Vogelspotten voor beginners: Dit heb je nodig!

vogelspotten voor beginners

Tijdens het sportvissen kom je vaak in contact met vogels. Meestal zijn dit watervogels, zoals een meerkoet of een wilde eend. Maar toch kom je soms bijzondere vogels tegen. Denk maar eens aan een ijsvogel. Het is ook niet heel raar, want vaak ben je lekker op een afgelegen plek in de natuur aan het vissen. Vogelspotten is dan ook zeker een leuke bezigheid tijdens het vissen, maar ook als je gericht vogels wilt bekijken. In deze blog leg ik je uit welke onderdelen je nodig hebt om te beginnen met vogelspotten.

Wat is vogelspotten?

Vogelspotten is een vorm van vogelen: het bekijken, tellen, op naam brengen, onderzoeken en inventariseren van vogels. Vogelspotten dankt zijn naam aan de manier waarop vogels in de nacht werden gezocht, namelijk met een spot (zoeklicht). Sinds de 21ste eeuw werd er naast de wetenschap ook een sport van gemaakt. Deze sport kennen wij vandaag de dag nog steeds en bestaat uit het recreatief soortenjagen, vooral bijzondere vogels. Hierbij worden dan foto’s van deze prachtige vogels gemaakt, doormiddel van een telescoop (digiscoping). In de volksmond noemen we mensen die deze sport beoefenen vogelspotters of vogelaars. 

Wat heb je nodig voor het vogelspotten?

Voor het kijken van vogels heb je een aantal belangrijke items nodig. Hierbij kan wel gelijk worden opgemerkt dat het zo duur kan als jezelf wilt. Voor het vogelspotten heb het volgende nodig:

Beste vogelgids

Wat is een vogelaar zonder vogelgids? Er bestaan zoveel soorten vogels dat het eigenlijk bijna onmogelijk is om deze uit het hoofd te weten. Ook door de veranderingen op aarde komen er nieuwe soorten ons land binnen. Met een vogelgids kan je elke vogel identificeren en is daarnaast ook een geweldig item voor elke vogelaar. Zo kan je voordat je op stap gaat alvast veel leren over de vogels. Een goede vogelgids is deze onderstaande van de ANWB. Deze vogelgids (bij Bol.com) geeft informatie over de vogels in Europa. Het is een gedetailleerd boek waardoor je snel veel komt te leren over de vogels.

Naast de vogelgids kan je ook gebruik maken van een vogelapp zoals de app Vogels van Europa van Naturalis.

Lees in onze blog over vogelgidsen kopen meer over de beste opties voor jou!

Kwalitatieve verrekijker

Bij veel vogels kan je vaak niet te dichtbij komen of ze vliegen weg. En dat zo heel jammer zijn als nou net die speciale vogel wegvliegt. Daarom is een onmisbaar item voor de vogelaar toch een kwalitatieve verrekijker. Met een verrekijker kan je gemakkelijk op veilige afstand de vogels bekijken. Zo voorkom je ook dat je zelf op gevaarlijke locaties gaat staan en stoor je ook de vogels niet. Nu zijn er talloze verrekijkers. Zo bestaan ze met een enkele lens monoculair of met twee lenzen ninoculair. Afhankelijk van wat jij prettig vindt kan je hierop al een eerste afweging maken. 

Belangrijk bij een verrekijker is de vergrotingsfactor. Dit geeft namelijk aan hoever de verrekijker inzoomt. Verder dien je ook te kijken naar de beeldstabilisatie en het gezichtsveld. Wanneer je ver inzoomt zullen kleine trillingen het beeld al snel onprettig maken. Daarom kan je ook gebruik maken van een statief. Zo kan je comfortabel uren naar de vogels kijken. Let hierbij wel altijd even op dat je een speciale statiefadapter nodig hebt.

Een populaire beginners verrekijker voor het vogelspotten is bijvoorbeeld deze National Geographic verrekijker

Telelens voor het vogelspotten

Als derde op de lijst van de onmisbare onderdelen voor het vogelspotten staat de welbekende telelens. Telelenzen zijn ook in vele maten en vormen te verkrijgen. De telelens gebruik je voor het maken van foto’s van de vogels. Een telelens zorgt ervoor dat je de vogels op grote afstand toch scherp kan fotograferen. Dus zonder telelens zou je helaas niet op hele grote afstand prachtige foto’s kunnen maken. Deze telelenzen hebben een kleine scherptediepte, wat ervoor zorgt dat de achtergrond onscherp wordt.

Nu ligt het bij een telelens vaak ook aan het type camera dat je gebruikt. Vaak heb je bij bijvoorbeeld Nikon (bij Bol.com) camera’s bijpassende telelenzen, maar tegenwoordig zijn ze ook gemaakt voor de mobiele telefoon. Zo kan je al gebruik maken van deze Vultus Spotting Scope (bekijk hier bij Bol.com). Wanneer je begint met vogelen is dit een goede optie, doordat je dan geen aparte camera hoeft aan te schaffen. Deze camera’s zijn namelijk altijd wel vrij prijzig.

Fotocamera

Naast je mobiele telefoon maken de meeste vogelspotters gebruik van een sterke fotocamera om de vogels mooi vast te kunnen leggen. Ook hierbij is er een grote range tussen de kwaliteit en prijs tussen de camera’s. Belangrijk bij een camera is dat je naar de volgende eigenschappen kijkt:

  • Megapixels
  • Gewicht en grootte
  • Sterke autofocus (voor vogels die veel bewegen)
  • Snelheid FPS
  • Beeldstabilisatie
  • Bestendigheid tegen vocht en stof
  • Grote van de buffer

Bij het vogel kijken kan je gebruik maken van een bridgecamera, spiegelreflexcamera of systeemcamera. Een veel gebruikte beginners camera is bijvoorbeeld deze:

Deze Nikon Coolpix (bij Bol.com) van het bekende merk Nikon is een perfect instapmodel om eens te beginnen met vogelen. De prijs/kwaliteit verhouding is goed en daarmee juist uitermate geschikt voor de beginnende vogelspotter.

Statief

Een statief (behier heir bij Bol.com) is niet noodzakelijk, maar kan je vaak wel goed gebruiken. Het voordeel aan een statief is dat je zelf niet moe wordt van het dragen van de materialen. Verder zorgt het voor een betere stabilisatie van het beeld, omdat je eigen lichaamsbewegingen de spullen niet stoort. Daarom is het zeker een aanrader om een statief te gebruiken bij het vogels kijken. Afhankelijk van jouw camera en/of verrekijker dien je een bijpassend statief te gebruiken. Vaak zijn ze wel universeel doordat ze een schroefdraad gebruiken. Bij het kiezen van het juiste statief dien je even rekening te houden met:

  • Het gewicht
  • Het materiaal (licht aluminium, metaal of carbon)
  • De hoogte van het statief (het beste is tot op ooghoogte)
  • Aangepaste statiefkop zodat je in alle richtingen kan draaien

Een populair statief dat goed kan dienen voor de beginnende vogelspotter is deze Hamar Star 61 (bij bol.com).

Juiste kleding

Vogelspotten in ons kikkerlandje vraagt altijd om een goede voorbereiding. Bekijk altijd eerst het weer. Hierop kan je het beste rekening houden met wat je aan moet doen. Verder kan je gaan voor wat natuurlijkere kleuren, zoals groen. Zo verstoor je minder snel de dieren om je heen. Op deze kaart staan alle vogelgebieden aangegeven. Hiermee kan je alvast kijken wat handig is om aan te trekken. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan laarzen als je naar drassige gebieden gaat. Verder zijn er ook vogelkijkhutten. De locaties hiervan kan je vinden op vogelkijkhut.nl.

Notitieblokje

Het notitieblokje is geen must, maar wel leuk om te gebruiken. Op een notitieblokje (bekijk hier bij Bol.com) kan je alle waarnemingen schrijven. Zo heb je uiteindelijk een soort van logboek over alle keren dat je bent gaan vogels kijken. 

Met al deze spullen ben jij klaar om echt te gaan vogelspotten! Wil je hiernaast nog veel meer te weten komen over bijvoorbeeld de hengelsport? Kijk dan ook eens een van onze andere blogs.

Rick Willard

Hi, ik ben Rick van Visviews. Ik deel graag mijn kennis en kunde met de viscommunity. Er is namelijk niks mooier dan samen van de natuur genieten!
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een reactie