Leren vissen voor beginners
Vissen voor beginners. Iedere visser is ooit begonnen als beginner. Veel vissers beginnen al op jonge leeftijd met de sportvisserij. Ook op latere leeftijd kan je echter prima beginnen met vissen. Wat maakt vissen nou zo’n leuke sport en waarom is leren vissen een goed idee? Voor velen is het een combinatie van ontspanning en spanning. Het zien bewegen van je dobber en het vangen van een vis zorgt voor spannende momenten. Tegelijkertijd is vissen een activiteit om je hoofd leeg te maken en even nergens aan te denken.
- Bekijk hier onze blog over vissen met de vaste hengel!
- Bekijk hier onze blog over vissen met shads!
- Bekijk hier onze blog over vissen met spinners!
- Bekijk hier onze uitgebreide blog over de method feeder!
In deze blog beschrijven wij enkele vistechnieken die makkelijk te leren zijn. Zo kun jij bepalen welke techniek het beste bij jou past. Daarnaast beschrijven wij wat je nodig hebt als je gaat leren vissen. Ook zullen wij tips geven hoe je op een verantwoorde manier met een gevangen vis omgaat.
Leren vissen met de juiste techniek
Er zijn veel verschillende manieren om vissen te vangen. In principe kan je elke manier van vissen gaan leren. Echter zijn sommige manieren van vissen veel moeilijker aan te leren dan andere manieren. Voor de meeste beginners is het daarom verstandig om een simpele techniek uit te kiezen om mee te beginnen met vissen.
Vissen voor beginners | De vaste stok
De vaste stok is de basis van het vissen. Het vissen met de vaste stok is voor de meeste beginnende vissers de meest geschikte manier om te gaan vissen. Een vaste hengel is in feite een lange hengel (2,5 tot wel 10 meter!). Aan de hengel kan je een vislijn maken met een dobber, loodjes en een haakje.
Bekijk hier onze blog over het vissen met de vaste stok en word een pro!
De reden dat de vaste hengel het meest geschikt is voor beginners is dat de hengel geen molentje bevat. Het grote voordeel hiervan is dat je je nog niet druk hoeft te maken over het omgaan met een molen. Vissen met een werphengel kan namelijk best ingewikkeld zijn.
Welke vissen kan je verwachten?
Met de vaste hengel vangen je vooral kleinere visjes zoals voorntjes, brasem en baarsjes.
Beet en aanslaan
Tijdens het vissen met de vaste stok vis je met een dobber. Onder de dobber hangen loodjes en het haakje met je aas eraan. Als je beet hebt zwemt de vis weg met het aas in zijn mond. Hierdoor schiet de dobber onderwater. Door vervolgens een klein tikje naar boven te geven met de hengel sla je het haakje door de lip van de vis. Dit noemen we binnen de sportvisserij het ‘aanslaan’ van de vis. De vaste stok is bij het vissen voor beginners erg handig omdat je alleen hoeft te focussen op het aanslaan.
De vaste hengel is een perfecte manier om dit aanslaan van de vis onder de knie te krijgen. Wanneer je dit goed onder de knie hebt kun je kijken naar andere manieren van vissen. Oefening baart kunst! Hoe vaker je het doet, hoe beter je erin zal worden!
Aanslaan onder de knie?
Als je het aanslaan onder de knie hebt kan je ervoor kiezen om met de zelfde montage te vissen, maar dan op een werphengel. Je kan dan op verdere afstanden vissen!
Vissen voor beginners | Met kunstaas
Nog een methode die veel beginners leren is het vissen met kunstaas op roofvissen zoals snoek, snoekbaars en grote baars. Als je wil gaan vissen met kunstaas zal je eerst de basis van het vissen met een werphengel moeten leren. Vissen met kunstaas moet namelijk met een werphengel. Vissen met kunstaas is een super leuke manier om te leren vissen. Het is namelijk een erg actieve manier van vissen waarbij je veel meters moet maken.
Wat is kunstaas
Kunstaas is kortgezegd een nep visje of ander klein diertje wat onder water beweegt tijdens het binnendraaien. Zo imiteert het een prooi. Bij deze beweging komen trillingen en geluid vrij onder water. Ook kunnen ze visueel aantrekkelijk zijn door de kleur, glitters of reflecterende oppervlakken.
Soorten Kunstaas
Er bestaan veel verschillende typen kunstaas. Enkele voorbeelden die goed zijn om mee te beginnen zijn:
- De shad
Bekijk hier onze blog over vissen met shads!
De shad is een rubberen nepvisje waar je een haak met een loodkopje aan kan bevestigen. voor het leren vissen met kunstaas is de shad erg geschikt omdat de aanschaf niet zo duur is. Dat de shad niet zo duur is betekend niet dat het niet effectief is. De shad is super effectief en wordt gebruikt voor onder andere snoeken, snoekbaarzen en baarzen.
- De spinner
De spinner is een van de oudste en bekendste stukken kunstaas die er bestaan. Gooi een spinner in en hij begint te draaien onderwater. Dit zorgt voor veel trillingen die een snoek of een baars zeer aantrekkelijk vinden! Doordat het spinnerblad het licht reflecteert onderwater heeft een spinner ook een erg goede visuele attractie. De spinner is ideaal om te leren vissen omdat de spinner zelf draait, je hoeft hem dus alleen maar binnen te draaien.
Bekijk hier onze blog over vissen met spinners
Vissen voor beginners | Method feeder
De Method Feeder montage is een zeer geliefde manier van vissen op (kleine) karper, zeelt en brasem. De method feeder kan erg effectief zijn. Een Method Feeder montage is een inline zelfhaaksysteem. De bedoeling van het vissen met de Method Feeder is dat een beetje lokvoer op de method geplaatst wordt. Onder de Method Feeder hangt een korte onderlijn waardoor de vis zichzelf snel haakt. Het resultaat is dat je een klein en aantrekkelijk voerplekje om je aas heen hebt, waardoor je vaak snel aanbeten kunt krijgen van karpers, zeelten en brasems.
Bekijk hier onze uitgebreide blog over de method feeder!
Beet!
Bij het method feeder vissen kijk je niet naar een dobber, maar naar het topje van je hengel. Beweegt het topje van je hengel heen en weer? Dan heb je beet!
Vissen voor beginners | Koop een VISpas
Hengelsport is erg populair in Nederland. Wanneer je gaat leren vissen is het van belang dat je een VISpas in je bezit hebt. Ben je 14 jaar of ouder? Dan heb je een VISpas of kleine VISpas nodig. Ben je 13 jaar of jonger? Dan heb je een Jeugdvispas of een jeugdvergunning nodig. Ben je 13 jaar of jonger en vis je samen met een volwassene die de juiste visdocumenten bij zich heeft? Dan heb je geen vergunning nodig.
Weet je niet zeker welke VISpas je nodig hebt voordat je kan gaan leren vissen? Doe dan hier de VISpas check op sportvisserijnederland.nl
Met de aanschaf van een VISpas draag je bij aan de belangenbehartiging van de sportvisserij in Nederland. Het geld wat opgehaald wordt met de VISpas wordt gebruikt voor:
- Visserijbeleid
- Lobbywerk
- Positieve media aandacht
- Contact onderhouden met verschillende organisaties binnen de recreatie, sport, natuurbeheer etc.
- Visserij evenementen
Leren vissen | Respect voor de vis
Tijdens het vissen is het erg belangrijk dat je goed met de vis omgaat zodat deze niet beschadigd. Hiervoor zijn een aantal algemene regels:
- Maak altijd je handen nat voordat je de vis aanraakt, hierdoor beschadigen de schubben niet.
- Gebruik bij grotere vissen die je neer gaat leggen een onthaakmat! Dit beschermd de vis tegen stenen takken etc.
- Zet de vis rustig terug in het water en laat hem even tot rust komen in het water. Wacht tot de vis zelf weg wil zwemmen. Je kan de vis een beetje heen en weer bewegen zodat er zuurstofrijk water langs de kieuwen komt.
Leren vissen | Respect voor de natuur
Als je gaat leren vissen is het ook van belang dat je de natuur schoon houd. Ruim je troep en je lijn op. Dit voorkomt dat dieren zoals vogels verstrikt raken in bijvoorbeeld achtergelaten vislijn. Troep die blijft liggen kan voor een hoop narigheid zorgen.
Conclusie
Vissen voor beginners. Vissen is een leuke manier om te ontspannen. Er zijn zoveel methoden om te vissen dat je nog lang niet uitgeleerd bent. Zelfs ervaren vissers leren nog elke dag over nieuwe technieken. Veel succes met het leren vissen!
Meer lezen over sportvisserij? Lees dan hier al onze blogs!