Zeevissen met zeepieren: Zo vis je met zeepieren!

zeevissen met zeepieren kopen

Zeepieren kopen voor een heerlijk dagje zeevissen in IJmuiden, Den Helder of Scheveningen? Dat is een goede keuze, want zeepieren zijn ideaal zeeaas. Zeevissen met zeepieren kan op diverse manieren, maar de meest gebruikte wijze voor dit zeeaas is met een paternoster. Wil jij ook leren hoe je moet zeevissen met zeepieren? Dan ben je in deze blog op het juiste adres. In deze blog leer je wat een zeepier is, hoe je hiermee kan vissen, waar je ze kan kopen, tips en eigenlijk alles wat je moet weten!

Direct zeepieren kopen:

Wat zijn zeepieren?

Zeepieren, wadpier of de leegloper (Arenicola marina) zijn wormen die in de zeebodem leven en vaak voorkomen in zandige of modderige kustgebieden, waaronder ook de Noordzee. Zeepieren variëren in grootte tot wel 22,5 cm lang, 1 cm dik en kunnen zelfs wel 6 jaar oud worden. Je herkent een zeepier aan zijn langwerpige paarsrode lichaam met een groenachtige weerschijn en een dunne slijmerige houd. In tegenstelling tot een zager is de zeepier soepeler en bevat een vloeibare inhoud. 

Zeepieren kopen? Waarom zijn zeepieren het perfecte zeeaas?

zeepieren kopen

Zeepieren zijn een geliefd zeeas en wordt beschouwd als een van de meest effectieve aassoorten voor het zeevissen vanwege hun geur en beweging onder water. Door de sterke geur van de zeepieren en de natuurlijke bewegingen in het water worden al snel verschillende zeevissen naar je aas gelokt. Ook grote roofvissen, zoals de zeebaars, lusten wel een heerlijke zeepier. Daarnaast wordt de zeepier gezien als een allrounder, want bijna elke zeevis lust wel een zeepier. Hierdoor heb je altijd als zeevisser grote kans een vis te vangen.

Welke zeevissen kun je vangen met zeepieren?

Wanneer je gaat zeevissen met zeepieren kan je vele verschillende zeevissen vangen. Dit maakt het zeevissen met zeepieren ook zo leuk, want je kan eerst een bot vangen en daarna zomaar een zeebaars. Het is dan ook het perfecte zeeaas voor zowel de beginnende als de ervaren zeevisser. Eigenlijk lusten de meeste zeevissen wel een zeepier. Met zeepieren kan je onder andere de volgende zeevissen vangen:

  • Platvissen (bv. bot, schol, tong, schar)
  • Wijting
  • Kabeljauw
  • Steenbolk
  • Makrelen
  • Gul
  • Pollak
  • Zeebaars

Zeepieren zijn breed inzetbaar, want er is bijna geen zeevis die een zeepier overslaat!

Waar kun je zeepieren kopen?

Zeepieren kan je vrij gemakkelijk verkrijgen bij de lokale viswinkels, hengelsportzaken en zelfs viskraampjes. Vooral in gebieden waar veelal wordt op zee wordt gevist kan je snel vinden. Zeepieren zijn niet duur en voor een dagje vissen met 1 hengel en een paternoster is het aan te raden zo’n 30 stuks te kopen. Met 30 stuks kan je 10 keer ingooien. Tegenwoordig hoef je niet meer naar de viswinkel, maar kan je ze ook online bestellen (bekijk zeepieren op Bol.com). Hierbij krijg je wel te maken met gezouten zeepieren!

Gezouten vs. ongezouten zeepieren kopen: Wat is het verschil?

Gezouten zeepieren zijn geconserveerd in zout om hun versheid te behouden. Deze gezouten zeepieren zijn dus ideaal voor langer gebruik en om bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie. Ongezouten zeepieren zijn daarentegen vers en levend. Hoewel gezouten zeepieren langer houdbaar zijn, zijn ongezouten zeepieren vaak effectiever door hun sterkere aantrekkingskracht op vissen vanwege geur en beweging.

Gezouten zeepieren online bestellen!

Het lijken net dropjes, maar dat zijn het niet. Dit zijn bakken met gezouten zeepieren. Deze zeepieren kan je online bestellen en zijn ideaal voor het zeevissen. Door de lange houdbaarheid kan je ze meenemen op vakantie of tot wel 1 jaar bewaren in de vriezer. Bekijk de ongezouten zeepieren op Bol.com!

Imitatie zeepieren

Ook in de zeevisserij kan je goed gebruik maken van imitatieaas. Deze imitatie zeepieren van burkley zijn ideaal als aanvulling op je normale zeepieren. Hierdoor kan je besparen op je zeepieren als je er niet veel meer hebt. Door bijvoorbeeld 2 haken van de paternoster aan te vullen met imitatie zeepieren hoef je uiteindelijk maar 1 haak te gebruiken voor een echte zeepier. Ze zijn verkrijgbaar in zowel bruin als zwart. Bekijk de imitatie zeepieren op Bol.com!

Hoe lang kun je zeepieren bewaren?

Ongezouten zeepieren moeten binnen enkele dagen worden gebruikt, terwijl gezouten zeepieren langer houdbaar zijn, meestal tot enkele weken in de koelkast of zelfs tot een jaar in de vriezer. Het is echter altijd het beste om ze zo vers mogelijk te gebruiken voor de beste resultaten. Vooral bij verse zeepieren kan je ze het beste zo snel mogelijk gebruiken.

Hoe bevestig je zeepieren aan de haak?

Om zeepieren effectief aan de haak te bevestigen kan je het beste gebruik maken van een aasnaald/pierennaald. Een aasnaald is een lange ijzeren naald die speciaal ontworpen is om zeeaas aan je haak te rijgen. Hoe dit moet lees je hieronder. Heb je geen aasnaald dan steek je de haakpunt door het dikkere uiteinde van de pier en schuif je de pier voorzichtig naar boven totdat de haak volledig bedekt is. Hierdoor blijft de pier stevig aan de haak zitten en kan hij natuurlijk bewegen in het water, waardoor hij nog steeds heel aantrekkelijk is voor de zeevissen.

Zeepieren aan de haak bevestigen: stap voor stap

Voor het rijgen van zeepieren aan de haak heb je eerst een goede aasnaald/pierennaald nodig, zoals deze pierennaald van Albatros (bekijk op Bol.com).

Stap 1: Welke vis wil je gaan vangen en hoe?

zeepieren rijgen

De eerste stap is natuurlijk bedenken op welke vis je wilt gaan vissen en met welk vistuig je dat wilt gaan doen. De meest gebruikte manier is toch wel vissen met een paternoster. Lees in deze blog meer over het vissen met paternosters. Ga je vanaf het strand, de pier of vanuit een boot vissen? Kies voor elke situatie de het juiste vistuig. In dit voorbeeld gaan we vissen vanaf de pier op platvissen, zoals de schor, bot en tong met een paternoster met rode afhouders. 

Stap 2: Zorg dat je hengel gereed is om te vissen

Voordat we de zeepieren gaan rijgen aan de naald is het noodzakelijk dat je hengel klaar is om daarna in te gooien. Je wilt niet dat de zeepieren al 10 minuten bovenwater aan je haak zitten. De sappen uit de zeepieren eindigen dan zo op de pier of het strand. Hierdoor zal de effectiviteit van je aas afnemen. Zorg dus dat je paternoster vastzit aan je hoofdlijn en je een werpgewicht hebt toegevoegd.

Stap 3: Het rijgen van de zeepier op de pierennaald

Je pakt een zeepier bij zijn hoofd. Het hoofd is het dikke uiteinde van de zeepier. Steek de pierennaald door het hoofd van de zeepier door het lichaam heen. Zorg dat je tijdens het rijgen de naald in het overgrote deel van het lichaam houdt. De aasnaald is groot met een een reden, want vaak vis je met een paternoster met drie haken. Hierdoor is het aan te raden direct 3 zeepieren op je naald te rijgen. Herhaal het dus nog 2x. 

Stap 4: De haak en de pierennaald

pierennaald kopen

De pierennaald heeft aan de ene kant een punt en aan de ander kant heeft deze een klein holletje in de naald. Draai je aasnaald om, zodat de kant met het holletje naar boven wijst.

zeepieren rijgen 2

Pak nu de haak van je onderlijn en haak de haakpunt in het holletje. Trek de haak voorzichtig richting je lichaam, zodat de naald een kleine buiging krijgt. Je maakt dus spanning op de naald.

Stap 5: De pieren aan de haak rijgen

Nu er spanning op de naald staat schuif je voorzichtig een zeepier over de haak heen en voilà je zeepier zit vast. Herhaal stap 4 en 5 totdat je paternoster helemaal voorzien is van zeepieren. Gooi je lijn nu uit en wacht geduldig totdat je een aanbeet registreert. 

Zeepieren rijgen vergt wat oefenen, maar het is de moeite waard om de beweging van de pier onder water te behouden voor een verhoogde kans op een vis!

Kunnen zeepieren bijten?

Hoewel zeepieren geen gevaar vormen voor vissers, hebben ze kleine kaken waarmee ze zich in de zeebodem vastzetten. Dit kan een lichte prikkeling veroorzaken, maar het is meestal niet pijnlijk voor mensen.

Tips voor succesvol zeevissen met zeepieren

  • Experimenteer met verschillende haakmaten en paternosters om te ontdekken wat het beste werkt voor de specifieke vissoorten in jouw gebied. Wissel eens af naar bijvoorbeeld een wapperende paternosters.
  • Kies de juiste visplek: Het is belangrijk om te weten waar de vis zich ophoudt. Zoek naar diepere plekken, zanderige of modderige bodems, rotsachtige gebieden of stekken waarvan bekend is dat er vis is. Je kan het altijd nog aan lokale vissers vragen.
  • Varieer met je inworpafstand om verschillende delen van het water te bereiken en verschillende vissoorten aan te trekken. Probeer de juiste plek in het water te vinden. 
  • Let op watervogels: sommige watervogels kunnen een goede indicatie zijn van de aanwezigheid van vissen. Denk aan aasscholvers en grotere groepen zeemeeuwen op één plek in het water.
  • Houd rekening met getijden en weersomstandigheden, omdat deze van invloed kunnen zijn op de activiteit van vissen. Lees in deze blog meer over het visweer.
  • Oefen geduld en blijf alert op aanbeten, aangezien sommige vissen zeepieren voorzichtig oppakken voordat ze ermee wegzwemmen. Geef de vis dus de tijd om het aas te pakken. 

Wanneer ga jij zeevissen met zeepieren?

Zeevissen met zeepieren is dus heel effectief en daarnaast ook zowel voorgelegd voor de beginnende zeevisser als de ervaren zeevissen. De meeste zeevissen lusten wel een zeepier dus het is altijd een goed inzetbaar stuk zeeaas. Met een paternoster kan je al gemakkelijk zeevissen vanaf het strand of de pier. Wanneer ga jij zeevissen met zeepieren bij IJmuiden, Den Helder of in Scheveningen? 

Meer leren over het zeevissen? Lees een van onze andere blogs over zeevissen!

Rick Willard

Hi, ik ben Rick van Visviews. Ik deel graag mijn kennis en kunde met de viscommunity. Er is namelijk niks mooier dan samen van de natuur genieten!
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een reactie