Bellyboat kopen?
Een bellyboat kopen is het overwegen waard. Je ziet de drijvende eenmansboten steeds vaker langs oevers en op het openwater dobberen en haarfijn de onderwaterwereld aan het uitkammen. Een waar spektakel dat sinds enkele jaren een doorslag aan het maken is in de hengelsport.
De populariteit van bellyboaten is niet zo gek. Een bellyboat geeft vooral vrijheid in stekkeuze. Daarbij kan je veel nauwkeuriger vissen, zeker in combinatie met een fishfinder.
Bellyboat kopen? Top 5 populairste verkochte bellyboaten van dit moment:
Wat is een bellyboat?
Een bellyboat is een opblaasbare en draagbare boot, bedoeld om één sportvisser te dragen. Kenmerkend aan de bellyboat, ten opzichte van andere opblaasbare boten, is dat de benen worden gebruikt als aandrijving om de boot voort te bewegen. De bennen bevinden zich namelijk tijdens het vissen continue in het water en worden op-en-neer bewogen met zwemflippers.
Waarom een bellyboat kopen?
Bellyboaten voegen als het ware een extra dimensie toe aan de sportvisserij. Doordat je met zwemflippers langzaam door het water voortbeweegt ben je in staat om extreem nauwkeurig het water dat onder je ligt waar te nemen. Wanneer je dan vervolgens met een fishfinder of dieptemeter een vis waarneemt, ben je in staat om direct het haakaas op een gewenste plek te presenteren. Doordat de boot een lichtgewicht is, is het daardoor ook heel makkelijk om de boot op haar plaats te houden.
Met een ‘gewone’ zwaardere visboot is stukken lastiger om heel nauwkeurig op één plaats te blijven dobberen en om de boot in één keer tot stilstand te brengen. Daarbij het je als bijkomend voordeel dat je in een bellyboat met je benen stuurt. Hierdoor heb je beide handen vrij om tijdens het manoeuvreren het aas naar de vis te krijgen. Kortom: een proactieve activiteit waar de nodige behendigheid aan te pas komt.
Daarnaast zijn er ook veel sportvissers die een bellyboat kopen naast dat ze ook een grotere visboot hebben. Als je dan een dag gaat vissen heb je meer variatie op hoe je wil gaan vissen. Wanneer je kiest voor de normale visboot kan je veel meer spullen meenemen, je meer vrijuit in de boot bewegen en kan je ook gemakkelijker iemand meenemen. Wanneer kiest te gaan vissen in een bellyboat dan ben je meer beperkt in de meters die je op een dag kan afleggen. Hierdoor ben je ook beperkt in de aantal visstekken die je kan bezoeken. Maar, de meters die je in een bellyboat maakt, worden wel zeer nauwkeurig afgegaan.
De beleving bij het vissen in een bellyboat is zacht uitgedrukt anders doordat je met je benen ín het water zit. Dit is natuurlijk een hele andere beleving dan wanneer je op een stoeltje in een visboot zit of vanaf de kant naar het water aan het werpen bent. Een bellyboat kopen geeft je daardoor veel vrijheid in stekkeuze. Wanneer je met je benen in het water zit word je overigens niet nat doordat het bij een bellyboat gebruikelijk is dat je een waadpak draagt. Een waadpak zorgt er onder andere voor dat jijzelf en je kleding niet nat worden, maar ook dat je warm blijft en niet onderkoeld raakt.
Klik hier voor een uitgebreide blog over waadpakken.
Daarbij komt natuurlijk ook het voordeel om de hoek krijken dat een bellyboat op vrijwel elk denkbaar water gebruikt mag worden. Velen wateren mogen niet worden betreden met gemotoriseerde aandrijvingen. Als van een bellyboat gebruik maakt met alleen zwemflippers en geen elektromotor, dan mag je aanzienlijk meer wateren betreden. Op deze plekken zal je waarschijnlijk weinig andere sporteraars tegenkomen en daardoor kan je meer opgaan in de natuur. Daarbij is het bij veel speciaal aangelegen viswateren verboden om gemotoriseerd te varen. Met een bellyboat kan je hier dan een groot voordeel uit halen.
Bellyboat kopen? Bellyboaten zijn niet zonder gevaar
Wees er wel op bedacht dat een bellyboat gevaren met zich mee kunnen brengen. Doordat je bijvoorbeeld klein bent op het water kan je slecht zichtbaar zijn voor anderen. Bovendien ben je erg kwetsbaar ten opzichte van andere waterrecreanten.
Een ander gevaar is dat je om een of andere reden onwel kan worden terwijl je in de boot zit. Dit is heel anders als je vanaf de kant aan het vissen bent of in een ruime visboot zit. Als je niet lekker wordt of er gebeurt iets, dan zit je al snel in een lastig pakket doordat je niet snel uit het water bent. Houd hier wel rekening mee voordat je een bellyboat kopen gaat en direct het water in springt.
Bellyboat kopen? Een paar veiligheidstips:
- Zorg voor een boot die is voorzien van meerdere luchtkamers. Daarbij is het ook belangrijk dat de boot drijfvermogen behoudt wanneer één luchtkamer lek gaat. Mocht er tijdens het vissen een luchtkamer onverhoopt lek gaan, dan kan de bellyboat in noodsituatie fungeren als drijfvlot. Let dus bij het kopen van een bellyboat dus ook een stevige kwaliteit van het PVC-materiaal;
- Bellyboat kopen? Koop een bellyboat waar de mogelijkheid op bestaat om een elektromotor te bevestigen. Wanneer je van plan bent grotere stukken te gaan afleggen, zorgt dit voor minder vermoeidheid door het maken van continue zwembewegingen;
- Trek altijd een zwemvest aan. Kies bijvoorbeeld voor een zwemvest met een klein Co2-patroon en die is voorzien van een keurlabel. Deze zwemvesten zitten comfortabel om een hele dag te dragen en activeren op het moment dat je onderwater raakt. Lees hier een informatieartikel van de consumentenbond over reddingsvesten;
- Stel altijd iemand in kennis dat je gaat vissen en waar en tot hoe laat;
- Ga je in het donker vissen? Zorg voor voldoende verlichting. Alleen een hoofdlampje is bijvoorbeeld niet afdoende om jezelf rondom van verlichting te kunnen voorzien. Als je in het donker gaat varen ben je verplicht om een rondom wit schijnend licht te voeren. Een hoofdlampje is zeker wel aan te raden voor het vissen, maar moet niet enkel dienen voor de zichtbaarheid;
- In rivieren en ander stromende wateren kan je in moeilijkheden komen door de continue stroming;
- Blijf uit de buurt van grote sluizen of andere plaatsen waar grote scheepvaart zich bevindt;
- Zorg dat je ten alle tijden iemand kan bereiken per mobiele telefoon. Laad daarbij ook je telefoon helemaal op zodat je ten alle tijden iemand kan bereiken. Let ook op dat je telefoon waterdicht verpakt zit als deze niet waterbestendig is;
- Ga bij voorkeur niet alleen op pad. Vooral als je beginnend bent is het aan te raden om niet direct alleen op pad te gaan;
- Controleer goed of de weersomstandigheden het vissen in een bellyboat toegankelijk houden. Naast de temperatuur en zonnesterkte is de windkracht ook van veel belang;
- Blijf tijdens het vissen goed je omgeving in de gaten houden. Zeker wanneer je een bepaalde waarneming op je dieptemeter constateert is het belangrijk om de aandacht aan de omliggende omgeving niet te verliezen;
- Een reflectiestrip aan de zijkant en achterkant van de bellyboat is een goede accessoire om jezelf beter zichtbaar te maken zonder dat het jou in de weg zit;
Klik hier voor een overzichtspagina voor bellyboaten en handige accessoires op Decathlon.nl.
Welke wetgeving is bij bellyboat van toepassing?
Begin 2020 heeft Sportvisserij samen met het Openbaar Ministerie en Rijkswaterstaat onderzoek verricht welke regelgeving voor deze kleine bootjes van toepassing zijn. Door de populaire opkomst en het kleine formaat van de boot is het bij velen niet duidelijk welke regels nu geldend zijn. In de wet staat niets specifieks vermeld onder de naam ‘bellyboat’.
Allereerst is een groot onderscheid of we het hebben over een bellyboat mét een elektromotor of juist zonder. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een elektromotor, dan is de bellyboat direct een kleine motorboot geworden en dan gelden daarvoor ook weer specifieke regels. De elektromotor wordt, voor wat betreft de regelgeving, even buiten beschouwing gelaten.
Daarnaast spreekt het één het ander ook tegen. Op de website Sportvisserij staat dat de Bellyboat onder artikel 8.08 van het BPR (Binnenvaartpolitiereglement) valt. Dat verklaart de bellyboat dan van toepassing onder de categorie ‘watersport zonder schip’. Dit is dezelfde categorie als bijvoorbeeld het zwemmen met een luchtbed. Hiervoor gelden specifieke de regels dat je voldoende afstand moet houden van de doorvaart en ook niet dicht in de buurt mag komen van stuwen, vaargeulen, havens en sluizen en veerponden.
Maar als je in ditzelfde reglement kijkt naar de definitie van een ‘schip’ dan staat daarover genoemd: “elk vaartuig met inbegrip van een vaartuig zonder waterverplaatsing en een watervliegtuig, gebruikt of geschikt om te worden gebruikt als een middel van vervoer te water.”
Uit deze opvatting zou je beweren dat een bellyboat toch echt een vaartuig is doordat het geschikt is om te worden gebruikt als middel om jezelf voor vervoer in het water te verplaatsen. Als we zouden aannemen dat de bellyboat kan worden aangemerkt als een schip, dan maakt dat het relevant om te bekijken welke wetgeving hierover van toepassing is.
Hierover is in het binnenvaartpolitiereglement enkel het voeren van verlichting van toepassing. In artikel 3.13 lid 6 staat: een klein door spierkracht voortbewogen schip moet des nachts een wit gewoon rondom schijnend licht voeren.
Welke vissen vangen vanuit een bellyboat?
Sportvissers kopen voornamelijk een bellyboat als toevoeging bij het vissen op roofvis. Snoeken en baars zijn altijd mooie vangsten, maar bij het vissen vanuit een bellyboat wordt ligt veelal de snoekbaars en de meerval op de korrel. Doordat je met een bellyboat perfect stil kan liggen ben je in staat om op elk gewenst plekje te verticalen. Een bellyboat kopen zal de accuratesse van je visserij aanzienlijk verbeteren.
Eigenlijk gaat een (ervaren) visser niet zonder een fishfinder of dieptemeter met een bellyboat op stap. Door deze twee met elkaar te combineren worden de vissen nauwkeurig opgezocht en heb je veel tijd om het haakaas op één en dezelfde plek te houden. Voor zowel de snoekbaars als de meerval maakt dit een geschikte techniek omdat deze vissen zich niet altijd even gemakkelijk laten vangen. Als het haakaas wat langer voor de neus van de vis gehouden wordt, kan dat nét het ene verschil maken!
Een dieptemeter aan boort is erg geschikt om een talud op te zoeken of onregelmatigheden op de bodem op te speuren zodat er heel gericht op snoekbaars gevist kan worden. Een fishfinder is dan weer erg geschikt om een meerval op te zoeken. Een meerval zit niet altijd verscholen in de buurt van de bodem maar kan ook in het vrije water verscholen zitten.
Vaak hebben sportvissers ook geen los scherm aan boort om stekjes op te zoeken. Veel vissers gebruiken het scherm van hun mobiele telefoon om de onderwaterwereld te verkennen. Bijvoorbeeld de Deeper Pro. Dit is een fishfinder én dieptemeter in één en dat maakt een real-time verbinding met je telefoon. De Deeper zelf is heel klein en compact en de telefoon heb je (als het goed is) al opzak. Hierdoor is je bepakking ook minder uitgebreid en heb je het beste van twee werelden.
Bellyboat kopen? Waar moet ik nog meer op letten?
Houd rekening met de grootte van de boot en dat je daarbij beperkt bent aan wat je allemaal mee wil nemen. Stel jezelf de vraag of hoeveel spullen je denkt nodig te hebben? Let bijvoorbeeld op hoeveel opbergvakken de boot heeft en welke mogelijkheden je hebt om je spullen kwijt te kunnen. Niet elke bellyboat heeft bijvoorbeeld een opberg vak achter de stoel. Bedenk dat je dan lastig een rugtas kwijt kunt. Als je een hele dag op pad gaat, dan wil je naast de visspullen ook een aantal lunchpakketjes in je rugtas meenemen.
Bij een reguliere visboot hoef je hier niet zo concreet over na te denken, maar bij een bellyboat is dit wel verstandig. Waar laat je het schepnet? Is er een hengelsteun aanwezig, zodat je niet continue een hengel in je hand moet houden? Stel jezelf dergelijke vragen om zo uiteindelijk een geschikte bellyboat te kopen.
De op één na laatste tip: ik hoorde laatst iemand erover dat hij op een bellyboat altijd andere tangentjes meeneemt om zijn vissen mee te onthaken. Wanneer je een hele dag op het water gaat vissen zit je zo dicht aan het water dat je handen sneller dan normaal afkoelen en ook vaak met water in aanraking komen. Hierdoor worden je handen sneller klam van de kou en dan werken onthaaktangen met ooghandvatten minder fijn. Gebruik in plaats daanvan een lange onthaaktang zonder ooghandvatten (Deroofvisser.com).
Deze onthaaktang van SPRO is extra lang en heeft bovendien geen ooghandvatten. Een kleinigheidje dat het werk vanuit een bellyboat weer net iets praktischer maakt.
Daarnaast heeft deze onthaaktang ook een polskoortje zodat de tang niet snel in het water verloren gaat.
De laatste tip is om zo veel als mogelijk losse materialen tijdens het vissen aan de boot of aan jezelf vast te maken. Zo voorkom je dat je niet je spullen in het water laat vallen. Gebruik je regelmatig je telefoon in de boot? Hang deze bijvoorbeeld om je nek met een nekband. Knoop de onthaaktang met een stukje touw aan de bellyboat vast of gebruik altijd het polskoortje. Het kan je allemaal vrij eenvoudig veel narigheid besparen en zo ben jij goed voorbereid om de viswateren kansrijk tegemoet te treden.