Karper

Deze pagina bevat alle informatie die jij moet weten over de karper. Karpers zijn een van de meest populaire vissen in Nederland. Of iemand nu een visser is of niet, iedereen in Nederland weet waar het over gaat als mensen gaan karpervissen. Bij het karperen komt veel kijken, van hengels tot aan rodpods en voerboten. De beste bloedstollende ervaringen kom je tegen binnen de karpervisserij. Klik hieronder op lees meer over karpers om nog meer te leren over de karper.

Wat is een karper?

De Europese karper (Cyprinus carpio) een grote langgerekte zoetwatervis die behoort tot de orde van karperachtigen. Het is een benthivore vis die wel 1,2 m lang, 50 kg en 30-40 jaar oud kan worden. De karper herken je aan zijn 4 baarddraden, waarvan twee korte op de bovenlip en twee langere in de mondhoeken. De karper heeft een lange hol ingesneden rugvin met een krachtige getande eerste vinstraal. De karper heeft doorsnee op de zijlijn 35 tot 40 schubben. De ogen van de karper zitten aan de zijkant, waarmee de vis in een hoek van 49 graden opzij en naar boven kan kijken. De karper kan alle kleuren zien die wij ook zien. Dit kan tijdens het karperen in je voordeel werken! De karper paait zich in het voorjaar voor en kan wel tot 300.000 eitjes leggen. Lees hier onze blog over de paaitijd.

Welke soorten karpers zijn er?

De verschillende soorten karpers worden bepaald door hun schubbenpatroon. In Nederland kan je van nature 4 karpers vangen, maar tegenwoordig kan je volgende verwachten:

  • Spiegelkarper
  • Schubkarper
  • Rijenkarper
  • Naaktkarper of ledenkarper
  • Kroeskarper
  • Graskarper
  • Koikarper (met geluk)
  • Grootkopkarper (heel uitzonderlijk)

Oorspronkelijk spreken we in Nederland alleen van de spiegelkarper, schubkarper, rijenkarper en naaktkarper. Andere karpers zijn exotische dieren die uit bijvoorbeeld uit Azië afkomstig zijn. Denk hierbij aan de koikarper, graskarper en grootkopkarper.

Kun je een karper eten?

De karper kan je eten. De karper heeft stevig vlees een aardse smaak en zit boordevol voedingsstoffen. Alleen wordt de vis in West-Europa niet echt gegeten. In Centraal- en Oost-Europa, waaronder Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Polen wordt de karper veel gegeten en is het zelfs de hoofdmaaltijd tijdens kerst! Hier verwerken ze de vis toet vissoep of paneren ze de vis om te bakken. Verder is de karper ook geliefd op het menu in Oost-Azië.

Waarom springen karpers?

Karpers springen om een boertje te laten, ook wel ontgassen genoemd. Dit doen ze om hun zwemblaas te ontluchten. De zwemblaas reguleert namelijk hoe diep de vis zwemt. Door de geringe druk aan de oppervlakte kan het gas makkelijk tijdens een sprong via de slokdarm de karper verlaten. Hierdoor kunnen ze weer gemakkelijk naar de bodem zwemmen. Voornamelijk in dieper water springen de karpers snel uit het water door het grotere drukverschil. Dus als jij in diep water aan het karperen bent en de karper springt boven jouw stek uit heb je grote kans op een aanbeet! Ook springen karpers het water uit om parasieten van zich af te schudden.

Wat eet een karper?

De karper is een echte alleseter die voornamelijk planten en dieren op de bodem eet. We noemen de karper ook wel de stofzuiger van de onderwaterwereld. Een karper eet in het wild het volgende:

  • Algen
  • Watervlooien
  • Kleine visjes
  • Insecten
  • Mosselen
  • Slakken
  • Kreeftjes
  • Krabbel
  • Garnalen
  • Bloedzuigers
  • Libellelarven
  • Diverse andere ongewervelde dieren
  • Waterplanten

Eigenlijk eet een karper alles wat op en in de bodem leeft. We noemen zulke dieren ook wel benthivore. Daarnaast kan je de karper ook voeren met allerlei soorten zaden, vruchten, groente, boilies, pellets en brood.

Alle Blogs Over De Karper

De paaitijd van de karper is elk jaar weer een spektakel om naar te kijken. De spectaculaire kolken van karpers

De karper is een zeer populaire vis in de sportvisserij dit komt doordat het een zeer sterke vis is met