Karper leaders, wanneer welk leader materiaal?

Karper leader

Wat is leader materiaal?

Bij het statisch vissen op karper wordt vaak gebruik gemaakt van leader materiaal. Deze wordt aan de hoofdlijn bevestigd. De onderlijn en het lood wordt aan de leader bevestigd. Op deze manier kan je bijvoorbeeld vissen met een inline systeem, een loodclip systeem, een chod systeem of een helikopter systeem. De voornaamste doelen van een leader voor het karpervissen zijn:

  • Zorgen dat de laatste meter(s) van je montage goed op de contouren van de bodem liggen doordat de leader goed afzinkt.
  • Je montage is gecamoufleerd tegen de bodem.
  • De leader is schuurbestendig. Dit is handig bij het vissen bij obstakels. 

Welk karper leader materiaal gebruiken?

Er zijn leaders in allerlei sterktes, maten en kleuren verkrijgbaar. Welke leader je kiest voor het karpervissen ligt vooral aan de omstandigheden waarin je vist. Zelf ben ik erg tevreden over het leader materiaal van PB products. Zij verkopen voor elke situatie wel een geschikte leader. Hieronder beschrijf ik de verschillende beste leaders voor het karpervissen.

Klik op de onderstaande producten voor meer informatie.

Silk Ray van PB products is een soepele leader zonder loodkern. Toch is de leader zwaar, waardoor hij goed afzinkt. Doordat de Silk Ray leader in tegenstelling tot leadcore leaders geen loodkern heeft, zal deze de contouren van de bodem veel beter aannemen. Silk Ray is hol gewoven, waardoor dit materiaal gemakkelijk te splicen is. Silk Ray leader materiaal is te vergkrijgen in de 45 lb en de 65 lb variant. De dikte van het materiaal valt in tegenstelling tot andere leader heel erg mee. Daarnaast is het Silk Ray materiaal ook zeer schuurbestendig. Dit leader materiaal is in de kleuren gravel, silt en weed verkrijgbaar. Hierdoor kun je in elke omstandigheid een onopvallende leader presenteren. Dit maakt het een super allround leader!

Downforce van PB products is een 45 lb leadcore leader. De leader is goed te splicen door de gevlochten buitenkant van het materiaal. Ondanks dat er lood in de binnenkern van het leader materiaal verwerkt zit, is deze alsnog redelijk soepel. Het materiaal is tevens zeer schuurvast. Downforce leader materiaal is uitstekend te gebruiken in combinatie met een chod rig. Dit komt omdat de leader door de loodkern al zo zwaar is dat de pop-up uw leader niet omhoog trekt. Putty (kneedbaar lood) is hierdoor niet nodig. Downforce wordt geleverd in de kleuren weed en gravel. 

Vis jij met een gevlochten hoofdlijn? Speciaal voor karpervissers die met een gevlochten hoofdlijn vissen is Stretch Attack ontwikkeld door PB products in samenwerking met Piet Vogel. Dit materiaal gevlochten materiaal bevat enige rek, waardoor je tijdens de drill van een karper beter zware klappen op kan vangen. Deze rek komt door de fluorocarbon vezels die in het leader materiaal verwerkt zijn. Omdat een gevlochten hoofdlijn geen rek bevat, is het aan te raden dat je leader wel rek bevat. Als je met een nylon hoofdlijn vist is dit juist andersom. Het materiaal is ook zeer schuurvast. Stretch Attack is verkrijgbaar als 40 lb leader. De volgende kleuren zijn verkrijgbaar: gravel, weed en silt. 

Karper leader splicen of kant en klaar kopen?

Als je wil karpervissen met een leader kun je kiezen voor kant en klare leaders of voor los leader  materiaal. Los leadermateriaal dien je zelf te splicen. Aan beide zitten voordelen en nadelen.

Kant en klare leader

Voordelen kant en klare leader:

  • Je kan meteen vissen.

Nadelen kant en klare leader:

  • Duurder dan los leadermateriaal.
  • Je kan de lengte van je leader niet aanpassen naar jouw zin. 

Leader zelf splicen

Voordelen zelf splicen leader:

  • Goedkoper dan kant en klaar.
  • Je kan zelf de lengte aanpassen naar jouw zin.

Nadelen zelf splicen leader:

  • Kost een klein beetje meer tijd.

Benodigdheden leader splicen

Klik op de onderstaande producten voor meer informatie.

Uitleg zelf splicen leader

Zelf een leader splicen is helemaal niet moeilijk. Sommige vissers denken dat dit veel tijd kost en gedoe is. Hieronder zijn de stappen te zien die je moet doorlopen om een leader te splicen. Probeer het uit en ervaar hoe gemakkelijk dit gaat. 

Stap 1: Haak je splicing needle in het materiaal.

Uitleg splicen

Stap 2: Draai de naald om en schuif het materiaal om de naald

Uitleg splicen

Stap 3: Schuif ongeveer 3-5 cm over de naald heen, en duw de naald uit het materiaal.

Uitleg splicen

Stap 4: Haak het uiterste deel van het materiaal aan de naald en sluit het palletje van de naald.

Uitleg splicen

Stap 5: Trek het uiterste deel van het materiaal terug door de kern zodat er een lus vormt.

Uitleg splicen

Stap 6: Trek de lus aan met een Pulla.

Uitleg splicen

Welke leader ga jij gebruiken bij het karpervissen?Jasper Veldwijk

Hi, ik ben Jasper en ik deel graag mijn kennis over deze sport met de rest van Nederland. Vissen is namelijk een geweldige sport waar iedereen van kan genieten!
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een antwoord