Roofblei

Deze pagina bevat alle informatie die jij moet weten over het vissen op de rooflblei. De roofblei is nog niet zo heel lang in ons land, maar weet al sinds zijn opkomst ons te verassen met een geweldige aanwinst in de Nederlandse sportvisserij. De vis is een echte rover en weet daardoor jou als visser in een leuk gevecht te brengen. Maar wat is een rooflblei nou precies voor vis? Alle informatie over de roofblei lees je hieronder in ‘lees meer over roofblei vissen’, dus klik snel verder en wordt ook een echte kenner!

Wat is een roofblei

De roofblei (Aspius Aspius) is een grote karperachtige roofvis. De roofblei is een zoetwatervis die wel 120 cm lang en wel 10 kilo zwaar kan worden. Daarbij is een vis van rond de 70 cm al een flinke vis om een gevecht mee te hebben. Met deze lengte komt de vis zelfs in de buurt met die van de snoekbaars. De roofblei kan onder de juiste omstandigheden wel 12 jaar oud worden. In Nederland is een roofblei van ongeveer 5 jaar al 58 cm.

Hoe herken je een roofblei

De roofblei behoort tot de karperachtige al lijkt hij niet zo op een karper. De roofblei lijkt eigenlijk een op een grote voorn en wordt daarnaast ook vaak vergeleken met een alver of winde. Een roofblei herken je aan zijn zijdelings afgeplatte gestroomlijnde lichaam met daarbij een puntige kop. In tegenstelling tot de karper heeft de roofblei een relatief grote bek vergeleken zijn kop. De ogen van de roofblei zijn kleurloos. Het is een echte roofvis, maar wel eentje zonder tanden. De vis heeft een verdikking aan de punt van zijn onderkaak waarmee het precies in het kuiltje van de bovenkaak past en zo klemt. De bek is vrij lang en loopt door tot onder het oog.

roofblei vissen en alver en winde

Verder heeft de roofblei grote, puntige vinnen. Met name is de staartvin opvallend scherp. Met deze scherpe vinnen kan de vis grote snelheden bereiken in stromend water. Afhankelijk van het voer en de tijd van het jaar kan de vis verschillen van kleur van zilvergrijs tot goudbruin. De meeste kenmerken de vis als een zilvergrijze buik met een gekleurde bruin/groene rug. Kortom, de karperachtige roofblei is een prachtige sterke slanke lange vis met scherpe punten en een tandeloze bek.

Waar komt de roofblei voor

De roofblei is nog niet heel lang aanwezig in de Nederlandse zoetwateren, maar wel al lange tijd in Oost-Europa. Zo is de vis te vinden van Duitsland tot aan China en van Zweden tot aan Iran. De vis werd in Nederland geïntroduceerd door de opening van het Main-Donaukanaal in 1992. Naast de roofblei kwamen hierdoor nog meerdere exoten naar onze binnenwateren. Door de opening van het kanaal kan je de roofblei nu vinden in grote Nederlandse rivieren zoals de Rijn, Ijssel, Vecht, Waal en de Maas. Daarnaast zal je de roofblei ook aantreffen in kanalen en de kolken die daarmee verbonden zijn. Een welbekende plek is dan ook wel de Biesbosch. De Rooflblei voelt zich vandaag de dag helemaal thuis in Nederland en de visstand groeit dan ook goed met de jaren mee. Mede doordat de waterkwaliteit zich heeft verbeterd.

Gelukkig heeft de introductie van de vis niet voor een verstoring geleid binnen het biologische evenwicht van de Nederlandse zoetwateren. Mogelijk is dit te verklaren doordat de soortensamenstelling van het oorspronkelijk leefgebied van de vis min of meer gelijk is aan die in Nederland.

Wat eet een roofblei

De roofblei is de enige karperachtige die vis als hoofdbestandsdeel op het menu heeft staan. Anders karperachtige zoals de kopvoorn eten ook wel vis, maar niet als standaard voedsel. De roofblei is een echte rover en dat is ook merkbaar aan zijn menu. De jonge roofblei eet voornamelijk zoöplankton, insecten, insectenlarven en kleine organismen die leven op de bodem. Wanneer de vis ongeveer een lengte heeft bereikt van 20-30 cm verandert het eetpatroon naar vooral kleine vis die aan het wateroppervlak leven, zoals het lievelingsvoedsel de alver. De vis zal je dan ook vaak in gebieden treffen waar ook de alver zwemt. Naarmate de roofblei een lengte van ongeveer 70 cm bereikt zal hij ook gaan jagen op grote witvissen, zoals voorntjes van rond de 15-20 cm. Vaak slaat de roofblei tijdens zijn jacht de vis eerst knock-out voordat hij ze opeet.

Kan je roofblei eten

Een roofblei kan je eten. Al is deze vis niet echt bekend in de keuken, toch bestaan er diverse recepten om deze vis mee te bereiden. De vis mag je ten alle tijden meenemen naar huis voor consumptie. 

Hoe moet je vissen op roofblei

Bij het roofblei vissen is een onderdeel heel belangrijk, namelijk snelheid. Het kan best een vermoeiende sport worden, want bij deze roofvis moet je heel veel werpen en ook blijven werpen. Het is een snelle vis waardoor je je als visser ook aan deze snelheid moet aanpassen. Zo vergroot je jouw succes om een roofblei te vangen. Het vissen op de roofblei doe je dus met een werphengel, een sterke molen en slank kunstaas.

De roofblei heeft een goed zicht en reageert goed op impulsen en dit is zowel een kans als een valkuil voor de vissers. De truc bij het roofblei vissen is de bedenktijd te verminderen van de vis. Dit doe je door zo snel mogelijk het kunstaas weer binnen te halen. Je moet dus met hoge snelheid vissen. De roofblei jaagt namelijk met hoge snelheid op snel zwemmende vissen. Door het snelle binnenhalen krijgt de roofvis een snelle impuls van het kunstaas en reageert het direct op dit impuls en krijgt het geen tijd om na te denken of het aas echt is of niet. Hierdoor zal de vis sneller toehappen.

Roofblei hengel

Een roofblei hengel is vaak 2,6 à 3 meter met een werpgewicht van 15 à 50 gram. Dit is een iets grotere werphengel dan je normaal gebruikt bij het kunstaasvissen. De roofblei hengel is wat groter, doordat je veel op snelstromend water vist waarin ook vaak veel onderwater obstakels zitten, zoals rotsen. Met een grotere werphengel is de kans wat kleiner dat je vast komt te zitten in het water. Daarnaast zijn het vaak wat sterkere hengels waarmee je het kunstaas ver kan gooien. Dit komt goed van pas tijdens het vissen in kanalen.

Roofblei molen

Naast de roofblei hengel is de roofblei molen ook van belang. Doordat het om een snelle vis gaat dien je een molen te gebruiken die hier goed op is afgestemd. Hierbij ligt de voorkeur bij een molen met een hoge inhaalsnelheid (overbrenging). Vaak is een inhaalsnelheid van 6.0:1 of hoger een perfecte keuze. Het vissen op roofblei blijft heen intensief, waardoor je veel blijft werpen en dus veel meer je molen gebruikt. Wil je echt op roofblei vissen? Ga dan voor iets meer kwaliteit. Tot slot vergeet niet dat je een sterke slip moet hebben!

Lijn en onderlijn

Bij het roofblei vissen kies je voor een gevlochten lijn met een diameter tussen de 0,10 – 0,14 mm. Dit komt doordat in snelstromend water wordt gevist. In tegenstelling tot een nylon lijn ontvangt een gevlochten lijn minder druk en hierdoor minder last van het stromende water. Daarnaast blijf je veel werpen en de kleinere diameter van de lijn maakt het mogelijk om verder te werpen en daarnaast heb je ook geen last van krullende lijnen. Het scheelt dus een hoop ergernis. Daarnaast heeft een gevlochten lijn in tegenstelling tot de nylon lijn geen rek. Dit maakt het goed mogelijk om snel en efficiënt te reageren op de aanbeten van de roofblei tijdens het spinneren.

Tot slot de onderlijn. Een Roofblei heeft geen tanden, zoals de snoek of snoekbaars, dus een stalen onderlijn is niet noodzakelijk. Maar toch wel een goede aanrader. Het voordeel aan een stalen onderlijn is namelijk dat het vaak voorzien is van een swivel met een safety snap/crosslock. Hierdoor kan je gemakkelijk en snel het kunstaas wisselen. En gaat ook geen lijn verloren! Maar ook een wat langere zelfgemaakte onderlijn van fluorcarbon kan goed gebruikt worden. Fluorcarbon lijn is vrij onzichtbaar onderwater waardoor de lijn bijna niet opvalt. Daarnaast is fluorcarbon in tegenstelling tot nylon meer schuurbestendig. Ook bij een flinke aanbeet geeft het fluorcarbon meer rek en zorgt het ook voor een buffer. Maak de onderlijn af met eenzelfde swivel met een safety snap of crosslock, zoals op een stalen onderlijn.

Roofblei kunstaas

De roofblei is een echte oppervlakte rover met een goed zicht. Desondanks kan je toch goed op ze vissen met kunstaas. Voor de roofblei kan je gebruik maken van:

Belangrijk bij de keuze van het kunstaas is dat je rekening moet houden met het water waarin je gaat vissen. Omdat je bij het roofblei vissen in snelstromend water gaat vissen is de beste keuze een plug tussen de 5-10 cm. Kies hierbij een slanke plug met een kleine lepel. De snelle stroming zal er anders voor zorgen dat de plug niet recht zwemt. De roofblei zal dit met zijn goede ogen merken en de plug voorbij laten gaan. Het goede zicht zorgt er ook voor dat de vis goed kan onderscheiden wat echt aas is. Probeer hierop in te spelen en stem je aas af op de natuurlijke prooivissen.

Ook doordat de vis jaagt aan het wateroppervlak is een oppervlakteplug ook een uitstekende keuze. Voor spinners kies je een zware spinner met een groot langwerpend blad. Als laatste kan je met shads op roofblei vissen. Al is dit wel lastiger dan de andere type kunstaas. Kies hierbij een slanke shad met een dun staartje. Dit zorgt ervoor dat het minder weerstand ervaren in het stromende water.

Wat zijn de beste roofblei stekken

Om een roofblei stek te vinden kan je kijken naar een aantal kenmerken van het water. De roofblei zit namelijk vaak op plekken waar de kleine prooivissen in de problemen raken. Dit zijn vooral plekken waar het snelstromende water grenst aan rustig water of twee stromen samenkomen. Daarnaast kunnen obstakels in het water ook een goede stek vormen. Vaak zorgen grote stenen, brugpeilers, stuwen, steigers, boeien en betonnen blokken bij een harde stroming voor een klotsend effect. Waarbij het water met hoge snelheid tegen de obstakels klots. Daarnaast kan het ook een verandering vormen voor de stroming. Hierdoor hebben de kleine prooivissen, zoals de alver, geen goede controle meer. De vissen raken vaak gedesoriënteerd wat het makkelijk maakt voor de roofblei de vis te pakken.

De roofblei kan je ook in rustigere wateren vinden, zoals in havens en in de polder, maar heeft toch een voorkeur voor snelstromend water, zoals de Maas en de Rijn. Een Roofblei kan je ook spotten. Doordat de vis aan het oppervlaktewater jaagt zullen prooivissen vaak snel het water uit springen of vlak aan het oppervlak wegschieten. Omdat de prooivissen in scholen zitten kan je dus snel merken bij zo’n beweging aan het oppervlak of een roofvis aan het jagen is.

Wat is de beste tijd om op roofblei te vissen

De roofblei kan je het hele jaar door vangen. Toch is de periode eind mei tot en met eind september de beste tijd om roofblei te vissen. Dit komt doordat het beschikbare voedsel in dezelfde periode toeneemt. Ook wordt het water warmer en zal de vis meer naar het wateroppervlak toetrekken. Wanneer het water afkoelt en de koudere maanden beginnen trekt de vis net als veel andere roofvissen naar de diepere delen van het water. Doordat de vis vooral jaagt met zijn ogen, zal je de roofblei net als de snoek het beste vangen in de schemerperiode in de ochtend en avond. Maar ook overdag kan je er een vangen. Voor de roofblei bestaat momenteel geen gesloten tijd. Dus het hele jaar door kan je heerlijk vissen. Let er wel op dat voor sommige wateren wel een gesloten tijd bestaat voor het gebruik van kunstaas!

Alle Roofvis Categorieën

Roofblei schepnetten

Roofblei onderlijnen & materiaal

Roofblei schepnetten

Roofblei onderlijnen & materiaal

Alle Blogs Over Roofblei Vissen En Roofvissen

Leefnet voor vissen om mee te vissen! Elke visser heeft ze wel eens gezien aan de waterkant, op tv of

De gemeente in Amersfoort verbiedt als eerste Nederlandse gemeente het vissen met een weerhaak in haar gemeentelijke wateren. Daarnaast komt

De telescoop hengel Een telescoop hengel is een vishengel die je in en uit elkaar kan schuiven. Dit maakt het