Karper particles

Er bestaan veel soorten karper aas en voer. Naast boilies en pellets kan je ook heel goed vissen met particles. Particles waren voor de introductie van de boilie en de pellet de manier om heerlijk op karpers te gaan vissen. Onder karper particles verstaan we eigenlijk alle natuurlijke soorten zaden, noten, bonen en kiemen. Het gebruik van particles is begonnen in Engeland, waar het karpervissen erg populair was. In Nederland worden particles soms ‘partikels’ genoemd. Een bekende particle is maïs. Tegenwoordig kan je naast maïs ook vele andere soorten karper particles verkrijgen zoals tijgernoten en hennep. Je kan gemixte zakken kopen, maar ook enkele soorten particles. Voor elke karper zit er wel iets lekkers bij. Particles kopen? Bekijk hieronder welke particles goed bij jouw vissessie passen!

Karper particles

Zoals hierboven beschreven zijn er veel verschillende soorten karper particles. Wanneer gebruik je nou welke particles? In welk jaargetijde gebruik je welke particles? Hoeveel particles gebruik je per sessie? Hoe bereid je karper particles? Dit zijn allemaal vragen waar wij je op deze pagina en in onze blogs antwoord op willen gaan geven. Door onze jarenlange ervaring met het vissen op karper hebben wij aardig wat inzicht verkregen in het gebruik van particles. Dit nemen wij mee in onze artikelen. 

Belangrijk: De bereiding van je particles!

Voordat je gaat vissen of voeren met particles is het erg belangrijk dat je weet wat de juiste bereidingswijze is van de particle waarmee je gaat vissen. Particles mag je namelijk nooit zomaar droog en zonder bereiding inzetten voor het karpervissen! De reden hiervan is dat gedroogde particles in het water flink gaat uitzetten (soms wel 4x het volume van de droge partikel) doordat deze zich volzuigen met water. Als een karper zich volvreet met droge particles gaan deze uitzetten in de maag van de karper. Dit kan de karper fataal worden. Aangezien wij als sportvissers begaan zijn met de natuur en het welzijn van de vis willen we dit natuurlijk te allen tijden voorkomen. In onze blogs lees je alles over de juiste bereiding van jouw type particle. 

Soorten karper particles

Hieronder zullen wij de meest populaire en effectieve particles beschrijven. 

Duivenvoer

Duivenvoer bestaat onder andere uit maïs, tarwe, dari, erwten en zonnebloempitten. Voor ons is duivenvoer een absolute topper onder de particles. Vooral voor het opbouwen van een voerstek gebruiken wij duivenvoer. Duivenvoer wordt door karpervissers vaak als minder geschikt aas gezien doordat het erg witvisgevoelig is. Dat duivenvoer witvisgevoelig is, is een feit. Tijdens een voercampagne zien wij witvisgevoeligheid echter niet als een negatieve eigenschap. In tegendeel. Door veel witvis aan te trekken op een voerplek kan je ook juist snel veel karper aantrekken. De aanwezigheid van grote aantallen witvis zoals brasem zal de aandacht trekken van karpers in de omgeving. Hierdoor zal je snel een goed lopende voerstek op kunnen bouwen binnen enkele dagen. Naarmate de dag dat je gaat vissen dichterbij komt is ons advies wel om langzaam aan bij te gaan voeren met een wat minder witvisgevoelig aas, zoals boilies of tijgernoten. Dit minder witvisgevoelige aas dient dan ook als je haakaas. Hierdoor voorkom je dat je brasem gaat haken. Kortom, duivenvoer is een goede kickstarter voor je voerplek!

Lees hier onze blog over duivenvoer karper!

Tijgernoten

Iedere karpervisser die al wat langer mee gaat zal er wel eens van gehoord hebben: de tijgernoot. De tijgernoot is een populaire keuze onder karpervissers. De tijgernoot is een knolsoort die voorkomt is heel Eurazië. Het wordt vooral gezien als een onkruid, maar soms wordt hij ook gegeten. Dat de tijgernoot zo populair is onder karpervissers heeft een aantal redenen:

  • De tijgernoot is vrijwel niet witvisgevoelig. 
  • De tijgernoten zijn lekker zoet van smaak, hier is de karper dol op. 
  • Tijgernoten kunnen afhankelijk van de bereiding gaan slijmen. Veel vissers zweren bij dit slijm. Het geeft een grote attractieve wolk af onder water waar karper op af komt. Dit is ook een van de redenen waarom wij een fan zijn van tijgernoten!

Er zijn verschillende soorten tijgernoten op de markt zoals normale tijgernoten, XXL tijgernoten, witte tijgernoten, zwarte tijgernoten en gemalen tijgernoten. Door de harde structuur is de tijgernoot ideaal voor op de hair. Ook kun je er voordelig een mooie voerplek mee opbouwen!

Bekijk hier onze blog over karpervissen met tijgernoten!

Hennep

Hennepzaad is een oldschool particle die al lange tijd gebruikt wordt binnen de karpervisserij. Het is een zeer effectieve aassoort die wij vooral gebruiken om een voerplek op te bouwen. Als haakaas is hennep minder geschikt omdat hennep kiemen erg klein zijn. Ze zullen dan ook niet makkelijk op de hair of haak te bevestigen zijn. Dit kleine formaat van de hennep is in onze ogen juist een groot voordeel bij het opbouwen van een voerplek. Doordat er onderwater veel kleine hennep kiempjes aanwezig zijn zal je de aanwezige vissen lang bezig houden. In eerste instantie zal je veel witvis naar de stek lokken. Hennep is namelijk erg witvisgevoelig. Net als bij duivenvoer zullen de karpers opmerken dat er wat te halen valt als zij veel witvis zien azen op de plek. Hierdoor zal je ook snel veel karper kunnen aantrekken naar de voerplek. 

Maïs

Maïs is een zeer effectief aas voor het karpervissen.

Bekijk hier onze blog over mais!

Iedereen die met partikels karper gaat vangen kent maïs. Maïs is in vele soorten en maten verkrijgbaar. Het is een aas waar karper dol op is vanwege de zoete smaak. Ook de kleur valt op onder water. Dit is vaak een killer combinatie om karper te vangen. Maïs kan je erg goed direct op de haak bevestigen, daarom wordt het vaak gebruikt bij het penvissen op karper. Maar ook voor het opbouwen van een voerplek is mais een erg geschikte optie. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten maïs:

Rode maïs 

Rode maïs is eigenlijk precies hetzelfde als de traditionele gele maïs, echter heeft deze een rode kleur. Op wateren waar erg veel met gele mais gevist wordt kan het zijn dat de karpers het aas met gevaar associëren. Het kan dan lonen om een andere soort mais in te zetten zoals rode mais. 

XXL maïs

Er bestaan XXL maiskorrels, deze worden ook wel paardentand  maïskorrels genoemd. Een groot voordeel ten opzichte van normale mais is dat het door de grootte minder witvisgevoelig is, op plekken waar je veel witvis vangt kan dit dus een uitkomst bieden. Op een plek met veel witvis kan je echter ook kiezen voor een heel ander soort aas. 

Pinda’s 

Een andere niet zoveel gebruikte particle is de pinda. De pinda wordt gezien als een van de zwaarste partikels binnen de karpervisserij. Dit komt door het zeer hoge vet, eiwit en koolhydraat percentage. Door deze hoge voedingswaarde worden raden wij af om pinda’s in te zetten tijdens koude perioden, zoals de winter. De stofwisseling van de karper is dan erg laag en de karper zal snel vol zitten. Tijdens de zomer kan het juist lonen om met de pinda te vissen. Door de vele oliën en de sterke geur van de pinda zal een aantrekkelijke plek in het water ontstaan voor de karper. Doordat er relatief weinig met pinda’s gevist wordt kan dit aas dressuur doorbrekend werken op veel wateren. 

Boekweit 

Boekweit, de kans is groot dat je hier nog nooit van hebt gehoord. Dit was voor ons tenminste wel het geval in het begin. Toch wordt boekweit tegenwoordig veel gebruikt binnen de karpervisserij. Boekweit is een plant uit de duizendknoopfamilie. Vroeger werd de plant veel gebruikt voor menselijke consumptie. Nu gebeurd dat nauwelijks nog. Karper is echter dol op de zaden van de boekweitplant. Net als tijgernoten zal boekweit goed gaan slijmen na het koken. Dit zorgt voor een aantrekkelijke wolk onderwater. Boekweit zaad neemt heel veel vocht op, waardoor het volume flink uitzet. Boekweit is geschikt om mee te voeren, maar minder geschikt voor aan de hair. 

Kikkererwten

Kikkererwten zijn een echt ouderwets karper aas. Deze particle wordt al vele generaties gebruikt binnen de karpervisserij. Grote namen zoals Rini Groothuis gebruikten graag kikkererwten om mee te voeren en te vissen. Kikkererwten kun je gedroogd en in blik kopen. Ons advies is om kikkererwten uit blik alleen te gebruiken om te voeren. Deze zijn namelijk te zacht om op de hair/haak te plaatsen. Kikkererwten zijn prima aas om een voerplek mee aan te leggen, maar ook om mee te vissen. Doordat er niet meer vaak met deze particles karper gevist wordt kan dit op druk beviste wateren een absolute topper zijn! De karpers hebben dan geen argwaan naar het aas, omdat zij er niet eerder op gevangen zijn. 

Lees in onze blog meer over karpervissen met kikkererwten!

Tarwe

Tarwe kent iedereen wel van de bakker. Het is echter oom een prima particle om in te zetten voor het maken van een voerplek. Door de vele kleine deeltjes houd je de karper lang bezig en trek je veel vissen aan. Een voordeel van tarwe is ook dat het erg goedkoop is. Dit betekend dat je lekker goedkoop en effectief kunt vissen. 

Erwten

Ook normale erwten kunnen ingezet worden voor het vissen op karper. Ze zijn zowel geschikt als haakaas als voor het maken van een voerplek. Erwten zijn net als kikkererwten en mais een echt ouderwets aas. Veel karpervissers tegenwoordig zijn deze particles vergeten. Dit soort klassieke partikels zijn echter nog steeds zeer effectief, zo niet juist effectiever omdat niemand er meer mee vist!

Dari

Er bestaan 2 soorten dari. Dari rood en Dari wit. Deze particle is qua grootte vergelijkbaar met hennep en boekweit. Daarom kan je er perfect mee voeren! Ook dari kost niet zoveel. Handig dus als je goedkoop een voerstek op wil bouwen. 

Kant en klare particles of gedroogde karper particles?

Er is tegenwoordig keuze uit gedroogde en kant en klare particles. Beide hebben zo hun voor- en nadelen:

Voordelen gedroogde particles:

  • Goedkoper dan kant en klare particles. 
  • Neemt minder ruimte in beslag bij transport.

Nadelen gedroogde particles:

  • Je moet de particles op de juiste manier bereiden en koken voordat je gaat vissen.
  • Vieze pannen

Voordelen kant- en klare particles:

  • Geen bereiding meer nodig, je kan meteen vissen!

Nadelen kant- en klare particles:

  • Duurder dan gedroogde particles.
  • Je kan minder meenemen.

Tip: Mix een flavour door je karper particles!

Doordat gedroogde particles veel vocht opnemen zijn ze perfect om een flavour doorheen te doen. Particles nemen de smaken van de flavour super goed op, wat een enorm aantrekkelijke smaakwolk onderwater kan geven met veel geur en particledeeltjes. Op deze manier kan je heel snel de aandacht trekken van de aanwezige karpers.  

Het combineren van karper particles

Als je met particles karper gaat vissen hoef je natuurlijk niet met 1 soort te gaan vissen. Het kan juist goed zijn om een aantal verschillende particles door elkaar heen te mixen. Hiermee kan je creatief zijn. Kijk wat voor jou werkt! Er zijn eigenlijk geen foute combinaties. De karper eet het toch wel. In de winkel zijn verschillende particlemixen te koop. Een goedkopere optie is om zelf losse zakken particles te kopen en deze te mixen!

Hoe lang kan je karper particles bewaren?

Kant- en klare particles kan je in een dichte pot zo 1-3 jaar bewaren. Als de pot open is zal de houdbaarheid minder lang zijn. Gedroogde particles blijven echter veel langer goed. Wel een aantal jaar. Vers bereide partikels kan je maar 1 of 2 weken bewaren. Als je ze invriest kan je ze langer bewaren.  

Wanneer karper particles gebruiken?

Particles kan je eigenlijk altijd gebruiken. Wat het belangrijkste is waar je rekening mee moet houden is de witvisgevoeligheid en de temperatuur. 

Op wateren waar je heel veel kans hebt om witvis zoals brasem te vangen, is het aan te raden om met voer te voeren dat niet witvisgevoelig is. Een voerplek opstarten kan wel met witvisgevoelig voor. Schakel daarna snel over op minder witvisgevoelig aas. Bij winterse temperaturen is het verstandig om licht verteerbare particles in te zetten, anders verzadig je de karper te snel. 

Alle Soorten Karper Particles

Onderlijnen leren maken?

Wil jij ook onderlijnen leren maken? Bekijk onze afspeellijst met YouTube video’s om ook onderlijnen zoals de Ronnie Rig, Helictopter Rig en Basis Rig voor het karpervissen te maken. Video’s zijn inclusief close-up!

Karper particles kopen?

Wil jij ook karper particles kopen met een goede prijs kwaliteit verhouding? Kijk dan eens bij Angling Direct!

Karper particles kopen?

Wil jij ook karper particles kopen met een goede prijs kwaliteit verhouding? Kijk dan eens bij Angling Direct!

Wil jij ook karper particles kopen met een goede prijs kwaliteit verhouding? Kijk dan eens bij Angling Direct!

Alle Blogs Over Karper Particles

Met tijgernoten karper vangen Binnen het karpervissen is de tijgernoot een echt top aas gebleken. Elke karpervisser weet wel wat

Karpervissen met kikkererwten is een veel geliefde manier van karpervissen waar ook veel mooie karpers mee zijn gevangen. Net als

Je hebt er ooit wel eens van het karpervissen met duivenvoer gehoord. En dat is ook niet gek, want duivenvoer