Wanneer de meeste mensen denken aan vissen dan zien ze een hengel, dobber, lijn en haak voor zich. De dobber is een van de oudste vismaterialen die zich nog dagelijks bewijst in de sportvisserij. De dobbers komen in vele soorten, maten, kleuren en verschillende vormen voor. Wil jij witvis dobbers kopen maar weet je niet goed waar je op moet letten lees dan wat tips in deze blog.
De witvis dobbers
Onder de witvisserij spelen witvis dobbers een belangrijke rol. Een witvis dobber heeft eigenlijk twee grote functies. Allereerst functioneert het als een beetindicator. Dit is waarschijnlijk de meest kenmerkende functie van een dobber. Zo kan je aan de hand van de witvis dobbers goed meten wanneer een vis aan je haak zit. De dobber verplaatst zich of gaat onder. Bij de meeste vissers zorgt dat toch voor de meest spannende momenten. De tweede functie van de dobber is het drijvend vermogen. Doordat de dobbers drijven kan de visser op verschillende dieptes vissen. Hierdoor kan de visser op verschillende wijze vissen, zoals bodemvissen of vlak onder het wateroppervlak. De meeste dobbers zijn daarnaast ook voorzien van een gemakkelijk schuifmechanisme waardoor je makkelijk van diepte kan afwisselen.
Maar waar moet je nu op letten?
Wat is nu belangrijk bij witvis dobbers kopen. Er zijn een aantal eigenschappen wat een dobber de juiste maakt voor elke situatie. Hieronder gaan we in op het gewicht, de vorm en de verschillende type witvis dobbers.
Het gewicht van de witvis dobbers
Onder de witvisserij in Nederland kennen we verschillende witvissen. Een belangrijk onderdeel hierbij is de grootte en kracht van de witvis. De grootte en kracht van de vis bepaalt namelijk welke dobber je het beste kan gebruiken. Een grote witvis dobber is namelijk heel lastig voor een voorntje om onder water te trekken. Het eerste waarover je moet nadenken is op welke vis je wilt gaan vissen. Word het een dagje voorntjes vangen in de polder of ga je gericht op brasems vissen.
De vorm van de witvis dobbers
Het volgende onderdeel waar je op moet letten is de stroming. Staat er veel stroming in het water? Dan wordt een slanke dobber snel afgevoerd. Kies bij dit soort water dan voor een dikkere dobber. Bij een stuk water met weinig tot geen stroming is een slanke dobber juist weer efficiënt.
Het schema voor witvis dobbers kopen
De verschillende type witvis dobbers
De keuze voor de vis is gemaakt en de stroming van het viswater staat vast. Nu het volgende onderdeel de verschillende type dobbers. Vanwege de variatie aan verschillende manieren van witvissen bestaan er ook verschillende type witvis dobbers, namelijk de klassieke dobber, pen dobber en de verklikker.
De klassieke dobber
De klassieke dobber is de meest herkenbare dobber wanneer de meeste mensen aan witvissen denken. Deze dobber is vaak al opgetuigd te vinden in de viswinkel. De dobber heeft vaak twee of drie bevestiging in de vorm van een klein oogje of rubbertjes. Deze dobbers zitten vaak geklemd op de vislijn en zijn verschuifbaar. Persoonlijk vind ik deze heerlijk om te gebruiken als ik op kleinere witvis ga vissen.
De pen dobber
De pen dobber is een dobber waarbij het gewicht onderaan de dobber is bevestigd. De pen dobber zit niet vast maar verschuift over de vislijn. Bij het penvissen is het belangrijk om gebruik te maken van een loodje of een stoppertje. Deze bevestig je op de lijn boven de dobber om zo de diepte te bepalen.
De verklikker
De verklikker is een dobber die je in een aantal seconden op de lijn kan plaatsen. De verklikker heeft vaak een manier van bevestiging bovenaan en onderaan de dobber. Het voordeel van deze dobber is de flexibiliteit. Het op en afhalen van de verklikker maakt het bijvoorbeeld heel handig tijdens het opbergen van je visspullen. Zo kan je gemakkelijk je montage blijven hergebruiken.
Tip van Rick
Er is één tip die ik graag elke visser wil meegeven. Zorg er altijd voor dat je een opgetuigd setje klaar hebt liggen in je viskoffer. Zo kan je altijd vooruit mocht er iets onverwachts gebeuren. Deze tuigjes zijn niet het duurst en zorgen voor veel plezier!
Benieuwd naar andere blogs over de Nederlandse sportvisserij. Neem dan eens een kijkje bij alle vis blogs!