Method Feeder Montage? Lees Hier Alles Wat Je Moet Weten!

Leren vissen

De Method Feeder montage

De Method Feeder montage is een zeer geliefde manier van vissen op (kleine) karper, zeelt en brasem. Dit is ook niet gek, omdat het vissen met de method feeder zeer effectief blijkt onder de juiste omstandigheden. Een Method Feeder montage is een inline zelfhaaksysteem. De bedoeling van het vissen met de Method Feeder is dat een beetje lokvoer of pellets op de method geplaatst worden. Onder de Method Feeder hangt een korte onderlijn waardoor de vis zichzelf snel haakt. Het resultaat is dat je een klein en aantrekkelijk voerplekje om je aas heen hebt, waardoor je vaak snel aanbeten kunt krijgen van karpers, zeelten en brasems. 

Tips:

Method feederset voor beginners:

Goede korven set:

Method feeder hengels:

Method Feeder montage benodigdheden

Om succesvol met de Method Feeder te vissen heb je een aantal producten nodig:

Soorten Method Feeders

Er bestaan verschillende soorten Method korven. De twee belangrijkste zijn de flatbed feeder en de pellet feeder:

  • Flatbed feeder: Gemaakt om grondvoer of speciale zachte pellets weg te werpen. Geschikt voor ondiep water met weinig stroming (Bij diep water met veel stroming zal je voer niet op de stek komen, maar meevoeren met de stroming).
  • Pellet feeder: Met een pellet feeder vis je uitsluitend met zachte pellets. Doordat een pellet feeder meer afgesloten is, zullen je pellets er minder snel uit vallen. Daarom wordt deze korf vaak gebruikt bij dieper water met meer stroming. 

Zowel de flatbed feeder als de pellet feeder worden geleverd met of zonder elastiek. Method met of zonder elastiek gebruiken? De eigen voorkeur speelt hierin een grote rol. 

Voordelen feeder met elastiek: 

  • Minder kans op lijnbreuk doordat het elastiek de klappen op kan vangen van wat grotere vissen.
  • De vis kan het loodgewicht minder goed gebruiken om zichzelf te onthaken.

Nadelen feeder met elastiek:

  • De vis zal zichzelf minder snel haken doordat het elastiek het loodgewicht dempt. 

In deze blog wordt de focus gelegd op de flatbed feeder zonder elastiek.

Het gewicht van de Method

Method Feeders zijn er in verschillende gewichten. Van 15 gram tot ongeveer 30 gram. Vis jij dichtbij (<15 m)? dan kan je een wat lichtere korf gebruiken dan als je verder weg vist. Ook in stromend water is het verstandig een wat zwaardere Method te gebruiken. 

De Method Feeder monteren

Het monteren van de montage is eigenlijk heel simpel, hieronder worden de stappen beschreven die je moet doorlopen om de Method Feeder montage aan je hoofdlijn te bevestigen:

Stap 1

Method feeder montage

Dit is hoe de Method geleverd wordt.

Stap 2

Method feeder montage

Haal alle onderdelen van de feeder uit elkaar. 

Stap 3

Method feeder montage

Rijg je hoofdlijn van achter naar voor door alle onderdelen heen, en maak je hoofdlijn vast aan de wartel. Onze voorkeur gaat ernaar uit om dit te doen door middel van de halve bloedknoop. Zie hier hoe je een halve bloedknoop maakt. 

Stap 4

Method feeder montage

Zet alle delen weer in elkaar en trek de wartel in de tube. 

Stap 5

Method feeder montage

Bevestig door middel van de lus in lus knoop de Method feeder onderlijn aan de wartel. Je montage is nu klaar voor gebruik! 

Method Feeder Montage Fixed & Running montages

Gebruik van de Method Feeder montage

Nu de Method Feeder montage klaar is, is het tijd om het voer en het haakaas te bevestigen. Hieronder zie je de stappen die je hiervoor moet doorlopen. Daarna ben je klaar om je montage te water te laten en vissen te gaan vangen!

Method Feeder haakaas

Bij het Method Feederen kan gebruik gemaakt worden van verschillende soorten haakaas. Omdat je op wat kleinere karpers, zeelten en brasem vist is het niet nodig om heel groot haakaas te gebruiken. Populair en effectief zijn mini wafters, mini boilies, mais en pellets. Ook kan er met andere partikels of natuurlijk aas gevist worden, zoals wormen en maden. Er zijn super veel mini boilies en mini pellets op de markt voor het vissen met de Method Feeder. Er bestaan veel theorieën over welke boilie wanneer het beste is. Vaak wordt beweerd dat je in de zomer en in de herfst het beste met eiwitrijke boilies kan vissen omdat de vissen dan een optimale stofwisseling hebben en een reserve gaan aanleggen voor de winter. In de winter zouden zoete en attractieve boilies beter zijn, vanwege de lage stofwisseling. Onze ervaring is echter dat het niet heel veel uitmaakt.

Varieer daarom ook eens met je aas als je vangsten tegenvallen, en kijk wat voor jou persoonlijk werkt. Ook per water, per dag en per weersomstandigheid kan er verschil zitten in wat voor een aas de meeste vis vangt. 

Contrasterende kleuren

Tip: Gebruik contrasterende kleuren! Een mini boilie die goed opvalt tussen je lokvoer zal vaak eerder gepakt worden dan wanneer de boilie niet opvalt. Als de vissen schuw zijn kan je er juist voor kiezen om de kleuren van je haakaas en je voer te matchen, dit zorgt dan voor minder argwaan.

Onze voorkeur gaat uit naar mini boilies en pellets voor op de hair van de onderlijn. Zie de mini boilies hieronder. Lees hier hoe je een boilie aan de hair monteerd!

Het gebruik van dit soort mini wafters is zeer aan te raden voor het method feederen. Wij gebruiken meestal mini boilies tussen de 8-10 mm. Vaak zijn de boilies pre-drilled, er zit dan al een gat in voor je boilienaald. Een mini boilie zonder voorgeboord gaatje zal snel breken. Als je boilies hebt die niet pre-drilled zijn, is het verstandig om met een boilie boortje eerst een gaatje te maken in de boilie. Zo voorkom je dat de boilie breekt. 

Method Feeder voer

Voor de Method zijn veel verschillende soorten voer te verkrijgen. In alle kleuren en smaken is er wel wat te vinden. Bekijk hier al het voer!

Tip: Gebruik een inklapbare emmer om je voer in te mixen, deze is makkelijk mee te nemen!

Bekijk hier onze blog over opvouwbare emmers!

Er zijn grofweg 2 soorten Method voeren:

  • Goed klevend method grondvoer

Dit is het meest voorkomende lokvoer voor het vissen met de Method Feeder. Zorg ervoor dat je genoeg water met het voor mengt zodat het voer op je method blijft zitten. Voeg echter niet teveel water toe, dan valt het voer niet uit elkaar in het water. Een ideaal voer blijft goed zitten op de method tijdens een worp, maar valt mooi uit elkaar in het water. Op deze manier krijg je een mooie voer wolk in het water waar vaak instant vissen op af komen. 

  • Method pellets

Naast normaal method grondvoer bestaan er ook speciale feeder pellets. Deze pellets moeten eerst geweekt worden. Hierdoor worden ze zachter en blijven ze goed plakken aan je method. Doordat pellets sneller naar de bodem zakken, zal je minder last van lijnzwemmers hebben. De vissen azen namelijk op de bodem. Bij grondvoer azen de vissen in meerdere waterlagen omdat de wolk van het voer zich door het hele water verspreid. Dit kan voor meer aantrekkingskracht zorgen. Echter kan je dan wel meer lijnzwemmers verwachten. 

Bevestigen van het voer

Het bevestigen van voer aan de method wordt hieronder in een aantal stappen uitgelegd:

Stap 1

Method feeder montage

Leg het haakaas in de mal, dit zorgt ervoor dat het haakaas uiteindelijk op de voerkorf ligt. Hierdoor kan de vis hem snel vinden.

Stap 2

Method feeder montage

Vul de mal met speciaal Method Feeder lokvoer of method pellets. 

Stap 3

Method feeder montage

Duw de Method Feeder redelijk stevig in de mal. 

Stap 4

Method feeder montage

Haal de Method Feeder uit de mal. Er zit nu een mooie bal voer om de method heen met het haakaas aan de bovenkant. Door het loodgewicht dat aan de onderkant zit zal de method altijd met de goede kant (de kant van het aas) naar boven liggen. 

De voerbal kan ook zonder mal aan de feeder gedrukt worden, je zal dan echter nooit dezelfde vorm en gewicht krijgen aan de korf, waardoor je minder gericht zal werpen.

Video: leer hier snel hoe de montage werkt!

Flavours en Additieven

Om je aas extra aantrekkingskracht te geven kan je gebruik maken van flavours. Dit zijn vloeibare geur en smaakstoffen op basis van water, olie, glycerol of alcohol. Meestal zitten ze in flesjes zoals te zien op de foto hieronder. Door een flavour toe te voegen aan je method feeder voer, zal je een nog mooiere voerwolk creëren onderwater. Hiermee wordt de kans vergroot dat er vissen naar je plek toe getrokken worden. Bekijk hier alle flavours. 

Method Feeder hengels

Welke hengel voor Method Feeder? Er zijn speciale Method Feeder hengels op de markt. Deze hengels hebben een zeer soepel en gekleurd topje, waardoor de beetregistratie optimaal is. Zelfs de lichtste aanbeten worden opgevangen door het lichte topje van deze hengels. Vaak krijg je een aantal verschillende topjes bij een Method Feeder hengel in verschillende stugheden. Ook normale feederhengels voldoen voor het method feederen. Vaak zit er geen groot verschil tussen deze soorten hengels. Het enige verschil dat vaak te zien is tussen de method hengels en normale feederhengels is dat method hengels vaak wat lichter zijn. Dit komt doordat er tijdens het vissen met de method feeder veelal met lichter gewicht wordt gevist. Een normale feederkorf is vaak zwaarder dan een method korf. 

Welke hengel voor Method Feeder?

Welke hengel voor Method Feeder vissen? De Keuze van de hengel is onder andere afhankelijk van de afstand waarop gevist wordt. Tot 15 meter voldoet een hengel van 215 cm of 275 cm. Ga je verder vissen ben je vaak beter af met een hengellengte van 300 cm of 360 cm. 

Ook met een normale niet te stugge allround telescoophengel, penhengel of spinhengel kan je uit de voeten voor de Method Feeder techniek. Het is met zo’n hengel vaak wel wat lastiger om te zien of je beet hebt doordat het topje van de hengel vaak wat stugger is.

Hieronder worden een aantal goede Method Feeder hengels genoemd:

  • JVS Osprey Method Feeder (2,70 m- 3,60 m)

De JVS Osprey Method Feeder is een prachtige en betaalbare Method Feeder hengel. De hengel is beschikbaar in verschillende formaten van 2,70 m tot 3,60 m. De hengel is gemaakt van carbon en bestaat uit 2 delen. De 3,60 m uitvoering bestaat uit 3 delen. De hengel is mooi slank en heeft een comfortabele kurken handgreep. De hengel wordt standaard geleverd met 2 verschillende toppen voor een perfecte beetregistratie. Het werpgewicht van deze hengel is 60 gram. Hiermee is hij vrij universeel inzetbaar.

De Daiwa N’ZON Method Feeder is een hoge kwaliteit carbon method feederhengel. De hengel is verkrijgbaar in verschillende maten (3,05 m – 3,66 m). Het werpgewicht is 60 gram en hij bestaat uit 2 delen. Ook bij deze hengel krijg je 2 verschillende topjes geleverd, zodat je altijd een goede beetregistratie hebt tijdens het vissen. 

Method Feeder lijn

Bij het Method feederen wordt meestal een nylon hoofdlijn gebruikt van 0,20 tot 0,25 mm. De onderlijn is vaak van wat lichter materiaal (0,18 mm). Nylon voldoet eigenlijk in bijna alle gevallen. Ga je verder vissen dan 50 meter? Dan kan het lonen om een gevlochten vislijn te gebruiken. Gevlochten vislijn heeft namelijk geen rek. De beetregistratie zal daardoor op lange afstand veel beter zijn dan met nylon lijn. Nylon lijn heeft namelijk erg veel rek, tijdens het drillen van een vis kan dit juist handig zijn voor de demping van klappen. Maar voor de beetregistratie op lange afstanden is deze rek juist niet ideaal. 

Method Feeder techniek

Werpen tijdens het Method Feeder vissen

Bij het Method Feeder vissen is het belangrijk dat er een compacte voerplek ontstaat. Hoe compacter de voerplek, hoe meer vis je gaat vangen. Dit komt doordat je de vissen dan op 1 plek centreert. De lijnclip van je molen kan je goed helpen om steeds dezelfde afstand te werpen. Clip je lijn na een perfecte worp op de clip en haal daarna binnen. Je volgende worp zal op precies dezelfde afstand landen. Let er wel op dat je je hengeltop hoog houd om de klap op je lijnclip op te vangen. Als je dit niet doet kan je lijn beschadigen of zelfs breken. Dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. 

Naast de afstand die je werpt, moet je natuurlijk ook steeds in de goede richting gooien. Een handige tip is om een mikpunt te kiezen aan de overkant van het water, zoals een boom of gebouw. Als je dit als mikpunt neemt gooi je altijd de goede richting op. 

Voerstek opbouwen

Het is belangrijk dat er een voerstekje opgebouwd wordt. Als je de vis sessie net gaat starten kan je eerst een paar korfjes voer gooien om alvast wat op te bouwen op de plek. Gooi ongeveer om de 10 min een nieuw korfje in het water. zo blijf je in een goed ritme zitten en trek je veel vis naar de stek. 

Beetregistratie

Voor een maximale beetregistratie leg je je hengel haaks op je voerstek. Zo kan het topje van je hengel goed krom getrokken worden en zal je de aanbeten duidelijk zien. 

Tip: Sla niet te snel aan, de Method Feeder montage is een zelfhaaksysteem, als je beet hebt zal je top flink krom trekken. Kleine bewegingen aan de top zijn vaak lijnzwemmers. Sla daarom pas aan als je een overtuigende beet krijgt. 

Bepalen van de stek

Het bepalen van de juiste stek voor het Method feederen is essentieel. Als je op een slechte plek zonder vis gaat vissen, dan kan je nog zulk goed materiaal hebben, maar zal je niets vangen. 

De beste plekken zijn plekken met onderbrekingen in het water. Voorbeelden hiervan zijn omgevallen bomen, rietkragen, bruggen, duikers of lelievelden (een aanrader voor het vangen van zeelt). Vissen zoeken deze plekken vaak op ter bescherming. Ook kan je kijken of je activiteit in het water ziet, zoals aasbellen en springende vissen. Het kan lonen om eerst het water te observeren voordat je een stek uitzoekt. 

Succes met het vissen met de Method Feeder montage!

Jasper Veldwijk

Hi, ik ben Jasper en ik deel graag mijn kennis over deze sport met de rest van Nederland. Vissen is namelijk een geweldige sport waar iedereen van kan genieten!
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een reactie