Kreeftenfuik Kopen? Alles Over Rivierkreeft Vangen!

Kreeftenfuik albatros

Rivierkreeft vangen

De laatste jaren is het aantal Amerikaanse rivierkreeften in Nederland flink toegenomen. Er zijn verschillende manieren om rivierkreeft te vangen, zo kan je met een hengel rivierkreeft vangen of met een kreeftenfuik. Het vangen van rivierkreeften heeft wel wat haken en ogen. Zo mag je niet met een fuik vissen, mits je de juiste vergunningen hiervoor hebt. Met een Vispas mag je alleen kreeften vangen met de hengel. Hierover lees je bij het kopje ‘wetgeving’ meer.

Tip:

De kreeftenfuik

Een kreeftenfuik is een fuik speciaal gemaakt voor het vangen van kreeften. De fuik werkt als volgt: Binnenin de fuik zit een zakje waar je lokaas in kan doen. Lokaas dat voor kreeften goed werkt zijn vismeelpellets. De rivierkreeften ruiken de vismeelpellets en lopen door de brede ingang de fuik binnen. De ingang van de fuik wordt steeds smaller. Eenmaal binnenin de fuik kan de rivierkreeft niet meer door het gat naar buiten. Hij zit dan opgesloten in de fuik. 

Kreeften uit de kreeftenfuik halen

Als je de rivierkreeften uit de kreeftenfuik wil halen is het verstandig om dit met een stevig paar handschoenen te doen. De rivierkreeften hebben namelijk krachtige scharen waarmee ze zo je hand te pakken hebben, en dit doet pijn! De beste manier om ze te pakken is achter de kop, zo kunnen ze met hun scharen niet bij je hand in de buurt komen als je ze uit de kreeftenfuik haalt. 

Rivierkreeft vangen met hengel

Met de hengel kan je ook rivierkreeft vangen. Met de Vispas mag je kreeften vangen met de hengel, in tegenstelling tot het vissen met een kreeftenfuik. Het vissen met een hengel op rivierkreeften gaat eigenlijk hetzelfde in zijn werking als het vangen van krab met een krabhengel. Hierbij wordt aan een knijper een stukje vlees gehangen, waar de krabben op af komen. Het idee is dat de rivierkreeften het aas met hun scharen vastpakken. Door ze vervolgens rustig uit het water te trekken kan je ze op het land krijgen. Probeer de rivierkreeften zo snel mogelijk boven een emmer te houden, want je weet nooit wanneer ze loslaten. Je kan voelen wanneer je beet hebt, maar je kunt er ook voor kiezen een dobber te gebruiken. 

Lees hier onze blog over de krabhengel!

Voor het vissen op kreeften is het vaak handiger om een wat langere hengel te gebruiken dan een krabhengel. Daar je krabben namelijk vangt tussen de rotsen aan de kust, zitten rivierkreeften vaak ook verder in het water. Met een lange hengel maak je dus meer kans. Je kan het aas bevestigen op verschillende manieren:

  • Aan een wasknijper
  • Aan een speld
  • Aan een normale vishaak 
  • Vishaak in combinatie met een lus (zie video hieronder)

Hieronder zie je in een video van Sportvisserij Nederland hoe het vissen op rivierkreeften met de hengel eraan toe gaat!

Welk aas voor het vangen van rivierkreeft?

Het aas dat voor het vangen van rivierkreeft wordt gebruikt is divers. Vismeelpellets werken bijvoorbeeld erg goed, alleen deze zijn niet makkelijk aan een haak/knijper te bevestigen. Hieronder zie je voorbeelden van goed aas per vismethode:

Vissen met een kreeftenfuik:

  • Vismeelpellets
  • Vette vissoorten zoals zalm, karper, forel en andere soorten die in hetzelfde water leven. 
  • Rauw (varkens)vlees. 

Als je het aas los in de kreeftenfuik legt, dan kan het zijn dat het aas snel weg is gegeten. De fuik trekt dan geen nieuwe rivierkreeften meer aan. Daarom wordt er ook weleens gebruik gemaakt van speciale aasdozen waar het aas in zit. Hierdoor kan de geur van het aas zich verspreiden, maar de kreeften kunnen het niet eten. Hierdoor blijft de kreeftenfuik langer actief. 

Vissen met de hengel op kreeft:

  • Vette vissoorten
  • Rauw (varkens)vlees

Tip:

  • Gebruik vers aas, dit werkt het beste.

In welk jaargetijde rivierkreeft vangen?

De maanden waarin je het beste rivierkreeft vangen kunt zijn tussen april en oktober. Kreeften houden namelijk van warme temperaturen. Dan zijn ze actiever. In de koudere maanden is rivierkreeft vangen moeilijker. 

Op welk tijdstip rivierkreeft vangen?

Kreeften zijn echte nachtdieren en zijn dan het meest actief. Daarom zal je gedurende de nacht de meeste rivierkreeft vangen. Dit betekend echter niet dat je overdag helemaal geen rivierkreeft kan vangen. 

Waar kun je rivierkreeft vangen?

Rivierkreeften houden zich inmiddels in alle provincies van Nederland op in sloten, meren, riveren en plassen. Rivierkreeften leven veelal in stilstaand of traag stromend water met veel stenen en plantgroei om beschutting te bieden. Je vind ze vaak dicht bij de kant of juist in diepere gedeelten in het midden van de rivier, de vijver of het meer. Het belangrijkste is dat je weet dat er rivierkreeften in het water zitten, anders zit je voor niks te vissen. 

Een plaag?

 

Rivierkreeft vangen

Zoals je hierboven ziet lopen de rivierkreeften zelf over de wandelpaden

In Nederland komen steeds meer rivierkreeften voor. Dit zijn bijna allemaal de uitheemse soorten uit Amerika. Deze zijn hier op een of andere manier terechtgekomen of uitgezet. Ze hebben weinig natuurlijke vijanden waardoor ze zich snel kunnen voortplanten.

Deze rivierkreeften graven in waterbodems. Soms graven ze ook een stukje in een dijk. Hierdoor kunnen oevers afbrokkelen of verzakken. Ook eten de rivierkreeften waterplanten, waardoor er eerder eutrofiering plaatsvind. Het is een landelijk probleem waar veel waterbeheerders op het moment mee bezig zijn. 

Soorten rivierkreeft in Nederland

  • De Rode Amerikaanse rivierkreeft
  • De Gevlekte Amerikaanse rivierkreeft
  • De Geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft
  • De Gestreepte Amerikaanse rivierkreeft
  • De Californische rivierkreeft
  • De Marmerkreeft

Op deze website (Rivierkreeft.nl) kan je sheets downloaden om de kreeften te kunnen identificeren.

Wetgeving kreeftenfuik

Volgens de wet mogen alleen beroepsvissers vissen met een kreeftenfuik. Sportvisser mogen als ze in het bezit zijn van een Vispas alleen rivierkreeften vangen met een hengel. Deze regels stammen uit de visserijwet van 1963. 

De exacte wetgeving rondom het vissen op rivierkreeft vind je op deze website.

Rivierkreeft eten

Als sportvisser mag je de rivierkreeften die je vangt meenemen naar huis om op te eten. Alleen de inheemse soort die bijna niet voorkomt mag je niet eten. 

Hoe rivierkreeften doden?

Wil je de rivierkreeften die je met een kreeftenfuik of met de hengel gevangen hebt meenemen? Dan moet je deze meteen doden. Dit doe je door de kreeft tussen de ogen te steken met een mes. De kreeft is dan in 1x dood en hoeft niet te lijden. 

Tot slot

Succes met het vangen van rivierkreeften!

Meer weten over sportvisserij? Bekijk dan hier al onze blogs!

Jasper Veldwijk

Hi, ik ben Jasper en ik deel graag mijn kennis over deze sport met de rest van Nederland. Vissen is namelijk een geweldige sport waar iedereen van kan genieten!
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een reactie