Loodvrij vissen? Top 20 loodalternatieven en loodvervangers

Spro-Bottom-Jig

Loodvrij vissen wordt een steeds belangrijker onderdeel van de Nederlandse hengelsport. Steeds meer loodalternatieven en loodvervangers worden op de markt gebracht en verschijnen in jouw lokale of online viswinkel. In deze blog leg ik jou uit waarom het gebruik van een loodalternatief zo is en geef ik een mooi overzicht van de beste 20 loodalternatieven en loodvervangers van dit moment!

Waarom loodvrij vissen?

In mijn eerdere blog duurzaam vissen deel 1: afval aan de waterkant gaf ik al enige informatie over de verandering naar een duurzamere sportvisserij. Binnen de wereld van duurzaamheid bestaan een aantal aanpakken waarop men een probleem wat vervuiling veroorzaakt kan aanpakken. Een wel bekende techniek hiervan is het voorkomen van vervuiling. Wat is er dan zo erg aan lood? Lood is een zeer schadelijke stof en behoort tot de zware metalen. Lood zorgt ervoor dat de waterdieren en de betrokken dieren bij het water (zoals watervogels of drinkende herten) worden blootgesteld en kleine stukjes opgelost lood. Dit is natuurlijk niet goed voor onze geliefde vissen. Daarom is een verandering naar loodvrij vissen heel belangrijk.

Green Deal rapport

Al jarenlang zijn er verschillende onderzoeken geweest naar lood waarbij het gevaar voor de mens al grotendeels is verdwenen. Hierdoor ligt tegenwoordig meer aandacht op de natuur en dat maakt de Nederlands sportvisserij dan ook duidelijk in het Green Deal rapport dat in 2018 werd uitgebracht. Hierin staat kort samengevat dat de Nederlandse hengelsport binnen 10 jaar nog alleen moet bestaan uit loodvrij vissen. Samen met andere partijen is hierdoor een hele opkomst gekomen in het aantal beschikbare loodalternatieven en loodvervangers. 

Loodvrij vissen met de beste 20 loodalternatieven en loodvervangers

Bekijk hier het overzicht van de beste 20 loodalternatieven en loodvervangers van Nederland. Achter de titel van het product staat aangegeven voor welke visserij het meestal wordt gebruikt. De vervangers zijn gemaakt van ander materiaal dan lood en hierdoor beter voor het milieu. Zo zijn er varianten van koper, roestvrij staal en tungsten

 

1. Faith distance werpgewicht (karpervissen)

Faith Distance Werpgewicht

Deze prachtige loodvervanger wordt vooral bij karpervissen gebruikt, maar kan ook goed gebruikt worden als werpgewicht bij andere technieken. Daarnaast is de Faith distance werpgewicht ook in meerdere varianten beschikbaar. Zo heb je de 80, 100, 120 en 140 gram variant. Hierdoor wordt het ook mogelijk om dit loodalternatief op verschillende wijze in te zetten. Daarnaast wordt de Faith distance werpgewicht per 2 geleverd. Scheelt weer in de portemonnee!

 

2. Faith grip gripper werpgewicht (karpervissen)

Als tweede product op de lijst staat ook een product van Faith namelijk de Faith grip gripper. Deze loodvervanger is net iets anders dan de Faith distance werpgewicht, omdat deze toch meer in bepaalde situaties waarop je als visser meer grip nodig hebt wordt gebruikt. Vooral bij het karpervissen zie je deze snel terug. Ook is deze loodvervanger in verschillende varianten verkrijgbaar voor een redelijke prijs. De Faith grip gripper is verkrijgbaar in 100, 120 en 140 gram en wordt geleverd per 2 stuks.

 

3. Faith grip gripper inline (karpervissen)

Loodvrij vissen - loodvervangers en loodalternatieven

Naast de normale Faith grip gripper loodvervanger is deze ook verkrijgbaar als inline variant. Hiermee wordt loodvrij vissen voor vissers die graag inline lood gebruiken ook mogelijk. Deze loodvervanger wordt ook per 2 geleverd en is verkrijgbaar in de varianten 80, 100, 120 en 140 gram.

raven.nl

4. DLT swivel werpgewicht (all rounder)all rounder zonder lood

De DLT swivel werpgewicht is een echte all rounder en daardoor goed overal inzetbaar.  Ideaal voor een visser die graag varieert van vissoort. De loodvervanger wordt per 5 stuks geleverd en is beschikbaar tussen de 7 en 30 gram.

 

5. DLT Jighead (roofvissen)loodvervanger voor roofvissen

Naast het statisch karpervissen of het gebruik van werpgewicht in het algemeen bestaan er ook alternatieven voor jigheads. Loodvrij roofvissen wordt hier ook mee mogelijk. De DLT jighead is beschikbaar in 4, 8 en 12 gram en haakmaat 1 en 3. Momenteel worden deze loodvervangers geleverd per 3 stuks waardoor je gelijk met een beter gevoel kan gaan roofvissen!

 

6. Kinetic Fixed Inline sinker (roofvissen)

loodalternatief voor roofvissen

Naast de DLT jighead kan je ook met deze Kinetic fixed inline sinkers loodvrij roofvissen. Ook nog heel gemakkelijk in gebruik, want ze kunnen de dobber snel afstellen zonder alles opnieuw te hoeven optuigen. Deze kinetic fixed inline sinker is een ideaal werpgewicht voor wanneer je wilt gaan bodemvissen op de roofvis. Ze zijn beschikbaar in de varianten 5, 10, 15, 25, 35 gram. Hierbij wordt bij de 5 en 10 gram 4 stuks geleverd. Bij de 15 en 25 gram 3 stuks en bij de 35 gram 2 stuks. Een geweldig loodalternatief voor de roofvisser.

 

7. Delta Bombers (zeevissen & strandvissen)

Loodvrij zeevissen

Ook voor de zee- en strandvissers is het mogelijk loodvrij te gaan zeevissen. De Delta Bombers zijn een prachtige oplossing voor minder lood in onze zee. Uitstekend ontworpen voor het loodvrij vissen aan zee of vanaf het strand door de variate aan grotere werpgewichten. De Delta Bombers zijn beschikbaar in 140, 160 en 180 gram en worden per 10 stuks geleverd! Met 1 setje van deze loodalternatieven kan je er wel even mee vooruit.

 

8. Bomber Klaplankers (zeevissen & strandvissen)

Loodvrij zeevissenHet loodalternatief voor het traditionele ankerlood. Met dezelfde uitstraling en gewicht zal dit voor elke visser vanaf het strand een must have zijn in de loodvrije toekomst. Beschikbaar in de varianten 120, 140, 160 en 180 gram en per 10 stuks geleverd is deze Bomber klaplankers net als de Delta Bombers het loodalternatief voor het vissen aan het strand.

 

9. Spro Tungsten Tear Drop Weight (roofvissen)

Loodvrij vissen - loodvervangers en loodalternatieven

Dit loodalternatief van Spro is gemaakt van tungsten en belast hiermee niet het milieu. Ontworpen voor de roofvisser, maar zal daarnaast ook gemakkelijk binnen andere visserijen kunnen worden gebruikt. Voorzien van een wartel maakt dit het een gebruiksvriendelijk werpgewicht. De Spro tungsten tear drop weight is beschikbaar in 7,2, 10,6 en 14 gram en wordt per 2 geleverd en heeft de vorm van een traan.

 

10. Spro Tungsten Bullet Sinker (roofvissen)

Loodvrij vissen - loodvervangers en loodalternatieven

Ook dit loodalternatief is net als de Spro tungsten tear drop gemaakt van tungsten. Beter voor het milieu dus. In tegenstelling tot de tear drop is dit een sinker en ideaal voor Carolina en Texas rig. De Spro tungsten bullit sinker is verkrijgbaar in 5, 7, 10 en 14 gram en wordt per 2 geleverd.

 

11. Spro Stainless Steal Tear Drop (roofvissen)

Spro-tungsten-camo-tear-drop-weight-gravel-pit-600x450

De Tear drop van Spro is er naast gemaakt van tungsten ook verkrijgbaar in roestvrij staal. Deze variant heeft misschien iets meer weg van het originele lood als je meer van die kleur houdt. Dit loodalternatief is ook milieuvriendelijker. Momenteel is de Spro stainless steel tear drop verkrijgbaar in 7,2 en 10,6 gram en worden per 4 geleverd.

 

12. Spro Stainless Steal Bullet Sinker (roofvissen)

Loodvrij vissen - loodvervangers en loodalternatieven

Net als de tear drop is ook de bullet sinker van Spro verkrijgbaar in roestvrij staal. Deze variant kan hetzelfde worden ingezet als de tungsten variant. Verkrijgbaar in de werpgewichten 5,3 en 10,6 gram en per 4 stuks geleverd.

 

13. Spro Freestyle Dropshot Pear Brass (roofvissen)

Loodvrij vissen - loodvervangers en loodalternatieven

De Spro freestyle dropshot pear brass is een prachtige loodvervanger om loodvrij te kunnen dropshotten. Ideaal voor de roofvisser. Voorzien van de kwaliteit die je van Spro gewend bent! Dit werpgewicht is gemaakt van koper. Beschikbaar in de werpgewichten 5, 7, 10 en 14 gram en per 2 stuks geleverd.

 

14. Berkley URBN Tungsten Jighead (roofvissen)

Loodvrij vissen - loodvervangers en loodalternatieven

Ook het mooie Berkley kan natuurlijk niet achterblijven. Gemaakt van tungsten kunnen deze jigheads als loodalternatief worden gebruikt voor de roofvisser. Voorzien van professionele kwaliteit zal je geen verschil merken. Verkrijgbaar in de varianten 3 gram haakmaat 1, 5 gram haakmaat 1, 7 gram haakmaat 2 en 10 gram haakmaat 3. In de verpakking zitten 2 stuks.

 

15. BFT Tungsten Jighead (roofvissen)

Loodvrij vissen - loodvervangers en loodalternatieven

De BFT tungsten jighead van Big Fish tackle is ook een ideaal voorbeeld van een loodalternatief voor de roofvisser. Voorzien van een schepre haak en sterk materiaal weet je gemakkelijk mooie afstanden te werpen. Verkrijgbaar in de varianten 5 gram haakmat 4, 7 gram haakmaat 4, 10 gram haakmaat 4, 7 gram haakmaat 5, 10 gram haakmaat 5 en 14 gram haakmaat 5. Ze worden geleverd per 2 stuks. Met deze jighead kan je gelijk van milieubewuster van start.

 

16. Spro Freestyle Tungsten Micro Jig Glow (roofvissen)

Loodvrij vissen - loodvervangers en loodalternatieven

Deze superscherp micro jighead van Spro heeft een aantal voordelen. De Spro freestyle tungsten micro jig glow is gemaakt van tungsten en hierdoor milieubewust en extra hard. Hij is voorzien van een extra scherp Gamakatsu haak en door de glow eigenschap makkelijker oplicht in het donker. Meer kans op een aanbeet! Momenteel verkrijgbaar in 1,8 gram haakmaat 2, 2,7 gram haakmaat 2, 3,5 gram haakmaat 2, 1,8 gram haakmaat 4, 2,7 gram haakmat 4 en 3,5 gram haakmaat 4. De verpakking bevat een witte, gele en oranje jighead (3 stuks).

 

17. Berkley URBN Tungsten Dropshot (roofvissen)

Loodvrij roofvissen

Ook Berkley heeft zijn eigen lijn aan werpgewichten op de markt gebracht. Met de Berkley URBN tungsten dropshot kan jij als roofvisser heelijk milieuvriendelijk gaan roofvissen. Voorzien in een druppel vorm en een sterke wartel is deze perfect geschikt voor de dropshot techniek. Per 3 stuks geleverd komt deze variant in 3, 5, 7 en 10 gram.

 

18. Berkley URBN Tungsten bullet (roofvissen)

Loodvrij roofvissen

Naast de dropshot loodvervangers van Berkley is er ook de Berkley URBN tungsten bullet. Ideaal voor te vissen met de Caroline en Texas rig. Mooi zwart afgewerkt en vol het vertrouwen van Berkley is dit uitstekend vismateriaal. Per 3 stuks geleverd komt deze variant in 3, 5, 7 en 10 gram voor.

 

19. Berkley URBN Tungsten Bottom (roofvissen)

Loodvrij roofvissen

Ga je liever roofvissen met softbalt en wil je graag afwisselen met het gewicht en de haakmaten dan is de Berkley URBN tungsten bottom misschien wel iets voor jou. Deze loodvervanger kan goed gebruikt worden voor de Cheburashka techniek. Geleverd per 3 stuks is deze variant verkrijgbaar in de werpgewichten 3, 5, 7 en 10 gram.

 

20. Spro Bottom Jig (roofvissen)

Spro bottom jig

Ook met de Spro bottom jig kan je milieuvriendelijk roofvissen. Deze loodvervanger kan goed gebruikt worden voor de Cheburashka techniek. Geleverd per 5 stuks is deze variant verkrijgbaar in de werpgewichten 5, 7, 10, 14 en 18 gram.

 

Loodvrij vissen met loodvervangers! Welk loodalternatief kies jij?

De verschillende optie zullen met de jaren flink toenemen. Zo bestaan er nu ook pluggen die helemaal loodvrij zijn. Elke vorm van visserij zal zo zijn eigen alternatieven hebben en dat is een mooie start van een milieuvriendelijkere sportvisserij. Loodvrij vissen wordt dus goede mogelijk! Welke van de bovengenoemde 20 loodvervangers spreekt jou het meeste aan? Laat het ons weten in de reacties. Benieuwd naar andere blogs over het vissen? Neem een kijkje op alle vis blogs. Veel leesplezier!

Rick Willard

Hi, ik ben Rick van Visviews. Ik deel graag mijn kennis en kunde met de viscommunity. Er is namelijk niks mooier dan samen van de natuur genieten!
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een antwoord