Vissen met onweer?! NIET DOEN! Lees hier waarom

Vissen met onweer

We weten allemaal dat onweer levensgevaarlijk kan zijn. Al sinds het begin dat wij als dieren op de aarde rondlopen zien wij onweer en de bijkomende bliksem als een gevaar. Vele oude religies gaven dan ook een betekenis aan dit natuurverschijnsel. Zo kennen wij allemaal wel het verhaal van Thor en zijn hamer Mjölnir die bij elke worp voor een bliksemschits zorgde. Kortom, onweer is een teken van gevaar waar jij als visser ook voor moet waken. Vissen met onweer is dus zeker een belangrijk onderdeel in de visserij dat niet vaak wordt besproken. Het wordt vaak als algemene kennis gezien, omdat je ook met onweer niet snel naar buiten gaat. Ook wordt het steeds belangrijker doordat de klimaatverandering in de toekomst gaat zorgen voor meer onweersbuien in Nederland. In deze blog wordt uitgelegd waarom je NIET moet vissen met onweer.

Wat is bliksem en onweer?

Wat is bliksem en onweer eigenlijk? We kennen allemaal wel het natuurverschijnsel, maar hoe gaat het nou in zijn werking. Onweer is een verschijnsel dat ontstaat wanneer sterk stijgende warme lucht en sterk dalende koude lucht langs elkaar wrijven. Tijdens deze stromingen worden elektrisch geladen deeltjes op en neer getransporteerd. Hierdoor wordt de wolk opgeladen als een condensator die zijn lading weer kwijt moet. Hierbij wordt of de lading naar een andere wolk verplaatst of naar de aarde. En hierbij ontstaat de bliksem en de wonderlijke donder. Een uitgebreide uitleg kan je vinden bij de KNMI.

Wat gebeurt er met vissen als onweer inslaat op het water?

Wanneer de bliksem inslaat op het water is de kans groot dat vissen die dichtbij de inslag zitten wel geraakt worden door de inslag. Water is een goede geleider van elektriciteit en de dieren die in het water zitten voelen dit natuurlijk ook. Wanneer de elektriciteit die in het water terecht komt door de inslag niet te hoog is kunnen de vissen worden verdoofd. Hiermee komen de vissen te drijven op het water. Mocht de lading te hoog zijn dan is de kans aanwezig dat de vissen sterven. Dus ook voor jezelf als visser, ga niet zwemmen met onweer!

Waarom is vissen met onweer zo gevaarlijk?

Vissen met onweer kent vele risico’s. Allereerst is het belangrijk te weten dat bliksem altijd de gemakkelijkste weg zoekt om in te slaan. Deze gemakkelijkste weg is de plek waar het elektrisch veld het grootst is. Hierbij is vaak het hoogste punt het aantrekkelijkste voor een blikseminslag. Toch blijft het pad altijd divers en lastig te voorspellen.

Maar waarom is vissen met onweer dan zo gevaarlijk? Wanneer je vist zit je aan de waterkant. Vaak is een vissersplek een open plek. Hierdoor ben jij al snel het hoogste punt. Maar ook in de buurt van bomen ben je niet veilig, omdat bomen het hoogste punt zijn en daardoor alsnog jou kunnen beschadigen. Dit komt doordat de elektriciteit via de boom in de grond stroomt en zich daarin verspreid. Dus als je dichtbij staat zal je nog de inslag voelen. Daarnaast heb je kans dat de boom kapot gaat en een stuk van de boom op je valt. Niet heel handig dus! Ook heb je kans dat onweer samen komt tijdens een storm, dit is ook levensgevaarlijk. Lees hier meer over in onze blog over vissen tijdens een storm.

Hengels zijn geleiders

Maar ook je visuitrusting maakt het gevaarlijk. Wanneer je bijvoorbeeld aan het karpervissen bent en je hebt een standaard hengel van 3,6 meter in je hand. Dan verleng je dus als je hoogtepunt met 3,6 meter. En dan ben je opeens heel snel een gemakkelijke geleider voor stroom geworden. Op een hengel staat meestal bij aankoop een veiligheidsticker aan de onderkant van de stok. Op de veiligheidsstsicker staat vaak een teken afgebeeld dat je niet moet gaan vissen met onweer. En dit is dan ook precies de reden waarom.

De onverwachte snelheid

Tot slot zorgt de onverwachte snelheid van een onweersbui vaak dat je voor verassingen komt te staan. Zo heb ik zelf meerdere keren meegemaakt dat een onweersbui zo snel aankomt dat je plotseling je spullen moet opruimen en daarmee toch een risico oploopt. Wat ik persoonlijk altijd doe wanneer ik mijn spullen moet opruimen tijdens zo’n bui is mijn hengels binnenhalen terwijl ik mijn hengel naar het water richt (naar beneden). Normaal hou ik mijn hengel omhoog, maar in zo’n onweersbui is dat zeker niet verstandig. Daarnaast gooi alles in de tas en ruim het thuis beter op. Zorg dat je zo snel mogelijk weg bent van je visplek. 

Vissen met onweer: ga voorbereid op stap!

Gelukkig zijn we tegenwoordig ver in de tijd met het voorspellen van het weer. Zo hebben we naast onze vaste weerman op de televisie ook nog vele handige apps die jou kunnen helpen zulke situaties te voorkomen. Een uitgebreide uitleg over de verschillende visapps kan je lezen in de blog Het Visweer! Ga jij ook voorbereid op stap?

Maar opgesomd kan je de volgende apps goed gebruiken:

  • Buienradar
  • Buienalart
  • Weeronline

Daarnaast kan je altijd live het onweer in de gaten houden met deze onweerrader

Kijk naar de dieren

Naast de handige apps zijn dieren vaak nog het beste meetpunt. Dieren voelen vaker beter gevaar aan dan wij mensen. En in Nederland zitten veel polders en dus ook veel veedieren. Opmerkelijk is bijvoorbeeld bij schapen dat ze dicht bij elkaar gaan staan wanneer een onweersstorm aankomt. Dus let ook op de dieren om je heen!

Video: Visser geraakt door onweer!

Jeremy Wade maakt geweldige video’s en rapportages over de welbekende River Monsters, maar zelfs bij zulke professionele en goed voorbereide vistrips zal de bliksem tijdens het vissen altijd een gevaar vormen. Zo is het ook te zien in deze aflevering waar de geluidsman wordt geraakt door de onweer. De man heeft geluk gehad bij deze inslag. Gelukkig had hij rubberen schoenen aan. Zoals wel bekend is is dat rubber niet goed geleid en dit daardoor een aanrader is wanneer je werkt met elektriciteit. Natuurlijk is de kans nihil dat je wordt geraakt door een blikseminslag, maar het dragen van rubberen laarzen kan je overlevingskans toch vergroten.

Bekijk hier alle rubberen laarzen op Bol.com

Vissen in de buurt van hoogspanningsmasten! 

Naast onweer zijn er natuurlijk nog andere bronnen die veel elektriciteit bevatten en een gevaar kunnen vormen. Zo heb je ook hoogspanningsmasten. Ze lijken hoog, maar je zal niet de eerste zijn die daar zijn werpgewicht ingooit. Let er dus ook op dat je niet te dicht bij hoogspanningsmasten gaat vissen. Of in ieder geval niet de kant op gaat werpen van de masten. Het zou zonden zijn als je die raakt!

Wil je meer weten over het vissen? Neem dan snel een kijkje in al onze blogs!

Rick Willard

Hi, ik ben Rick van Visviews. Ik deel graag mijn kennis en kunde met de viscommunity. Er is namelijk niks mooier dan samen van de natuur genieten!
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een reactie