
  • Kleine visjes
  • Insecten
  • Mosselen
  • Slakken
  • Kreeftjes
  • Krabbel
  • Garnalen
  • Bloedzuigers
  • Libellelarven
  • Diverse andere ongewervelde dieren
  • Waterplanten

Eigenlijk eet een karper alles wat op en in de bodem leeft. We noemen zulke dieren ook wel benthivore. Daarnaast kan je de karper ook voeren met allerlei soorten zaden, vruchten, groente, boilies, pellets en brood.

Waar kan je karper vangen?

De karper kan je door heel Nederland in slootjes, stadswateren, grachten, kanalen, rivieren, polders en meren vangen. De karper houdt het liefst van ondiep stilstaand of langzaam stromend water met een zachte bodem. De ondiepere wateren zijn warmer en bevatten namelijk meer voedsel dan de diepere gedeelten van het water. Verder kan je de karper goed vinden onder beschutten wateren, zoals waterlelies, overhangende takken of zelfs omgevallen bomen in het water.

Hoe moet je karpervissen?

Karperen kan je op vele verschillende manieren doen. Zo kan je karpervissen met een vaste hengel, werphengel of vliegvishengel. De meeste karpervissers karperen met een werphengel die ingericht is voor de kracht van een karper. Dit noemen we ook wel de karperhengel. Karperen kan je daarnaast doen door te penvissen, oppervlaktevissen, statisch te vissen, spinneren of zelfs met de vlieg te vangen. Maar ook met een normale dobber montage kan je goed een karper vangen. Afhankelijk van hoe jij wilt gaan karpervissen dien je de bijpassende karperspullen samen te stellen. Bekijk hieronder meer informatie over:

Welk karpervoer voor karpervissen?

Tijdens het karpervissen kan je zowel gebruik maken van het natuurlijke menu van de karper, zoals wormen, slakken en mosselen. Maar je kan ook gebruik maken van ander karperaas en voer. Karperen met boilies, pellets, honden- en kattenvoer, pop-ups, brood, aardappels, mais, verschillende soorten particles en nog veel meer. Lees hier bijvoorbeeld onze blog over de top 5 supermarktaas voor het karpervissen.