Vishengel Kopen? Een Uitgebreide Gids Over Alle Hengelsoorten!

Vishengel kopen

Vishengel kopen

Wil jij een vishengel kopen om lekker mee te gaan vissen? Dan zal je merken dat de keuze enorm is. Voor veel vissers kan dit nog wel eens voor verwarring zorgen. Voor elke vorm van visserij is er namelijk wel een vishengel te koop. In deze uitgebreide blog bespreken wij alle soorten vishengels die er zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf. Na het lezen van deze blog kan jij de perfecte vishengel kopen die bij jou past!

De juiste hengelkeuze zorgt ervoor dat jij het beste haalt uit jouw vis avontuur!

Een Overzicht van Verschillende Soorten Vishengels

  • Telescoop hengels: Een telescoop hengel is zoals de naam al doet vermoeden een hengel waarvan je de delen in en uit elkaar kan schuiven. De telescoop hengel is een van de populairste hengels omdat hij universeel inzetbaar is voor de meest gangbare manieren van vissen! Daarnaast is hij lekker compact! Denk hierbij aan vissen met een dobber en met kunstaas. De telescoop hengel is gemaakt om gevist te worden met een molen. Het is dus een werphengel. Het grote voordeel hiervan is dat de hengel zeer compact te vervoeren is, maar toch uitschuifbaar is tot grote lengtes (tot ongeveer 4 meter). Dit maakt het een ideale hengel voor op vakantie of als je je hengel wil meenemen op de fiets. Een telescoop vishengel kopen is daarom voor veel mensen een uitstekende keuze! Bekijk hier onze top 3 telescoop hengels!
  • Vaste hengels: Vaste hengels zijn vishengels zonder molen. Vaste hengels zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten. De maten varieren van 2 meter tot meer dan 10 meter! Voor de meeste mensen is een vaste hengel tussen de 3 meter en 5 meter goed genoeg om lekker mee te kunnen vissen. Vissen met de vaste hengel is lekker makkelijk omdat je niet met een molentje zit. Daarom is deze hengel voor beginners uitermate geschikt. Maar ook meer ervaren vissers vissen graag met de vaste hengel. Bekijk hier onze blog over het vissen met de vaste hengel!
  • Karperhengels: Karperhengels zijn speciaal ontworpen voor het vissen op karper. Karpers zijn sterke vissen die heel groot kunnen worden. Hierdoor zijn karperhengels vaak goed stevige hengels. Karperhengels zijn er in verschillende soorten en maten. Welke karperhengel geschikt is voor jou ligt aan de manier hoe je gaat vissen. Ga je op grote afstanden vissen of bij obstakels? Dan is een sterkere karperhengel aan te raden. Is het water obstakelvrij, dan kun je uit de voeten met een wat lichtere hengel. De beste Shimano karperhengels bekijken? Lees deze blog!  De lengte van een karperhengel wordt uitgedrukt in ft. Naast de lengte is bestaat er ook nog de testcurve van een karperhengel. De testcurve geeft het gewicht aan dat nodig is om je hengel 90 graden te laten buigen ten opzichte van het handvat. De testcurve wordt gemeten in lbs. Dit getal varieert meestal tussen de 1.25 en de 3.75. Hoe hoger het getal, hoe krachtiger de hengel is. In Nederland is zijn hengels van 2.50-2.75 lbs vrij standaard. Bekijk hier onze pagina over karperhengels!
  • Spinhengels: De spinhengel is een vishengel speciaal bedoeld voor het vissen met kunstaas. Deze hengels zijn er in allerlei verschillende lengtes (1,70 m tot 3,50 m) en werpgewichten (3 gr-500 gr). In Nederland zijn deze hengels bijvoorbeeld populair om snoek, baars en snoekbaars mee te vangen. Een hengel van 2.40 m is doorgaans perfect om dit soort vissen te vangen. Ga je met klein kunstaas vissen? Kies dan een spinhengel met een werpgewicht van rond de 15 a 20 gram. Ga je met groter kunstaas vissen? Dan is een spinhengel met een hoger werpgewicht van 20-60 gram beter.

Bekijk onze top 5 spinhengel sets!

  • Kinderhengels: Kinderhengels zijn kleine en lichte hengels voor jonge vissers om te leren. Vaak zijn deze hengels niet te duur. Het zijn echte startershengels om kinderen kennis te laten maken met de hengelsport. Neem je een jong kind mee vissen? dan is een kinder vishengel kopen een leuk idee!

Bekijk hier onze top 5 kinderhengels!

  • Feederhengels: Feederhengels zijn vishengels die gemaakt zijn voor het feedervissen. Dit is een methode van vissen waarbij er naar het topje van de hengel gekeken wordt om te kijken of je beet hebt. Het topje van dit soort hengels is daarom vaak dun en heeft een opvallende kleur zoals rood, geel of wit. Ondanks het lichte topje beschikt de feederhengel vaak over een krachtige body. Men moet immers redelijk zware voerkorven werpen. Om te kunnen feedervissen heb je een speciale voerkorf nodig waar lokvoer in gaat. Onder de voerkorf hangt een onderlijn met je aas. Als de vis het aas pakt trekt deze aan de lijn, waardoor het topje van de hengel begint te bewegen. Dit is een zeer populaire manier van vissen. Het is erg leuk om de aanbeten aan de top van je hengel te zien. 
  • Method feeder hengels: De method feeder hengel is een iets kortere en lichtere feeder hengel speciaal gemaakt voor het vissen met de method feeder. Omdat de method feeder vaak dichterbij gevist wordt dan een normale feeder en de method korven minder zwaar zijn, is deze vishengel iets korter en lichter. Verder zijn er weinig verschillen. 
  • Penhengels: Penhengels zijn hengels die speciaal gemaakt zijn voor het vissen met de pendobber. Bekijk hier onze blog over de beste penhengels en waar je op moet letten bij de aanschaf! Meestal wordt er met de pen gevist op karper of zeelt. Maar ook brasem kun je prima met de pen dobber vangen. Penhengels zijn vaak wat langer dan andere vishengels (zo rond de 3,60 m – 3,90 m). Dit komt doordat je bij het penvissen vaak over waterplanten heen moet vissen aan de waterkant. Hiervoor is een langere hengel perfect. Er bestaan ook juist hele korte penhengels. Dit is ideaal als je kruipdoor sluipdoor door de bosjes moet bewegen. Een lange hengel is dan zeer onhandig. Doordat vissen vaak dichtbij en onder de kant van het water gehaakt worden, hebben penhengels een parabolische actie (de hele hengel buigt door). Dit zorgt ervoor dat de kracht van de wegschietende karper goed gedempt kan worden. 
  • Reishengels: Reishengels zijn compacte hengels voor gemakkelijk transport tijdens reizen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de al eerder genoemde telescoophengel. Dit zijn echter niet de enige geschikte hengels voor op reis. Er zijn bijvoorbeeld ook karperhengels en spinhengels die uit 3 delen bestaan in plaats van uit 2 delen. Hierdoor zijn ze veel compacter voor transport in bijvoorbeeld de auto. 
  • Zeevishengels: Zeevishengels zijn vishengels speciaal gemaakt voor het vissen op zee. Er bestaan super veel soorten zeehengels. Dit is ook niet gek aangezien er in de zee heel veel verschillende vissen te vangen zijn. Ook zijn er veel manieren om op zee te vissen. Ga je bijvoorbeeld vanaf het strand of een pier vissen? Dan moet je ver werpen en heb je een sterke strandhengel nodig. Ga je vanaf een kade in de haven of vanuit een boot vissen. Dan heb je genoeg aan een kortere zee (spin) hengel. Uiteraard is het belangrijk wat voor vissen je gaat vangen. ben je van plan zware heilbotten te gaan vangen in Noorwegen? Dan heb je uiteraard een zwaardere hengel nodig dan wanneer je makreeltjes gaat vangen. 
  • Baitcaster Hengels: Baitcaster hengels worden voor hetzelfde doel gebruikt als spinhengels. Het grote verschil is echter dat baitcasters ontworpen zijn voor het vissen met een reel in plaats van een molen. Doordat deze reel bovenop de hengel zit, heeft de baitcast hengel een speciale ’triggergrip’. Hierdoor draait de reel niet naar beneden door de zwaartekracht. Een groot voordeel van een reel is dat je aanbeten veel directer voelt dan bij een normale molen. Ook kan je een reel met 1 hand ingooien. Het kiezen tussen een baitcast hengel en een normale spinhengel is een kwestie eigen voorkeur. 
  • Bolognese Hengels: De bolognese hengel is een kruising tussen een vaste hengel en een werphengel. De bolognese hengel is vaak wat langer dan normale werphengels. Soms tot wel 8 meter. Je vist de bolognese hengel zoals je een vaste hengel zou gebruiken. Door het molentje kan je wat lijn geven zodat je dobber kan wegdriften in de stroming. Dit maakt de bolognese hengel ideaal voor bijvoorbeeld het vissen op kleine stromende riviertjes. 
  • Bamboe hengels: Bamboe vishengel kopen? Bamboe hengels zijn hengels gemaakt van bamboe. Het is voor veel vissers een nostalgische hengel. Veel vissers zijn immers als kind begonnen met een hengel van bamboe. Een bamboe hengel is een vaste hengel. Het vissen met deze hengel gaat dus hetzelfde als met een normale vaste hengel. Het voordeel van een bamboe hengel is dat deze erg goedkoop zijn. Ideaal dus voor betaalbaar visplezier! Er bestaan ook hele dure bamboe hengels, deze worden door speciale hengelbouwers gemaakt en zijn niet in de normale hengelsportzaak te koop. 

Bekijk hier alles over de Bamboe hengel!

  • Boothengels: Boothengels zijn ontworpen voor het vissen vanaf een boot. Deze hengels zijn heel kort, op een boot is een lange hengel namelijk erg onhandig. Daarnaast is een lange hengel niet nodig omdat je niet ver hoeft in te gooien. Het is onder de boot meteen diep. Met boothengels wordt vaak onder de boot gevist. Boothengels bestaan er in verschillende sterktes. Welke hengel je koopt hangt af van de vissoort waar je op gaat vissen.  
  • Doodaashengels: Doodaas hengels zijn hengels die bedoeld zijn voor het vissen met dood aas op roofvissen zoals snoek. Aangezien er vaak met redelijk zware aasvissen gevist wordt (grote voorns, makreel) zijn doodaas hengels vrij stevig. Doodaas hengels lijken een beetje op karperhengels. Ze zijn vaak even lang (rond de 3,60 m) en ongeveer even stug (3 lbs). Voor het vissen met dood aas worden ook vaak karperhengels gebruikt. Dit kan prima. 
  • Dropshothengels: De dropshot hengel is speciaal ontworpen voor het vissen met de dropshot montage. Dit is een montage waarbij een shadje boven een loodje zit. Deze kan je langzaam binnen draaien voor het vissen op snoekbaars en baars. Een dropshothengel is vaak vergelijkbaar met een lichte spinhengel. Het verschil is dat een dropshot hengel een heel licht topje heeft, zodat je goed contact kunt houden met de shad. 
  • Krabhengels: Krabhengels zijn hengels die speciaal gemaakt zijn om tussen rotsen mee op krabben te vissen. Het zijn zeer korte hengeltjes met een touwtje en een knijper. Aan de knijper kan je een stukje vlees hangen. De krabben grijpen zich vast aan het vlees. Vervolgens kan je de krab uit het water tillen. 

Bekijk hier alles over de krabhengel!

  • Forelhengels: De forelhengel wordt gebruikt voor het vissen op forel. Het zijn lichte hengels waardoor je veel sport beleefd aan het gevecht. Forelhengels zijn meestal tussen de 3 gr en de 30 gr. Je kan op verschillende manieren vissen met een forelhengel. Zo kan je met kunstaas zoals kleine spinnertjes vissen, maar je kan ook met powerbait vissen. Daarnaast kan je met een dobber of tremarella vissen. Wasmotten, wormen en maden zijn favoriet. 
  • Inktvis Hengels: De inktvishengel wordt gebruikt voor het vissen op inktvis. Deze hengels lijken op normale zee spinhengels. De hengels zijn er in verschillende lengtes en werpgewichten. Voor het vissen op inktvis gebruik je ander soort kunstaas dan voor normale vissen. Dit heet zogenaamd ‘EGI’ kunstaas. 
  • Jerkbait Hengels:  Jerkbait hengels zijn gemaakt om zogenaamd jerkbait kunstaas mee te vissen. Een jerkbait heeft uit zichzelf geen actie onderwater zoals een plug, shad of spinner dat heeft. Deze actie moet je hem zelf meegeven door tikjes aan de hengel te geven. De meeste jerkbait hengels hebben dan ook een stevige body en een soepel topje waardoor je goed in contact kan staan met de jerkbait. Veel vissers geven een reel de voorkeur. Een molen kan ook, alleen heb je dan net iets minder controle over de jerkbait. 
  • Matchhengels: De matchhengel is speciaal bedoeld voor het vissen op witvis op lange afstanden. De hengels zijn vaak vrij lang (3,30 m – 4,20 m) en hebben een molentje. Doordat de ogen van een matchhengen vrij laag op de blank staan kan je er ver mee gooien. De natte lijn zal dan namelijk niet tegen de hengel aan komen te plakken. De dobbers die bij het matchvissen gebruikt worden zijn vrij zwaar, waardoor je ver kan gooien. Het goed uitloden van de dobber is daarom essentieel om de vis niet te veel weerstand te laten voelen. 
  • Meervalhengels: De meervalhengel is speciaal bedoeld voor het vissen op meerval. De meerval is een extreem krachtige vis die flinke maten kan bereiken. Daardoor heb je ook een flink stevige hengel nodig. Meervalhengels zijn gaan van ongeveer 200 gram werpgewicht tot wel 500 gram. De lengtes verschillen. Als je bijvoorbeeld vanuit de bellyboat vist is een kortere hengel aan te raden. Vis je vanaf de kant dan is een langere hengel juist fijn. Voor het vissen op meerval worden vaak ook stevige karperhengels gebruikt. Let erop dat je dan wel echt stevige stokken pakt vanaf 3,5 lb. 
  • Rockfishing Hengels: Ideaal voor het vissen vanaf rotsachtige kusten op kleinere vissoorten. Rockfishing hengels zijn vaak erg lichte hengels waardoor je heel leuk op de wat kleinere visjes kan vissen in de buurt van rotsen. 

 

  • Strandhengels: Voor vissen vanaf zandstranden voor het zeevissen. Omdat de zee bij het strand vaak erg lang ondiep is, moet er ver ingeworpen worden. Daarom zijn strandhengels vaak vrij lang (4 a 5 meter) en erg sterk. Daarnaast zijn de ogen vaak erg groot, zodat de lijn weinig weerstand heeft. Hierdoor kunnen verre worpen gerealiseerd worden. Het lood dat gebruikt wordt is vaak vrij zwaar (100-200 gram). Hierdoor wordt er vaak met stevige lijnen en voorslagen gevist om de klap op te vangen. 
  • Trollinghengels: Trollinghengels zijn sterke en korte hengels die speciaal gemaakt zijn om kunstaas achter een boot aan te slepen. Deze techniek wordt vaak op zee gebruikt, waarbij de hengels op steunen gezet worden en de boot gaat varen. Ook op zoet water kan je trollen. Bijvoorbeeld door de grachten op snek. Logischerwijs heb je dan een lichtere hengel nodig. Trollinghengels zijn er daarom in verschillende lengtes en werpgewichten. 
  • Ultra Light Hengels: De ultra light hengel heeft een heel klein werpgewicht. Hij is gemaakt om sport te beleven bij het vissen op hele kleine visjes. Denk bijvoorbeeld aan kleine baarzen. Met een ultralight hengel zal je toch een leuk gevecht hebben met een baars, terwijl je deze er met een andere hengel zo uit trekt. Dit is dan ook het leuke van een ultra light hengel. 
  • Verticaalhengels: Verticaalhengels zijn gemaakt om vanuit een boot of vanaf een kade te vissen op vissen zoals snoekbaars. Het is belangrijk dat de top soepel is en dat het achterste deel stijf is. Dit zorgt ervoor dat je goed aan kan slaan. De meeste verticaalhengels hebben een werpgewicht tussen de 5 en de 28 gram. Het is ideaal als alleen de eerste paar topoogjes doorbuigen en de rest niet. De lengte van een verticaalhengel is erg kort. 
  • Vliegvishengels: Vliegvissen is een echte kunst. Het is een aparte tak van sport. Als je goed kan vissen betekend het nog niet dat je goed kan vliegvissen. Dit is echt iets heel anders. Je vist met een imitatie vlieg die je af en toe moet droogslaan. De lijn is dik omdat dit je werpgewicht is. Vliegvishengels worden niet uitgedrukt in werpgewicht. Hiervoor is een speciale aftma schaal. Deze loopt van 1 tot en met ongeveer 15. 1 is ultralicht voor kleine visjes. 4 tm 6 is vrij allround voor brasem en voorn. 8 of 9 zijn geschikt voor snoeken. 
  • Zeebaars Hengels: Zeebaars hengels zijn ontworpen voor het vissen op zeebaars, omdat zeebaarzen vaak dichtbij de kust of rotsen zitten, zijn zeebaars hengels vaak vergelijkbaar met vrij korte spinhengels. Werpgewichten liggen tussen de 10 en 100 gram. Dit is afhankelijk van het kunstaas waar je mee vist en hoe groot de zeebaarzen zijn. 

Vishengel kopen? Waar moet je op letten?

Een vishengel kopen is een eigen keuze. Er bestaat niet zo iets als je beste hengel. Sommige vissers houden bijvoorbeeld van een hele flexibele hengel, terwijl andere vissers juist zweren bij een stugge hengel. Bij het kopen van een vishengel zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden:

  1. Soort Vis: Bedenk welke vissoort je wilt vangen. Het type hengel dat je nodig hebt, hangt af van de vissoort en de omgeving waarin je vist. 

  2. Hengellengte: De lengte van de hengel beïnvloedt je werpbereik en precisie. Kortere hengels zijn geschikt voor dichtbij vissen, terwijl langere hengels je meer bereik geven.

  3. Hengelactie: De actie van een hengel verwijst naar hoeveel de hengel buigt onder druk. Snelle actiehengels buigen alleen bij de top, terwijl langzame actiehengels over de hele lengte buigen. Kies op basis van je visstijl.

  4. Kracht (LBS): De kracht van de hengel, meestal uitgedrukt in ponden (lbs) of in werpgewicht (gr), geeft aan welke lijn- en aasgewichten het kan hanteren. Kies de kracht die overeenkomt met je beoogde visserij. Ga je bijvoorbeeld vissen met een stuk kunstaas van 50 gram? Kies dan voor de veiligheid een vishengel die minimaal 50 gram werpgewicht heeft. Naar onze ervaring is het best mogelijk om het maximale werpgewicht van een hengel te overschrijden. Zelf hebben wij hier nog nooit problemen van ondervonden. Natuurlijk moet je het niet te gek maken. De fabrikant zet het er immers niet voor niets op. 

  5. Materiaal: Hengels zijn gemaakt van materialen zoals glasvezel, carbon of grafiet. Lichtgewicht materialen zijn vaak duurder, maar bieden meer gevoeligheid. Daarnaast kan je een lichte hengel langer comfortabel vasthouden. Wil jij de hengel dus niet neerleggen op een hengelsteun? Kies dan voor een lichtere hengel! Hier zal je meer plezier van hebben!

  6. Handgreep: Kies een handgreep die comfortabel in je hand ligt en bij je persoonlijke voorkeur past, zoals kurk of foam. Kurk heeft een meer oldschool uitstraling, terwijl een zwarte handgreep een meer moderne uitstraling geeft. 

  7. Reel of molen Type: Zorg ervoor dat de hengel compatibel is met het type reel of molen dat je wilt gebruiken (bijvoorbeeld spinmolen, baitcasting-reel, enz.).

Vishengel kopen? Goedkoop is duurkoop!

Bij een vishengel kopen geld de volgende regel: ‘goedkoop is duurkoop’. We hebben het dan over de echt goedkope hengels van een paar euro uit bijvoorbeeld een speelgoedwinkel. Deze hengels zullen makkelijk stuk gaan. Voor een paar tientjes heb je al een leuke hengel van wat meer kwaliteit! Ben je bereid meer uit te geven? Dan zal je dat zeker terugzien in de kwaliteit van de hengel die je koopt. 

Het kopen van de juiste vishengel is essentieel voor een succesvolle viservaring. Neem de tijd om de juiste hengel te kiezen die past bij je visstijl en doelen, en je zult optimaal kunnen genieten van je tijd aan het water.

Hopelijk heeft deze blog je geholpen om meer te weten te komen over de verschillende soorten vishengels en waar je op moet letten bij het kopen van een hengel. Veel visplezier!

Meer weten over sportvisserij? Bekijk dan hier al onze blogs!

Jasper Veldwijk

Hi, ik ben Jasper en ik deel graag mijn kennis over deze sport met de rest van Nederland. Vissen is namelijk een geweldige sport waar iedereen van kan genieten!
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een reactie