Vissen met casters
Casters zijn verpopte maden. Maden zullen na verloop van tijd gaan verpoppen. Je zou misschien denken dat je er dan niet meer goed mee kan vissen. Dit is echter niet waar. Deze zogenaamde casters zijn erg populair onder witvissers. Voor sommige witvissers zijn casters zelfs de favoriete soort aas. Ook karpervissers maken wel eens gebruik van casters. Zij gebruiken dit vaak niet als haakaas, maar gooien het door hun voer.
Casters kopen
Waarom met casters vissen?
De reden dat veel vissers graag met casters vissen, is dat casters vaak net even de wat grotere vissen blijken aan te trekken. Casters komen ook goed tot hun recht op wateren waar vissen schuw zijn geworden voor maden. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen op wateren waar heel veel met maden gevist wordt. Een caster is dan net even een ander aasje dat dan vaak wel gegeten wordt.
Casters trekken vaak de wat grotere en schuwe vissen aan.
Hoe bevestig je een caster aan de haak?
Er zijn meerdere manieren om een caster aan de haak te maken. Grofweg zijn er 2 manieren:
- De haak verstoppen in de caster.
- De haak door het uiteinde van de caster rijgen.
- Door middel van een baitband.
Onze voorkeur gaat uit naar het rijgen van de haak door het uiteinde van de caster. Op deze manier is de haakpunt vrij, wat ervoor zorgt dat je vissen sneller haakt. Als je de haak in de caster verstopt dan hebben wij gemerkt dat je vaker vissen mist. Wij denken dat dit komt doordat de haakpunt in de caster zit en niet mooi vrij is.
Zoals je hierboven ziet komt de haakpunt uit de caster, op deze manier heb je de meeste kans om een vis te haken.
Verschillende soorten casters
Er zijn verschillen binnen de casters. Dit verschil zit hem niet in de soort caster, maar meer in hoe oud de casters zijn. Hele jonge casters zien er nog uit als een made, alleen bewegen ze niet of nauwelijks. Deze made begint pas net te verpoppen tot een caster. Na verloop van tijd zal de caster een lichtbruine kleur krijgen. Als je nog wat langer wacht wordt de caster donkerbruin. Ook met maden leren vissen? Lees hier onze blog over vissen met maden.
Witte caster
De witte caster heeft eigenlijk nog dezelfde kleur als een made en begint pas net te verpoppen. Deze casters zinken net zo snel als een normale made. Witte casters worden vaak gebruikt om mee te voeren.
Lichtbruine caster
De lichtbruine caster is duidelijk verpopt. Deze caster zal minder snel zinken dan een normale made. Lichtbruine casters worden vaak gebruikt om mee te voeren.
Donkerbruine caster
De donkerbruine caster is al een tijdje verpopt waardoor deze zal drijven (of langzaam zinken) op het water oppervlak. Witvissers gebruiken deze donkere casters vaak als haakaas. Door het gewicht van de haak zal de drijvende caster namelijk net aan zinken, waardoor je een mooi uitgebalanceerd haakaasje krijgt. Het grote voordeel van dit ‘wafter’ effect is dat het aas zich natuurlijk gedraagd onderwater (het deint een beetje mee met de stromingen/bewegingen onderwater). Daarnaast is dit uitgebalanceerde effect ideaal als je vist op plekken met zachte bodems met veel wier en troep. De caster zal niet wegzakken in de zachte bodem, maar er mooi bovenop blijven liggen.
Imitatie casters
Je kan er ook voor kiezen om imitatie casters te gebruiken. Deze blijven altijd goed zitten aan de haak/hair. Ze kunnen tijdens het feedervissen op een rivier bijvoorbeeld goed op de hair worden gevist. door het drijfvermogen van deze imitatie casters zal het aas weer mooi gebalanceerd worden door het gewicht van de haak. Voordeel is dat je nu ook witte imitatie casters kan gebruiken die gebalanceerd zijn (echte witte casters zinken erg snel). Het wit valt goed op onder water, wat voor extra aanbeten kan zorgen.
Technieken voor het vissen met casters
Voeren, voeren, voeren
Welke techniek je ook gebruikt voor het vissen met casters, het is altijd belangrijk om regelmatig wat te voeren. Een handig hulpmiddel hiervoor kan een katapult zijn. Een voerplek met casters kan soms langzaam op gang komen. Het is daarom belangrijk om regelmatig een aantal casters in het water te gooien. Begin met ongeveer 20 casters en voer daarna regelmatig een klein aantal (ongeveer 5) casters.
Als je mazzel hebt wordt je voerplek na een tijdje gevonden door de vissen. Ook als er vis op de plek zit is het belangrijk om regelmatig extra bij te voeren. Zo houd je de vis op de stek. Zorg ervoor dat je niet teveel voert. Zo zorg je voor competitie tussen de vissen op de stek, waardoor je meer beten krijgt.
Regelmatig kleine hoeveelheden blijven voeren maakt het verschil
Met de dobber
Met de dobber vissen is een veelgebruikte manier van vissen met casters. je kan allerlei vissen vangen, zoals grote voorns, zeelten, brasem en kleine karper. Zorg ervoor dat je goed peilt hoe diep het water is, zodat je de caster op de bodem aan kan bieden, hier tref je vaak de grotere vissen.
Soms kan het lonen om in een iets hogere waterlaag te vissen. Dit moet je per sessie ondervinden.
Met de feeder
Ook de feeder is uiterst geschikt voor het vissen met casters. Mix de casters door je feeder voer. Gooi vaak opnieuw in om continu casters op de plek te krijgen en je zal vanzelf beet krijgen.
Karpervissen met casters
Ook voor het vissen op grote karpers kunnen casters gebruikt worden. Als haakaas is het dan minder geschikt, omdat het aas vaak lang in het water blijft liggen. Je hebt dan kans dat de casters al van je hair/haak af gegeten zijn voordat er een grote karper voorbij komt. Wel kan je casters perfect gebruiken om een voerplek mee aan te leggen in combinatie met particles, boilies etc. Door de vele kleine voerdeeltjes in het water zal er veel vis op de plek komen, wat uiteindelijk ook de aandacht zal trekken van de karper. Met dit soort kleine voerdeeltjes kan je dus heel snel een attractieve voerplek opbouwen voor het karpervissen.
Casters bewaren
Je kunt casters op verschillende manieren bewaren. Hoelang je casters kan bewaren heeft te maken met de methode die je gebruikt. Hieronder staan een paar methoden hoe je casters kan bewaren:
- Onder water in de koelkast
Je kan je casters in de koelkast bewaren in een bakje met water, zorg dat de casters onder water staan. Als je het elke dag ververst kan je de casters ongeveer 4 dagen goed houden voordat ze verzuren.
- In een luchtdichte plastic zak
In een luchtdichte plastic zak kan je casters in de koelkast ongeveer 2 tot 3 weken. Denk er wel aan de zakjes elke dag even open te maken. om de casters wat lucht te geven.
- In een zoutoplossing
Als je de casters heel lang wil bewaren kan je ervoor kiezen om ze te bewaren in zout water (1 eetlepel zout per halve liter water). Spoel je casters goed af en doe ze in het zoute water. Sluit de pot/emmer af. Eerst zullen de caster drijven door het zout, maar na verloop van tijd zullen ze gaan zinken omdat ze het zoute water opnemen. Op deze manier blijven de casters maanden goed. Het blijkt zelfs dat de vissen er dol op zijn!
Hoe weet ik of mijn casters zuur zijn geworden?
Je kan aan de casters ruiken om te weten of ze zuur geworden zijn. Dit doe je door een caster kapot te knijpen en te ruiken. Ruik je een neutrale lucht, dan zijn je casters nog goed. Ruik je een vieze zure lucht, dan zijn je casters niet meer geschikt om mee te vissen. Vissen houden niet van zure casters.
Benieuwd naar andere blogs over Natuurlijk karper aas? lees hier meer!