Paternoster Vissen: De Ultieme Gids Technieken, Types en Tips

paternoster vissen

Paternoster vissen is één van de populairdere vistechnieken voor het zeevissen. Het is een zeer effectieve manier waarmee je verschillende soorten vissen kan vangen. Daarnaast is het ook een leuke manier van vissen, want je kan zomaar voor een verrassing komen te staan als je de lijn binnenhaalt. In deze blog leren wij jou hoe je moet paternoster vissen, verschillende paternosters, wat een paternoster is en natuurlijk de beste paternosters kopen. Na het lezen kan jij gaan zeevissen!

Direct de verschillende paternosters bekijken:

Wat is een Paternoster?

Een paternoster is een effectieve vismethode waarbij je meerdere haken verticaal langs de hoofdlijn plaatst. Hierdoor kun je meerdere aasjes tegelijk aanbieden op verschillende dieptes of op de bodem. Dit verhoogt je kansen op het vangen van diverse vissoorten, zoals platvis, kabeljauw, wijting en zelfs zeebaars. Daarnaast kan je zelfs meerdere vissen gelijkertijd vangen. Dit kan tot hele mooie gevechten leiden. Vooral paternoster vissen op makreel vanuit een boot maakt het goed mogelijk vaker méér dan 1 vis gelijkertijd aan je lijn te hebben.

Wet- en regelgeving

Paternoster vissen kent een aantal regels die van belang zijn. De belangrijkste is het maximum aantal haken aan je onderlijn. Het maximum aantal losse haken (kan zowel een enkele haak als een dreg zijn) is 3. Paternoster vissen met een onderlijn met méér dan 3 haken is dus verboden. Hiervoor geldt dus een boete. Deze regel kan je terugvinden onder punt 2 in de algemene voorwaarden van de vispas en zegt het volgende:

In deze wateren mag de houder van de VISpas vissen met maximaal twee hengels (welke ten hoogste mogen zijn voorzien van drie stuks één-, twee- of drietandige haken) voorzien van wettelijk toegestane aassoorten. 

Welke zeevissen kan je vangen met een paternoster en hoe?

Paternoster vissen

Doordat je veel variaties kan hebben bij het paternoster vissen en de zee ook vol met diverse vissen zit die wel geïnteresseerd zijn in hetzelfde aas kan je verschillende vissen vangen. Daarnaast zijn er ook verschillende paternoster die je kan gebruiken. Ook kan je zowel verticaal als horizontaal vissen wat allebei weer net wat anders is. Onthoud dat lokale omstandigheden, het getij, het weer en het seizoen allemaal invloed kunnen hebben op welke vissoorten je kunt vangen en welk aas het meest effectief is. Experimenteer met verschillende aassoorten en dieptes om te ontdekken wat het beste werkt op de locatie waar je vist.Hieronder volgt een overzicht van de verschillende zeevissen en het aas wat je kan gebruiken:

Platvis (bijv. tong, schol, schar):

  • Aas: Wormen, pieren, inktvisstrips, kleine stukjes visfilet.
  • Type paternoster: paternoster met rode/witte afhouders
  • Techniek: Plaats het aas nabij de zeebodem waar platvis vaak voorkomt. Wormen en pieren worden vaak gebruikt voor platvisvangsten.

Kabeljauw:

  • Aas: Makreel, zandspiering, visfilet.
  • Type paternoster: Wapper paternoster, kunstaas paternoster
  • Techniek: Kabeljauw kan zowel dicht bij de bodem als hoger in de waterkolom worden gevonden. Gebruik aas dat bekend staat om zijn geur om kabeljauw aan te trekken.

Wijting:

  • Aas: Kleine stukjes vis, garnalen, kunstaas.
  • Type paternoster: Paternoster met rode afhouders
  • Techniek: Wijting jaagt vaak in scholen, dus het gebruik van aas dat beweging nabootst, zoals kunstaas of bewegend aas, kan effectief zijn.

Zeebaars:

  • Aas: Kunstaas (pluggen, shads), zagers (kleine wormen), inktvis.
  • Type paternoster: Wapper paternoster
  • Techniek: Zeebaars is vaak geïnteresseerd in snel bewegend aas. Gebruik kunstaas dat lijkt op prooivis en varieer de snelheid van ophalen om hun aandacht te trekken.

Makreel:

  • Aas: Kleurrijke pluimpjes, kunstaas, stukjes vis.
  • Type paternoster: verenpaternoster 
  • Techniek: Makreel komt vaak voor in scholen dichter bij het oppervlak. Gebruik kleurrijk aas dat beweging en glinstering nabootst, zoals kunstaas. Bij makreelvissen kan je via de boot verticalen op een soort dropshot wijze met een verenpaternoster. Let op scholen zeemeeuwen in de buurt op het wateroppervlak, vaak is daar een school makrelen te vinden.

Zeebrasem:

  • Aas: Zagers, mosselen, stukjes inktvis.
  • Type paternoster: Paternoster met rode/witte afhouders
  • Techniek: Zeebrasem kan zowel dicht bij de bodem als in hogere waterlagen worden gevonden. Aas dat van nature voorkomt in hun dieet is vaak effectief.

Natuurlijk kan je ook nog andere vissen vangen met een paternoster. De vissen hierboven zijn de vissen waarop vaak met een paternoster wordt gevist.

Hoe te Vissen met een Paternoster: Stap voor Stap

paternoster vissen met witte afstandhouders

 

  1. Montage: Kies een sterke hoofdlijn en bevestig een paternosterlijn met zijtakken aan de hoofdlijn. Deze zijtakken bevatten haken, die je aas vasthouden.
  2. Kies je Haken: Afhankelijk van de doelsoort kies je de juiste haakmaat. Voor kleinere vis kun je maat 6 tot 10 gebruiken, terwijl grotere vissen om haken van maat 2 tot 4 vragen.
  3. Aaskeuze: Selecteer aas dat aansluit bij de doelvissoort. Wormen, inktvis, garnalen en kunstaas zijn vaak effectieve opties.
  4. Loodgewicht: Bevestig een loodje aan de onderkant van de paternosterlijn om je aas op de gewenste diepte te houden. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van een ankerlood (bekijk op Bol.com).
  5. Inwerpen en vissen: Ga je verticaal vissen. Laat het aas dan zakken in het water en beweeg het aas omhoog en omlaag. Je zal vanzelf merken wanneer je beet hebt. Ga je horizontaal vissen? Werp het geheel dan zorgvuldig op de gewenste plek laat het rustig zakken en zet je hengel in een positie, zodat je goed kan zien wanneer je beet hebt. Let bijvoorbeeld op je hengeltopje. 

Gelijk van start met een complete paternoster hengelset?

Wil je direct van start gaan met een complete paternoster hengelset? Dan is deze set van Albatros (bekijk op Bol.com) wellicht iets voor jou! De strandhengel set van Albatros beschikt over een 3,9 m lange strandhengel, molen, 2 stukken ankerlood, 2 paternosters, een hengelsteun en uiteraard een vislijn. Het enige wat je nog moet toevoegen is wat aas. En dat aas kan je wel bij de lokale viswinkel halen!

Verschillende Types Paternosters:

1. Standaard paternoster – goed voor de beginner!

Standaard paternoster vissen op zee

Een standaard paternoster is een onderlijn bestaande uit 3 zijvertakkingen met daaraan een haak. Elke zijvertakking bestaat uit een afhouder (stevig stukje stijf materiaal) met daaraan vast een los lijntje en de haak. Deze afhouder zorgt ervoor dat je lijn niet in de knoop komt en dat je haak niet bij de volgende afhouder kan komen. De standaard paternoster is dan ook ideaal voor de beginnende zeevisser. Deze paternoster wordt veelal gebruikt voor het zeevissen vanaf het strand of kant en daarbij om horizontaal te vissen. Dus je vist op de bodem. Hiermee kan je goed vissen vangen zoals platvissen, zeebrasem en wijting. Bekijk hier de standaard paternoster op Bol.com.

Zorg er altijd voor als dat er ongeveer 45 cm ruimte zit tussen elke afhouder en dat het haaklijntje korter is dan de afhouders!

De montage zelf maak je af met een stuk ankerlood (bekijk op Bol.com) dat je vastmaakt aan de wartel. De lus verbindt je aan de hoofdlijn. 

Paternoster met rode afhouders

Paternoster met witte afhouders

2. Wapper paternoster voor de echte roofvissen

De wapper paternoster lijkt veelal op de standaard paternoster. Het grote verschil is dat bij de wapper paternoster geen afhouders aan de onderlijn zitten. Bij deze paternoster bewegen de zijlijnen mee met de stroming, waardoor het aas natuurlijk lijkt. Voeg een stuk ankerlood (bekijk op Bol.com) toe aan de onderzijde en je bent klaar om in te gooien.

Belangrijk bij de wapper paternoster is dat de aaslijnen niet felgekleurd moeten zijn en dat er minimaal 1 haak op moet zitten met haakmaat 1. De wapper paternoster gebruik je voornamelijk voor het vissen op kabeljauw en zeebaars. Echte roofvissen met een goed zicht! Je kan hierbij gebruik maken van een wapper paternoster met lange aaslijnen of korte. Het is aan te raden om bij snellere stromingen kortere aaslijnen te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het minder snel in de knoop raakt. Bekijk de wapper paternoster op Bol.com.

De kabeljauw en zeebaar hebben een grote bek waardoor een grote haak goed te pas komt voor het aanhaken. Ga dus zeker niet voor een te kleine haak!

3. Verenpaternoster – makreelkoning!

De verenpaternoster ziet er niet alleen prachtig uit, maar werkt ook perfect. De verenpaternoster is de kunstaasvariatie. Deze is ideaal voor het verticaal vissen op makreel vanaf een boot. Voor een stukje lood aan de onderzijde toe om de montage te laten zakken en haal rust de montage op en neer in het water. De kunst hierbij is vaak wel om een school makrelen te vinden. Let goed op zeemeeuwen die boven het water cirkelen of op het water zitten. Deze lokaliseren de scholen vanuit de lucht voor jou. De verenpaternoster zijn in vele kleuren en elke felle kleur is dan ook perfect om te gebruiken. Bekijk de verenpaternoster op Bol.com.

Tip: De vissen komen agressief af op de verenpaternoster. Hierdoor kunnen de veren soms afbreken. Zorg er altijd voor dat je meerdere setjes bij je hebt. 

4. Shads paternoster

Een andere kunstaas variatie dan de verenpaternoster is de kunstaas paternoster. Deze paternoster is niet voorzien van veren maar van shads. Met shads vissen is iets heel kenmerkends aan roofvissen. Lees in deze blog meer over vissen met shads. Een shads paternoster gebruik je voornamelijk voor het vissen op kabeljauw, maar ook een zeebaars is hiermee te vangen. Vooral in Noorwegen wordt deze paternoster veel gebruikt voor het vissen op kabeljauw. Voeg hier ook een ankerlood aan toe (bekijk op Bol.com) en begin met verticalen en voor je het weet heb je beet! Bekijk de shads paternoster op Bol.com!

5. Beginner paternoster set!

Natuurlijk kan je ook direct starten met een complete set. Deze Deep Blue Beach Kit bevat 3 populaire paternosters, ankerlood en nog wat extra toebehoren. Ideaal om mee te beginnen zeevissen met paternosters. Bekijk deze set op Bol.com!

Voor- en Nadelen van Paternoster Vissen:

Natuurlijk kent het paternoster vissen ook zo zijn voor- en nadelen. Voor het kiezen van het juiste visgerei is het handig deze even op een rijtje te zetten.

Voordelen:

  • Verhoogde kansen op vangen vanwege meerdere aasjes op verschillende dieptes.
  • Geschikt voor diverse vissoorten.
  • Flexibiliteit in aaskeuze.

Nadelen:

  • Meer kans op in de knoop raken van lijnen, vooral bij de wapper paternoster.
  • Kan soms minder geschikt zijn in sterk stromend water.
  • Moeilijk om met kunstaas te gebruiken vanwege mogelijke verstrengeling.

Handige Tips voor Succesvol Paternoster Vissen:

  1. Diepteprofiel: Experimenteer met verschillende dieptes om te achterhalen waar de vis zich bevindt.
  2. Aasvariatie: Varieer je aas om de nieuwsgierigheid van de vis te wekken.
  3. Loodgewicht: Pas het loodgewicht aan op de stroming en diepte. Bij hardere stroming gebruik je zwaarder lood. 
  4. Geduld: Wees geduldig en laat het aas voldoende tijd op één plek.
  5. Verken de Locatie: Ken de locatie en de heersende omstandigheden voor een beter resultaat.
  6. Dikkere lijn: Neem vooral bij het horizontale vanaf een pier een iets dikkere lijn. Je lijn zal vaak bij het binnenhalen over rotsen schuren, waardoor je lijn beschadigd raakt. Bij een te dunne lijn zal de lijn al sneller breken dan bij een bredere lijn. Neem het niet te zuinig en ga al snel voor 6/100 of 7/100 lijn.

Paternoster vissen! Wanneer begin jij?

Kort samengevat, paternoster vissen is een leuke manier van zeevissen, waarmee je zowel verticaal als horizontaal kan vissen. Paternoster vissen op zee biedt kans om diverse vissoorten te vangen, waaronder platvissen, kabeljauw, zeebaars, zeebrasem, makreel en nog vele andere. Let goed op dat je de juiste paternoster kiest voor de juiste vis en zorg altijd dat je extra reserve zetje bij de hand hebt. Voeg de tips toe uit deze blog en ik weet zeker dat je met een leuke vangst en een leuke dag uiteindelijk naar huis gaat!

Wil je meer leren over zeevissen? Bekijk hier al onze blogs over zeevissen!

 

Rick Willard

Hi, ik ben Rick van Visviews. Ik deel graag mijn kennis en kunde met de viscommunity. Er is namelijk niks mooier dan samen van de natuur genieten!
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een reactie