Karpervissen Met Boilies

karpervissen met boilies - boilies kopen

Er bestaan vele manieren hoe je op karpers kan gaan vissen. Zo kan je gaan penvissen, oppervlakte vissen met broodkorsten maar je kan ook gaan karpervissen met pellets of boilies. In deze blog gaan we verder in op wat boilies zijn en hoe je ze kan gebruiken veel tips en mijn favoriete keuze! 

Wat zijn boilies?

Je bent ze vast vaak genoeg tegengekomen al was het op tv of YouTube, gezien bij mede karpervissers en uiteraard in de viswinkels zelf. Boilies zijn zeer populair geworden en dat is vooral op te merken in de viswinkels. Zo zijn er nu veel verschillende merken en smaken op de markt gekomen en is het aanbod bij elke viswinkel een stuk groter geworden. Maar wat zijn boilies nou precies?

Heel simpel gezegd zijn boilies kleine deegballetjes met een stevige buitenlaag waarvan het deeg is opgebouwd uit verschillende ingrediënten waarbij elke soort boilies een eigen smaak en specifieke eigenschap heeft. Het deegballetje wordt gekookt wat resulteert in een stevige buitenlaag. Deze buitenlaag is essentieel voor bij het karpervissen, want alleen de karper of andere grote vissen (zoals een brasem) zijn in staat om de boilies te eten. Je zult dus geen last krijgen van voorntjes, zoals bij het penvissen met mais. De boilie is in Engeland ontdekt en dankt daardoor ook zijn naam aan de Engelse woord ‘boiled’, wat in het Nederlands gekookt betekent.

De meeste boilies zijn te verkrijgen in de formaten 10 mm t/m 20 mm. Daarnaast heb je ook nog uitschieters waarbij je hele grote exemplaren tegenkomt. Maar voor in Nederland zou ik het tussen de 10 mm en 20 mm houden. Persoonlijk vis ik liever met 20 mm, omdat ik dan minder last heb van grote witvis, zoals brasems. De boilies komen in verschillende smaken van Garlic Red Robin, zie mijn vorige blog, tot aan hele zoete smaken zoals aardbei (bekijk op Bol.com) en ananas (bekijk op Bol.com). Wat je het beste kan gebruiken is per viswater heel verschillend en komt vooral neer op experimenteren.

Bekijk hier alle boilies op Bol.com

Karpervissen met boilies

karpervissen met boilies benodigdheden

Om te kunnen gaan karpervissen met boilies heb je een aantal onderdelen nodig. Naast je gebruikelijke spullen zoals de hengel, molen, etc. Hieronder volgt een lijst:

De voorbereiding voor karpervissen met boilies

Voordat je gaat beginnen met het karpervissen moet je eerst bedenken op welk viswater je gaat vissen. Aan de hand van die keuze kan je namelijk een keuze gaan maken welk type onderlijn en boilies je gaat gebruiken.

De bodem

Allereerst heeft het water een zachte of harde bodem? Bij een zachte bodem zal je lood dieper in de bodem zakken. Als je dan gebruik maakt van een relatief korte onderlijn bestaat de kans groot dat deze met het lood de grond in zakt. Heel vaak kan je dit ook ruiken aan de boilie zelf. Ruikt hij na een tijdje in het water te hebben gelegen naar modder, dan is de kans groot dat het lood te zwaar is of je onderlijn te kort. Natuurlijk kan je hier snel op anticiperen door een lichter loodje aan je montage te bevestigen. Nadeel van het gebruik van lichter lood is dat er minder spanning op je draad kan staan voordat het lood zich verplaatst. Dit kan voor problemen zorgen met je swingers. Dan andere oplossing is een langere onderlijn (bekijk op Angling Direct). Bij een harde bodem zal dit probleem zich minder snel voordoen.

Formaat boilies

Daarnaast moet je kijken naar de grootte van de boilies. Bij een groter formaat (20 mm) boilies maak je het moeilijker voor de kleinere vissen om het aas te pakken. Hierdoor zal je minder snel brasems en andere witvis vangen. Gebruik je kleinere boilies (10 mm), dan heb je meer kans om kleinere vissen te vangen. Heeft het viswater grote of juist kleine karpers? En heb je er behoefte aan om ook kleinere vissoorten te vangen. Aan de hand van die informatie kan je een keuze maken welk formaat je gaat gebruiken.

Lengte hair

Vissen met boilies

Het formaat van de boilie heeft ook weer invloed op je onderlijnen. Want met grote boilies heb je meer ruimte nodig op je hair. De hair is het stukje onderlijn met aan het eind een lus waaraan je de boilie of pellet rijgt. Voor de lengte van de hairs bestaan verschillende maten. Let hier dus goed op. Ik vind het persoonlijk fijn om een iets langere hair te gebruiken, zodat ik deze afwisselend kan gebruiken.

En dan nu de boilie aan de rig

Karpervissen met boilies gaat in de volgende stappen. Allereerst prik je de boilienaald door de boilie en eventueel pop up. Zorg altijd dat je eerst hetgeen prikt wat aan het einde van de hair komt. Vervolgens haak je de boilienaald aan de lus van de hair en kan je het aas via de boilienaald op de hair schuiven. Tot slot pak je een boiliestopper en bevestig je deze tussen de lus van de hair en trek je boilie met pop up aan, zodat deze vast zit. Je boilie zit nu aan de onderlijn en je bent klaar om te gaan vissen. Een foto zegt meer dan duizend woorden dus bekijk hieronder het uitgebreide stappenplan met beelden!

Bekijk de video voor een duidelijk beeld

Hieronder het stappenplan stap voor stap!

boilie aan boilienaald

Bevestig als eerste je onderlijn aan je montage vast. Rijg dan de boilie aan je boilienaald. Heel verrassend maar er bestaan ook verschillende boilienaalden. Mijn voorkeur gaat uit naar een iets langere boilienaald met aan het uiteinde een bekje, zoals op de foto’s. Deze boilienaalden zijn wat makkelijker in de omgang. Lees in deze blog meer over de boilienaalden kopen en de verschillende boilienaalden!

Stap 2 de boilie op de hair

Nu komt de kracht van deze boilienaald naar voren, want om de boilie op de hair te krijgen dien je de naald te haken aan de lus. Dit kan je gemakkelijk doen door het mondje eerst te openen de lus te haken achter het haakje van de boilienaald. Sluit nu het mondje en schuif de boilie over de naald en over de hair heen.

Vissen met boilies
Vissen met boilies
Vissen met boilies

Stap 3 boiliestoppers

Nu de boilie op de hair zit moet je hem alleen nog afsluiten. Zonder een boiliestopper zal je boilie met een klein beetje zuigkracht van een vis zo van de hair worden gehaald. En dan zit je zonder vis. Hiervoor hebben ze de boiliestoppers uitgevonden. Ook boiliestoppers komen in verschillende vormen en maten. Ik gebruik vaak deze standaard boiliestoppers, omdat ze voor mij goed werken. Pak een boiliestopper en plaats deze in de lus van de hair. Schuif nu voorzichtig de boilie richting de boiliestopper. Zorg dat de boiliestopper nog goed in de lus zit en schuif dan de boilie helemaal tegen de boiliestopper aan (zie foto’s hieronder). Zorg er altijd voor dat de ruimte tussen je boilie en je haak tussen de 0,5 – 1 cm zit. Wanneer de boilie tegen je haak zit heb je minder kans dat de haak goed haakt. Een beetje speling zal dit voorkomen.

Nu ben je klaar om te gaan karpervissen met boilies!

Vissen met boilies
Vissen met boilies

Boilie variaties

Vissen met boilies

Karpervissen met boilies kan natuurlijk met allerlei variaties. Zo kan je twee of meer bolies aan je hair rijgen. Hierbij is het wel belangrijk dat je rekening houdt met de lengte van de hair. Daarnaast kan je er ook een anderhalve boilie aan rijgen zoals hierboven. De binnenkant van een boilie bevat veel smaak en zal dus zorgen voor extra aantrekkingskracht. Sommigen vissers halen zelfs kleine hapjes uit hun boilie (met een mes) om zo de vorm te laten afwijken en voor wat meer aantrekkingskracht te zorgen.

Pop up mais

Vissen met boilies

En dan nu mijn favoriete combinatie. Ik gebruik het liefst een pop up mais aan het einde van mijn hair. Deze pop up mais zorgt er voor dat je boilie iets meer opwaartse kracht krijgt en daardoor naar boven toe wordt getrokken. Daarnaast kan je ze telkens opnieuw gebruiken. Dus een duurzame manier van pop ups. Deze pop up maisjes of dergelijke edities zijn in verschillende kleuren te krijgen. Zo kan je extra experimenteren met felle kleuren onder water. Ik zeg probeer een pop up mais uit. Het zal je visleven echt veranderen!

Succes met het karpervissen met boilies! 

Benieuwd naar andere vis blogs? Bekijk alle vis blogs

Rick Willard

Hi, ik ben Rick van Visviews. Ik deel graag mijn kennis en kunde met de viscommunity. Er is namelijk niks mooier dan samen van de natuur genieten!