Leefnet voor vissen om mee te vissen! Elke visser heeft ze wel eens gezien aan de waterkant, op tv of
Snoeken
Snoeken
Deze pagina bevat alle informatie die jij moet weten over het snoeken. Snoeken is in de Nederlandse viswateren een van de meest populaire begrippen. Of iemand nu een visser is of niet, iedereen in Nederland weet waar het over gaat als de term ‘snoeken’ voorbij komt. Wanneer iemand gaat snoeken dan gaat hij of zij eigenlijk op jacht naar één specifieke soort vis: de snoek. Naar onze mening is dit één van de leukste activiteiten binnen de sportvisserij.
Lees meer over snoeken
Grootste Snoek in Nederland gevangen
Om een indicatie te kunnen geven over de de lengte van snoeken die in Nederland gevangen worden: in 2019 heeft Sportvisserij Nederland een record vangst van 1,32 meter gepubliceerd. In dit artikel wordt ook vermeld dat deze monstervis is gevangen op kunstaas, maar ze vermelden alleen niet precies welk kunstaas dit precies is geweest. Op de foto zie je wel een groot stuk kunstaas van een imitatie voorn. Zeer waarschijnlijk is dit de ‘Savage Gear 4D Line Thru Roach’. Dat is een grote imitatie voorn van 25 centimeter. Een behoorlijk stuk kunstaas dat zeker valt onder het motto: “hoe groter het aas – hoe groter de vis”.
Waar worden zulke grote exemplaren gevangen?
Zulke grote snoeken kunnen natuurlijk slepend en werpend gevangen worden en met zowel kunstaas als dood aas. Over het algemeen wordt op dit formaat snoeken wel slepend vanuit een boot gevist. Doordat deze snoeken zeldzamer zijn om te vangen is het slepen achter een boot een gemakkelijkere techniek om meerdere meters op een dag te bevissen. Kunstaas is ook populairder om te gebruiken, omdat dit meer een actievere manier van vissen is, dan om te vissen met dood aas.
Kunstaasjes zoals de Savage Gear 4D Line Thru Roach zijn hiervoor bijvoorbeeld geschikt. Savage Gear heeft allerlei verschillende soort groot kunstaas. Hieronder op een rijtje een aantal populaire soorten die ook in een grote maat verkrijgbaar zijn:
- een baars van 23cm
- een forel van 40cm
- een voorn van 25cm
- een snoek van 25cm
Wist je dat mannetjes snoeken vaak niet groter worden dan 70 centimeter? De grote meter snoeken zijn dus altijd vrouwtjes.
Wat is een snoek?
De snoek is één van Nederlands grootste zoetwatervis en behoort tot de familie van de snoeken (Esocidae). Daarmee is de snoek ook één van de grootste roofvissen die in Nederland voorkomt. De snoek is een algemene soort en komt in alle binnenwateren voor. Voor het grootste gedeelte wordt de snoek aangetroffen op zoet water, maar hij wordt ook wel een gevonden in brak water.
Ondanks dat de snoek heel veel in Nederland voorkomt, komt de snoek veel voor in Europa en heeft de snoek zelfs familie in China en Rusland, Canada en Amerika. Een leuk weetje dat ik tegenkwam op de website van Sportvisserij Nederland is dat de grootste snoek die ooit is gevangen een lengte heeft van 1,82 meter. Deze was dan wel gevangen in de Kroatische rivier de Velika. Ergens heb ik wel een vermoeden dat dit een verwant exemplaar uit de familie van de snoeken is en niet een snoek is die wij gewoon in Nederland kennen.
Gesloten seizoen en de paaitijd
Het is goed om te weten dat het niet is toegestaan om geheel het jaar op snoeken te vissen. Er bestaat namelijk iets als het gesloten voor de snoek. Het gesloten seizoen geldt vanaf 1 maart tot en met de laatste zaterdag van mei. Voor het jaar 2022 is dat zaterdag 28 mei. Check hier ook de viskalender voor het overzicht op welke andere vissoorten ook een visbeperking berust. Het is in de gesloten periode dus echt verboden om op snoek te vissen en ook om te vissen met kunstaas en doodaas op andere vissoorten. (Kleine uitzondering dat er wel mag worden gevist met kunstvliegjes die kleiner zijn dan 2,5 centimeter. Voor de echte geïnteresseerde is de volgende wetgeving hierop van toepassing in de artikelen:
- 2a lid 2 uit de Visserijwet 1963.
- 2 uit het Reglement minimummaten en gesloten tijden 1985.
- 5c uit de Uitvoeringsregeling visserij.
Hoe is een snoek te herkennen?
Een snoek heeft een heel kenmerkende bouw; een heel langwerpig en torpedo-achtig lijf met veel kleine vinnen en spitsige kop en heeft een snavelachtige bek. De onderkaak is altijd langer dan de bovenkaak en de aars- en rugvin zijn altijd haast symmetrisch van elkaar naar achteren geplaatst.
De snoek is ook goed te herkennen aan zijn lengte. Snoeken kunnen namelijk wel tot anderhalve meter lang worden. Daarnaast is de snoek goed te herkennen aan het karakteristieke kleurenpalet op het lichaam. Deze kleuren kunnen echter van elkaar verschillend zijn, maar de patronen komen altijd met elkaar overeen. Een snoek heeft namelijk altijd goud gekleurde stippen of strepen op een grijsbruin of bruingroen-achtig lijf. De stippen of strepen op de snoek kunnen wel door de leeftijd vervagen. Hele oude snoeken hebben vaak haast geen stippen of strepen meer en zijn daardoor egaal donker gekleurd.
Hoe kan je snoeken vastpakken?
Wanneer je een snoek hebt gevangen is het ook zeker de moeite waard om zijn bek te kijken. Doe dit bijvoorbeeld op een veilige manier zoals de kieuwgreep. (Zie hier op YouTube hoe iemand in een filmpje duidelijk uitlegt hoe je een snoek op de juiste wijze met een kieuwgreep vast pakt.) De bek van de snoek is namelijk echt indrukwekkend om te zien: in de bek kunnen namelijk wel 500 vlijmscherpe tanden zitten. Doe bij het onthaken dus voorzichtig, want ik mijzelf hierbij al vaak genoeg open gehaald. Je hebt dan een kleine snee in je vingers en dat dan redelijk zeer doen. Als je jezelf openhaalt prikt het slijm van de snoek in het wondje en dat kan best wel onaangenaam prikken.
Vaak wordt de snoek trouwens door niet-sportvisser in verwarring gebracht met de snoekbaars. De verschillen van de snoek en de snoekbaars is dat de snoekbaars altijd stekels in zijn rugvin heeft en de snoekbaars ook andere kleuren heeft. Snoekbaarzen hebben namelijk geen strepen of stippen. Mocht je langs het water lopen en twijfelen of je nu een snoek of een snoekbaars hebt gezien? Ga er dan maar vanuit dat het een snoek geweest is, aangezien snoekbaarzen over het algemeen in diepere gedeeltes op de boven van het water leven.
Waar is de snoek te vinden?
Snoeken zijn in vrijwel elk binnenlands viswater te vinden. Op groot open water zitten grote exemplaren, maar de meeste snoeken vang ik toch wel wat dichter bij de oever. Snoeken houden er namelijk van om zich ergens schuil te kunnen houden om zodoende uit het niets een prooi te kunnen aanvallen. Meestal vang ik ze langs waterlelies, onderwater duikers of pompen, maar ook regelmatig in de buurt van bruggen en tussen aangemeerde boten. Eigenlijk in de buurt van onregelmatigheden en obstakels. Wanneer je over de oever langs het water loopt en een beetje oplettend bent, dan bestaat er een goede kans dat je een snoek aan het wateroppervlak bijvoorbeeld tussen de waterlelies ziet liggen.
Vaak houdt de snoek hier zich namelijk schuil en ligt hij op de loer voor een voorbij zwemend prooidier. Ik meen te zeggen dat de snoeken hier vaak te vinden zijn omdat de conditie van hen niet uitmuntend is. De aanval van de snoek is meestal een korte kracht explosie in plaats van een langdurige achtervolging. Zelf ben ik vaak extra oplettend als je weer dat het ergens helder en ondiep water is. Dan is het natuurlijk extra makkelijk om een snoek en andere onderwaterdieren te spotten.
Wat eten snoeken?
Uiteraard is de snoek een roofvis. Hij leeft vooral van het eten van andere vissen, maar eet ook kreeftachtigen, reptielen, gevogelte en zoogdieren. Denk bij kreeftachtigen aan rivierkreeften die tegenwoordig veel voorkomen in de Nederlandse viswateren. Denk bij reptielen aan kikkers en salamanders. Gevogelte zijn bijvoorbeeld jonge eenden en ganzen en denk bij zoogdieren aan bijvoorbeeld waterratten. Kortom: alles wat beweegt en in de bek van een snoek past, dat wordt gegeten. En dan bedoel ik echt alles, want snoeken zijn namelijk ook kannibalen. Grote snoeken eten namelijk zonder pardon ook kleine snoeken. Zoals deze kleine snoek heeft nog een lange weg te gaan.
Daarnaast is het ook een leuk weetje is dat een snoek bijzonder belangrijk is als schakel in het ecosysteem van de onderwaterwereld. Zij hebben namelijk een groot aandeel in het instant houden van de vispopulatie. Een snoek van gemiddeld 1 meter lang heeft genoeg aan ongeveer 500gram eten per 3 dagen.
Hoe oud worden snoeken?
Snoeken worden in de natuur over het algemeen niet veel ouder dan 10 jaar. Maar er zitten uitschieters bij die wel 15 jaren oud zijn geworden. Op zich is een behoorlijke leeftijd, maar het nog niks in vergelijking met bijvoorbeeld een karper die wel 30 tot 40 jaar kan worden.
Alle Roofvis Categorieën
Alle Blogs Over Roofvissen
De gemeente in Amersfoort verbiedt als eerste Nederlandse gemeente het vissen met een weerhaak in haar gemeentelijke wateren. Daarnaast komt
De telescoop hengel Een telescoop hengel is een vishengel die je in en uit elkaar kan schuiven. Dit maakt het