Welkom bij de serie duurzaam vissen. Een reeks blogs over hoe jij als sportvisser milieubewuster kan gaan vissen in ons mooie kikkerlandje of zelfs daarbuiten. In de eerste blog van duurzaam vissen ligt de focus op het afval aan de waterkant. Hoe jij hierbij kan helpen lees je hieronder.
Afval aan de waterkant
Afval vind je op straat, in huis, op werk bij het lokale bushokje en zelfs ook op de meest afgezonderde plekken in onze natuur. Afval vormt een groot probleem voor onze natuur, omdat bijvoorbeeld plastic bijna niet vergaat in onze natuur. Hij blijft dus heel lang als afval in de grond of in het water zitten. En het effect van afval in onze natuur op lokale ecosystemen kan soms wel catastrofaal zijn. En al denk je vaak aan zwerfafval zoals pakjes drinken of sigaretten ook de laars (die jij zelfs kan vangen in videogames) die jij aan de haak het water uit trekt is afval. En ik heb nog nooit iemand horen glimlachen als hij of zij dacht een grote vis te pakken te hebben maar uiteindelijk met een gevulde plastic zak op de kant staat. Kortom afval vind je overal in onze natuur.
Welke soorten afval kom je voornamelijk tegen
Tijdens het vissen kan je verschillende vormen van afval tegenkomen. Dit kan afval zijn op de kade waar jij vist. Dit kan afkomstig zijn van andere vissers of kampeerders of in de vorm van zwerfafval. Daarnaast heb je nog afval dat op het water drijft. Dit kan midden op het water drijven of tussen de rietkragen. Dan hebben we nog het afval dat jij wel eens weet te vangen tijdens het vissen. Dus afval wat op de bodem ligt. Tenslotte hebben we het afval van ons vissers zelf.
Waarom?
Vissen is een mooie sport die helemaal samen is met de natuur. Je kan de sport dan ook alleen beoefenen in de natuur. Al is dat de sloot voor je huis of de Noordzee. Als je gaat vissen sta je in de natuur. Maar wat kan jij als visser aan al dat afval doen? Het is tenslotte niet jouw schuld dat er afval ligt op de visstek. Nee dat klopt! Maar wat is de kleine moeite om wat afval mee te nemen wat je vindt tijdens het vissen? Tenslotte maak je ook zelf afval en ruim je dit wel op. Vissen is een sport die wij met elkaar kunnen blijven beoefenen, omdat er goed voor onze wateren wordt gezorgd. Deze verzorging komt grotendeels voort uit overheidsinstanties. Maar de overheid heeft echter een limiet in wat zij kan doen. De rest moet voortkomen uit ons zelf. En al en klein stukje van die rest komt voort uit jou als visser die zijn visstek verzorgd achterlaat. Want zo kunnen wij nog blijven genieten van onze mooie sport en de natuur!
Stap 1 naar duurzaam vissen met afval aan de waterkant
Ben je klaar voor de eerste stap naar het worden van een duurzame visser? Mooi wij ook! De eerste tip tevens de goedkoopste, makkelijkste, mooiste en toegankelijkste tip is het meenemen van een soort van vuilniszak. Met een vuilniszak kan je heel veel. Al is het een kleine vuilniszak om alleen al jouw gebroken lijnen in op te bergen. Of alle plastic pakketjes en zakjes van vismateriaal. En ja dat zijn er veel! Zo tackelen we eerst jouw eigen afval. Want je moet tenslotte eerst zorgen dat jezelf helemaal goed zit. Een vuilniszak is heel groot en heeft vaak genoeg ruimte om extra afval in op te bergen wat je aan de waterkant vindt. De meeste gebieden aan de waterkant zijn tegenwoordig voorzien van een prullenbak dus je kan altijd het gevonden afval weer kwijt. Daarnaast zijn vuilniszakken heel makkelijk op te bergen in je vistas of viskoffer. Kleine moeite met een groot resultaat.
Je vismateriaal
Zorg er altijd voor dat je kan vertrouwen op je vismateriaal. Maak de kansen op een lijnbreuk zo klein mogelijk. Dit voorkomt dat jij zorgt voor afval in het milieu waar jij vist. Het scheelt je veel geld en maakt je ook een duurzamere visser. En natuurlijk is het niet voor iedereen weggelegd, maar soms is het raadzaam wat duurder en sterker materiaal te kopen om deze kans te verkleinen.
Loodvrij vissen
De Nederlandse sportvisserij wil in minder dan 10 jaar een loodvrije visserij hebben. Dit houdt in dat knijploodjes en ander werplood niet meer in de schappen verkrijgbaar zal zijn. Lood is namelijk een zeer giftige stof voor zowel mens als dier. Het lood wat dus verloren gaat in het water brengt schade aan het milieu. En dit kan goed voorkomen worden door geen gebruik meer te maken van lood.
De markt rondom deze vervangers is nog in opkomst. Check de lijst van Sportvisserij Nederland met loodvervangers hier. Maar al steeds vaker zie je werpgewicht voorbij komen dat gemaakt is van stenen. Werp je oog eens op ander materiaal dan alleen lood om je lijn te verzwaren. Mocht je het werpgewicht dan verliezen dan is de schade beperkt. Neem een voorbeeld aan deze Korda Square Peer.
Schonere viswateren door
Afval aan de waterkant is dus te verkleinen of zelfs te verhelpen als we onszelf als vissers blijven voorbereiden. Denk dus aan de vuilniszakken of afvalzakken waarmee je jouw eigen afval en dat van andere in de natuur kan opruimen. Daarnaast kan je jouw afdruk verminderen door je materiaal zo zorgvuldig mogelijk uit te kiezen. Maak de kans op lijnbreuken zo klein mogelijk en ga bijvoorbeeld nu al loodvrij vissen met loodvervangers. Makkelijk toch? Wees een goed voorbeeld voor de wereld en wordt een duurzame visser. Alles begint tenslotte bij jezelf!
Wil je meer leren over het vissen neem dan een kijkje bij alle vis blogs.
Fijne vangst!