Powerbait Forel Van Berkley? Alles Over Foreldeeg!

Powerbait forel

Wat is powerbait forel?

Met Powerbait voor forel wordt meestal foreldeeg bedoeld. Powerbait is een speciaal soort deeg dat veel wordt gebruikt bij het forelvissen. Door de grote verscheidenheid aan kleuren, geuren en glitters is er voor alle omstandigheden een goed potje foreldeeg te vinden. Doordat Powerbait in verschillende vormen te kneden is zijn er verschillende mogelijkheden om hiermee te vissen. In deze blog lees je alles over forel Powerbait. 

Tips:

Foreltassen:

Soorten powerbait forel

Er zijn veel verschillende soorten Powerbait forel:

  • Natural Scent Trout Bait

De natural scent serie van Berkley powerbait is erop gericht om natuurlijke geuren af te geven in het water. Voorbeelden van deze geuren zijn salmon egg, knoflook, anijs en bloedworm. De knoflook geur werkt voor ons altijd erg goed!

  • Trout Bait Fruits

De fruit range heeft allerlei kleuren en geuren van verschillende soorten fruit. 

  • Trout Bait Triple Swirls

Dit is hetzelfde concept als de normale swirl alleen bevatten deze potjes foreldeeg maarliefst 3 verschillende kleuren. 

  • Turbo Dough

Turbo dough is 42% steviger dan normale powerbait, deze zal daarom langer goed op je haak blijven zitten. 

  • Sinking Trout Bait

Deze powerbait zinkt in plaats van dat hij drijft. Dit kan in sommige situaties handiger zijn. 

  • Biodegradable

Deze vorm van deeg is makkelijker af te breken in de natuur dan normale powerbait. 

  • Glow In The Dark

Deze powerbait is glow in the dark en daarom ideaal voor het vissen in de avond en nacht. 

  • Trout Bait Swirls

In een potje swirls zitten 2 verschillende kleuren, dit kan onderwater net even dat extra beetje meer opvallen waardoor je een aanbeet uit kan lokken. 

  • Trout Bait Spices

De nieuwste soort is de spice range. Dit foreldeeg heeft de geuren van allerlei kruiden. Voorbeelden van smaken zijn barbecue, cinnamon, curry en chili pepper. 

  • Glitter Chroma-Glow Dough

De chroma glow range bevat zeer felle kleuren die in situaties met weinig licht goed opvallen. 

Wanneer welke soort powerbait?

Wanneer je welke soort powerbait het beste kan gebruiken is niet helemaal te voorspellen. De ene dag werkt de ene soort powerbait beter, en de andere dag werkt een totaal andere soort weer beter. 

Er zijn wel een aantal algemene regels voor het uitzoeken van de juiste kleur van het powerbait foreldeeg: 

  • Helder water–> Donkere, natuurlijke kleuren, dit zijn de vissen van nature gewend tegen te komen onder water. 
  • Troebel water –> Felle kleuren die goed opvallen in het troebele water. 

Hoe vissen op forel met powerbait?

Wanneer je met powerbait forel gaat vissen zijn er verschillende manieren om dit te gebruiken. De bekendste manieren zijn de spinnervorm (ook wel een ‘Ducky’ genoemd) en de wokkelvorm. Bij beide manieren zal het foreldeeg gaan draaien als een soort spinner (Lees hier onze blog over spinners) waardoor het de aandacht van forellen trekt. Hieronder lees je meer over het produceren van deze vormen en hoe je ze aan de haak maakt.

Tip: Zeker als de zon schijnt loont het om powerbait te kiezen met glitters. De glitters zullen tijdens het draaien van de powerbait reflecteren in de zon. Dit imiteert de schubben van een visje. Dit zorg voor een flinke aantrekkingskracht voor forellen. 

Hoe maak je powerbait aan de haak?

Ducky

Foreldeeg aan de haak maken is een trucje dat je even moet kennen. Het is in principe niet heel moeilijk. Er zijn meerdere manieren om powerbait aan een haak te bevestigen. Zoals hierboven beschreven is een ‘Ducky’ het meest gebruikelijk. Bekijk in het filmpje hieronder hoe je een ‘Ducky’ aan de haak maakt: 

Foreldeeg aan de haak maken in een spinnervorm (ducky)

Ducky met 2 kleuren

Je kan ook een ducky maken met twee verschillende kleuren powerbait. Hierdoor zal hij net even wat meer opvallen onder water. Gebruik voor het beste effect twee contrasterende kleuren. Bekijk de video hieronder om te zien hoe je een ducky met twee kleuren maakt.

Wokkelvorm

Naast een ‘Ducky’ kan je ook een wokkelvorm maken van je foreldeeg. Deze manier van foreldeeg aan je haak maken zal er net als de ‘ducky’ voor zorgen dat het deeg gaat draaien onderwater. Deze draaiende eigenschap is van groot belang bij het vissen op forel. De draaiende beweging zorgt namelijk voor de imitatie van een prooivisje. 

Foreldeeg aan de haak maken in een wokkelvorm

Tip: Knijp het foreldeeg goed vast aan de haak, als het deeg te los aan de haak zit zal je het sneller los gooien tijdens de inworp. Dit is natuurlijk zonde. 

Deegvorm

Tip: Mocht het nou echt niet lukken om je foreldeeg te vormen, dan kun je ervoor kiezen om een deegvormer te gebruiken! Stop een beetje foreldeeg in de vormer, doe de vormer dicht en hij vormt de ideale foreldeeg vorm.

Forel montage powerbait

Er zijn verschillende montages die bij het forelvissen gebruikt worden. De bekendste forel montage is die met de dobber. Op de foto’s hieronder zie je hoe deze montage in elkaar gezet wordt. 

Let erop dat je een hooflijn kiest tussen de 18/00 en de 24/00 nylon. Een dikkere lijn kan de forel afschrikken. Zorg ervoor dat je hengel soepel is zodat deze de kleppen op kan vangen. Anders kan het gebeuren dat de lijn breekt. 

Forel montage powerbait

Benodigdheden:

  • Foreldobber
  • Glasloodje of klein inlineloodje (olivette)
  • Lijnstoppers
  • wartel/snap combinatie
  • Forel onderlijnen 
Forel montage

Maak de dobber vast aan de hoofdlijn door het rubbertje en het oogje onderaan de dobber. 

Foreldeeg

Schuif het glasloodje (of olivette) op de hoofdlijn. 

Forel montage powerbait

Bevestig een lijnstopper onder het glasloodje. 

Powerbait forel

Knoop de wartel/snap combinatie aan de hoofdlijn. 

Forel montage powerbait

Doe een forel onderlijn met de lus van de onderlijn in de snap. Maak nu powerbait aan je haak en vissen maar!

Het vissen met de montage

Als de forel montage in elkaar gezet is hoef je alleen nog maar wat foreldeeg aan je haak te maken. Stel vervolgens de juiste diepte in door je dobber omhoog of omlaag op de lijn te schuiven. Gooi vervolgens de montage in het water en draai deze langzaam binnen. Het stukje powerbait zal onderwater gaan draaien en glinsteren. Als je beet hebt schiet je dobber onder. 

Foreltas

Als je met Powerbait forel gaat vissen zal je vaak best veel spullen bij je hebben. Daarom is een echte foreltas aan te raden. Foreltassen hebben veelal ruimte voor meerdere potjes powerbait. Dit is handig omdat je altijd meerdere potjes foreldeeg bij je wil hebben voor verschillende omstandigheden. Daarnaast is elke dag verschillend. De ene dag werkt de ene kleur/smaak goed. De andere dag kan het zo zijn dat hier niks mee gevangen wordt. Kortom: Wed niet op 1 paard!

Daarnaast is het gewoon fijn om al je spullen mooi georganiseerd bij je te hebben. Als je alles los in een tas bij je hebt ben je vaak lang aan het grabbelen voor je het juiste product te pakken hebt. Dit oogt en voelt niet heel professioneel en je bent langer bezig met het opzetten van je montage etc. Dit gaat ten koste van je kostbare vis tijd!

Deze Spro Troutmaster session bag wordt geleverd inclusief 3 plastic transparante opbergdozen die in de tas passen. Aan de bovenkant is een vak met ruimte voor 10 potjes powerbait. Ideaal als je met powerbait forel gaat vissen. Je kunt met deze foreltas al je spullen georganiseerd meenemen. 

Deze Berkley Powerbait Dough Bag heeft ruimte voor maarliefst 24 potjes powerbait. Daarnaast wordt de tas geleverd met 3 transparante plastic opbergdozen. De ideale organizer voor een dagje met powerbait forel vissen!

Forel roken

Forel is ook een heerlijke vis om te eten. Vaak is het toegestaan om enkele forellen die je in een vijver gevangen hebt mee te nemen naar huis. Informeer altijd van tevoren of dit mag. Als je van plan bent je gevangen forel mee te nemen om op te eten is het een aanrader om een rookoven te kopen zoals op het plaatje afgebeeld staat. Want wat is er nou leuker dan je eigen gevangen vis roken en opeten. 

Andere vormen van powerbait

De powerbait range bevat niet alleen maar deeg. Naast deeg bevat deze range ook veel shads, creature baits, imitaties van kleine vissen eitjes en een attractieve spray. 

Powerbait sparkle eggs

Bekijk hier onze blog over shads

Powerbait Creature Bait

Verschillende merken foreldeeg

Er zijn veel verschillende merken die foreldeeg verkopen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: 

  • Trophy Baits
  • Spro Trout Master
  • Top Secret
  • Quantum Magic Trout
  • Proriver
  • Dynamite Baits Trout Bait

Ondanks dat er veel aanbieders zijn van foreldeeg blijft de powerbait forel van Berkley toch bij veel sportvissers de favoriet. Veel ervaren forelvissers zweren bij powerbait omdat het qua geur en textuur net even beter is dan alle andere merken. Alhoewel wij met alle soorten foreldeeg successen geboekt hebben, merken wij ook dat het foreldeeg van Berkley toch net even beter op de haak blijft zitten. Daarnaast behoud het langer zijn geur dan andere merken. Ook viel het ons op dat de glitters van powerbait beter glinsteren dan die van sommige andere merken. Dit zou kunnen verklaren waarom er misschien meer forel gevangen wordt met Berkley Powerbait forel. 

Wil je meer leren over de sportvisserij? Bekijk hier al onze andere vis blogs!

Jasper Veldwijk

Hi, ik ben Jasper en ik deel graag mijn kennis over deze sport met de rest van Nederland. Vissen is namelijk een geweldige sport waar iedereen van kan genieten!
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een reactie