Vistuigje maken voor de vaste hengel

Vistuigje maken voor de vaste hengel

Wil jij een vistuigje maken voor de vaste hengel? Dan ben je in deze blog op het juiste adres. Een Vistuigje maken is heel gemakkelijker en je hebt er eigenlijk niet heel veel voor nodig op een aantal basis visspullen na. Vistuig maken is iets wat veel vissers doen tijdens het vissen zelf. Ideaal om je tijd aan te spenderen terwijl je af en toe naar je dobber kijkt of je al beet hebt! In deze blog ga ik je leren hoe je een basis tuigje maakt voor het vissen met de vast hengel. Uiteraard kan je deze ook gebruiken op een telescoophengel. Vergeet niet na het lezen ook de video te kijken! 

Wat is een vistuigje?

Een vistuigje is een kant-en-klare dobber montage voor het vissen. Bestaande uit een dobber, vislijn, vishaak, knijploodjes en een vistuigje met clip. Het in je viskoffer hebben van een vistuigje maakt het gemakkelijker voor jou als visser om goed te kunnen afwisselen van je vistuig. Het kan natuurlijk voorkomen dat het water meer stroming krijgt of dat de vissen zich verplaatsen. Door verschillende basis tuigjes in je viskoffer te hebben kan je hier goed op inspelen. En vis je dus niet achter het net! 

Welke vissen kan je vangen met een vistuigje?

Vistuigjes worden voornamelijk gebruikt bij het vissen op de kleinere witvissen, zoal de voorn, brasem, blei, winde, zeelt en ook kleine karpers. Maar in principe zou je elke vis kunnen vangen als je het juiste aas aan de haak hebt! Toch is het aan te raden je voornamelijk te richten op de kleinere vissen. Dit ook omdat een vistuig vaak in combinatie met een vaste hengel wordt gebruikt. Een vaste hengel is niet echt gemaakt om een zware grote vis binnen te halen. Dus richt je met een vistuigje op de kleinere vissen.

Lees hier meer over de vaste hengel voor beginners!

Vistuigje maken wat heb ik nodig?

Vistuigje maken wat heb ik nodig

Voor het maken van een vistuigje heb je de volgende spullen nodig:

  • Dobber 
  • Vislijn
  • Vishaak
  • Knijploodjes
  • Tuigenrekje
  • Knijptang
  • Schaar

Voordat we dieper ingaan op het materiaal is het belangrijk eerst voor jezelf te bepalen waar je gaat vissen en op welke vis je wilt gaan vissen. Tot slot moet je ook kijken naar het viswater. Is de kans groot dat je daar ook grote vissen kan vangen?

Ga je in water vissen waar de kans ook groot is dat wat grotere witvissen je aas kunnen pakken? Kies dan voor wat sterker materiaal, bijvoorbeeld een dikkere hoofdlijn.

Ga je in water vissen waar bijvoorbeeld alleen voorntjes zitten? Dan kan je al gemakkelijk gaan voor wat lichter materiaal.

Welke dobber voor een vistuigje maken?

De dobber maakt of kraakt je vistuigje. De verschillen in dobbers is belangrijk bij het vissen. Zo zijn er dobbers die beter werken in sterkere stromingen dan andere. Afhankelijk van je waar je dus gaat vissen kan dien je een dobber uit te kiezen. En dat is nou ook precies één van de redenen waarom het handig is om meerdere basis tuigjes bij je te hebben. Zo kan ja als de stroming toeneemt makkelijk wisselen van dobber, zonder je montage opnieuw te maken. Zie de tabel hieronder om de juiste keuze te maken:

Witvis dobbers

Voor het vissen op voorntjes kan je dus het beste gaan voor een lichte slanke dobber! Zoals deze dobber hieronder.

Deze lichte slanke dobber is ideaal voor het vissen op kleine witvis in rustig water. Dus bijvoorbeeld in de polders. Met een gewicht van 0,20 gram is het ook niet nodig veel gewicht toe te voegen. Combineer deze met een klein vishaakje en de kleinere voorntjes trek je er één voor één uit. Bekijk deze dobber op Decathlon!

Lees hier meer over witvis dobbers kopen!

Welke vislijn voor een basis tuigje?

Vislijnen komen voor in 3 vormen, namelijk nylon, gevlochten en fluorcarbon. Voor het maken van een vistuigje is een nylon vislijn de beste keuze. Deze zijn niet al te duur, goed afgestemd op de kleinere vissoorten en ook niet al te zwaar of te dik. Vooral kleinere vislijnen zijn goed te combineren met kleine vishaken. Als je vislijn namelijk te dik is, zal je al snel merken dat het niet door het oogje van de kleinere vishaken past. Wat natuurlijk niet zo handig is als je wilt vissen op hele kleine vissen. Voor het maken van vistuigje is het aan te raden een nylon vislijn te nemen van 14/00 of 16/00. Dit is goed geschikt voor voorntjes en brasems. Bekijk hier de ideale nylon vislijn bij Decathlon.

Lees in deze blog meer over de verschillende vislijnen!

Tuigje maken: welke maat haak?

Bij het kiezen van de juist vishaak is het belangrijk om rekening te houden met 2 factoren, namelijk de dikte van de vislijn die je gebruikt en de vis die je wilt en mogelijk kan vangen in het viswater. Ga je in water vissen waar alleen kleinere witvissen zwemmen? Dan kan je al snel kiezen voor een kleinere haak. Maar is de kans ook aanwezig dat je een brasem of karper kan vangen? Dan zal je toch al snel een groter haakje moeten gebruiken. Dit hoeft natuurlijk niet. Met een kleinere haak zal je niet snel een brasem of karper het water uit krijgen, maar de kans is wel aanwezig dat je haakje breekt doordat de vis te sterk is. Zonde van je haak, je vangst en de vis! Voor het bepalen van je haak kan je de volgende maten aanhouden:

  • Vis je in water met kleine witvissen (voorns): haakmaat nummer 26 t/m 18 zijn dan perfect
  • Vis je in water met gemiddelde witvissen (grote voorns, brasems): haakmaat 16 t/m 10 
  • Ga je op de karper vissen? Kies dan een haakmaat tussen de nummers 8 en 4

Voor de meeste tuigjes wordt vaak maatje 12/14 gebruikt. Bekijk jouw ideale vishaak op Decathlon!

Knijploodjes

Knijploodjes of hagelloodjes worden gebruikt om gewicht aan de vislijn toe te voegen, zodat je dobber en montage goed op zijn plek blijft in het water. Er bestaan verschillende lood systemen die witvissers gebruiken tijdens het vissen. Zo kan je er dus ook voor kiezen om verschillende basis tuigjes met verschillende lood systemen te maken. Belangrijk bij knijploodjes is dat je het juiste gewicht kiest. Het gewicht dat je moet gebruiken staat vaak op de dobber aangegeven. Straks in het stappenplan zie je dit staan. Voor de knijploodjes kan je het beste een tang gebruiken om ze vast te maken.

Lees in deze blog alles over de voor- en nadelen over knijploodjes!

Het tuigenrekje

Het tuigenrekje is eigenlijk een leeg vistuigje waar je vervolgens de montage op kan plaatsen. Deze kan je vaak los kopen in de lokale viswinkels of de meeste vissers hebben vaak wel een aantal losse tuigenrekjes over. Bekijk hier losse tuigenrekjes op Decathlon!

Een tang en schaar

Als laatste is het handig om een tang (voor het vastknijpen van de knijploodjes) en een schaar (voor het afknippen van uitstekende lijnen) te gebruiken. Dit maakt maakt het allemaal net wat gemakkelijker! Maar als elke visser zitten deze twee stukken gereedschap vast wel in de viskoffer.

Vistuigje maken voor de vaste hengel video

Vistuig maken doe je met de volgende stappen

Het laten zien is natuurlijk altijd makkelijker. Bekijk hierboven onze video over hoe je een vistuigje kan maken. Om het nog even makkelijker voor jou te maken staan hieronder de stappen nog even uitgelegd.

Stap 1: Monteer de dobber op de vislijn

vistuigje maken stap 1

Allereerst begin je met de gewenste dobber te plaatsen op de vislijn. Pak hiervoor de dobber en de vislijn. Let op! Het kan per dobber verschillen hoe je deze moet monteren. De doorsnee dobber heeft vaak een oogje in het midden en een rubbertje op de steel. Duw de vislijn door het oogje van de dobber. Haal vervolgens het rubbertje van de steel en duw de vislijn door het rubbertje. Als laatste plaatst je het rubbertje weer op de steel en de de dobber is gemonteerd.

Stap 2: De vishaak vastmaken

Voor stap 2 schuif je de dobber even een stuk de lijn op. Zo heb je genoeg ruimte om de vishaak te knopen. Voor het knopen van een vishaak pak je de vislijn en duw je deze door het oogje vanaf de achterkant van de haak. Je kan de vishaak vervolgens vastmaken met een halve bloedknoop. Zie in de video hieronder hoe je dit goed kan doen. Knip als laatste het uitstekende deel van de vislijn af.

Stap 3: De knijploodjes aanbrengen

stap 3 vistuigje maken de knijploodjes

Voor het plaatsen van de knijploodjes kan je gebruik maken van een speciaal lood systeem. Voor het gemak van deze blog zijn de knijploodjes op ruime afstand van elkaar op de lijn geplaatst. Voor het juiste gewicht van de knijploodjes kijk je naar het gewicht wat op de dobber staat. In dit geval is dat 0,5 gram. Dit houdt in dat je in totaal 0,5 gram aan knijploodjes moet toevoegen. In dit voorbeeld zijn dat 2 knijploodjes van 0,25 gram. Bevestig deze met de knijptang en je gewicht is toegevoegd.

Stap 4: Het opwikkelen van het tuigje

stap 4 vistuigje maken de haak

Vervolgens dien je het vistuigje nog op te wikkelen op een leeg tuigrekje. Dit doe je door de haak achter het smalle gedeelte te haken (zie foto). Draai vervolgens de lijn tot en met de dobber op het tuigje. Let op! Schuif de dobber nu zo op het tuigrekje dat hij niet aan de boven- en onderkant uitsteekt. Anders kan hij breken tijdens het vervoeren. Zie de foto hieronder.

stap 4 vistuigje maken

Stap 5: Knoop maken of losse lijn

stap 5 vistuigje maken

Voeg een gewenste hoeveelheid vislijn toe. Meestal is een 4 meter ruim voldoende. Knip de vislijn door. Nu kan je ervoor kiezen aan het einde van de lijn een lus te maken. Deze lus kan je vervolgens gemakkelijk aan je kikkerbuisje van je vaste hengel plaatsen. Maar je kan er ook voor kiezen gewoon de lijn als lijn te houden. Zit de lijn vast door de clip die bij het tuigrekje zit op de lijn te clippen. En tada je vistuigje is af!

Zoals je ziet is een basis tuigje maken heel gemakkelijk. Iedereen kan een vistuigje maken voor de vaste hengel! Veel succes en een fijne vangst!

Wil je meer leren over witvissen? Bekijk hier al onze blogs over witvissen!

Rick Willard

Hi, ik ben Rick van Visviews. Ik deel graag mijn kennis en kunde met de viscommunity. Er is namelijk niks mooier dan samen van de natuur genieten!
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een reactie