Kruisnet kopen of toch verboden? Lees hier alles over kruisnet vissen

kruisnet kopen kruisnet vissen

Kruisnet vissen is ideaal voor het vangen van vele kleine vissen in één keer. Het is daarom ook een geliefde techniek onder vele beroepsvissers. Een kruisnet kopen kan je tegenwoordig in vele online winkels en eigenlijk zijn ze ook niet zo heel prijzig. Alleen geldt voor het vissen met een kruisnet wel een aantal specifieke wet- en regelgevingen die van belang zijn. In deze blog leg ik je alles uit over het vissen met een kruisnet, hoe je deze gebruikt, wat de wetten en regels zijn en uiteraard de beste kruisnet, namelijk de Albatros kruisnet. 

Direct het beste kruisnet bekijken?

Wat is een kruisnet?

Een kruisnet is een plat vierkant schepnet dat wordt gebruikt om grote hoeveelheden kleine aasvissen te vangen. Deze netten bestaan vaak uit een ring of frame met een bevestigd net. Vissen met een kruisnet wordt vaak uitgevoerd vanaf de kant, boot of een steiger. 

Naast het vissen kan je een kruisnet ook gebruiken voor het leeghalen van bijvoorbeeld je vijver. Zo kan je gemakkelijk en snel de vissen uit je vijver halen.

Vissen met een kruisnet verboden?

Verboden te vissen

Laten we direct beginnen bij het belangrijkste onderdeel van vissen met een kruisnet. Een kruisnet valt niet onder de categorie hengel of peur en is daarmee een beroepsvistuig. Hierdoor is het niet toegestaan om met een kruisnet te vissen met een VISpas. Voor beroepsvistuigen gelden namelijk andere regels dan voor de standaard hengel waar wij sportvissers mee vissen. Een beroepsvisser is iemand die vist voor commerciële doeleinden, zoals een grote visboot op zee. Voor het worden van een beroepsvisser dien je te worden geregistreerd, lees hier meer over op de RVO

Belangrijke regels voor kruisnet vissen:

  • Je staat geregistreerd als beroepsvisser en voldoet aan de voorwaarde 
  • Je hebt schriftelijke toestemming van de visrechthebbende
  • Je vist niet binnen verboden binnenwateren i.v.m. de paling en wolhandkrab 
  • Minimum maaswijdte van 20 millimeter
  • Je vist niet binnen de gesloten tijd voor kruisnetten (1 april tot en met 31 mei)

Waarom deze regels?

Het kruisnet is een vistuig waarmee je snel grote aantallen kleinere vissen kan vangen. Om overbevissing te voorkomen zijn er aan deze vistuigen regels gebonden. Waarom je niet binnen sommige binnenwateren mag vissen heeft te maken met de wet- en regelgeving met betrekking tot de paling en wolhandkrab. Beide dieren slaan gemakkelijk hoge concentraties aan zware metalen op die gevaarlijk zijn voor mensenlijk consumptie. Dit is ook een van de redenen waarom wij als sportvissers moeten gaan stoppen met het vissen met lood. Lees in deze blog meer over het vissen zonder lood. De lijst met viswateren waarin een kruisnet verboden is staat opgenomen in bijlage 16 van de Uitvoeringsregeling visserij. 

De minimale maaswijdte is ingesteld om hele kleine vissen de kans te geven nog te ontsnappen aan het kruisnet. Zo wordt overbevissing in zoverre tegengegaan om kleine vissen een grotere overlevingskans te bieden. Voldoet je kruisnet niet aan de minimale maaswijdte van 20 millimeter? Dan vis je met een verboden vistuig. Tot slot is er de gesloten tijd. Gedurende deze periode is het verboden gebruik te maken van kruisnetten om de vissen een goede kans te geven te paaien. Anders zouden er niet veel vissen meer overblijven!

Meer informatie over wet- en regelgeving over beroepsvistuigen kan je lezen op de website van Sportvisserij Nederland.

Kruisnet kopen? Dit is de beste!

Wil je toch met een kruisnet vissen? Dan moet je eerst een kruisnet kopen. Maar waar kan je nog een kruisnet kopen? Dit is ondanks het dus alleen is toegestaan voor beroepsvissers vrij eenvoudig. Het beste kruisnet is uiteraard het Albatros kruisnet.

Albatros Kruisnet 100 x 100 

Het Albatros kruisnet is één van de betere kruisnetten. Gemaakt door een bekend vismerk en van een prima formaat. Het kruisnet is 100 x 100 x 40 cm en weegt maar 550 gram. Het is dus een vrij ligt net dat ook nog eens goed valt op te bergen. Tot slot is het nog voorzien van een klein zakje waar je wat lokaas in kan doen. Denk bijvoorbeeld aan een balletje lokvoer of een broodje. Hier lok je natuurlijk alles kleinere visjes mee.

Let op: er zit geen touw of kruisnet steel bij.

Bekijk hier alle touwen op Bol.com.

Kruisnet verbeteren met een kruisnet steel

bezemsteel

Met bijvoorbeeld alleen een touw is nog vrij lastig om een kruisnet goed in positie te brengen of zelfs op te tillen. Zonder een kruisnet steel wordt het toch snel lastig. Al hoef je hier niet per se de beste steel voor te hebben. Een oude bezemsteel kan ook goed gebruikt worden. Boor een gat ergens bij het uiteinde van de steel of maak er een haakje in. Knoop een touw door de steel of maak een lus aan een haakje. Maak deze vervolgens vast aan je kruisnet en je bent klaar. Ik raad je aan om een paar meter lang touw te gebruiken. door het touw om je steel heen te wikkelen kan je gemakkelijk de afstand tussen het kruisnet en je steel afstellen. Zo kan je hem goed gebruiken in verschillende wateren. Bekijk goedkope bezemstelen op Bol.com.

Hoe zet je een kruisnet in elkaar?

Dit kan verschillen per kruisnet, maar voor de meeste kruisnetten kan je de volgende stappen volgen:

  1. Frame monteren: het is belangrijk eerst het frame van het kruisnet in elkaar te zetten. Bevestig hierdoor de stangen aan elkaar om het frame van het kruisnet te vormen.
  2. Net bevestigen: als het frame klaar is kan je zorgvuldig het net aan het frame vastmaken
  3. Handvat toevoegen: voeg als laatste stap het handvat toe, zodat je een aanknopingspunt hebt om het net op te tillen.
  4. Kruisnet steel: maak het jezelf gemakkelijker met een touw en steel. Zie het stukje hierboven over de bezemsteel.

Hoe gebruik je een kruisnet?

kruisnet lokvoer

Een kruisnet is eigenlijk een platliggend schepnet. In essentie werkt het hetzelfde. Je probeert namelijk vissen via een schepnet methode te vangen. Alleen doe je dat dit keer door een groot schepnet vanaf de bodem verticaal omhoog te halen. Het gebruiken van een kruisnet vereist enige vaardigheid die je al snel onder de knie kan krijgen. Als je de volgende stappen volgt weet ik zeker dat het je lukt:

  1. Plaatsen van het kruisnet: kruisnet vissen werkt natuurlijk alleen als je deze op een plek legt waar ook wel vis kan zitten. Zorg er dus voor dat je het kruisnet plaatst op een visplek waar wel veel kleinere vissen zitten (bijvoorbeeld dicht bij de kant).
  2. Aas toevoegen: een vis komt vaak niet vanzelf. Door wat lokvoer in je net te leggen of wat brood of ander aas zorg je ervoor dat de vissen naar je kruisnet toekomen.
  3. Geduld: als visser kan je het niet vaak genoeg zeggen, maar vissen is geduld hebben. Wacht dus enige tijd. In Nederland is het wat lastiger, maar je kan ook wachten totdat je zelf vissen boven je kruisnet ziet zwemmen. Haal pas op als je denkt dat er vis zit.
  4. Snel reageren: zodra je denkt of ziet dat er vissen boven het net zitten haal dan je net snel en voorzichtig omhoog. Zo zorg je ervoor dat de vis niet kan ontsnappen. Door het gewicht zullen de vissen uiteindelijk naar het midden van het net bewegen.
  5. Optillen: het blijven dieren dus behandel ze met respect. Zorg ervoor dat ze niet onnodig lang boven water zijn en verplaatst ze eventueel snel in een bewaarbak waarin het water regelmatig wordt ververst. 

Tot slot, kruisnet vissen is dus een goede techniek om bijvoorbeeld snel aasvissen te vangen. Let op dat je alleen als beroepsvisser met een kruisnet mag vissen. Wil je toch een kruisnet kopen? Ga dan voor het Albatros kruisnet (bekijk op Bol.com). Plaats het net in het water, voeg nog wat lokvoer toe aan je kruisnet om zoveel mogelijk vissen te lokken en haal het net snel en voorzichtig omhoog als jij denkt dat er vis zit. Succes!

Nog meer leuke vistuigen ontdekken?

Wil je meer leren over de sportvisserij? Bekijk hier al onze andere vis blogs!

Rick Willard

Hi, ik ben Rick van Visviews. Ik deel graag mijn kennis en kunde met de viscommunity. Er is namelijk niks mooier dan samen van de natuur genieten!
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een reactie