Top 5 natuurlijk aas karper

Natuurlijk aas karper

Ken je dat? Dat je lekker aan het karpervissen bent, maar plotseling is al je aas op of het aas waarmee je vist schijnt toch niet zo goed te werken als dat je dacht. Dan ben je hier helemaal op het juiste adres, want ik ga jou uitleggen welk natuurlijk aas jij in de nabije omgeving kan gebruiken om een prachtige karper of andere vis aan de haak te slaan! Wat ik zelf heel leuk vind aan het vissen met natuurlijk aas is de variatie die je kan verwachten van de vissen. Zo kan je met een worm een baars, karper, snoek, voorn of brasem vangen. Dit maakt het altijd weer spannend. Ik geef jou de top 5 natuurlijk aas karper. Tot slot geef ik nog wat voorbeelden van imitatieaas. Laten we snel beginnen, want ook dit aas moet je soms eerst weten te vangen.

Top 5 natuurlijk aas karper

  1. Wormen
  2. Maden & casters
  3. Slakken
  4. Garnalen
  5. Mosselen

1. Wormen

Wormen natuurlijk aas karper

Persoonlijk denk ik dat wormen de meeste voorkomende gedachte is als je mensen vraagt welk natuurlijk aas je kan gebruiken om een vis te vangen. Wormen zijn dan ook mijn favoriet als ik met natuurlijk aas ga vissen. Daarnaast kan je wormen overal op onze mooie wereldbol vinden. Ga je met wormen karpervissen dan heb ik nog een aantal tips. 

Allereerst hoe vind je makkelijk een worm? Zoals je een meeuw wel eens hebt zien stampen op een stukje gras zo kan jij ook een worm verkrijgen. Door trillingen te maken en “regen” na te bootsen komen wormen naar boven. Dit kan je hetzelfde doen als een meeuw dat doet of je kan een vork of kleine hooivork in de grond steken. Trek dan rustig de steel naar achter waardoor de steel gaat trillen. Hierdoor komen er trillingen in de grond en zal je al snel wat wormen naar boven ziet komen. Ook kan je een rustig een kluit grond naar boven trekken en als je goed zoekt vind je snel een worm. Zorg er wel voor dat je niet de hele grond kapot maakt.

Bekijk alle kleine hooivorken op Bol.com

Hoe haak je het beste een worm?

Voor het karpervissen met wormen moet je letten op de manier waarop je de worm haakt. Een karper slokt namelijk de worm in zijn geheel op. Hierdoor moet je de worm goed vastmaken en kan je de worm ook in zijn geheel op de haak zetten. Daarom raad ik je aan de worm tijdens het karpervissen dubbel te haken en ervoor te zorgen dat de haak diep in het lichaam zit. Zo voorkom je dat de karper het als spaghetti zo naar binnen slurpt. Ga je met wormen vissen op kleine soorten vissen, zoals de voorn of de baars? Dan is het handig de worm in kleine stukken op de haak te zetten. Dit kan natuurlijk soms een probleem zijn als de worm groot is. De reden hiervoor is dat kleinere vissen de worm in stukken eten. Maar hiervoor hebben ze een handige wormenschaar uitgevonden. Bekijk hier de wormenschaar op Bol.com.

Wil je met wormen karpervissen? Bestel je wormen hier!

2. Maden & Casters als natuurlijk aas karper

Bromvlieg
 
Naast wormen kan je heel goed karpervissen met maden en casters. Wel moet hierbij gelijk gezegd worden dat je veel kans hebt op bijvangst, want de karper is niet de enige vis die maden en casters lusten. De meest gebruikte maden zijn de maden van de bromvlieg. Deze maden kan je ook vaak kopen in een dierenwinkel of viswinkel in de buurt. Deze worden vaak geleverd in een groen bakje. Maar waar vind je ze in het wild? Maden komen voornamelijk voor op rottend vlees (deze raad ik af), rottend fruit, organisch afval, maar ook vaak in de grond te vinden door een kluit aarde open te trekken. 
 

Speel met de tijd en levenscyclus

Bij maden kan je aan de hand van de tijd dat de maden leven bepalen hoe je gaat vissen. Maden worden na een tijdje een caster en veranderen in dit proces van kleur. Als je gaat karpervissen met maden in actieve wateren waar de vis wat schuwer is geworden, dan kan je soms beter proberen met de iets verkleurde maden te gaan vissen. Dit komt doordat de karper bijvoorbeeld de blanke maden sneller associëren met gevaar. Zoals ik hierboven al zei zijn casters de volgende versie van de maden (verpopte maden) in hun levenscyclus. Karpervissen met casters kan tot hele leuke visgevechten leiden. Casters kan je goed gebruiken op wateren waar de vis schuw is geworden voor maden.
 

Hoe zet je maden en casters goed op de haak?

Dit doe je bij casters door de haak door het dikste uiteinde van de caster te duwen en ervoor te zorgen dat de haak helemaal in de caster zit. Bij maden gaat het anders hiervoor zorg je ervoor dat de haak door dikke achtereinde haakt waarbij de haak uitsteekt. Je gebruikt de achterkant, want als je de voorkant gebruikt zal de maad sneller overlijden. Hierdoor zal de kans op een vis verminderen.
Tip: Ga eens karpervissen met een maggot clip, zie foto. Op deze clip kun je een groot aantal maden rijgen. Wil je weten hoe je een maggot clip rig maakt? Bekijk dan onze video! 
 

maggot clip

3. Slakken

slakken
 
Slakken kennen we allemaal. Van de naaktslak tot de slak met een mooi huisje. Maar ook onderwater kan je de slak goed vinden. Zo zie je slakken ook vaak in verschillende aquariums, omdat de slak een belangrijke rol speelt in een ecosysteem. Maar hierdoor is de slak ook een lekkernij. En nee niet alleen bij de Franse karpers! Ook in Nederland zijn de karpers dol op slakken dus karpervissen met slakken kan heel succesvol zijn. Slakken komen vooral naar buiten wanneer het wat vochtiger is. Vooral als het donker begint te worden en de dauw zie je overal op de planten verschijnen. Dan is de kans groot dat de slakken uit hun schuilplaats komen. Dus de tijd kan je belonen. Daarnaast kan je slakken heel makkelijk vinden door even tussen de planten te kijken of onder een stuk zwerfhout te kijken.
 

Hoe haak je een slak als natuurlijk aas karper?

Voor een slak gebruik je een grote haak en haal je de haak gewoon door het lichaam van de slak. Wel raad ik je aan als je een slak met een huisje hebt het huisje te verwijderen. Dit maakt het aas aantrekkelijker. 
 

4. Garnalen als natuurlijk aas

Garnalen
 
De Hollandse zoetwatergarnaal voor de karper de lekkerste van allemaal. Onze Nederlandse wateren zitten vol met garnalen. Je hebt ze vast wel eens gezien, maar heb je er ook wel een keer meer lopen karpervissen? De zoetwatergarnaal is een prachtig stuk natuurlijk aas wat je goed kan gebruiken in onze zoetwateren. Zoetwatergarnalen kan je het makkelijkst verkrijgen door even met een schepnet door het water te gaan. Vaak heb je er dan wel meer dan genoeg gevangen en kan je ze rustig op je haakje rijgen. Naast het wild kan je ze ook in gepelde en ongepelde vorm komen in je lokale supermarkt. Daarnaast kan je zowel met rauwe of gekookte garnalen karpervissen. Ook met garnalen kan je leuke bijvangsten krijgen, zoals een meerval, baars, barbeel of zeelt.
 

Hoe zet je de (zoetwater)garnaal op je haak?

Hierin verschilt het vaak van het formaat garnaal en of deze levend is gevangen of ongepeld of gepeld is gekocht. Levend gevangen zoetwatergarnalen zijn niet heel groot en kan je vaak gewoon op je haak rijgen. Ik raad je aan alsnog de haak in de achterste delen van de garnaal te plaatsen. Hierdoor zal de garnaal langen leven. Voor gepelde garnalen kan je de haak gewoon door het lichaam plaatsen en kan je vaak ook een kleinere haakmaat gebruiken. Voor het karpervissen met ongepelde garnalen dien je een grote haak te nemen en deze door de achterkant van de garnaal te rijgen. 
 

5. Mosselen

Mossel als natuurlijk aas karper

De zoetwatermossel heb je vast wel een keer gezien. Dit natuurlijke aas staat ook op het menu van de karper en hierdoor kan je goed karpervissen met zoetwatermosselen. Daarnaast heb je ook bij de zoetwatermossel kans om bijvoorbeeld een zeelt, brasem of paling te vangen. Grote jongens dus! De mossel vind je vaak aan de rand van stilstaand water of door even in het water te kijken naar houten palen. Vaak klammen ze zich daar aan vast. De zoetwatermossel kan je het beste vangen door ze op te harken. 

Hoe haak je een mossel?

Allereerst snij je de mossel open en haal je het vlees uit de mossel. Nu is het tijd om de mossel te haken. dit doe je door een grote haak te nemen en deze goed door het vlees te duwen. Zorg ervoor dat de haak aan de andere kant een beetje uitsteekt. 

Alternatieven voor levend natuurlijk aas karper

Hierboven heb ik je de top 5 natuurlijk aas karper gegeven, maar ook dit aas is vaak in alternatieve te verkrijgen. Zo kan je imitatieaas gebruiken om de nieuwsgierigheid van de vis te activeren. Hieronder staan een aantal vormen van imitatieaas.

Imitatie maden

Imitatie casters

Benieuwd naar meer?

Naast natuurlijk aas kan je natuurlijk op een andere manier creatief bezig zijn met je karper aas en voer. Zo heb ik eerder een blog geschreven over de top 5 supermarktaas. Neem hier ook eens een kijkje en maak het vissen een stuk goedkoper en diverser, dan je standaard boilies en pellets. Benieuwd naar hoe je bijvoorbeeld met kaas kan karpervissen? Bekijk dan onze mooie video over karpervissen met kaas

Ik wens je veel succes met het karpervissen met natuurlijk aas. Daarnaast ook veel plezier met alle bijvangsten. Lees hier nog meer over natuurlijk aas karper!

Rick Willard

Hi, ik ben Rick van Visviews. Ik deel graag mijn kennis en kunde met de viscommunity. Er is namelijk niks mooier dan samen van de natuur genieten!
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een reactie