De geep
In deze blog kom je alles te weten over de geep en het vissen op geep.
De geep komt uit de familie van de zogenaamde ‘Belonidae’. De vis behoort tot de straalvinnigen. Er bestaan 3 soorten gepen:
- Belone belone belone
- Belone belone euxini
- Belone belone acus
Het uiterlijk van de geep is erg karakteristiek door zijn lange lichaam en bek. Over de rug van de geep loopt een blauwgroene streep. Vandaar dat de geep de bijnaam ‘groengraat’ gekregen heeft. De geep is een vis die vanaf april/mei tot september voor de Nederlandse kust te vinden is. Dit soort vissen dat alleen in het voorjaar en in de zomer voor de kust zitten worden ook wel meivissen genoemd. De geep komt voor in de Noordzee, de middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. In de winter verblijven de gepen in scholen op de open zee, ten westen van Engeland. In april/mei trekken ze zodra het warmer wordt naar de Nederlandse kust om daar te paaien.
De geep paait in ondiep water. Gepen zal je ook zelden dieper vinden dan 1 meter. De vis zomers eigenlijk altijd aan het oppervlak. Dit is ook een van de redenen dat vissen op geep populair is onder sportvissers. De geep kan volgens de literatuur een lengte bereiken van 90 cm. Het maximale gewicht zou 1,3 kg zijn. Niet alle gepen worden zo groot. De gemiddelde lengte van een geep is 45 cm. Het Nederlands record voor de grootste geep die gevangen is staat nu op 84 cm. Gepen eten vooral kleinere visjes.
Vissen op geep
Doordat de geep zich aan het oppervlak van het water bevind, is vissen op geep erg spectaculair. Als je beet hebt van een geep dan zal hij vaak als een pijl uit het water springen. Dit zorgt daarom voor spectaculaire beelden. Hierdoor is de vis erg geliefd onder sportvissers. Hoewel er tijdens het vissen op zee vaak gebruik wordt gemaakt van grote werpkanonnen van hengels, is dat voor het vissen op geep niet nodig. Je hoeft namelijk geen extreme afstanden te gooien met zwaar lood. Het is veel leuker en sportiever om met lichter materiaal zoals een karperhengel te vissen, daardoor heb je een leuker gevecht.
Tip: Licht materiaal, een leukere visserij!
Technieken vissen op geep
Voor het vissen op geep zijn grofweg 5 technieken te onderscheiden:
Vissen op geep met een geepdobber
De meest gebruikte techniek voor het vissen op geep is het vissen met een geep dobber. Er zijn veel soorten en maten geep dobbers. Onze tip is om zo licht mogelijk te vissen, een te zware dobber kan gepen afschrikken omdat ze weerstand voelen. Daarnaast maakt een zware dobber veel geluid in het water, wat ook een afschrikwekkende werking kan hebben. Er zijn 2 veelgebruikte dobbermontages:
- Een schuivend systeem
- Een vast systeem
Doordat gepen vaak eerst met het aas spelen, kunnen zij weerstand van de dobber opmerken. Een schuivend systeem heeft als voordeel dat de geep minder weerstand voelt. Een nadeel van een schuivend systeem is dat de geep zichzelf niet haakt, wat wel het geval is bij een vaste dobber montage. Als je met een schuivend systeem vist zal je dus zelf aan moeten slaan. Beide systemen werken goed. Zorg ervoor dat je aas in beweging is door af en toe wat binnen te halen of je aas mee te laten varen door de stroming. Dit is vooral belangrijk als er geen stroming in het water zit. Omdat de geep een roofvis is reageert hij beter op bewegend aas.
Aas voor het vissen met de geepdobber
Het aas dat goed werkt voor het vissen op geep is een reepje vis zoals zalm. Ook kan je pieren of zagers gebruiken. Haak het aas zoals het reepje vis aan een kant aan de haak, zodat het reepje goed kan bewegen in het water, hierdoor zul je meer beet krijgen. Daardoor haal je meer succes uit je dag.
Vast systeem
Montage klaarmaken:
- Maak de speldwartel vast aan de onderkant van de geepdobber.
- Bevestig je hoofdlijn (25/00-30/00) aan de wartel van de speldwartel.
- Maak een haaklijn van ongeveer 1 meter (+- 20/00) aan de speldwartel.
- Bevestig de haak aan de haaklijn.
- Doe 20 cm boven de haak een klein hagelloodje om je aas iets te laten zinken.
Tip: Bekijk hier de video van Sportvisserij Nederland om de montage te zien.
Schuivend systeem
Bij het schuivende systeem maken we de dobber niet vast aan de speldwartel.
Montage klaarmaken:
- Doe de hoofdlijn (25/00-30/00) door de onderkant van de geepdobber.
- Doe een lijnstopper op de lijn.
- Bevestig de haak (maat 6-10).
- Doe op 20 cm boven de haak een hagelloodje.
Geep vangen met kunstaas
Geep is ook te vangen met kunstaas. Het kunstaas dat hiervoor het beste werkt is de lepel. Doordat de geep niet heel groot is, is het verstandig om een niet al te grote lepel uit te zoeken. Ook andere soorten kunstaas zoals spinners, twisters en shads kunnen effectief zijn. Een regel die over het algemeen gehanteerd wordt is dat het kunstaas niet zwaarder dan 20 gram mag zijn. De kleur die je kiest hangt af van de persoonlijke voorkeur en van de troebelheid van het water. Als het water erg helder is, kies dan een minder opvallende donkere kleur. Vis je in troebel water? Dan werkt een felle lepel vaak beter. Om de inhaking te verbeteren wordt er soms een lijntje van 2-5 cm tussen de dreg en de lepel geplaatst. Door de lange bek van de geep zorgt dit voor een betere inhaking.
Tip: Zorg ervoor dat je kunstaas in de bovenste waterlaag blijft (maximaal 1 meter) aangezien de geep zich hier bevindt.
Geep vangen met de Sbirolino
Een sbirolino is een langzaam zinkend of drijvend lichaam waar je je lijn doorheen kan halen. Het aas drijft ongeveer 1 meter achter de sbirolino. Door de sbirolino langzaam binnen te halen, kan je het aas perfect in de bovenste waterlaag aanbieden. Je voelt het vanzelf wanneer je beet hebt. Door te experimenteren met verschillende sbirolino’s, kan je kijken welke voor jou het beste werkt. Vissen met een sbirolino gaat het fijnst met een wat langere hengel. Het grappige aan het vissen op geep is dat je de ene dag veel kan vangen met de dobber, en de andere dag meer met een andere montage zoals de sbirolino. Vang je daarom soms weinig? Probeer dan eens wat verschillende technieken uit.
Montage klaarmaken:
- Schuif de sbirolino op de hoofdlijn.
- Doe vervolgens een kraal op de lijn.
- Knoop daarna een wartel aan de lijn.
- Knoop aan de andere kan van de wartel 1 meter lijn en de haak.
Vissen op geep met Silkekrogen
Het vissen met silkekrogen is een totaal andere benadering van het vissen op geep. Je gebruikt namelijk geen haak, maar een fijn stukje garen. Doordat de geep erg veel kleine tandjes heeft blijft hij hiermee in de garen hangen. Deze techniek is erg effectief als je stroming wegvalt. De ervaring leert dan dat de gepen vaak minder agressief het aas pakken, waardoor ze minder snel gehaakt worden. Met het vissen met silkekrogen neem je dit probleem weg. Als de geep eenmaal bijt komt hij niet meer los. Het klinkt misschien gek, maar het werkt echt!
Bij het vissen met silkekrogen wordt er gebruik gemaakt van dezelfde vistechnieken als bij het ‘normale geepvissen’. Alleen de haak wordt vervangen voor de silkekrogen. De meest gebruikelijke manieren zijn:
- Vissen met de geepdobber (zie hierboven).
- Vissen met de sbirolino (zie hierboven).
Voordelen silkekrogen:
- Ook voorzichtige gepen worden gevangen.
- De vis wordt niet beschadigd en is makkelijk te ontdoen van het garen.
- Silkekrogen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar, daardoor kan je op de omstandigheden inspelen.
Kortom, het proberen waard!
Geep vangen met de vlieg
Ook kan je een kunstvlieg monteren aan je montage. Aan deze techniek wordt in deze blog niet veel aandacht besteed, omdat deze techniek immers niet vaak voorkomt. Kunstvliegen die een garnaal imiteren schijnen het beste te werken omdat dit een natuurlijke voedselbron is.
Locatie en periode geep vangen
De geep is vanaf april/mei tot juli aan onze kust te vangen. Goede plekken zijn de dijk bij Westkapelle, de Oosterscheldekering en IJmuiden. Echter kan de geep overal aan de kust gevangen worden. De eerste gepen die arriveren voor de kust zijn vaak de grotere exemplaren. Daarna volgen de kleinere exemplaren. Je zal dus zien dat er in het vroege seizoen vooral grote gepen gevangen worden.
Gepen houden van warmte, daarom zal je deze vissen vaak in het ondiepe water aantreffen. Dit water is namelijk net wat warmer. Vis daarom op geep bij ondiepe stukken. Vaak zitten ze bij dammen, steigers, golfbrekers enzovoorts. Ook dijken zijn vaak grote hotspots. Als er geep op de plek zit, valt dit vaak meteen op. Je ziet dan pijlen door het water gaan en soms springt er een. Zie je geen teken van leven? Probeer dan eens een andere plek. Wat opvalt is dat de geep sterke stroming vermijd. Een lichte stroming in het water is het beste voor deze vis. De beginperiode van eb en vloed, vooral bij afgaand water zijn het meest succesvol tijdens deze visserij. Ga je op een felle zonnige dag vissen? Focus je dan op de ochtend of avond, de geep is dan actiever. Is het bewolkt, dan is de geep de hele dag actief!
Aandachtspunten vissen op geep
Gepen zijn op het land vrij hyperactief, door hun gladde lichaam glibberen ze daardoor snel door je handen heen. Houd de geep daarom altijd dicht bij de grond als je hem vasthoud. Hierdoor voorkom je dat hij hard valt. Houd de geep goed vast zodat hij niet valt! Pas ook op voor de puntige bek. Je zal niet de eerste visser zijn die geprikt wordt door zijn gevangen geep. De bek van deze vis is namelijk best scherp.
Geep eten
De geep is een eetbare vis. Alhoewel er vaak niet veel vlees aan zit, smaakt het wel prima. Je kunt deze vis daarom net als andere vissen zoals de kabeljauw fileren, om hem vervolgens te bakken of te roken in een rookoven. De geep bevat wel erg veel kleine graatjes. Een voordeel van de graatjes van de geep is dat ze in tegenstelling tot bij andere vissen groen zijn. Door deze groene kleur kan je de graten immers goed zien en deze uit je hap eten halen. Daardoor zal je minder snel een graatje eten. Vroeger dacht men dat de geep giftig was door deze groene kleur. Dit is echter niet waar. De groene kleur wordt veroorzaakt door vivianiet, een stof die de vis uit zijn voeding haalt. Dit is niet schadelijk voor de mens. Probeer het dus eens!
Succes met jouw geep avontuur!