We kennen het allemaal lood. Lood komt voor in allerlei soorten en formaten van een kleine bak loodjes tot aan exemplaren van 65g. Maar hoe ga je efficiënt om met lood en hoe gebruik je het precies? Afhankelijk van hoe je gaat vissen kies je het lood uit. Ga je statisch vissen dan heb je zwaarder lood nodig, omdat je verder moet kunnen werpen en er moet spanning op de lijn staan. Ga je rustig penvissen dan zijn kleine loodjes al snel voldoende. Lood dient simpelweg als gewicht. Vooral bij het werpen merk je al snel dat wanneer je zwaarder lood aan je draad knoopt je verder kan werpen. In deze blog gaan we dieper in op knijploodjes.
Bekijk onze video over het uitloden van je pendobber onderaan de blog!
Knijploodjes
De kleine loodjes ook wel knijploodjes zijn hele kleine ronde loden balletjes met een open mondje. Deze mondjes zijn gemaakt om je lijn in te plaatsen. Als je dan het knijploodje tussen de tang plaats en zachtjes in de tang knijpt dan sluit het mondje en vormt het een heel balletje. Het knijploodje zit nu vast aan het visdraad en zorgt voor gewicht.
Deze knijploodjes worden vooral gebruikt bij het traditioneel vissen met een dobber en bij het penvissen. De knijploodjes vormen het gewicht voor je montage en laten niet alleen je dobber deels onderwater zakken, maar zorgen er ook voor dat je draad recht naar beneden valt. Hierdoor voorkom je dat je draad gaat krullen onderwater. En vaak hebben knijploodjes ook een gewenst effect op de stroming, waardoor de dobber minder snel met de stroming meegaat.
Voordelen
Voordelen van knijploodjes zijn dat ze vaak in een doosje komen met allerlei verschillende maten en gewichtjes. Zo kan je het niet alleen voor karpervissen gebruiken, maar ook voor het vissen op bijvoorbeeld kleine voorntjes door wat minder zwaar lood te gebruiken. Het is eigenlijk een must have in je viskoffer, want het komt altijd wel van pas. Nog een voordeel van de knijploodjes is de mogelijkheid om snel je montage te kunnen aanpassen op nieuwe omstandigheden. Zo kan je er gemakkelijk een loodje bij doen of afhalen zonder je montage te hoeven afbreken
Nadelen
Het nadeel van knijploodjes is vaak dat je goed moet opletten op de kwaliteit van de loodjes. Bij sommige leveranciers komt het wel eens voor dat de helft van de loodjes al dichtgeknepen zijn door slechte productie. Hier heb je niet heel veel aan als visser. Het is mogelijk om het mondje van het loodje weer te openen door in de zijkant van de mondjes te knijpen, maar vaak druk je hierdoor het loodje helemaal plat (vooral bij de kleinere formaten). En daarnaast ze zijn vaak heel klein en kunnen gemakkelijk uit je handen glijden. En probeer ze dan nog maar eens te vinden op de grond. En helaas is lood niet heel goed voor de natuur. Dus let hier goed op. Daarnaast druk nooit te hard je loodjes aan op de lijn. Anders heb je kans dat je lijn beschadigd raakt of zelfs breekt!
Een gouden tip voor een bakje knijploodjes: zorg er altijd voor, en controleer dit ook, dat het doosje weer dicht zit of teruggedraaid is op de juiste manier. Een viskoffer vol met losse loodjes is echt verschrikkelijk.
De knijptang
De knijptang hoeft niet speciaal te zijn. Natuurlijk bestaan er mooie knijptangen van dure vismerken, maar de meest simpele knijptang van de bouwmarkt bij jou in de buurt is prima. Hieronder van beide een voorbeeld.
In de praktijk
Op de meeste doosjes staan de gewichten van de loodjes afgebeeld per kamer. Aan de hand van die gewichten kan je vooraf enigszins inschatten hoeveel loodjes je aan je draad moet bevestigen om de dobber tot een gewenst niveau te laten zakken. Op de dobber staat ook een gewicht weergegeven. Dit is het gewicht wat de dobber maximaal kan hebben voordat het zinkt. Vergeet hierbij niet het gewicht van je haak en het aas mee te rekenen. Een veel gemaakte fout is de montage maken waarbij de dobber wel drijft zonder aas, maar met aas naar de bodem zinkt. Het is aan te raden om tijdens het maken van je montage je aas even aan de haak te doen om te kijken of het al voldoende is.
Ook achter de plaatsing van de loodjes zit een denkwijze. Dit is vaak meer van toepassing op kleinere vissen, zoals witvissen, maar het is verstandig om het er gewoon in te stampen. Vaak worden er verschillende loodjes aan een montage geplaatst. Hierbij worden de zwaardere loodjes bovenaan geplaatst (dichterbij de dobber) en de lichtere loodjes onderaan geplaatst (vlakbij de haak). Dit heeft te maken met de krachten van moeder natuur. Als de wind of de stroming toeneemt zal dit effect hebben op je dobber. Wanneer je de dobber dan iets omhoog schuift zal het kleinste loodje op de bodem liggen en voeren de wind en stroming minder invloed uit. Daarnaast kan de vis hem ook nog makkelijker meenemen, doordat het niet direct een zwaar gewicht hoeft mee te slepen. Dit zal vooral handig zijn bij kleinere vissoorten. Wanneer de loodjes geplaatst zijn en de dobber blijft drijven met aas en is daarnaast nog zichtbaar. Dan ben je klaar om te gaan vissen!
Video: Hoe moet je een pendobber uitloden?
In deze video zie je hoe je gemakkelijk tijdens het penvissen jouw pendobber kan uitloden. Benieuwd naar andere blogs over karpervissen? Bekijk hier onze andere blogs over karpervissen!