Tegenwoordig is het heel populair dropshotten. Een ideale vorm van roofvissen met kunstaas wat je ook goed kan toepassen in stedelijke gebieden. Dropshotten is dan ook zeer populair onder streetfishing! Maar hoe maak je nu eigenlijk een dropshot montage voor het roofvissen? Eigenlijk is het een vrij simpele montage die ik jou ga leren in deze blog!
Hoe werkt dropshotten?
Dropshotten is manier van roofvissen waarbij je net boven de bodem vist. Doordat je een dropshot loodje aan het uiteinde van de lijn hebt zitten weet je ook goed wanneer je bij de bodem bent. Je loodje zit vaak iets rond de 10 cm onder je aas. Hierdoor zal je aas dus altijd net boven de bodem dwarrelen. Door je lood telkens te laten zakken en vervolgens weer enkele centimeters omhoog te halen gaat je aas op en neer in het water. Geef af en toe nog een klein tikje erbij en het aas geeft extra uitdagingen bewegingen die een roofvis al snel zal overhalen.
Het voordeel van dropshotten is dat je minder snel ergens aan vast blijft zitten. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je aas goed zichtbaar is en hierdoor goed opvalt bij onder andere baars en snoekbaars. Tot slot is het een leuke en actieve manier van roofvissen dat je ook vooral goed in de stad kan uitoefenen.
Wat heb ik nodig voor een dropshot montage?
Voor een dropshot montage heb je het volgende nodig:
- Fluorcarbonlijn (bekijk op Angling Direct)
- Dropshot haak maat 6 of 8 (bekijk op Angling Direct)
- Dropshot lood 10 gram (bekijk op Angling Direct)
- Kleine shad van 6 cm (bekijk op Angling Direct)
Verder heb je natuurlijk een hoofdlijn nodig die vast zit aan je molen. Dit kan zowel een nylon als gevlochten lijn zijn. Voor het dropshotten zelf bestaan er specifieke dropshothengels. Maar deze heb je niet perse nodig om deze montage te kunnen gebruiken. Een spinnerhengel is voldoende. Wil je echt veel gaan dropshotten dan is het wel aan te raden om voor een dropshothengel te kijken. Bekijk hier alle dropshothengels op de Roofvisser.nl.
Video: Zo maak je een dropshot montage voor het roofvissen
De dropshot montage stap voor stap uitgelegd
Omdat in een video niet heel tekst kan leggen we het hieronder nogmaals stap voor stap uit. Eigenlijk bestaat deze montage uit het maken van 2 knopen. Dus je bent zo klaar!
Stap 1: De fluorcarbonlijn
De onderlijn maak je van fluorcarbonlijn. Deze lijn is namelijk dikker en ook nog eens moeilijk zichtbaar voor vissen. Het voordeel aan fluorcarbonlijn tegenover normale lijn is dat het moeilijker door de vissen is om door te bijten. Vooral bij een baars of een snoekbaars is die klans al heel klein. Hierdoor zal je veel minder snel een lijnbreuk hebben. Dit is zowel goed voor jouw spullen als voor de vis. Je kan de dropshot montage voor het roofvissen zo lang maken als jij wilt. Wij raden aan om te gaan voor zo’n 40 à 50 cm aan fluorcarbonlijn. Zo heb je nog genoeg ruimte over voor het maken van knopen. Een lijn van 20/100 of 25/100 is voldoende.
Bekijk hier het fluorcarbonlijn op Angling Direct!
Stap 2: Onderlijn aan hoofdlijn knopen
Dit vergt wat oefening. Na het knippen van de juiste lengte van je dropshot montage is het tijd om deze vast te knopen aan de hoofdlijn. Deze knoop heeft heel veel weg van een halve bloedknoop. Je bent door door eerst de fluorcarbonlijn dubbel te vouwen, zodat je een soort lus krijgt. Duw vervolgens de hoofdlijn door deze lus en wikkel deze 6 à 8 keer om de dubbel gevouwen onderlijn. Vervolgens duw je de hoofdlijn weer terug door de lus en trek je deze eerst een stukje aan. Voordat je deze helemaal fijn aantrekt dien je de knoop nog een beetje nat te maken. Een beetje speeksel is voldoende. Zo zorg je ervoor dat de knoop echt goed strak vastzit. Knip vervolgens de uitstekende lijnen af en je onderlijn zit vast aan je hoofdlijn.
Stap 3: De dropshot haak knopen
De dropshot haak knopen is het meest lastige stukje van deze hele montage. Voor de dropshot haak kan je een maat 6 of 8 kiezen. Allereerst pak je de fluorcarbonlijn. Rijg de haak aan de lijn maar zorg dat de haakpunt naar de hoofdlijn toewijst. Plaats de haak op zo’n 30 cm van het uiteinde van je lijn af. Dichterbij kan ook, maar je verliest nog wat draad met de knoop en het bevestigen van het lood. Vouw vervolgens de lijnen dubbel en breng de haak naar het punt dat de twee lijnen elkaar kruizen. Draai vervolgens de haak 6 x om beide lijnen en door de lus heen. Trek de lijnen zachtjes aan en maak voor het laatste stukje opnieuw de knoop nat. Vlak voor het vasttrekken kan je de haak nog in een gewenste positie brengen. Bijvoorbeeld iets meer schuin.
Bekijk hier een ideale dropshot haak op Angling Direct!
Stap 4: Het dropshot lood
Het dropshot loodje aanbrengen is heel simpel. Tegenwoordig zijn er diverse loodjes verkrijgbaar, maar de meest gangbare dropshotloodjes hoef je niet te knopen. Breng de lijn door het oogje en trek deze vervolgens in de gleuf. Zo klemt het draad en zit je loodje vast. Mocht je wel een loodje hebben met een warteltje. Maak dan een knoopje aan je lood, zoals bijvoorbeeld een halve bloedknoop. Ga niet voor te zwaar lood. Een loodje van 10 gram of 15 gram is voldoende.
Bekijk hier het dropshot lood uit de video op Angling Direct!
Stap 5: De shad bevestigen
Belangrijk bij de shad is dat je de haak vanaf de onderkant van de bek van de shad door de shad moet trekken. Hierdoor blijft het voor de shad mogelijk te bewegen om de haak heen. Waarom? Hierdoor kunnen kleinere roofvissen beter het aas pakken en heb je meer kans om een roofvis te vangen. Wanneer de roofvis het aas pakt zal de shad meedraaien en komt de haak beter in de mond terecht. Meer haakkans en dus meer plezier!
Bekijk hier de kleinere shad op Angling Direct!
Dus ben jij al klaar om met je nieuwe dropshot montage wat prachtige baarsjes of een mooie snoekbaars te vangen? Pak dan snel je spullen en ga lekker vissen!
Wil je meer leren over het roofvissen? Bekijk hier al onze blogs over roofvissen!