Penvissen op karper, een bloedstollende ervaring!

Penvissen op karper

Penvissen op karper

Veel mensen, waaronder ik zelf vingen hun eerste karpers met de pen. Dit is ook niet zo gek omdat het vissen met de pen niet zo ingewikkeld hoeft te zijn, maar tegelijkertijd erg spannend en effectief. Het zien van aasbellen naast je pen en je pen vervolgens weg zien schieten is spectaculair. Dit is dan ook de reden dat ik nogsteeds regelmatig ga penvissen op karper. Naar mijn mening is het vissen met de pen onder veel karpervissers een vergeten techniek. Penvissen wordt vaak geassocieerd met het vangen van kleine karpers. Dit is erg zonde omdat het penvissen op karper wel degelijk grote karpers op kan leveren. 

Tip:

Penvissen is een actieve manier van vissen. Dit betekend dat je in tegenstelling tot het statisch vissen op karper niet wacht tot de karper naar jou toekomt. Bij het penvissen op karper ga je actief opzoek naar karpers door verschillende plekjes af te struinen. 

Waarom penvissen op karper?

Het karpervissen kan je tegenwoordig zo gek maken als je zelf wil. Er wordt gevist met behulp van zelfhaaksystemen, rodpods, beetmelders, baitrunners etc. Dit is natuurlijk een erg gave manier van vissen, maar er zijn ook andere succesvolle(re) manieren om te karpervissen waar soms overheen gekeken wordt. Zo kun je er bij sommige omstandigheden bijvoorbeeld voor kiezen om te gaan vissen aan het oppervlak of om te gaan penvissen op karper. In een eerdere blog schreef ik al over het oppervlaktevissen op karper. In deze blog wil ik jullie wat meer vertellen over hoe het penvissen op karper in zijn werk gaat en waarom dit een super spannende manier van vissen is.

Welke materialen heb je nodig?

Hieronder lees je in het kort wat je allemaal nodig hebt voor het penvissen op karper. Later in de blog zal ik dieper ingaan op de benodigde materialen.

Penvissen montage

Voor het penvissen op karper heb je eigenlijk niet zoveel nodig. Voor de meest gangbare manier om met de pen op karper te vissen zet je de pen vast tussen 2 lijnstoppers. Aan het uiteinde van je lijn komt je haak. Je kan ervoor kiezen om een enkele haak aan je hoofdlijn te bevestigen of een onderlijn met een hair. Deze keuze hangt af van de aassoort waarmee je gaat vissen. Hier zal ik zo meer over vertellen. 

Montage met onderlijn

Penvissen op karper

Wanneer gebruik je de montage met onderlijn?

De montage met onderlijn gebruik je als je wil vissen met hardere aassoorten zoals boilies of pellets. Deze kan je niet direct op de haak zetten. Daarom monteer je ze op de hair van de onderlijn. 

Bekijk hieronder de instructievideo over de penvis montage met onderlijn.

Montage met enkele haak

Harders vissen

Wanneer gebruik je de montage met enkele haak?

De montage met een enkele haak gebruik je als je wil vissen met zachte soorten aas, zoals mais, brood wormen enzovoorts. Dit aas kan je direct op de haak bevestigen, hiervoor heb je dus geen hair nodig. 

Bekijk hieronder de instructievideo over de penvis montage met losse haak. 

Het uitloden van de pen

Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je ervoor zorgt dat je pen zinkt door het laatste loodje ongeveer 20 cm boven je haak. Je pen zal dus zinken als je hem te ondiep afstelt en plat liggen als je hem te diep afstelt. Als je pen rechtop staat ligt je onderste loodje dus perfect op de bodem. Je haak en aas liggen dus samen met 20 cm lijn op de bodem. Dit is precies wat je wil, aangezien de karper een bodem azer is. Op deze manier ondervindt de karper ook nauwelijks weerstand van de dobber als hij wegzwemt met het aas. Hierdoor zal de karper minder snel schrikken.

Bekijk hieronder de instructievideo over het uitloden van de pen.

Welk aas voor penvissen op karper?

Bij het penvissen kunnen vele soorten aas gebruikt worden. Ga je vissen met harde aassoorten zoals boilies en pellets? Dan is het verstandig om te gaan vissen met een hair.  Ga je vissen met zachter aas zoals mais en andere partikels? Dan is het gebruik van een hair niet nodig.

Voorbeelden van effectief aas:

  • Boilies (Lees in deze blog meer over vissen met boilies!)
  • Vismeelpellets
  • Mais (Lees in deze blog meer over vissen met mais!)
  • Brood (lees in deze blog meer over vissen met brood!)
  • Tijgernoten
  • Kikkererwten (Tip: Voeg wat vruchtenhagel toe)
  • Hennepzaad
  • Wormen
  • Maden
  • Slakken
  • Garnalen
  • Mosselen
  • Gekookte aardappel

In deze blog kan je lezen hoe je aas aan je hair moet bevestigen.

Voordelen hard aas

Het vissen met hardere aas soorten zoals boilies hebben een aantal voordelen. Zo blijven deze aas soorten goed op je hair zitten waardoor je er erg ver mee kan gooien zonder dat je het aas losraakt. Met zacht aas kan het weleens gebeuren dat je het aas van de haak af gooit als je ver wil werpen. Bij verre worpen gaat onze voorkeur daarom uit naar harde aassoorten voor op de hair. 

Voordelen zacht aas

Zachte aassoorten kunnen in sommige gevallen goed vangen omdat ze dressuurdoorbrekend kunnen werken. Op wateren waar al veel met boilies gevist wordt kan het lonen om tijdens het penvissen op karper zacht natuurlijk aas te gebruiken zoals wormen of mais. De karper zal dit niet met gevaar associëren, waardoor hij het aas eerder zal opeten.  

Lees hier onze blog over natuurlijk aas.

Lees hier onze blog over een aas waar wij veel mee vangen tijdens het penvissen op karper, namelijk zinkende hondenbrokken van de Action.

Halibut pellets
vissen met mais

Penvissen op karper | Welke dobber?

Een vuistregel voor het penvissen op karper is dat je altijd een zo licht mogelijke pendobber gebruikt. Hoe zwaarder de dobber namelijk is, hoe meer kans je hebt dat een karper weerstand voelt bij de aas opname. Hierdoor kan de karper schrikken waardoor hij het aas loslaat. 

Tip: Wij vinden de Pendobbers van PB products erg fijn om mee te vissen.

Welke pendobber je gebruikt voor het penvissen op karper is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De stroming/golfslag van het water.
Hoe groter de stroming of de golfslag is, des te zwaarder wil je de pendobber hebben. Bij vlak en rustig water is een pen van 0,75 gram een perfecte keuze. Als het water wat onrustiger is kies je een pendobber tussen de 1 gram en de 3 gram. 
  • De afstand die je wil werpen.

Als je een grote afstand moet overbruggen, dan is het handig om een wat zwaardere dobber te kiezen van 2 gram – 3 gram. Hiermee is het net even wat makkelijker om verre worpen te maken. 

Penvissen op karper | Welke haak?

De haak die wij het meest gebruiken tijdens het penvissen op karper is de Wide Gape haak van Korda in maat 6 of 8. Deze haak heeft een wijde haakbocht. Hierdoor kan je veel aas kwijt op de haak. Door de wijde haakbocht heeft de haak ook een goed inhakingsvermogen. Hierdoor verklein je de kansen op missers. Wij kiezen voor het merk Korda omdat deze altijd consistent vlijmscherpe en sterke haken levert. De haak is een belangrijk onderdeel waar je beter niet op kan bezuinigen. 

Penvissen op karper | Welke lijn?

De lijn die je kiest is afhankelijk van het locatie en de maat van de karpers die je kunt gaan verwachten.  Ga je op een klein karperputje vissen met veel kleine karpers? Kies dan een lijn van rond de 25/00. De G-Line van Gamakatsu is bijvoorbeeld een mooie lijn verkrijgbaar in 25/00. Ga je op water vissen met veel obstakels of waar je grotere vissen kan verwachten? Kies dan een lijn van 35/00. Je kan dan grotere vissen binnenhalen en je hebt meer vermogen om de karper tijdens het drillen weg te houden bij obstakels zoals takken en woonboten. Een goede stevige lijn verkrijgbaar in 35/00 is de FOX Carp Mono.

Nylon of gevlochten lijn?

Wij vissen tijdens het penvissen op karper met nylon lijn, omdat dit meer demping geeft tijdens het drillen. Bij het penvissen drill je de karper namelijk vaak vrij dicht onder de top van je hengel. De rek in de nylon lijn heb je nodig om de klappen van de karper op te kunnen vangen. Bij het gebruik van gevlochten lijn heb je geen rek in de lijn, hierdoor kan je de vis sneller lossen of je lijn kan breken. 

Lees hier onze blog over verschillende karperlijnen.

Penvissen op karper | Welke karperhengel?

Meestal kies je voor het penvissen op karper voor een speciale penhengel. Echter kun je met veel andere soorten hengels ook prima penvissen. 

Welke lengte penhengel?

Penhengels heb je in verschillende lengtes. Meestal worden wat langere hengels gebruikt bij het penvissen. Denk aan hengels van 3,90 meter. Hiermee kan je makkelijk je pen over rietkragen en planten in het water neerleggen. 

Welke testcurve penhengel?

De testcurve van een penhengel ligt meestal tussen de 1.25 en de 2.25 lb. Daarnaast zijn het parabolische hengels die over de gehele hengellengte buigen. Dit om de klappen van de karper onder de top goed op te kunnen vangen. Ga je zwaarder dan 2.25 lb? Dan is de hengel soms wat te lomp en beleef je minder plezier aan het gevecht. Wil je alles lezen over penhengels? Bekijk dan hier onze blog!

Een mooie penhengel is de Korum Glide Power Float. Deze hengel is 3,90 m en heeft een testcurve van 1.75 lb. Een perfecte allround penhengel!

Penvissen op karper | Welke molen?

Een molen voor het penvissen op karper moet aan een paar eisen voldoen:

  • Grootte: 3000 a 4000 serie.
  • Goede slip
  • Voldoende lijncapaciteit (minimaal 100 meter).

Doordat karpers erg sterk zijn is het erg belangrijk dat je een goed werkende slip hebt. Bespaar daarom niet op een goede molen. Wij zijn erg fan van de molens van Daiwa. De Daiwa GS 4000LTD is bijvoorbeeld een zeer goede molen met een goede slip en lijncapaciteit. 

De techniek van het penvissen

Penvissen leent zich uitstekend voor een actievere manier van vissen dan bij het statische vissen op karper. Hieronder lees je hoe je te werk moet gaan.

Het vissen

Maak een aantal voerplekjes. Bevis vervolgens elke stek zo’n 20 min en voer geregeld een klein beetje bij. Geen beet? Verkas dan naar je volgende voerplek. Zo verspreid je je kansen. Als er karper op je voerplek aan het azen is, zal je vaak snel beet hebben. Over het uitzoeken van goede stekken wordt later in deze blog meer geschreven!

De aanbeet

Onze ervaring is dat de aanbeet van een karper vaak alles of niets is. Waar je bij het vissen op brasem, voorn of andere witvis nog wel eens veel tuk (bewegende dobber) krijgt, zal bij een karper de pen in een keer wegschieten of soms omhoog steken. De karper geeft vaak nauwelijks waarschuwingen voordat hij het aas pakt. Dit maakt dat je extra goed moet opletten om op het juiste moment aan te slaan. 

Het aanslaan

Het aanslaan is een vak apart. Hoe meer ervaring je krijgt met het penvissen op karper, hoe beter je het aanslaan kan timen. Bij het aanslaan zijn 2 dingen belangrijk:

  • Sla niet te snel aan! Zorg ervoor dat de pen goed onderwater getrokken wordt voordat je aanslaat. Zo voorkom je missers. Het kan namelijk gebeuren dat een karper met zijn vin langs de lijn komt, waardoor het even kan lijken alsof je beet hebt. Als je dan te snel aanslaat, zal je mis slaan. Daarnaast zal je je kan dan verspelen omdat de karper schrikt en wegzwemt. 
  • Sla aan in tegengestelde richting van hoe je pen wegloopt! Hierdoor sla je de haak richting de bek van de karper en niet uit de bek van de karper. Dit geeft net even wat meer inhakingskans. 

Beet!

Heb je beet? Bereid je dan maar voor op een heftig gevecht, karpers zijn namelijk erg sterke vissen. Zorg dat je de vis zoveel mogelijk weg houdt bij obstakels in het water, de karper zal hier namelijk vaak heen willen vluchten. Het laatste wat je wil is je karper verspelen doordat deze de begroeiing inzwemt. Komt de karper bij de kant en is deze uitgevochten, breng dan rustig het schepnet onder de karper en onthaak de karper op je onthaakmat. Houd de karper niet te lang boven water, maak snel een foto en laat de karper weer rustig zwemmen. 

Welke stekken voor het penvissen?

Het advies voor het vissen met de pen is om niet te lang op 1 stek te blijven hangen. Wat ik zelf vaak doe is een aantal stekken aanvoeren met wat handjes voer voordat ik ga vissen. Goede plekken voor deze voerstekken zijn bijvoorbeeld omgevallen bomen, duikers, bruggen, waterlelies etc. Eigenlijk alle plekken waar een onderbreking in het water is kun je karper verwachten.

Activiteit in het water

Naast het uitzoeken van een mooie locatie voor het vissen, kan je ook kijken of je activiteit in het water ziet. Niet elke stek die er boven water mooi uitziet is onderwater ook mooi. Er zijn verschillende manieren om aan het water te zien of er karpers op je stek aanwezig zijn.

Aasbellen spoor

Bij de aanwezigheid van karper zie je vaak een spoor van kleine aasbelletjes. Deze kleine belletjes worden vaak veroorzaakt door een karper die de bodem aan het omwoelen is in zijn zoektocht naar voedsel.

Verwar deze belletjes niet met gasbellen. Soms komen er gasbelletjes uit de bodem. Deze zijn vaak groter dan aasbelletjes, en blijven precies op dezelfde plek. Deze gasbellen worden vaak verward met de aanwezigheid van karper. Zelf zijn wij hier ook meerdere malen door voor de gek gehouden. Naarmate je vaker gaat vissen zal je steeds beter worden in het herkennen van echte aasbellen. 

Kolken/omgewoelde modder in het water

Karpers die rondzwemmen en/of aan het azen zijn verraden zichzelf soms door kolken aan het oppervlak van het water. Soms zie je zelfs een staart boven het wateroppervlak verschijnen. Vaak gaan deze kolken gepaard met een modderwolk onderwater. Dit komt doordat de karper de modder omwoeld met zijn staart. 

Springende karper

Ook kan het voorkomen dat je karpers ziet springen. Dit is natuurlijk een duidelijk signaal dat er karper op de plek zit. 

Ik wens jullie veel succes met het penvissen op karper! Meer lezen over sportvisserij? Bekijk dan hier al onze blogs!

Jasper Veldwijk

Hi, ik ben Jasper en ik deel graag mijn kennis over deze sport met de rest van Nederland. Vissen is namelijk een geweldige sport waar iedereen van kan genieten!
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een reactie