Noodfakkel kopen? Zorg dat je zichtbaar bent wanneer je in nood verkeert!
Een noodfakkel kopen? Vaak wordt een noodfakkel makkelijk over het hoofd gezien omdat je verwacht deze nooit echt nodig te hebben. Het liefste hoef je het nooit te gebruiken, maar als de situatie zich voordoet, dan wil je hier natuurlijk wel op voorbereid zijn. Het is een kleine voorbereiding, maar het kan zo je leven redden! Een noodfakkel wordt natuurlijk vooral gebruikt op het water, maar op het land kan het ook goed van pas komen. Een hoofdregel om een noodfakkel te gebruiken is wanneer er sprake is van een ernstig en onmiddellijk gevaar. Dit kan natuurlijk vanaf een zinkend schip zijn, maar denk bijvoorbeeld ook aan recente evacuaties uit Oekraïne.
Wat is een noodfakkel?
Simpelweg is een noodfakkel een handstakellicht dat ongeveer een minuut lang een oogverblindend rood licht produceert. De felheid van de fakkel is wel 15.000 candela, dat is zo vel dat je hier van dichtbij niet in wil kijken. Het afsteken van een noodfakkel is niet zonder risico. Bij het ontbranden van het fosfor dat in de noodfakkels zit, komt er buitengewoon veel hitte vrij. Lees dus goed de gebruiksaanwijzing voordat je een noodfakkel gebruikt! Dit heeft overigens ook voordelen. Door deze extreme hitte is de fakkel onder elke omstandigheid te gebruiken. Zelfs onderwater zal de fakkel kunnen branden.
Alternatief voor het kopen van een noodfakkel?
Een goed alternatief om geen brandende noodfakkel te kopen is de LED Flare. Dit fungeert ook een noodfakkel, maar dan zonder vuur. Dit is als het ware een evolutionaire stap onder de noodfakkels. Waar de noodfakkel van vuur slechts één minuut vuur produceert, kan een LED Flare wel 8 uur branden op eenzelfde set batterijen. Deze noodfakkels worden veel gebruikt in het verkeer voor als je pech langs de weg hebt. Deze fakkels zijn ook geheel waterdicht en hebben zelfs een drijfvermogen.
Een ander alternatief voor het kopen van een noodfakkel is een parachutesignaal. Dit is een kleine parachute die als een lichtkogel tot wel 250 meter hoog de lucht in kan worden geschoten. De brandtijd van het parachutesignaal duurt langer dan een gewone noodfakkel en heeft een grotere reikwijdte om de aandacht van anderen te trekken. Een nadeel van het parachutesignaal ten opzichte van een noodfakkel is echter dat de exacte locatie minder makkelijk te achterhalen is
Bij het kopen van de van LED voorziene noodfakkel zal je alleen zien dat deze vele malen duurder is.
Is een fakkel verboden?
in beginsel is een noodfakkel niet verboden om in bezit te hebben. Je mag dus gewoon eigenaar zijn en een noodfakkel kopen. Echter bestaan er natuurlijk wel uitzonderingen. Bij deze uitzonderingen wordt er vooral gekeken naar de situatie over het feitelijke bezit van de noodfakkel. Speelt er een voetbalwedstrijd en ga je naar het stadion? Of loop je op oudjaarsavond over straat met een fakkel in je hand? Bij deze voorbeelden in het vanzelfsprekend dat het verboden is.
Ben je van plan om een noodfakkel te kopen en te gebruiken als voorzorg op een daadwerkelijk levensbedreigende noodsituatie, dan hoef je voor een verbod niet bang te zijn.
Daarnaast is het ook verboden als je een noodfakkel aansteekt terwijl je helemaal niet in een noodsituatie verkeert. Noodfakkels vallen onder noodvuurwerk (verzamelbegrip voor parachutesignalen en ook rookpotten voor noodsignalen). Noodvuurwerk is enkel bestemd om af te steken wanneer er zich een noodsituatie voordoet. Het is dus zelfs strafbaar om recreatief een noodfakkel aan te steken. Houd hier dus ook rekening mee als je oude noodfakkels gaat vervangen omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken.
Wist je dat?
Wist je dat er ook situaties bestaan dat je verplicht bent om noodsignalen bij de hand te hebben? In de zogeheten wettelijke regeling ‘Vissersvaartuigenbesluit 2002’ is bepaald dat schepen die langer zijn dan 24 meter in lengte verplicht zijn om noodsignalen aan boord te hebben. Hier worden dus ook noodfakkels onder verstaan. De noodsignalen dienen zowel overdag als ’s nachts effectief te zijn en je dient er zelfs minimaal 12 van aan boord te hebben.
Boeken over noodfakkels
– Noodsein op de Noordzee (Bol.com)
Als je iet meer informatie te weten wil komen over noodfakkels, dan bestaan hier ook specifieke boeken over. Met diverse voorbeelden worden gedetailleerde overzichten weergegeven uitgelegd hoe je het beste een noodfakkel kan gebruiken. Daarnaast wordt ook breed uitgelegd in welke omstandigheden je een noodfakkel het beste kan gebruiken en wanneer je juist een ander (nood)signaal moet gebruiken.
Dit boek is natuurlijk veelal informatief, dat niet zo vlot doorleest als een roman, maar de kennis kan in een noodsituatie natuurlijk buitengewoon goed van pas komen.