NachtVISpas en nachtVIStoestemming

De maan

Nachtvissen is zeer populair onder de karpervisserij. Wij doen dat namelijk ook met veel plezier en het liefst zo vaak mogelijk per jaar. Niks is mooier dan een spannende nacht vol actie en avontuur samen met je kameraden. Van spontane weersveranderingen tot nachtelijke geluiden van gespetter in het water tot aan het mooie gebrul van je beetverklikkers. Kortom, nachtvissen zit bordenvol avontuur! In de meeste Nederlandse wateren mag het hele jaar in de nacht gevist worden. Maar hiervoor heb je wel een nachtVIStoestemming nodig, namelijk de nachtVISpas. In deze blog gaan we dieper in op de nachtVISpas ofwel de nachtvis toestemming.

Wat is een nachtVIStoestemming?

Naast een derde hengelvergunning bestaat er ook een nachtvistoestemming. De nachtVISpas geeft jou als visser de toestemming om in de aangeschreven Nederlandse viswateren in de nacht te mogen vissen. Onder nachtvissen verstaat de wet: het vissen vanaf twee uur na zonsondergang tot aan één uur voor zonsopgang. De duur van de nachtvis periode verschilt dus elke dag weer een klein beetje. Als je geen nachtvistoestemming wilt aanschaffen dien je hier wel rekening mee te houden om boetes te voorkomen.

De nachtVISpas heb je dus nodig als je wilt gaan nachtvissen. Een nachtvistoestemming is alleen geldig voor één persoon. Wel hoef je als persoon maar één nachtvispas in bezit te hebben ook al heb je verschillende VISpassen. Daarnaast moet je minimaal 16 jaar oud zijn om te mogen nachtvissen. Ben je jonger dan 16 jaar? Dan moet er iemand aanwezig zijn van minimaal 16 jaar oud is.

In de gezamenlijke lijst van Nederlandse viswateren en via de VISplanner is een lijst opgenomen waarin aangegeven staat in welke viswateren je in Nederland mag nachtvissen. Deze zijn namelijk heel makkelijk te herkennen aan het halve maan symbool. Naast de opgenomen lijst bestaat er soms een afwijking van de regels, namelijk bij natuurgebieden. Vaak zie je voor het betreden van een natuurgebied een bordje met algemene informatie over dat gebied. Hier zullen vaak de afwijkende regels op vermeld staan.

Wil je snel weten of jij bij jou in de buurt mag nachtvissen? Bij de VISplanner kan je gemakkelijk je plaats invullen en nachtvissen selecteren en je weet het binnen enkele seconden.

Hoe kom ik aan een nachtVISpas of nachtVistoestemming?

Een nachtVISpas kan je gemakkelijk bestellen via de website van de VISpas. De toestemming wordt gekoppeld aan jouw vergunning en vormt als het ware een jaarlijks abonnement. Wil je maar één jaar nachtvissen? Vergeet hem dan niet stop te zetten. Daarnaast kan je de nachtVispas heel snel online bestellen. Mocht je dus aan een lekker viswater zitten en je besluit toch nog tot in de nacht door te gaan, geen probleem! De nachtvistoestemming kan je direct online bestellen waarbij je gelijk een tijdelijke vergunning krijgt. Fijn hé!

De nachtVISpas is niet een compleet nieuwe VISpas, maar een sticker. De sticker plak je links achterop je VISpas in het bijpassende hokje. Voor een derde hengeltoestemming geldt precies hetzelfde. Maar hoe kan ik dan beide vergunningen op mijn VISpas krijgen? Goed dat je het vraagt, want er bestaat ook een gezamenlijke sticker. Deze wordt afgebeeld door een halve maan met daarnaast het cijfer 3 (van derde hengel).

VISpas
Symbolen VISpas

De nachtVISpas is niet een compleet nieuwe VISpas, maar een sticker. De sticker plak je links achterop je VISpas in het bijpassende hokje. 

VISpas

Voor een derde hengeltoestemming geldt precies hetzelfde. Maar hoe kan ik dan beide vergunningen op mijn VISpas krijgen? Goed dat je het vraagt, want er bestaat ook een gezamenlijke sticker. Deze wordt afgebeeld door een halve maan met daarnaast het cijfer 3 (van derde hengel).

Symbolen VISpas

Tenten en schuilplaatsen

Naast het nachtvissen is het verstandig om vaak een tent mee te nemen of een manier van een schuilplaats. Het weer kan namelijk in Nederland gemakkelijk omslaan en dan zit je daar midden in de nacht in de plenzende regen. Een tent of schuilplaats maakt dat een stuk aangenamer. Het beschermt je spullen en jezelf tegen de regen, maar ook wilde dieren komen minder snel in aanraking met je spullen. Vooral waterratten zijn nog wel eens geïnteresseerd in het vissenvoer.

In Nederland gelden speciale regels voor het gebruik van tenten en schuilplaatsen. Deze regels staan vermeld in de algemene plaatselijke verordening (APV). Ook heeft de gezamenlijke lijst van Nederlandse viswateren en de VISplanner het grotendeels al voor jou uitgezocht. Wateren waarbij het symbool van een tent  staat aangegeven zijn beschikbaar voor het gebruik van tenten en schuilplaatsen. Niet alle wateren hebben dit symbool. Sommige gemeente hebben hiervoor speciale regels. Deze kan je vaak vinden op de website van de gemeente zelf onder de APV.

Nog even kort samengevat:

  • Nachtvissen is vissen van twee uur na zonsondergang tot aan één uur voor zonsopgang. Dit verschilt dus het hele jaar door.
  • Je mag nachtvissen vanaf 16 jaar. Ben je jonger dan 16 jaar? Dan moet er iemand vanaf 16 jaar aanwezig zijn.
  • Een viswater waarop je mag nachtvissen heeft een halve maan symbool. Deze kan je vinden in de gezamenlijke lijst van Nederlandse viswateren of via de VISplanner
  • Voor natuurgebieden kunnen er afwijkende regels zijn
  • Voor het gebruik van tenten en schuilplaatsen gelden speciale regels. Deze kan je vinden per gemeente op hun website of onder de APV wetgeving.
  • Viswateren waar je een tent mag gebruiken staat aangegeven met het tent symbool.

Dus waar zorg jij voor als jij binnenkort gaan nachtvissen? Voor een nachtvispas! Heb je hem nog niet? Bestel hem hier!

Benieuwd wat handig is tijdens het nachtvissen? Lees hier over 6 handige tips!

 

Rick Willard

Hi, ik ben Rick van Visviews. Ik deel graag mijn kennis en kunde met de viscommunity. Er is namelijk niks mooier dan samen van de natuur genieten!