In deze blog lees je specifiek over het vissen op snoek. De zomer is voorbij en dat brengt altijd de hele aangename condities met zich mee om te gaan roofvissen. Door een afname van de buitentemperatuur neemt het zuurstofgehalte in het water weer toe en bovendien zijn er met lagere temperaturen ook een fors aantal watersporters minder op het wateroppervlak te bespeuren. In deze blog zoom ik dieper in op het vissen op snoek, maar in principe is dit ook te combineren wanneer je op anderen rovers gaat vissen, zoals baars en snoekbaars.
Bij veel mensen is het vissen op snoek minder populair wanneer de buiten temperatuur na de zomer aan het afnemen is. Naar mijn mening behoort het vissen in de herfst tot één van de mooiste momenten om binnen de jaargetijden te gaan vissen. Je bent gevoelsmatig nog meer in de natuur doordat je weinig personen om je heen ziet en het kleurencontrast langs de waterkant loopt ook hevig uiteen door de veranderlijke vegetatie. Daarnaast laat de onderwaterwereld zich ook vele malen makkelijker zien door bijvoorbeeld afstervende onderwaterplanten. In kleinere en ondiepe wateren is de snoek hierdoor ook vaak gemakkelijk te vinden.
Over de snoek
Wanneer je gaat vissen op snoek is het allereerst belangrijk om te weten wat bepaalde eigenschappen van de snoek zijn en hoe de snoek bijvoorbeeld te werk gaat om haar prooi te pakken te krijgen. De ogen van de snoek begeven zich pal bovenop de kop, in tegenstelling tot de meeste vissen die de ogen aan de zijkant van hun kop hebben. Hierdoor kunnen snoeken uitstekend naar boven kijken. Daarnaast kunnen snoeken ook goed opzij en recht vooruit kijken. Snoeken hebben namelijk in de bovenkant van hun schedel een groef waardoor het mogelijk is om ook recht naar voren te kunnen zien.
Wist je trouwens dat snoeken prooien kunnen vangen tot wel 70 procent van hun eigen lichaamslengte? Wees er dus op bedacht dat je kunstaas niet zo snel te groot zal zijn wanneer je gaat vissen op snoek. Een kunstaas van 20 of 30 centimeter lijkt dus vrij groot, maar dat is dus lang zo gek nog niet. Met wat kleiner kunstaas is vissen op snoek ook goed te doen en dan heb je ook de kans om mooie bijvangsten van de baars te verwachten. De grootste snoek die in Nederland is gevangen heeft maar liefst een lengte van 138cm. Je kan je dan wel voorstellen dat zo’n monster dan weinig twijfel heeft over een kustaasje van 30cm.
Het gezegde geldt dus nog steeds: ‘groot aas, grote vis.’ Zie hieronder de meest drie populaire imitaties die te verkrijgen zijn bij Bol.com:
- Savage Gear 3D Suicide Duck (eend 10,5cm)
- Fox Rage Giant Pike Replicant (snoek 40cm)
- Savage Gear 3D Rad (waterrat 20cm)
Daarnaast is het van belang om bij jezelf af te vragen of de gebruikte vistechniek ook past bij het type viswater waar je op dat moment aan het vissen bent. Het ligt natuurlijk voor de hand dat je geen kunstaas gebruikt dat dieper gaat dan de maximale diepte van het viswater. Maar denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een oppervlakte-plug terwijl je op groot en diep water vist of het gebruik van een kunstaas met schudkleur terwijl je in heel troebel water vist. Het zijn vaak de kleine dingentjes die toch het verschil kunnen maken.
Vissen op snoek vanaf de kant of vanuit een boot?
Vissen op snoek vanaf de kant of vanuit een boot heeft allebei verschillende voor- en nadelen. Wanneer je vanaf de kant gaat vissen is het bijvoorbeeld veel gemakkelijker om nauwkeurig een selectief stuk water te bevissen. Bijvoorbeeld in de buurt van een duiker of bij een brug is het dan goed te doen om elke plek helemaal uit te kammen. Wanneer je op snoek gaat vissen vanuit een boot heeft het een groot voordeel dat je op één dag grote afstanden in het water kan maken.
Je kan gemakkelijk slepen en je aas kilometers door het water trekken. Daarnaast heeft een boot ook het voordeel dat je gemakkelijk veel spullen kan meenemen en de boot ook kan bepakken met geavanceerde diepte meters en dergelijken.
Zelf vind ik de afwisseling het prettigst. Met een lichte bepakking door de polders trekken en met een oppervlakte plug kleine slootjes helemaal uitkammen. En de andere dag met een volledig bepakte visboot de snoek op diep water opzoeken. Bovendien is het zo dat niet alle wateren met een boot te bereiken zijn en vanaf de kant is het zo dat je gelimiteerd bent aan je persoonlijke werpafstand.
Vissen op snoek met dood aas
Ik heb al eerder kunstaas in de vorm van een oppervlakte plug genoemd, maar een hele populaire manier om te vissen op snoek is met dood aas. Als iemand zegt dat hij met dood aas vist dan gebruikt hij hoogstwaarschijnlijk een dode voorn. Voorntjes staat hebben namelijk een prominente rol in het menu van de snoek en bovendien zijn dode voorntjes gemakkelijk te verkrijgen door online te bestellen of gewoonweg zelf te vangen.
Dood aas wordt vaak gebruikt in combinatie met een stuk lood om statisch te vissen (met beetmelders). Daarnaast zijn dood aas dobbers ook heel erg populair bij het vissen op snoek. Aasvissen worden ook nog wel werpend bevist maar dat is stukken minder populair doordat de aasvis geen natuurlijke beweging in het water maakt. Maar het kan natuurlijk geen kwaad om deze vistechniek een keer uit te proberen!
Wanneer je vist met dood aas is het belangrijk dat je ook tijdig de vis aanslaat. Als je te lang wacht met aanslaan dan is de kans groot dat de snoek de aasvis reeds heeft doorgeslikt en dat kan het onthaken van de vis ernstig bemoeilijken. Wees hier dus wel bedacht op.
Het gebruik van dood aas bij het vissen op snoek is overigens zo populair omdat de aasvissen vaak ook grote snoeken bezorgen. Grotere snoeken gaan namelijk zorgvuldig om met hun energie. Door hun relatief grotere lichaam kost het snoeken veel energie om haar prooien door het water na te jagen. En daarnaast heeft een grote snoek ook veel voedsel nodig. Een dode aasvis maakt het daarom erg aantrekkelijk om een snoek gemakkelijk in haar trek te voorzien.
Vissen met levend aas is in Nederland overigens overal verboden. Bekijk hieronder een opstelling van drie verschillende soorten doodaas vissen die allemaal bij Bol.com te verkrijgen zijn. De prijs is vaak ongeveer van € 12,50 per 3 of 4 stuks, maar kan oplopen als je een vis in een grotere maat wil kopen.
Wat is de beste tijd om snoek te vangen?
Vaak zien wij terug dat mensen vragen stellen over wanneer je het best kan vissen op snoek. Wanneer de seizoenen wisselen zal de snoek zijn gedrag daar dan ook op aanpassen. Een veranderende temperatuur of zuurstofgehalte in het water heeft voor de snoek een directe impact op zijn habitat. Dergelijke aanpassingen in zijn leefomgeving hebben dan ook een invloed op zijn gedrag. Het is dus ook per seizoen afhankelijk welke techniek je gaat gebruik wanneer je gaat vissen op snoek.
In de wintermaanden is het goed te doen om kleine slootjes helemaal uit te kammen omdat het grootste gedeelte onderwaterplanten dan tijdelijk is afgestorven. Dat biedt mooie kansen om op plekken te werpen waar je in de zomer maanden haast niet kan komen. Net zoals rietkragen waar je zomers niet eens overheen kan kijken.
Daarnaast is het ook een goed tijdstip om te vissen op snoek wanneer het net klaar is met regenen. Na een flinke regenbui schiet het zuurstofgehalte in het water fors omhoog waardoor de snoek een stuk actiever wordt.
Welke maanden is het verboden voor het vissen op snoek?
Ieder jaar geldt dezelfde regel over de gesloten tijden met betrekking tot het vissen op snoek. Vanaf 1 april tot een met de laatste zaterdag van mei geldt er een gesloten tijd voor het vissen op snoek. In deze periode is het verboden om met kunstaas te vissen (officieel is het zo dat je wel kunstaas mag gebruiken, maar in deze periode mag je kunstaasje niet groter zijn dan 2,5 centimeter, maar wie gebruikt dit nu met het vissen op snoek). Voorts wordt onder kunstaas ook mede begrepen: een dood visje, een stukje vis of andere slachtproducten.
Heb je nu toch een snoek gevangen binnen de gesloten tijden? Het is in de wet zo geregeld dat je niet strafbaar bent om de vis te vangen. De manier over hoe de deze vis vangt is hierbij van belang. Wij hebben bijvoorbeeld wel eens een snoek gevangen tijdens het binnenhalen van onze montage voor het karpervissen.
Mocht jou dit ook overkomen binnen de gesloten tijd voor het vissen op snoek, dan ben je dus niet in overtreding. Wél is het zo dat de vis dan na het vangen direct terug in het water dient te worden vrij gelaten. Dit heet de directe terugzetplicht. Een foto maken van een mooie vangst kan overigens prima in een snelle handomdraai, maar doe het professioneel en met beleid.
Buiten de gesloten tijden om te vissen op snoek mag je de vangt meenemen in geval de vis een minimale lengte heeft van 45 centimeter. Echter raden wij het aan om snoeken te allen tijde weer terug in het water te laten, omdat snoeken van nature de vispopulatie
Het is overigens niet verboden om binnen deze periode een snoek te vangen, maar mag je niet met kunstaas vissen. In de wet wordt er namelijk een bepaalt soort brede strekking aangenomen dat een algeheel verbod vormt rondom het vissen van roofvis. Wil je meer weten verboden of toegestane perioden voor het vissen? Lees dan hier onze viskalender.
Wil je meer lezen over het vissen of snoek? Jasper heeft ook een uitgebreide blog geschreven over het vissen met shads. Deze blog vind je hier.