Witvissen

Vissen met brood

Hoe vang je een witvis met brood?

Boeken om te leren vissen

Beste boeken om te leren vissen!

Leren vissen

Method feeder montage = plezier!

Voor- en nadelen van knijploodjes

Knijploodjes gebruiken?

witvis dobbers kopen

Alles over witvis dobbers!

Vissersknopen leren maken?

Wil jij ook vissersknopen leren maken? Bekijk onze afspeellijst met YouTube video’s om ook vissersknopen zoals de halve bloedknoop, palomar knoop en de hele bloedknoop voor het witvissen te maken. Video’s zijn inclusief close-up!

Vissersknopen leren maken?

Wil jij ook vissersknopen leren maken? Bekijk onze afspeellijst met YouTube video’s om ook vissersknopen zoals de halve bloedknoop, palomar knoop en de hele bloedknoop voor het witvissen te maken. Video’s zijn inclusief close-up!

Leren witvissen?

Leer alles over de verschillende witvissen word ook een expert!
Brasem vissen

Brasem

Leer hier alles over brasem vissen!

Winde vissen

Winde

Heb jij al eens een winde gevangen? Lees hier alles over de winde!

Brasem vissen

Brasem

Winde vissen

Winde

Zeelt

De zeelt een speciale sterke vis! Durf jij het aan?

Voorn vissen

Voorn

Voorntjes vangen? Leer hier alles over de voorn!

Zeelt

Voorn vissen

Voorn

decathlon

Goedkoop witvissen?

Wil jij ook witvis spullen kopen met een goede prijs kwaliteit verhouding? Kijk dan eens bij Decathlon!

Goedkoop witvissen?

decathlon

Wil jij ook witvis spullen kopen met een goede prijs kwaliteit verhouding? Kijk dan eens bij Decathlon!

Wil jij ook witvis spullen kopen met een goede prijs kwaliteit verhouding? Kijk dan eens bij Decathlon!

Alles voor het witvissen met de vaste hengel

Kikkerbuisje - kikkertjes op hengel monteren

Wat is een kikkerbuisje?

Bamboe hengel

Alles over de bamboe hengel

Vissen met de vaste stok of hengel

Vissen met de vaste hengel

Alle Blogs Over Witvissen

Leefnet voor vissen om mee te vissen! Elke visser heeft ze wel eens gezien aan de waterkant, op tv of

Het magische schepnetje waar iedereen mee is opgegroeid. Ideaal om mee te beginnen vissen op witvis of een goed schepnetje

De gemeente in Amersfoort verbiedt als eerste Nederlandse gemeente het vissen met een weerhaak in haar gemeentelijke wateren. Daarnaast komt

Witvissen – Wat is het en hoe moet het?

Witvissen is een populaire vorm van sportvissen die zicht richt op het vangen van witvissen zoals de brasem, voorn, winde en zeelt. Van klein tot groot alle witvissen komen voorbij. Deze vorm van vissen kan zowel voor het plezier als voor wedstrijdvissen worden beoefend. Witvissen is een leuke manier van vissen, waarbij het heel simpel kan houden maar ook met verschillende technieken kan vissen. 

Welke witvissen zijn er in Nederland?

In Nederland kan je een breed scala aan zoetwatervissen vangen. Zo kan je de volgende witvissen in Nederland vangen:

  • Voorn
  • Brasem
  • Winde
  • Zeelt
  • Blei
  • Kolblei
  • Pos
  • Voornbaars

Hiernaast zijn er nog enkele andere die je in Nederland kan vangen, maar dit zijn de meest voorkomende! 

Hoe moet je witvissen?

Voor het witvissen dien je eerst de keuze te maken op welke vis je wilt gaan vissen. Als je dat eenmaal hebt besloten is het belangrijk om met de volgende onderdelen rekening te houden:

  1. Kies de juiste visplek – kies een visstek uit waar je ook de vis waarop jij wilt gaan vissen kan vangen. Kijk daarbij naar de stroming van het water, waterplanten en de aanwezigheid van voedsel. Soms kan het ook helpen om tussen bepaalde tijden op de dag te gaan vissen.
  2. Gebruik de juiste uitrusting – hoe groter de vis hoe sterker je materiaal moet zijn. Stem je uitrusting af op de vis waarop je wilt gaan vissen en ook op welke bijvangst er eventueel kan zitten.
  3. Gebruik de juiste techniek – afhankelijk van je materiaal is het ook van belang deze juiste vistechniek te hanteren. Werpen met een vaste hengel is namelijk niet de bedoeling!
  4. Wees geduldig – vissen vang je niet 1, 2, 3. Soms kan het wel uren duren voordat je een vis aan de haak hebt geslagen. Maar dat mag de pret natuurlijk niet doen verderven.
  5. Veiligheid voorop – zorg altijd dat je veilig gaat vissen. Niet alleen voor de vis, maar ook voor jezelf.

Zorg er daarnaast voor dat je in het bezit bent van een VISpas of als je jonger bent dan 14 jaar onder toezicht van iemand met een VISpas vist. Lees hier meer over de VISpas in onze blog.

Waar kan je witvissen?

Witvissen kan je in elk water in Nederland toepassen. Op de ene plek zal je meer voorntjes vangen en eop de andere plek weer meer zeelt. Denk hierbij aan wateren zoals, meertjes, sloten, rivieren en kanalen. Maar in principe kan je overal in Nederland witvissen. Maar ook buiten Nederland kan je goed witvissen. Denk hierbij aan landen zoals België, Frankrijk en Duitsland. 

Wat heb je nodig voor het witvissen?

Afhankelijk van op welke witvis je graag wilt vissen kan je de spullen aanpassen. De meeste vissers die op witvis vissen gebruiken een vaste hangel. Hierin variëren ze zelfs van enkele meters tot aan 10 meter of meer! Maar ook witvissen met een werphengel kan goed worden beoefend. Maar om te kunnen witvissen heb je in principe een aantal basisonderdelen nodig:

  1. Vaste hengel of werphengel
  2. Een molen als je een werphengel gebruikt
  3. Vislijn dat sterk genoeg is voor de witvis waarop je vist. 
  4. Haken. Match de haakmaat met de witvis. Een voorntje heeft een kleiner haakje nodig dan een brasem!
  5. Aas dat de witvis lekker vindt. Vaak kan je snel beet krijgen met een korstje brood, mais of wormen. Bekijk hier onze blog over wormen!
  6. Loodjes om de dobber te laten zinken 
  7. Dobbertjes (lees hier onze blog over witvis dobbers!)
  8. Viskoffer om alles netjes op te bergen
  9. Een onthaaktang is altijd handig
  10. Een visnet en onthaakmat

Dit zijn enkele basisonderdelen die elke witvisser wel in zijn bezit moet hebben om goed te kunnen witvissen. Afhankelijk van je ervaring en techniek kan je deze lijst uitbreiden met aanvullende items, zoals voerkorven, lokvoer, emmers of zelfs vliegvishengels.

Welke vistechniek voor witvissen?

Voor het witvissen kan je verschillende vistechnieken gebruiken om witvissen te vangen. Welke techniek je kan gebruiken hangt af van de visstek, de vis die je wilt vangen en natuurlijk ook je persoonlijke voorkeur. De een vist liever met een vaste hengel en de ander met een werphengel. Dit zijn de meest voorkomende vistechnieken voor het witvissen:

Vissen met een vaste hengel

Bij het vissen met de vaste hengel maak je gebruik van een vast hengel van vaak rond de 3 a 4 meter. Als je wedstrijden vist kunnen de hengels wel 8 tot 10 meter zijn. Bij een vast hengel maak je gebruik van een dobbertje, knijploodjes en een haakje. Het is eigenlijk de meest simpele vorm van vissen. Het haakje stem je met de dobber af om het aas op de juiste hoogte in het water te laten zinken. Wil je meer lezen over het witvissen met een vaste hengel? Lees het in onze blog over de vaste hengel!

Witvissen met een werphengel

Witvissen met een werphengel bestaat uit het gebruiken van een werphengel en vismolen. Aan de lijn maak je net als bij een vaste hengel gebruik van een dobber, knijploodjes en een vishaakje. De techniek is eigenlijk hetzelfde. Je stemt de haak en dobber af op de gewenste diepte waar je wilt vissen. Alleen kan je met een werphengel natuurlijk op plekken komen waar je met de vaste hengel niet makkelijk kan komen. Daarnaast kan je met een werphengel uiteindelijk ook andere manieren van vissen toepassen.

Feedervissen

Feedervissen of vissen met de voerkorf is een traditionele manier van vissen waarbij gebruik wordt gemaakt van een feederhengel en voerkorf. Bij het feedervissen op witvis vul je de voerkorf met lokvoer en je haakje en aas. De voerkorf wordt in het water gegooid en de hengel wordt in een steun gezet. Trek de lijn strak en wacht op een aanbeet. Binnen het feedervissen heb je ook nog de variant method feeder vissen. Hierbij maak je gebruik van een inline voerkorf. Lees meer over vissen met de method feeder in onze blog!

Bolovissen

Bolovissen doe je met een bolognese hengel. Dat is een lange telescopische werphengel die je gebruikt als een vaste stok. Hiermee kan je ook wat grotere vissen in meren, kanalen en rivieren vangen. Maar natuurlijk ook kleine vissen. 

De Winkle Picker

De winkle picker is eigenlijk een lichtere en kortere versie van de feederhengel. Het maakt gebruik van lichter materiaal en kan ook minder werpgewicht aan dan een feederhengel. Hierdoor kan je veel lichter en subtieler vissen dan een feederhengel.