Forel

Deze pagina bevat alle informatie die jij moet weten over het vissen op de forel. De forel is een populaire vis en ook wereldwijd bekend. Het vissen op forel is dan ook zeer populair en gaat gepaard met diverse vistechnieken. Op forel vissen kan heel spannend zijn en uiteindelijk ook leiden tot een heerlijke maaltijd. Want de forel is zeker een delicatesse! Maar wat is een forel precies? Klik op ‘lees meer over forelvissen’ en kom alles te weten over het vissen op forel.

Wat is een forel?

Een forel is een zalmachtige zoetwatervissen. De vis behoort tot de grote familie Salmonidae, en daarbij de onderfamilie Salmoniae (echte zalmen). In de familie komen wel 12 verschillende forellen voor. Alleen de meeste kom je niet tegen in Nederland en België. Maar in forel vangen in Nederland gaat nog zo makkelijk nog niet. Eigenlijk zijn de meeste populaties forellen in Nederland uitgezet en kan je voornamelijk vangen op de plekken waar ze in stand worden gehouden. Anders moet je echt meer naar het zuiden toe om ze bijvoorbeeld in Belgische beken te vangen. In ons koude kikkerlandje en omringende landen kan je de volgende forellen tegenkomen:

Atlantische forel

De beekforel of zeeforel (Salmo trutta, Linnaeus). Salmo trutta is de naam waarmee exclusief forel wordt bedoeld. Deze vis is een anadrome vis. Dat wil zeggen dat de vis zowel in zoutwater als in zoetwater een deel van zijn leven doorbrengt. Echter noemen we de forel in het zoetwater de beekforel en dezelfde forel in zoutwater de zeeforel. Daarbij heb je ook nog de meerforel. De versie van deze forel die alleen in zoetwatermeren leeft, maar komt niet voor in Nederland. De atlantische forel herken je aan rode en zwarte vlekken die wit of blauw omringd zijn op het lichaam. Echter ontbreken deze vlekken op de staartvin. Tot slot heeft vis tussen zijn rug- en staartvin een kleine ronde vetvin.

De beekforel begint zijn leven in zoetwater en na enkele jaren naarmate hij groter is geworden, trekt de beekforel richting zee. Eenmaal in zee aangekomen krijgt de vis de naam zeeforel. Wanneer de vis gaat paaien trekt hij net als de bekende zalm terug naar zoetwater om binnenlands voor te planten. Dit doen zij bij schone grindbedden. Deze tocht noemen we de paaitrek. Tijdens de paaitrek krijgt de zeeforel een iets donkerder uiterlijk. In tegenstelling tot de zalm blijft de eenmal in zoetwater aangekomen beekforel wel gewoon eten tijdens de paaitrek. De forel eet voornamelijk insectenlarven, kreeftactigen en vis. 

Bronforel

De bronforel (Salvelinus fontinalis) is een uitheemse soort en komt maar in kleine aantallen voor in de Geul en Maas. Deze populatie is dan ook wel uitgezet. De bronforel komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De vis kan circa 85 cm in lengte groeien en is vrij bruin gekleurd. De bronforel eet voornamelijk insecten, larven van insecten, kreeftachtigen en ook kleinere vissen. De bronforel herken je aan een lange bovenkaak die tot achter het oog loopt. Vergeleken de Atlantische forel is de forel relatief donker. De onderkant van de vis is licht gekleurd met een zwarte omranding. Ook de staartvin heeft een zwarte omranding. De bovenkant van de vis is donker gekleurd. De vis heeft stippen over zijn lichaam en bevat ook tussen de rug- en staartvin een ronde vetvin.

Regenboogforel

De regenboogforel (Oncohynchu mykiss) is een zeer zeldzame forel die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. Net als de bronforel betreft dit een uitheemse soort. De regenboogforel wordt in diverse wateren zoals het brakke Veerse Meer en ander deltawateren uitgezet. Om deze forel te vangen moet je dus naar hele specifieke wateren toe. De regenboogforel kent maar weinig populaties die naar zee trekken. De naar zee trekkende regenboogforellen noem je ‘steelheads’. De regenboogforel eet voornamelijk insecten, larven van insecten, kreeftachtigen en soms ook kleinere vissen. De regenboogforel herken je aan de zwarte stippels die overal op het lichaam zijn te vinden, behalve op de buik. Aan de zijkant van de vis loopt een horizontale purperen rand. Tussen de rug- en staartvin zit een kleine ronde rugvin.

Wat eet een forel?

Wanneer we de drie soorten forellen naast elkaar leggen en vergelijken zie je al snel een overeenkomst in het eetpatroon. Zo bestaat het eetpatroon van de forel uit insecten, insectenlarven, kreeftachtige en vis. Net als bij vele andere vissen, waaronder de baars en roofblei, begint de forel in zijn jongen jaren met het eten van zoöplankton, insecten en kleine kreeftachtige. Naarmate de forel groter is geworden verschuift het dieet ook over op vissen, waaronder ook forellen zelf. De forel is dan ook een kannibalistische vis.

Gesloten tijd forel

De forel kent in Nederland een gesloten tijd. De gesloten tijd voor de forel is tussen 1 oktober t/m 31 maart. Gedurende deze tijd is er sprake van een directe terugzetplicht in hetzelfde water waarin de forel is gevangen. De forel mag dan ook niet worden meegenomen voor consumptie. Daarnaast bestaan op sommige wateren nog extra regels over het gebruik van kunstaas. Zo mag je bij veel buurlanden alleen met vliegen vissen op forel in stromende beken. In Nederland mag niet met kunstaas worden gevist van 1 april tot de laatste zaterdag van mei.

Kan je een forel eten?

Jazeker! De forel is zelfs te koop in de supermarkt bij jou om de hoek. De forel is een delicatesse en wordt dan ook in vele verschillende landen en keukens bereid. De forel wordt dan ook veel gekweekt in grote basins voor menselijke consumptie. Voornamelijk de regenboog forel wordt veel gekweekt. De forel is door de kweek ook het hele jaar verkrijgbaar. De vis bevat vele vitamines en is daarnaast ook heel lekker. 

Hoe groot wordt een forel?

Een forel in Nederlandse wateren is een relatief kleine vis wanneer je deze vergelijkt met een snoek of snoekbaars. Een forel wordt in de Nederlandse rivieren niet groter dan circa 40 cm. De meeste maten worden tussen de 25 – 35 cm gevangen. Uitschieters van 45 cm kunnen 1 kilo wegen. Er zijn uitzonderingen van forellen in de Nederlandse Deltawateren. Hierbij kunnen ze groter worden. In andere wateren kan de vis wel groottes behalen tot voorbij de 1 meter. 

Welk aas gebruik je bij forelvissen?

Doordat de forel voornamelijk insecten, insectenlarven, kreeftachtige of vis eet kan je diverse soorten aas gebruiken. Naast het natuurlijk voedsel wordt bij het forelvissen ook veel gebruik gemaakt van foreldeeg of vliegen door te vliegvissen. Zo kan je dus ook gebruik maken van diverse soorten kunstaas zoals spinners en lepels. Ook wormen en ander natuurlijk aas werkt goed.

Hoe moet je forelvissen?

Forellen komen voornamelijk in stromend water voor. Het liefst nog in helder water. Vandaar dat de meeste vissers dit ook een mooie tak van sport vinden. Op forel kan je vissen met diverse soorten aas. Deze diversiteit brengt ook een verscheidenheid aan technieken en manieren waarmee je op forel kan vissen. Zo kan je op forelvissen met de volgende methodes:

Forelvissen met spinners

Afhankelijk van het formaat forel kan je deze vangen met kunstaas. De kleinere maten zal je niet vangen met spinners, maar de grote maten wel. Omdat de forel op kleine vissen jaagt kan je het beste kiezen voor een kleine spinner. Dit imiteert het beste het aas van de vis. Tijdens het vissen op forel zit je vooral in stromend water te vissen. Vanwege de stroming kan je het beste gaan voor een spinner die wat zwaarder is. Het extra gewicht zorgt ervoor dat het kunstaas natuurlijker door het water beweegt. Wanneer je te licht kunstaas gebruikt zal de stroming meer controle uitoefenen.

Onder de spinners heb je vaak ook een categorie forelspinners. Deze onderscheiden zich door het gestippelde kleurpatroon. Wanneer je met een spinner vist kan je het beste voor een nylon lijn gaan en eventueel afwerken met een fluorcarbon onderlijn voor wat extra rek en schuurbestendigheid. 

Forelvissen met lepels

Ook met lepels kan je goed op forellen vissen. De lepels zijn vaak wat slanker waardoor de stroming minder controle uitoefent op het kunstaas. Lepels reflecteren goed de lichtinval in het water. Hierdoor imiteert het kunstaas goed een prooivis. Kies bij een lepel voor een grootte van 4-7 cm en een kleur die goed kan reflecteren. Zo werkt zilver al prima. Kies voor een nylonlijn en werk deze eventueel af met fluorcarbon voor extra rek en schuurbestendigheid.

Forelvissen met natuurlijk aas

Wanneer je gaat vissen met natuurlijk aas, zoals wormen, dan maak je gebruik van een dobber. De forelvisserij heeft specifieke dobbers die goed werken op een stromend beekje of riviertje. De truc hierbij is het aas samen met de dobber laten meedrijven met de stroming. Hierbij dien je de dobber zo uit te loden dat het aas net boven de grond drijft. Het handigste is gebruik te maken van een werphengel met een vislijn van rond de 16 honderdste en een haak met de maat 6 of 8. 

Vissen met foreldeeg

In de viswinkel kan je foreldeeg kopen. Dit deeg is speciaal ontworpen voor de forel en doet ook goed zijn werk. Het foreldeeg werkt goed in forelvijvers, omdat ze vaak met gelijk voer worden grootgebracht. Hierdoor zijn ze hiermee goed bekend en eten ze het snel op. Lees hier alles over foreldeeg.

Vliegvissen op forel

Vliegvissen is een speciale manier van vissen en vraagt om andere visspullen, maar dit is een uitstekende manier om op forel te vissen. Vliegvissen wordt gedaan met een kunstvlieg. Hierbij maak je gebruik van een vlieghengel. De lijn van de vlieghengel drijft op het water. Aan het einde bevestig je een onderlijn met een kunstvlieg. Hierbij kan je gebruik maken van drijvende of zinkende kunstvliegen.

Beste stekken voor forel

Bij het vissen op forel kijk je naar diverse plekken in het water. Zo heb je vaak te maken met stroming en kan je tegen de stroming en met de stroming mee vissen. Ook zitten forellen vaak bij ondiepe banken of in scherpe binnenbochten van wateren. Maar ook in kalmere delen van het water na plekken met sterkere stromingen kan je ze vinden. Daarnaast heb je ook obstakels in water zoals, stenen en bruggen waar je goed je lijn kan uitgooien.

Waar kan je forelvissen?

In Nederland komt de forel voornamelijk voor in speciale meren, waarbij de forel door voor de hengelsport wordt uitgezet en in stand wordt gehouden. Naast deze vijvers/meren kan je de forel vangen in diverse rivieren en Deltawateren. Alleen is de kans veel kleiner dat je hier een forel vangt. Daarbij kan je ook de zeeforel vangen op zee natuurlijk. In Nederland maak je kans in het Oostvoornse meer, Lauwersmeer en Geestmerambacht. Onze buurlanden, zoals België bevat wel meer wateren waarin je op forel kan vissen. Voor in Nederland kan je ook in speciale forelvijvers vissen. Meestal tegen een betaling. In Nederland heb je de volgende forelvijvers:

Forelvissen in Drenthe:

Vissen op forel in Gelderland:

Vissen op forel in Groningen:

Forelvissen in Flevoland:

Forelvissen in Friesland:

Vissen op forel in Limburg:

Vissen op forel in Overijssel:

Vissen op forel in Noord-Brabant:

Forelvissen in Utrecht:

Vissen op forel in Zeeland:

Vissen op forellen in Zuid-Holland:

Alle Forel Categorieën

Forel onderlijnen, haken & materiaal

Alle Blogs Over Roofvissen

Leefnet voor vissen om mee te vissen! Elke visser heeft ze wel eens gezien aan de waterkant, op tv of

De gemeente in Amersfoort verbiedt als eerste Nederlandse gemeente het vissen met een weerhaak in haar gemeentelijke wateren. Daarnaast komt

De telescoop hengel Een telescoop hengel is een vishengel die je in en uit elkaar kan schuiven. Dit maakt het