Leefnet voor vissen? Ontdek onze top 3!

Leefnetten voor vissen kopen

Leefnet voor vissen om mee te vissen! Elke visser heeft ze wel eens gezien aan de waterkant, op tv of in een viswinkel. Leefnetten bestaan al jaren en worden gebruikt om vissen in te bewaren. Voornamelijk in de witvisserij en tijdens viswedstrijden woorden deze netten ingezet. Bij grotere vissoorten, zoals de karper, zie je een leefnet minder. Het gebruik van leefnetten binnen de sportvisserij blijft een controversieel onderwerp. Toch vertel ik je in deze blog alles over leefnetten, wat het is, waar ze uit bestaan, wet- en regelgeving en natuurlijk de top 3 beste leefnet kopen! Benieuwd? Lees snel verder!

Bekijk direct de top 3 leefnetten:

  1.  Browning Space Saver CM 2,5 m (bekijk op Decathlon)
  2. Cresta Easy Dry 3,6 m (bekijk op Bol.com)
  3. Daiwa N’ZON Fast Flow 3,5 m (bekijk op Angling Direct)

Wat is een leefnet?

Een leefnet is een lang uitgestrekt net van vaak meerdere meters dat wordt gebruikt in de sportvisserij om de gevangen vissen tijdelijk en levend in het water te bewaren. Een leefnet wordt vaak gebruikt tijdens wedstrijden om zo snel mogelijk veel vis te vangen en deze te bewaren, zodat ze later gemeten en gewogen kunnen worden. Naast leefnetten bestaan er ook bewaarzakken. Deze hebben hetzelfde principe alleen worden doorgaans voor 1 hele grote vis gebruikt. 

Is een leefnet gevaarlijk voor vissen?

Uit onderzoek is gebleken dat leefnetten niet gevaarlijk zijn voor vissen, mits je ze er niet te lang inhoudt en er zorgvuldig mee omgaat! Leefnetten zijn gemaakt van heel zacht materiaal wat als doel heeft de vis niet te beschadigen. Houdt wel in het achterhoofd dat elke extra handeling met een vis de kans op een beschadiging vergroot. Het is dan ook het advies vanuit Visviews om enkel een leefnet te gebruiken als je niet anders kan. 

Waar bestaat een leefnet uit?

leefnet kopen

Leefnetten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Toch bestaan er tussen de leefnetten onderling wel wat verschillen en dien je in Nederland te voldoen aan de leefnetcode. Bij een leefnet kopen dien je op te letten op de volgende belangrijke kenmerken:

Materiaal

Leefnetten worden vaak gemaakt van zacht en fijnmazig materiaal dat de vis dient te beschermen en moet voorkomen dat deze vast komen te zitten. In de leefnetcode staat dan ook opgenomen dat je leefnet moet zijn gemaakt van zachte en knooploos materiaal. Het is belangrijk om een leefnet te kiezen welke voldoet aan deze eisen, omdat je anders het welzijn van de gevangen vissen in gevaar brengt. En zodra je dat doet ben je hoogstwaarschijnlijk in overtreding. Over de wet- en regelgeving lees je verderop in deze blog meer.

Maaswijdte

maaswijdte

De maaswijdte is eigenlijk de grootte van de gaten in het net. In de leefnetcode staat opgenomen dat de maaswijdte van een goed leefnet een maximale grootte heeft van 6 mm. 

Hoepels

De meeste leefnetten zijn uitgerust met hoepels. Om de zoveel centimeter zit een soort hoepel. Deze hoepels zorgen en mede voor dat je leefnet netjes blijft. Let er bij het kopen van een leefnet op dat je voldoende hoepels hebt om het net goed te kunnen uitleggen, maar ook te zorgen voor een diervriendelijk leefnet. Stevige en voldoende aantallen hoepels maken het leven in het net aangenamer. 

Lengte en breedte

De lengte en breedte van een leefnet is van groot belang. De meeste leefnetten zijn vrij lang. Volgens de leefnetcode dient je leefnet minimaal 2,5 m lang te zijn met een diameter van minimaal 40 cm. Bij het kiezen van de juiste lengte voor je leefnet dien je te letten op een aantal factoren. Allereerst de regels van het viswater kunnen stellen dat je leefnet een bepaalde lengte heeft. Check dus eerst de regels van jouw viswater in de buurt. Als tweede is het natuurlijk van belang je leefnet af te stemmen op de vissoort. Ga je voor grote vissen? Kies dan een langer en breder leefnet. Zo zorg je dat de vis voldoende ruimte heeft om te zwemmen. Tot slot kan een lang leefnet soms hinderlijk zijn als er veel obstakels in het water zitten. Vis je vaak in hetzelfde water? Stem je lengte daar dan op af.

Tip: een langer leefnet kan je altijd wat korter maken door de bovenste hoepels op elkaar te vouwen.

Leefnet kopen met een drijfvermogen?

Leefnetten zijn vaak voorzien van een drijvende ring en een drijfvermogen is onmisbaar. Dit is vaak de eerste hoepel van het net. Dit zorgt ervoor dat het net blijft drijven en je als het waren elke waterkolom als vis kan betreden (indien je net lang genoeg is). Daarnaast zorgt dit er ook voor dat je net beter in water gelegd kan worden. Door aan het uiteinde een gewicht te hangen en de kracht van het drijven aan de bovenkant blijft je net mooier en stabieler in het water liggen. Wel zo fijn voor de vissen!

Ritssluiting of koord

Na een dag vissen moet je ook de vissen weer uit het net halen. Als je een net van 4 meter hebt en je wilt de vissen uit het net krijgen is een ritssluiting aan de onderzijde wel zo handig. Op het moment dat je het leefnet ophaalt zullen de vissen zich uiteindelijk helemaal aan het uiteinde van het net bevinden. Rits het leefnet dan open of maak het koord los en haal de vissen eruit. 

Dus kort samengevat. Ga je een leefnet kopen voor het vissen zorg er dan voor dat deze minimaal 2,5 m lang en een diameter heeft van 40 cm of meer, een maaswijdte van maximaal 6 mm, voorzien is van een rits of koord, een drijfvermogen heeft, voldoende hoepels heeft en tot slot gemaakt is van zacht en knooploos materiaal!

Leefnet kopen? De top 3!

Browning Space Saver CM 2,5 m

De Browning Space Saver CM 2,5 is een ideaal leefnet voor elke visser. Gemaakt van karper-meshmateriaal wat bekend staat als visvriendelijk materiaal. Voorzien van rechthoekige ringen waarvan de top- en eindring zijn gemaakt van sterk metaal. De overige ringen zijn gemaakt van stevig kunststof. Met een breedte van 50 kan je zelfs de groter vissen tijdelijk bewaren. Bekijk de Browning Space Saver CM 2,5 op Decathlon!

2. Cresta Easy Dry 3,6 m

De Cresta Easy Dry 3,6 m is een leefnet met materiaal dat extra snel opdroogt! Met een lengte van 3,6 m, een breedte van 50 bij 50, maaswijdte van 4 mm en voorzien van zacht materiaal voldoet dit leefnet perfect aan de leefnetcode! Voorzien van meerdere vierkante ringen en plastic ringen aan de onderkant voor het bevestigen van extra gewichten. Een ideaal leefnet voor vissen! Bekijk de Cresta Easy Dry 3,6 m op Bol.com!

3. Daiwa N’ZON Fast Flow 3,5 m

De Daiwa N’ZON Fast Flow 3,5 m is een lang leefnet wat aardig wat vissen kan bewaren. Ideaal voor tijdens het wedstrijdvissen op witvis. Speciaal ontworpen om te gebruiken in rivieren en stromend water. Voorzien van twee sterke aluminium bovenringen en drie sterke onderringen blijft het leefnet stevig in het water liggen. Het leefnet is voorzien van een handvat op de bovenste en derde ring. Zo kan je hem op twee niveaus oppakken. Super mooi leefnet! Bekijk de Daiwa N’ZON Fast Flow 4,0 m op Angling Direct!

Welk gewicht moet je aan je leefnet hangen?

Om je leefnet goed in het water te hangen kan je het beste een gewicht aan je leefnet hangen. Het gewicht dat je aan je leefnet dient te hangen hangt af van de omstandigheden en de specifieke regels van het viswater waarin je vist. Je plaatst een gewicht aan je leefnet om de vissen voldoende ruimte te geven te zwemmen, het leefnet onderwater te houden en om daarnaast je net niet te beschadigen.

Een veelvoorkomende richtlijn is om ongeveer 100 tot 200 gram gewicht aan het leefnet te hangen (zoals hieronder). Dit gewicht is voldoende om je net stabiel te houden in de stroming en houdt het net ook goed onder het water. Doe geen te zwaar gewicht aan je leefnet, want dit kan je leefnet en de vissen beschadigen.

Browning 200g leefnet gewicht

Wil je direct van start gaan met een gewicht dat ruim voldoende is in de meeste wateren? Dan ben je direct klaar met dit leefnet gewicht van 200g. Bekijk de Browning 200g op Angling Direct. Sluit natuurlijk goed aan op de nummer 1: Browning Space Saver CM 2,5 m (bekijk op Decathlon)

Bekijk eerst de specifieke regels van het viswater waarin jij vist, omdat sommige wateren beperkingen kunnen hebben op het gewicht dat je aan het leefnet mag vastmaken.

Is vissen met een leefnet verboden?

Wet- en regelgeving

Een leefnet en bewaarzak mag je gebruiken om vissen in te bewaren als het volgens de wet is toegestaan om die specifieke vis te bewaren en schriftelijke toestemming dit eveneens toelaat. Hierbij is het aanbevolen om de vis te bewaren in een ruim leefnet of emmer waarin het water regelmatig wordt ververst. Er bestaat een leefnetcode, die tevens als gedragsregel fungeert en is opgenomen in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren. 

Let op want bij onzorgvuldig gebruik ben je strafbaar! Als je de gevangen vis op een manier bewaart die als dierenmishandeling wordt beschouwd, is dit een overtreding volgens artikel 36 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Volgens artikel 121 van dezelfde wet is dit zelfs een misdrijf. De strafmaat hiervoor is vastgelegd in artikel 122 van deze wet.

Voorkom dat je vissen onnodig leed bezorgt. Beste is natuurlijk de vis direct vrijlaten na de vangst. Wil je bijvoorbeeld een karper tijdelijk bewaren voor een later fotomoment? Maak dan gebruik van een bewaarzak. Deze zijn speciaal gericht op het bewaren van grotere vissoorten! Lees hier alles over bewaarzakken.

Hoe gebruik je een leefnet?

Een leefnet kan je niet zomaar in het water plaatsen. De vissen zitten gevangen in je leefnet. Hierdoor dien je deze wel tactisch te plaatsen in het water. Doe je dit niet, dan heb je kans dat de vis beschadigd raakt of zelf een vervelender lot ondergaat. Dat willen we natuurlijk niet! Daarnaast moet er wel voldoende gewicht aan je leefnet hangen, want anders drijft hij zo weg met de vissen erin! De regels van hoe je moet omgaan met een leefnet staan opgenomen in de leefnetcode. Deze staat hieronder opgeschreven met nog wat extra toevoegingen!

  • Kijk in het water voor obstakels welke het leefnet en later de vis kunnen beschadigen en vermijd deze.
  • Leg een zo groot mogelijk deel van je leefnet onder het water, zodat de vis het maximale uit het leefnet kan halen. 
  • Het beste is om het leefnet horizontaal gestrekt in het water te leggen.
  • Maak je leefnet voor de zekerheid vast aan de waterkant (vooral bij stromend water).

Na het installeren van je leefnet dien je nog de volgende visregels in acht te nemen:

  • Bewaar vissen niet onnodig lang in een leefnet
  • Plaats nooit te veel vis in het leefnet
  • Haal het leefnet altijd rustig en voorzichtig leeg

Leefnet voor vissen kopen?

Dus wil jij een leefnet aanschaffen voor het vissen? Let er dan goed op dat je leefnet voldoet aan de lefnetcode en lees goed de lokale regels door van het viswater waarin jij gaat vissen! Tot slot, zorg ervoor dat je altijd zorgvuldig met de vissen omgaat.

Wil je meer leren over witvissen? Bekijk hier al onze blogs over witvissen!

Rick Willard

Hi, ik ben Rick van Visviews. Ik deel graag mijn kennis en kunde met de viscommunity. Er is namelijk niks mooier dan samen van de natuur genieten!
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een reactie