Vissen op het ijs in Nederland

vissen op het ijs

De mooie zomerdagen zijn voorbij en buiten is het alsmaar kouder aan het worden. De tempratuur daalt zodanig dat er een flinke laag ijs op het wateroppervlak aan het ontstaan is. Hoe moet er dan gevist worden? In deze blog lees je alles wat je nodig gaat hebben als je van plan bent om te gaan ijsvissen, waar je extra op moet letten en wat je vooral niet moet doen.

 

vissen op het ijs

Wat is ijsvissen?

IJsvissen is een vorm van vissen waarbij het vistuig door een wak of zelf gemaakt gat door het ijs in het water terecht komt. In Nederland is het IJsvissen (helaas) niet heel erg populair vanwege de gematigde winters die wij ieder jaar hebben. Bij het ijsvissen wordt doorgaans een minimum ijsdikte van 10 centimeter aangehouden.

Welke vis vangen als je op het ijs gaat vissen?

De meest populaire methode om op het ijs te vissen is om met dood aas op snoek te gaan vissen. Online is het gemakkelijk om hiervoor ingevroren voorntjes te bestellen (bekijk op Bol.com). Je haakt vervolgens de voorn aan een grote dreg in combinatie met een dood aas dobber of een bodemmontage. Lees hieronder verder welk montage hiervoor geschikt is en hoe de aasvis op de montage kan worden bevestigd.

Als je meer algemene informatie wil lezen over snoeken, bekijk dan hier onze pagina over snoeken!.

Dood aas montage rug

Bij deze montage gebruik je een enkele dreg door de rug van aasvis. Prik een grote dreg onder de voorkant van de rugvin van de aasvis. Dit is een wat stugger gedeelte van de vis, waardoor de haak goed vast blijft zitten. Wanneer het aas dan in het water ligt, dan neemt de aasvis ook een natuurlijke vorm aan in het water.

Dood aas montage statisch vissen

Deze aas montage is niet of minder geschikt bij het vissen met een dood aas dobber. Deze montage is meer geschikt wanneer je gaat vissen vissen met een bodem montage. Voor deze montage gebruik je twee dreggen. Beide dreggen worden aan de zijkant van de aasvis geprikt. Wanneer je vist met deze montage wordt dit ook wel ‘op snoek karperen’ genoemd, omdat deze vistechniek goed te combineren is met een karperhengel en een beetverklikker.

Dood aas montage floating

Deze montage lijkt heel erg op de statische montage. Er wordt naast de twee dreggen ook een floater gebruikt. Dit is een drijvend balletje dat zorgt voor een drijfvermogen van de aasvis, een soort pop-up-idee. Hierdoor kan de aasvis net boven de bodem presenteren waardoor de aasvis nog beter opvalt.

Wat mee te nemen als je op het ijs gaat vissen?

Wanneer je gaat op het ijs gaat vissen zijn er een aantal punten waar je extra rekening mee moet houden. Vergis je echt niet in de kou: je zit in de kou voor een langere periode stil, dus kleed je daar ook goed op. Trek bijvoorbeeld thermokleding en een skibroek aan. Voor de volledigheid heb ik de benodigde materialen hieronder op een rijtje gezet. Niet alles in dit rijtje is noodzakelijk, maar kan het ijsvissen wel comfortabel maken.

  • Warme kleding
  • Visstoel
  • Vismateriaal
  • Dood aas
  • Dood aas dobber
  • Thermofles met warme drank
  • Hakbijl, kettingzaag of handboor
  • visstoel
vissen in de kou

Daarbij is het vissen op het ijs overigens prima te doen met een gewone spinner- of snoekhengel. Een specifieke ijsvishengel is niet noodzakelijk om te gebruiken (welke kenmerkend zijn aan de korte lengte van de hengel). Het kan echter wel erg leuk zijn om een ijsvishengel te gebruiken. Ze dragen bij aan de ervaring voor het vissen op het ijs en zijn relatief goedkoop te verkrijgen (bekijk op Bol.com). Daarnaast heb ik ook een visstoel in het rijtje opgenoemd. Dit voorkomt dat je niet op de koude ondergrond hoeft te gaan zitten.

Hoe moet je een gat in het ijs maken?

Oorspronkelijk hoort het bij ijsvissen dat je op het ijs gaat staan en dan met een handboor (hand avegaar) een rond gat in het ijs maakt. Dit gat heeft dan een ongeveer een doorsnede van 15 centimeter om doorheen te vissen. Dit is een vrij gemakkelijke methode, maar een nadeel is dat deze boor niet op veel plekken te verkrijgen is.

De meest gebruikte methode is om een hakbijl te gebruiken. Een hakbijl is eenvoudig mee te nemen en is prima gereedschap om een gat in het ijs te maken. Het ziet wel een beetje lomp uit, maar met een hakbijl lukt het prima om op een zorgvuldige manier een groot vierkant gat te maken.

Een volgende methode die ook veel wordt gebruikt om een gat in het ijs te maken is door een kettingzaag te gebruiken. Het gebruik van kettingzaag heeft een groot voordeel dat je in een erg korte tijd een groot kan maken. Dit is vooral heel handig als je met meerdere hengels op verschillende stekken gaat vissen.

Onder het ijsvissen wordt ook verstaan om in een wak te vissen. Het bespaart je natuurlijk veel gedoe als je geen gat in het ijs hoeft te maken, maar wees er wel op attent dat het in de buurt van een wak het ijs altijd heel kwetsbaar is. Wanneer je een vis vanuit een wak vangt dan kan je niet naar het water lopen om de vis uit het water te halen. Daarnaast is het ook een nadeel dat je bij een wak niet kan kiezen op welke stek je gaat vissen. Je bent immers overgeleverd aan het gat in het ijs dat door de natuur veroorzaakt is.

Een leuk weetje is dat een wak altijd door de natuur wordt veroorzaakt, en als een gat in het ijs wordt veroorzaakt door de mens dan heet het een ‘bijt’.

Waar kan je ijsvissen?

In principe mag je in Nederland overal een gat in het ijs maken om te gaan vissen. Er bestaat geen algemene wetgeving die jou verbiedt om in het natuurijs een gat te maken. Wat echter wel kan is dat gemeenten in hun lokale wetgeving hier regels over opstellen. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld geboden opstellen waarbij de ijsvorming ten behoeve om de mogelijkheid voor het schaatsen te bevorderen.

Puntje van aandacht is wel dat erop wordt gelet om geen gevaar voor andere passanten te vormen. Bedenk dat het gat in het ijs tijdens het vissen goed zichtbaar is. Dat zal niet zo snel direct een gevaar voor anderen vormen. Maar wanneer het gat voor een dun laagje dichtvriest en gaat sneeuwen, dan kan het voor een ander lastig zijn om het gat te herkennen. Ondanks dat het niet verboden is om een gat is het ijs te maken, kan je wel door iemand aansprakelijk worden gesteld als hier schade uit voortvloeit. Houd hier dan wel rekening mee.

Een simpele oplossing is door anderen om je heen te waarschuwen en het gat te markeren.

Floris Heideman

Hey, ik ben Floris van Visviews. Welkom op onze website waar wij voor iedereen onze ervaring met de sportvisserij delen. Wij vinden het leuk om voor de beginnende visser te schrijven, maar maken content voor de gevorderde visser om bijvoorbeeld verschillende materialen en technieken te laten zien.
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een reactie