Met Spinners Vissen? Lees Hier Alles Over Spinners!

Spinners vissen

Vissen met spinners

Spinners zijn een van de oudste en bekendste stukken kunstaas die er bestaan. Spinners worden ook wel blinkers of blinkertjes genoemd. Iedereen die weleens op snoek of baars gevist heeft kent de spinner. Bijna elke serieuze visser is wel eens met spinners gaan vissen. Vroeger was het vissen met spinners gebruikelijker. Dit kwam doordat er verder nog niet heel veel alternatieven waren. Tegenwoordig zijn er wel veel alternatieven voor spinners, zoals de shad of de plug. De reden dat steeds minder mensen met spinners vissen is dat het aanbod aan andere soorten kunstaas erg groot geworden is. Hierdoor is de spinner deels in de vergetelheid geraakt. Dat met spinners vissen minder populair is geworden, betekend niet dat spinners niet effectief zijn. De ervaring leert dat spinners super effectief zijn en dat ze soms juist meer vangen omdat ze dressuur doorbrekend werken.  

Soorten spinners

Wie met spinners vissen gaat stuit op een aantal soorten spinners:

Bekijk hier de Mepps Aglia op Deroofvisser.com

Een enkele spinner is onder sportvissers de meest bekende spinner. De enkele spinner heeft 1 spinnerblad dat om de as van de spinner draait. Dit spinnerblad kan uit oneindig veel kleuren/glitter combinaties bestaan. Een bekend spinnermerk is Mepps. Voor elke vis omstandigheid is er wel een goede kleur. De enkele spinner kan met een dreg of een losse haak gevist worden. Ook is enkele spinner verkrijgbaar in verschillende maten en gewichten. Hier wordt later in de blog aandacht aan besteed. 

Bekijk hier de Veltic Tandem spinner op Deroofvisser.com

Een tandemspinner bevat 2 spinnerbladen die afzonderlijk van elkaar draaien. Dit soort spinners is iets minder bekend dan de ‘normale’ enkele spinner. Een tandemspinner zal dankzij zijn 2 bladen meer wervelingen en trillingen veroorzaken onderwater. Daarnaast zal hij visueel ook wat meer opvallen dan een enkele spinner. Doordat de tandemspinner beter in alle opzichten meer opvalt in het water, is deze bij uitstek geschikt voor troebel water. In troebel water moet de vis namelijk beter zijn best doen om je spinner te vinden. Door zo opvallend mogelijk te vissen help je de vis een handje.

Doordat een tandemspinner groter is dan een normale spinner filter je de kleinere vissen weg, als je voor grote vissen gaat is dit een pluspunt. 

Tip: Tandemspinners geven meer weerstand in het water, zorg dat je hengel dit aankan.

Bekijk hier de DAM Effzett Executor Dressed Spinner op Deroofvisser.com

Met een bucktail spinner wordt een spinner bedoeld die haar aan de achterkant heeft. Door dit haar kan een grote prooi geïmiteerd worden. Bucktail spinners zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. 

Bekijk de SpinMad BIG tailspinner op Deroofvisser.com

Bij een tailspinner draait het spinnerblad niet om een metalen staafje heen. Het spinnerblad hangt met een dreg achter het metalen lichaam wat een visje imiteert. de dreg of enkele haak zit aan de voorkant bevestigd. Met een tailspinner kan je bijna alle soorten roofvis vangen en is daarom erg populair. Door zijn compactheid is hij ver te gooien en kan hij ook op stromend water gebruikt worden. 

Bekijk hier de Savage Gear Da’Bush Spinnerbait op Deroofvisser.com

De spinnerbait is een bijzonder uitziende spinner. Hij bestaat uit twee stangetjes in een V vorm. De spinnerbait bevat 1 haak die vast zit aan een jigkop. De haak wordt afgeschermd door siliconen strengen. Aan het andere gedeelte van de spinnerbait zitten 1 of 2 spinnerbladen. Deze draaien rond als je de spinnerbait binnenhaalt door het water. 

De spinnerbait is ontworpen om niet snel vast te komen te zitten in waterplanten. In dichtbegroeid water in het gebruik van een spinnerbait daarom erg aan te raden. De V vorm van de spinnerbait in combinatie met de siliconen strengen om de haak, zorgt ervoor dat de haak goed beschermd is tegen waterplanten en obstakels. Een spinnerbait vangt het hele jaar door vis. 

Wanneer met welke spinners vissen?

Wanneer je met welke spinner of blinker gaat vissen hangt af van een aantal factoren zoals:

  • De techniek waarmee je gaat vissen.
  • De diepte van het water.
  • De stroming in het water.
  • De vissoort waar je op gaat vissen. 

Hieronder staat beschreven hoe je de keuze voor je spinner maakt. 

Spinners vissen met welke lengte?

De lengte van de spinner of blinker waarmee je gaat vissen hangt af van de grootte van de vis:

  • Kleine baars/forel → spinners met blad van 2,5-3 cm.
  • Snoek/snoekbaars → spinners met blad van 3-6 cm.
  • Extreem grote roofvis→ spinners met blad > 6 cm.

Hoe groter de vis, hoe groter de spinner. Voor kleine baarsjes en forelletjes is een blad van 2,5- 3 cm perfect. Worden de vissen groter, zoals de snoek. Dan kan beter gekozen worden voor een groter spinnerblad van 3 tot 6 cm. Voor hele  grote vissen zoals grote snoek en meerval worden ook wel grotere spinners gebruikt. Deze hebben veel weerstand in het water, dus zorg ervoor dat je hengel dit aankan. 

De aangeven lengtes zijn een richtlijn. Met elke spinner kun je verschillende maten vissen vangen. Met een kleine spinner kan je best een grote snoek haken en met een grote spinner kan je ook een gulzige kleine baars vangen. 

Spinners vissen welk gewicht?

Er bestaan 2 soorten spinners en blinkers. Onverzwaarde spinners en verzwaarde spinners:

  • Onverzwaarde spinners: De meeste spinners zijn onverzwaard. met deze ‘standaard’ spinners kan prima in rustig ondiep water gevist worden tot een meter of 3. 
  • Verzwaarde spinners: Verzwaarde spinners zijn geschikt om dieper dan 3 meter te vissen. Ook kan je er verder mee werpen en heeft de stroming van het water er minder vat op. 

Spinners vissen met welke kleur?

Vissers die met spinners vissen hebben de keuze uit veel verschillende kleuren. In principe kan je met elke kleur spinner vis vangen. Echter is er een algemene vuistregel met betrekking tot de kleur van je kunstaas:

  • Troebel water→ felle kleuren waardoor je spinner beter opvalt. 
  • Helder water→ Natuurlijke kleuren waar de vis aan gewend is. 

Ook dit is slechts een richtlijn, van tevoren is niet altijd te zeggen welke kleur goed gaat werken. Neem daarom altijd verschillende kleuren mee op pad! Wij hebben bijvoorbeeld vaak genoeg op troebel water succes gehad met natuurlijke kleuren.

Vorm van het spinnerblad

Er zijn verschillende spinnerbladen die op een spinner gemonteerd worden. Dit zijn de ‘slanke spinnerbladen’ en de ‘ovalen spinnerbladen’:

  • Slanke spinnerbladen draaien snel en hebben minder weerstand in het water. Daardoor veroorzaken ze ook minder turbulentie in het water. Dit maakt slanke spinnerbladen ideaal voor dieper water. 
  • Ovalen spinnerbladen draaien langzamer om de as van de spinner en veroorzaken meer weerstand in het water. Een ovalen spinnerblad zorgt onderwater voor meer turbulentie. Ovalen spinnerbladen worden vooral gebruikt voor het spinners vissen op ondiep water. 

Welke haak?

De haak die het meest gebruikt wordt bij het vissen met spinners is de dreg. De dreg is een haak met 3 tanden en bezit meestal weerhaken. Er zijn ook vissers die met een enkele haak op hun spinners vissen. 

Voordelen dreg:

  • Optimale inhakingskans, dus weinig missers.
  • Houd de spinner mooi in balans. 

Nadelen dreg:

  • Meer schade aan de bek van de vis dan een enkele haak. 

Voordelen enkele haak:

  • Minder schade aan de bek van de vis. 

Nadelen enkele haak:

  • Meer kans op missers.

Tip: Krijg je veel aanbeten? Druk je weerhaken van je dreg of enkele haak eens plat, zodat je de vis minder beschadigt. Ook het onthaken zal zo makkelijker gaan!

Spinstangetje of stalen onderlijn?

Vanwege de tanden van roofvissen is het verstandig om een spinstangetje of een stalen onderlijn te gebruiken. Als je de spinner aan je nylon of gevlochten lijn knoopt zonder spinstangetje of stalen onderlijn, dan loop je het risico dat je lijn afbreek door de tanden van de vis. Dit wil je natuurlijk niet!

 

Een spinstangetje wordt vaak gebruikt bij de wat grotere spinners. Aan de ene kant bevestig je de hoofdlijn. Aan de andere kant bevestig je de spinner. Een groot voordeel van een spinstangetje ten opzichte van een stalen onderlijn is dat je de spinner niet in de knoop kan gooien tijdens de worp. 

Bij wat kleinere spinners komt het gebruik van een spinstangetje de presentatie van de spinner niet ten goede. Kies dan voor een licht stalen onderlijntje. Een nadeel hiervan is dan je de spinner soms in de knoop kan gooien met de stalen onderlijn. Kijk daarom na elke worp of de spinner niet in de knoop zit! 

Kinken van de lijn

Doordat een spinner draait kan het voorkomen dat de lijn gaat kinken. Speciaal hiervoor zijn antikinkvaantjes en antikinkloodjes uitgevonden. Door deze tussen je staaldraad/spinstangetje en de hoofdlijn te monteren, zal je lijn niet gaan kinken en heb je langer plezier van je hoofdlijn! Als je met spinners vissen gaat kan dit zeker een aanrader zijn.

Zelf spinners maken

Spinners kan je makkelijk zelf maken als je de goede materialen hebt! Op internet zijn veel sites te vinden waar je kant en klare bouwpakketten kan kopen om spinners te maken! 

Met spinners vissen techniek

Met spinners vissen is eigenlijk heel eenvoudig. Werp de spinner in en draai hem langzaam binnen. Het spinnerblad draait om de as heen, dit trekt roofvissen aan. 

Diep of ondiep vissen?

Spinners kun je op verschillende dieptes bevissen. Als je de hengeltop hoog houd tijdens het binnendraaien zal je de spinner vaak in de bovenste waterlaag bevissen. Als je de hengeltop laag houd, zal je spinner dieper lopen. Ook kun je dit afwisselen door de hengeltop van hoog naar laag te bewegen. 

Algemeen belangrijk:

  • Als je de spinner niet voelt draaien, zit deze waarschijnlijk in de knoop.
  • Varieer eens met de indraai snelheid van de spinner. 
  • De diepte van de spinner wordt bepaald door de hengeltop en de indraai snelheid. 

Met spinners vissen kan erg effectief zijn, probeer het eens uit. Veel succes!

Meer lezen over hengelsport? Lees dan hier al onze vis blogs!

Jasper Veldwijk

Hi, ik ben Jasper en ik deel graag mijn kennis over deze sport met de rest van Nederland. Vissen is namelijk een geweldige sport waar iedereen van kan genieten!
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een reactie