Help ik heb een eend gehaakt! Wat nu?

Vrouwtjes eend - eend gehaakt wat nu?

Al is het je eerste keer vissen of je duizendste keer aan de waterkant de kans is altijd aanwezig dat je een verkeerde bijvangst krijgt. In deze blog gaan we het niet hebben over de bijvangst van een verkeerde vis, maar over watervogels. Heb jij wel eens een eend gehaakt? Of zit er momenteel een eend aan je hengel en weet je niet goed wat je moet doen. Lees dan snel verder om het arme beestje snel te helpen!

  • Bel de dierenambulance wanneer het onthaken niet lukt of de vogel ernstig gewond is 0900-0245.

Waarom op watervogels letten?

Niet alleen karpers vinden boilies lekker, maar meerkoeten vinden deze ook heerlijk om op te peuzelen. Daarnaast heb je zelf vast ook wel eens eenden in een parkje gevoerd met brood. Dus ook als je met een broodkorst gaat vissen of dit nu aan het oppervlak of tegen de bodem aan is. Het is altijd verstandig om op te letten of er eenden of andere watervogels in de buurt zijn. Als we even alle watervogels samenbundelen dan kan je spreken over eenzelfde dieet als de vis waarop jij vist. Het is dus belangrijk bewust te zijn van je omgeving wanneer je gaat vissen. Zijn er watervogels in de buurt die mijn aas ook lekker vinden? Probeer deze dieren goed in de gaten te houden en vermijd zodoende de plek. 

Welke watervogels verdienen mijn aandacht?

Niet elke watervogel eet natuurlijk hetzelfde. Hierdoor zal niet elke manier van visserij of het aas even interessant zijn bij elke vogel. Hieronder kort een lijst met op welke vogel je even moet letten wanneer je gaat vissen:

  • Vissen met brood: alle soorten eenden, ganzen, zwanen en meerkoeten
  • Vissen met insecten: alle soorten eenden en meerkoeten
  • Vissen met doodaas: fuut, aasscholver en de reiger 
  • Vissen met boilies en pellets: alle soorten eenden en meerkoeten

Help ik heb een eend gehaakt! Wat nu?

De paniek slaat toe, want wat nu aan je haak zit kan ook vliegen! En dat is ook zeker belangrijk om in acht te nemen. Net als een vis raakt een eend ook in paniek wanneer deze wordt gehaakt. Eigenlijk zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten wanneer je in zo’n situatie terecht komt. 

  1. Blijf rustig
  2. Probeer de gehaakte eend binnen te halen
  3. Vang de gehaakte eend (met bijvoorbeeld een net)
  4. Bescherm jezelf
  5. De eend onthaken
  6. Het lukt niet de eend te onthaken. Wat nu?

1. Eend gehaakt! Blijf rustig

Oké het is vervelend dat de eend gehaakt is, maar het is heel belangrijk dat jij nu de baas speelt en het beestje zorgvuldig weet binnen te halen. Probeer zo min mogelijk in paniek te raken, want hoe erger je in paniek raakt hoe meer schade zo’n gehaakte watervogel kan oplopen.

2. Probeer de gehaakte eend binnen te halen

Nu de eend gehaakt is en jij jezelf min of meer rustig weet te houden is het de taak de eend binnen te halen. Wees zorgvuldig met het binnenhalen en ga niet lopen drillen als een gek. Wanneer de eend bijvoorbeeld in de lucht vliegt kan een harde swiep van je hengel de eend met volle vaart naar beneden laten gaan. De kans bestaat dan dat de eend het niet overleefd en dat is het laatste wat we willen! Denk aan stap 1 en haal de eend rustig binnen.

3. Vang de gehaakte eend

Nu de eend dichtbij is is het de bedoeling de eend te vangen. Het beste wat jou hierbij kan helpen is een net. Met een net kan je de gehaakte eend goed op zijn plek houden. Hiermee heb je even de tijd om adem te halen en eventueel door te gaan naar stap 4. Wanneer je niet alleen vist probeer dan goed samen te werken.

4. Bescherm jezelf!

Niet elke watervogel, maar sommige watervogels hebben nog best wel scherpe nagels of snavels. En reken er maar op dat een gehaakte vogel in paniek jou probeert af te weren. Een meerkoet kan je bijvoorbeeld gaan pikken of lelijk verwonden met zijn flippers. Mocht je een doek of handschoen bij je hebben gebruik die dan! Pak de eend aan de buiten kant van zijn vleugels en druk die zorgvuldig tegen zijn romp aan. Eigenlijk zodat het lijkt alsof hij rustig zit. Zo kan je de eend goed in bedwang houden zonder dat het gaat fladderen.

5. De eend onthaken

Wanneer je de eend in bedwang hebt en jezelf in zover mogelijk bent beschermd. Probeer dan de eend te onthaken. Dit is niet makkelijk en kan veel geduld eisen. In tegenstelling tot een vis hoeft een eend niet snel terug het water in om adem te halen. Neem dus rustig je tijd en probeer ondertussen het dier in zoverre mogelijk te kalmeren.

6. Het lukt niet de eend te onthaken. Wat nu?

Als het niet lukt de eend te onthaken doe je er verstandig aan om een hulpverlenende dienst in te schakelen. KNIP NOOIT DE LIJN DOOR! Zo zorg je ervoor dat de eend met draad en al wegvliegt. Grote kans dat het dier het dan niet overleefd. Het ligt natuurlijk aan waar je bent op het moment, maar het kan helpen om bijvoorbeeld de dierenambulance te bellen op 0900-0245. Zij kunnen je verder begeleiden of in mijn geval de eend komen ophalen. Naast de dierenambulance kan je een lokale dierenarts proberen. Soms duurt het even voordat de dierenambulance tijd heeft het dier op te halen. Mocht je een emmer of iets bij je hebben probeer het dier dan op een diervriendelijke manier tijdelijk te bewaren. Stop desnoods met vissen voor het welzijn van het dier.

Eend gehaakt! Mijn ervaring

Ooit in het voorjaar rond de tijd dat de jonge eendjes lekker in het water aan het dwarrelen waren was ik heerlijk aan vissen met een dobbertje op de vaste stok. Moeder eend met rond de 8 baby eendjes was vlakbij bij mij de buurt aan het dwarrelen. Ik was die dag lekker aan het vissen op witvis dus met een klein haakje met brood probeerde ik de voorntjes naar boven te halen. Toen de moedereend met haar jongen nog verderop in het water zat zag ik al de kleine eendje duiken naar voedsel. Helaas was eentje mij te slim af in de tijd dat ik naar de moedereend aan het kijken was en mijn dobber ging onder. Dus net als bij een voorntje haal ik mijn hengel omhoog en helaas zat daar een jonge eend aan vast.

Wat de situatie lastig maakte is dat de jonge eend in paniek begon te kwaken. Moedereend haar moederinstinct kwam naar boven en vloog door mijn lijn heen. Jammer genoeg werd hierdoor de jonge eend door het water heen getrokken en kwam de haak lastiger vast te zitten. Eenmaal na veel in de knoop te zitten met de moedereend wist ik de kleine eend in mijn handen te krijgen. Ik probeerde de eend te onthaken, maar door het stoeien met de moedereend was de haak op een slechte manier gehaakt. Ik kreeg het niet voor elkaar de eend te onthaken. 

Nu heb ik in het verleden meerdere eenden die bijvoorbeeld een gebroken vleugel hadden afgeleverd bij de dierenambulance dus dat leek mij op dat moment ook de beste optie. Ik had de dierenambulance gebeld en zij gaven aan dat ze de eend kwamen ophalen. Alleen kon het even duren voordat ze er waren. Ik ruimde mijn spullen op en nam de eend mee naar huis waar ik heb in een grote bak had gezet. Niet dat de eend niet meer in paniek was, maar dat geeft het dier toch iets meer rust. De dierenambulance kwam langs en haalde het dier op. Die dag heb ik geleerd toch zelf ook beter op te letten wanneer eenden in de buurt zijn. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje!

Wil je meer leren over het vissen? Lees dan snel onze andere blogs!

Rick Willard

Hi, ik ben Rick van Visviews. Ik deel graag mijn kennis en kunde met de viscommunity. Er is namelijk niks mooier dan samen van de natuur genieten!
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een reactie