Karpervissen met aardappels – Krieltjes en puree is het geheim!

Karpervissen met aardappels

Karpervissen met aardappels, piepers, krieltjes en zelfs patat is van oudsher de methode om de karpers op de kant te krijgen. Vele van onze vissers die al op karper aan het vissen waren voordat de boilie op de markt kwam zijn er wel bekend mee. Door de opkomst van de boilie hebben veel karpervissers het karpervissen met piepers links laten liggen. De boilie is natuurlijk kant-en-klaar en om de aardappel als goed aas te kunnen gebruiken zijn nog wel stappen nodig. Maar voor de karpervisser die niet lui is kan het gebruiken van aardappels, piepers, patat of aardappelpuree voor hele mooie resultaten zorgen. In deze blog lees je alles over het karpervissen met aardappels. Zo kan jij ook een keer andere piepers gebruiken!

Het vergeten aas dat nog fris in het geheugen zit!

Geschiedenis van het karpervissen met aardappels

Vroeger, en dan spreken we over de tijd voor de intrede van de boilies, werd het karpervissen veelal uitgeoefend door onder andere gebruik te maken van aardappels. Hierbij hebben we het al snel over zo’n 50 à 60 jaar geleden. Aardappels worden in Europa veel gegeten en was daarom ook veel verkrijgbaar. Zo vertelde mijn opa altijd dat toen hij ging vissen altijd eerst wat aardappels bij de aardappelboer ging halen. Of hij vroeg mijn oma om tijdens het koken een paar aardappels wat korter te koken. Zo kon hij ze goed gebruiken voor tijdens het vissen.

Naast dat wij als Nederland echt een aardappelland zijn, werd het in omringende Europese landen ook veel gebruikt. Het gebruik van aas zoals brood, aardappels en kaas was dan ook de manier om karpers te vangen. Voordeel aan deze soorten aas is natuurlijk dat je ze overal wel kan krijgen of al in huis hebt. En dat dit soort aas gebruikt werd was ook te merken in onze YouTube reacties op onze karpervissen met kaas video. Zo liet een kijker weten al 45 jaar geleden te vissen met kaas, aardappel, roggebrood en zelfs wat hij noemde ‘varkenssnot‘ (mengsel van schapenbrokken, varkensvoer, suiker en stroop).

Maar toen…

karperen boilies

Alles veranderde toen de boilie in begin jaren ’80 in Engeland werd ontdekt en op de markt kwam. Het gemak van deze gekookte deegballetjes sloegen snel aan in de hengelsport. Zo begon de opmars in het Verenigd Koninkrijk en vloog het al snel over op de omringende landen. Met het gemak van de boilies, de verschillende smaken, formaten en ook intrede van het statisch vissen, liet de karpervisser de aardappel al snel links liggen. In één klap was er een hele nieuwe manier van karpervissen ontdenkt. Met alle gevolgen voor de aardappel vandien. Tot de dag van vandaag is de boilie zeer populair onder het karpervissen. De ontwikkelingen zijn nog steeds bezig. Wie weet verlaten we ooit nog wel de boilie voor iets nieuws?

Lees hier onze blog over karpervissen met boilies!

Was de boilie het einde van de aardappel?

Nee zeker niet! Elk type aas heet zijn voor- en nadelen. Dus ook de boilie en de aardappel. Een goede karpervisser weet dan ook goed gebruik te maken van verschillende soorten aas. Waar het ene stuk aas werkt, werkt mogelijk de ander weer niet. De oude garde karpervissers maakt nog wel gebruik van aardappels, piepers en zelfs aardappelpuree. De aardappel kost alleen wat meer tijd om te bereiden, maar werpt al snel zijn vruchten af!

Grote voordeel aan het karpervissen met piepers is dat bijna niemand er nog mee vist. Hierdoor maak je vooral op dressuur wateren veel meer kans een karper te vangen.

Verder zijn de aardappels goed te bereiden, kan je ze zelf ook eten en zijn ze goedkoop en overal verkrijgbaar!

Welke aardappel voor het karpervissen?

karpervissen welke aardappels

Voor het karpervissen met aardappelen kan je gebruik maken van: 

  • Aardappel en piepers
  • Krieltjes
  • Voorgegaarde krieltjes
  • Aardappelpuree
  • Gefrituurde patat/frietjes

Karpervissen met aardappels en piepers

Voor het karpervissen met aardappels en piepers kan je gebruik maken van zowel vastkokende als kruimelige aardappels. Het is maar net hoe je met de aardappels wilt gaan vissen. Toch zal ik aanraden om voor vastkokende aardappels te gaan. Het aas is toch wat steviger waardoor je minder last hebt van afvallend aas tijdens het ingooien. Zo heb je meer plezier tijdens het penvissen of statisch vissen. Kruimelige aardappels kan je weer goed gebruiken voor het maken van voerplekken. Door ze goed te mengen met lokvoer. Zo maak je een geurexplosie onderwater! 

Verschil tussen aardappels en piepers? Tegenwoordig is er niet echt een verschil meer. Van oorsprong zijn piepers jonge kleine aardappels. Eigenlijk vergelijkbaar met krieltjes. Alleen tegenwoordig noemen we alle aardappels groot en klein piepers. Hierdoor zijn in deze blog piepers gewoon aardappels. De term pieper is Twents en heeft zijn naam te danken aan het feit dat de aardappel een piepend geluid maakt wanneer je ze bakt.

  • Voordelen: goedkoop, eigen smaak aan te brengen, eigen formaat maken
  • Nadelen: meeste werk op het gebied van voorbereiding

Karpervissen met krieltjes 

Krieltjes zijn ook hele kleine aardappels die je zowel rauw met schil als voorgekookt kan kopen. Rauwe krieltjes hebben een klein rond formaat en een goede schil waar je goed mee kan vissen. Daarnaast zijn ze ook nog eens heerlijk om zelf te eten.

  • Voordelen: goedkoop, klein, schil, eigen smaak aan te brengen
  • Nadelen: voorbereiding

karpervissen met voorgegaarde krieltjes

Naast rauwe krieltjes kan je ook in de supermarkt een zak voorgegaarde krieltjes kopen. Dit zijn geschilde kleine aardappelen vol smaak. Het grootste voordeel hieraan is dat je direct met deze krieltjes kan gaan vissen. Stiekem een boilie dus!

  • Voordelen: goedkoop, direct klaar, klein formaat
  • Nadelen: geen extra smaak, geen schil (zwakker)

Karpervissen met gefrituurde patat

Deze kan je in tegenstelling tot al het andere aas zelfs bestellen aan de waterkant. Dus mocht je ooit geen aas meer hebben, dan kan je even een patatje bestellen! Maar ook gefrituurde patatjes zijn goed karperaas. Voordeel aan patat is dat het drijft. Hierdoor kan je het gebruiken als oppervlakteaas of zelfs als pop-up.

  • Voordelen: bestelbaar, drijft goed 
  • Nadelen: kan zwak zijn, kans op bijvangst is groter

Aardappelpuree

Aardappelpuree kan je niet echt aan je haak doen. Al kan je er wel boilies van maken! Maar aardappelpuree wordt gebruikt om lokvoer te maken. Door aardappelpuree klaar te maken kan je goede deegballen maken. Deze kan je gemakkelijk in het water gooien om een voerplek te maken.

Hoe bereid je aardappels voor het karpervissen?

Bij het voorbereiden van aardappels voor het karpervissen zijn twee factoren belangrijk, namelijk de kooktijd en het toevoegen van smaak.

Hoe lang moeten aardappels koken?

Hoe aardappels bereiden

Hoe lang je aardappels moet koken om mee te kunnen karpervissen ligt aan de aardappel die je hebt gekocht. Sommige moet je wat langer koken dan de ander. Of sommige hoef je zelfs helemaal niet te koken, zoals de voorgegaarde krieltjes. Belangrijk is dat je de aardappels voor het vissen niet te zacht kookt. Dus kook ze nooit zo lang als je ze voor jezelf zou koken. Het beste is grote aardappels te koken tussen de 10-15 minuten. Kleinere aardappels hebben vanwege hun omvang minder tijd nodig. Een tip is om de normale kooktijd te halveren. Prik dan vervolgens met een vork even in de aardappel of deze zacht genoeg is of niet. Mocht je de aardappels te lang hebben gekookt, dan kan je ze altijd nog gebruiken voor het maken van lokvoer. 

Kook de aardappels wanneer dat kan altijd in hun schil. Dit zorgt ervoor dat de mantel van de aardappel net wat steviger blijft. Dit is beter voor het ingooien!

Karpervissen met aardappels is ook smaken toevoegen!

karpervissen met aardappels - smaken toevoegen

De smaken kunnen natuurlijk niet achterblijven. De aardappels, krieltjes en piepers kan je extra smaak geven. Hierdoor vergroot je de kans dat karpers jouw aas opmerken en ook voor je aas gaan. Omdat je veelal moet concurreren met pellets en boilies die in vele soorten en smaken te verkrijgen zijn. Is dit natuurlijk belangrijk. Je kan heel creatief aan de slag. Vooral zoetigheid toevoegen is echt een aanrader. Karpers houden van zoet! Het beste is om het tijdens het koken al toe te voegen, maar ook daarna kan je nog je aardappel in een soak, stroop of liquid dippen. Je kan bijvoorbeeld de volgende spullen gebruiken om de smaak te versterken:

Persoonlijk zal ik de karper liquids en flavours niet in je standaard pan meekoken! Zal dan altijd een oud pannetje gebruiken voordat de smaak meegaat naar je volgende maaltijd.

Lokvoer maken met aardappelpuree en meer!

Aarappelpuree lokvoer maken

Aardappelpuree kan zorgen voor een explosie onderwater van smaak! Daarnaast kan je het gewoon bereiden zoals je normaal ook zou doen. Lekker makkelijk dus! Maar ook bij het maken van lokvoer met aardappelpuree kan je extra ingrediënten toevoegen zoals:

Stap 1: Bereidingswijze lezen

aardappelpuree lokvoer maken stap 1

Begin met het lezen van de bereidingswijze van de aardappelpuree. Het kan per product verschillen hoe je deze moet bereiden. Voor de aardappelpuree van de Albert Heijn dien ik 250 ml kokend water toe te voegen per zakje. Er zit overigens 8 zakjes in dus je kan veel lokvoer maken! 

Stap 2: Water koken

aardappelpuree lokvoer maken stap 2

Kook het water in een pan of waterkoker en laat het koken. Sommige aardappelpuree kan je ook met water al in de magnetron doen. Ook heel makkelijk natuurlijk.

Stap 3: Extra ingrediënten toevoegen

Aardappelpuree lokvoer maken stap 3

Maak de aardappelpuree extra aantrekkelijk door wat ingrediënten toe te voegen. Lokvoer is vaak een goede, omdat het gelijk veel vocht opneemt uit de puree. Hierdoor is het makkelijker een voerbal te maken. Doe alle ingrediënten in een kom of lokvoer emmer.

Stap 4: Mixen en kneden tot een bal

Aardappelpuree lokvoer maken stap 4

PAS OP! Het kan heet zijn! Laat de puree eerst even afkoelen en begin dan met het mixen van de ingrediënten. Kneed het tot een gewenste bal. Je kan zelfs meerdere ballen maken. Als je dit thuis doet voordat je gaat vissen. Zorg er dan voor dat je ballen even goed luchtdicht afdekt. Anders heb je kans dat de kwaliteit minder wordt.

Video: Aardappelpuree maken als karper lokvoer

 

Hoe moet je karpervissen met aardappels?

Voor het karpervissen met aardappels zijn er drie varianten. Zo kan je penvissen met aardappels, statisch vissen en oppervlakte vissen. Aangezien oppervlakte vissen een aparte vorm is laten we deze even buiten deze blog. Maar met een patatje kan je in principe op dezelfde wijze vissen als met brood aan het oppervlak. Lees in deze blog hoe je kan oppervlakte vissen

Penvissen met aardappels

De eerste en bekende vorm van het vissen met aardappels is het penvissen. Voor het penvissen met aardappels op karper heb je een standaard montage voor het penvissen nodig. De kunst bij het penvissen gaat namelijk meer uit richting de bereiding en keuze van de aardappel. Voordeel van penvissen is vooral dat je gebruik kan maken van kleinere stukken aardappel en ook minder kans hebt dat het aas van de haak of hair afvalt. Voor het penvissen met aardappel kan je de keuze maken met of zonder een karperonderlijn te vissen. Verschil hierbij is of je het aas aan de haak of aan de hair rijgt. Bekijk in deze blog hoe je moet penvissen. Of bekijk de video hieronder. 

Strategie penvissen met aardappels

Bij het penvissen is het belangrijk eerst een voerplek te maken. Zo kan je de karper al naar je visstek lokken. Meestal als je gaat penvissen maak je gewoon gebruik van een montage met een haak. Hoe je het aas aan je hair kan bevestigen lees je bij statisch vissen. Om je aardappels aan je haak te bevestigen kan je gebruik maken van diverse technieken. Het is namelijk een kunst om de aardappel aan de haak te rijgen. Het gevaar is een te zachte aardappel!

Verder moet je rekening houden dat je ook met het maken van een visstek andere vissoorten kan aantrekken. Een brasem of een zeelt lust ook wel een pieper. Daarom is het handig om je haakaas wat groter te laten. Zo heb je minder kans dat een andere witvis er met je aardappel vandoor gaat. Tenzij je bijvangsten ook leuk vindt!

Let op: aardappels drijven. Test of de aardappel niet je hele montage halverwege het waterkolom omhoog trekt. Pas hierop je aas aan.

Hoe krijg je een aardappel aan de haak?

Hierbij komt de kunst pas echt kijken. Allereerst moet je niet een te zachte aardappel hebben. Deze vallen er namelijk al snel af. Het best is altijd te gaan voor een aardappel die nog een schilletje heeft. Zoals een krieltje! Hieronder wordt zowel uitgelegd hoe je een krieltje aan je haak kan rijgen of een gekookte aardappel.

Karpervissen met krieltjes op de pen

Stap 1

Penvissen met aardappel stap 1

De meeste krieltjes zijn wel te groot. Halveer de kriel of maak hem in een stukje van een paar centimeter. Kijk ook even goed naar de vissen op je visstek. Zijn dit vooral kleine karpers? Maak het aas dan wat kleiner. Zitten er vooral grotere karpers, dan kan je het aas wel wat groter houden. Dan heb je minder last van bijvangst.

Stap 2

penvissen met aardappels stap 2

Begin met de haak aan de kant van de kriel met de schil. De schil is namelijk het sterkst. Als je niet aan deze kant begint heb je meer kans dat het aas eraf valt in het water. 

Stap 3

penvissen met aardappels stap 3

Zorg dat de haak helemaal aan de onderkant eruit komt. 

Stap 4

Penvissen met aardappels stap 4

Trek de haak terug door de zijkant van de schil en je krieltje zit goed vast om mee te gaan vissen.

Penvissen met een gekookte aardappel

Stap 1

Penvissen met gekookte aardappels stap 1

Pak een stukje aardappel van ongeveer 3 bij 3 cm. Een ander formaat kan uiteraard ook.

Stap 2

Penvissen met gekookte aardappels stap 2

Duw de haak vanaf de zijkant halverwege in de aardappel.

Stap 3

Penvissen met gekookte aardappels stap 3

Plaats nu een stukje grasspriet tussen de haak en de aardappel. Deze zorgt voor extra stevigheid. Trek nu de haak voorzichtig aan de aardappel in.

Stap 4

Penvissen met gekookte aardappels stap 4

De haak zit erin. Je bent klaar om te gaan vissen. Het kan wel zo zijn dat je wat vaker je aas moet verversen. Sommige aardappels kruimelen snel.

 

Statisch vissen met aardappels

Naast het penvissen kan je ook statisch vissen met aardappels. Eigenlijk werkt dat precies hetzelfde als vissen met boilies of pellets. Hierbij bevestig je de aardappel namelijk aan de hair. Het leuke hieraan is dat je goed kan spelen met de moderne aasvarianten. Zo kan je een pop-up toevoegen voor extra drijfvermogen of zelfs imitatieaas. Voor het statisch vissen is het handig om een aardappel te gebruiken die wat sterker is. Zo kan je gebruik maken van een krieltje met schil of een groter stuk aardappel dat niet te lang heeft gekookt. Het beste is altijd een aardappel met schil te gebruiken. De schil vormt een sterk laagje waardoor de aardappel beter op de hair blijft als je ingooit. Anders schuift de aardappel zo van de hair af!

Hoe krijg je een aardappel aan de hair?

Voor het statisch vissen met aardappels moet je één belangrijk ding in gedachten houden. Je moet werpen! Hierdoor vallen de zachtere varianten van de aardappels al af. Deze brokkelen namelijk snel af als je ingooit. En dan vis je dus met niks. Dus je moet gaan voor kort gekookte aardappels met schil, voorgegaarde krieltjes of krieltjes met schil. De aardappel kan je net als een boilie gewoon met een boilienaald aan de hair rijgen. Let hierbij wel op dat de kant met de schil tegen de boiliestopper aanzit. De schilkant is namelijk het sterkst en voorkomt dat het aas eraf glijd. 

Stap 1

Krieltje op boilienaald

Rijg de aardappel op de boilienaald. Begin met het prikken aan de kant met de schil. Rijg deze vervolgens op de hair.

Stap 2

krieltje aan de onderlijn

Werk de hair af met een boiliestopper of gebruik bijvoorbeeld een pop-up maïsje voor extra stevigheid. 

Statisch karpervissen met voorgegaarde krieltjes? Kook hier niet meer mee. Om ze smaak te geven kan je het beste een soak gebruiken. Zie hier de soaks op Angling Direct!

 

Zo maak je de aardappel extra aantrekkelijk!

Stap 1

Krieltje dippen stap 1

Bereid je goed voor, want het knoeien ruik je nog dagen. Pak bijvoorbeeld een kommetje of feedermal, een dip naar keuze en zorg dat je montage direct klaar is om uit te gooien.

Stap 2

Krieltje dippen stap 2

Voeg wat dip toe in een kommetje of malletje. Doe er niet heel veel in, want het is heel sterk spul. Zorg dat je niet morst of dat het op je kleding komt. Vaak heeft het een sterke geur.

Stap 3

Krieltje dippen stap 3

Meng je aardappel goed met de dip. Zorg dat het helemaal omringd is met de dip. Zo heb je een extra aantrekkelijke aardappel!

Stap 4

Krieltje dippen stap 4

Je aas is klaar! Nu nog uitwerpen. Let op dat je van een veilige plek werpt. Er kunnen namelijk spetters afvliegen. Jammer als deze op je spullen komt.

 

Voorvoeren en het maken van voerplekken met aardappels en aardappelpuree

Net als bij vele soorten voer is het handig even voor te voeren. Zo raakt de karper namelijk bekend met het aas. Het beste is om een aantal dagen voordat je begint met vissen al te beginnen met voeren. Zo maak je goed gebruik van de kracht van aardappels. Voor het voorvoeren kan je gebruik maken van een combinatie van zacht gekookte aardappels. Deze kan je fijnprakken en door je lokvoer mengen. Of je kan met aardappelpuree goede deegballen maken. Mix er eventueel particles (mäis, kikkererwten, etc.) doorheen voor nog meer aantrekkingskracht. Ook het toevoegen van liquids of flavours kan je lokaas nog versterken!

Ben je al klaar voor het landen van een karper? We hopen je op weg te hebben geholpen met deze blog. Veel succes!!

Wil je meer leren over de sportvisserij? Bekijk hier al onze andere vis blogs!

Wil je meer leren over bereid aas? Bekijk hier al onze blogs over bereid aas voor het karpervissen!

Rick Willard

Hi, ik ben Rick van Visviews. Ik deel graag mijn kennis en kunde met de viscommunity. Er is namelijk niks mooier dan samen van de natuur genieten!
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een reactie