We kennen het vast allemaal wel met niet doorgeboorde pellets. Je zit lekker aan de waterkant, hengel klaar, montage klaar nu nog het aas! Je pakt een pellet en probeert deze op je boilienaald te rijgen. Knak en je pellet is gebroken. Probeert het nogmaals en opnieuw breekt je pellet. Hoe krijg je dan gemakkelijk zo’n pellet op je hair? Hiervoor heb je dus een boilieboor nodig. Weer een essentieel onderdeel van de uitrusting van een karpervisser. Maar welke boilieboor kopen? Er zijn natuurlijk vele verschillende boilieboren verkrijgbaar en niet alleen kan je ze gebruiken voor het doorboren van je aas, maar ook voor nog een handig trucje dat je verder in deze blog leert. Benieuwd naar wat een boilieboor is, de verschillen en hoe je deze gebruikt? Lees dan snel verder!
Beste kleine boileboren:
- Caperlan Boilieboor 1,5 mm (bekijk op Decathlon)
- Fox Edges Nut Drill 1,5 mm (bekijk op Angling Direct)
- Fox Micro Drill 1,0 mm (bekijk op Angling Direct)
Beste grote boilieboren:
Wat is een boilieboor?
Een boilieboor is een speciaal gereedschap dat speciaal is ontworpen om hardere aassoorten, zoals de boilie, gemakkelijk en efficiënt te kunnen doorboren. Met de boor kan je een gaatje maken in het aas, waardoor je vervolgens met een boilienaald op de gebruikelijke wijze je aas aan je hair kan bevestigen. Top het af met een boiliestopper en je bent klaar om in te gooien. Het grote voordeel van een boilieboor is dat je met het zorgvuldig doorboren van het aas het aas ook zo min mogelijk beschadigd. Vooral bij pellets zal je merken dat dit echt goed werkt. Het is essentieel onderdeel van de karper voerbenodigdheden die elke karpervisser wel in huis moet hebben! Daarnaast heb je ze vaak al voor een bedrag tussen de 3-10 euro in je viskoffer.
Voordeel van een boilieboor is het gaatje ervoor zorgt dat er extra geur- en smaakstoffen vrijkomen in het water. Meer aantrekkingskracht!
Boilieboor kopen? Let op de verschillende diameters!
Net als bij alle andere denkbare visproducten zijn er een aantal verschillen tussen de boilieboren. Naast de verschillende handvaten en extra cosmetische functies blijft de diameter van de boor het belangrijkste. Deze kunnen variëren van 1 mm tot wel 8 mm. 8 mm? Ja dat klopt! Het ligt er dus gelijk aan wat je allemaal van plan bent met een boilieboor en uiteraard hoe dik je onderlijn is. Maak je gebruik van heel fijn materiaal? Dan kan je vaak al met een boilieboor tussen de 1-1,5 mm aan de slag. Deze maken een heel klein gaatje en zijn dus goed te gebruiken voor hard gevoelig aas. De grote diameter boilieboren worden vooral gebruikt in combinatie met kurkstokken om zo je aas meer drijfvermogen te geven. Zo kan je een boilie veranderen in een wafter!
Hoe gebruik je een boilieboor?
Een boilieboor kan je op twee manieren gebruiken. Let op dat voor beide methode een andere diameter boor noodzakelijk is:
- Doorboren van hard aas, zodat je deze niet beschadigd en zo kan bevestigen aan je hair.
- Doorboren van aas en het toevoegen van kurkstokken voor het balanceren en opduwen van het haakaas.
Doorboren van hard aas
Voor het doorboren van hard aas maak je gebruik van een boilieboor met een kleinere diameter (1,0-1,5 mm). Onder hard aas verstaan we boilies, pop-ups, pellets, wafters en harde particles zoals tijgernoten. Lees hier onze blog over karpervissen met tijgernoten. Om ervoor te zorgen dat je deze gemakkelijk op je hair kan rijgen, zonder dat het aas splijt kan je de volgende stappen volgen:
- Kies de juiste diameter boilieboor: Zoals eerder aangegeven gaan we voor een met een diameter tussen de 1,0-1,5 mm. Gebruik je echt heel fijn materiaal, dan kan je voor een 1,0 mm boor gaan. Doorgaans zou ik ten alle tijden een 1,5 mm boor gebruiken. Deze is beste inzetbaar voor al het type onderlijnmateriaal.
- Houdt het aas stevig vast: Voor stap twee pak je het aas en zorg je ervoor dat je het aas stevig vasthoudt. Bijvoorbeeld tussen je duim en wijsvinger van de niet dominante hand.
- Boor voorzichtig: Zet de punt van de boor op het aas en begin voorzichtig met draaien. Zet bij het draaien een beetje kracht om de boor het aas in te begeleiden. Let op dat bij het begin je nog kans hebt op uitschieten.
- Tip: Boor een paar keer heen en weer door het gat dat je hebt gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de restjes goed uit het gat worden verwijderd.
- Boilienaald: Ga voor een fijne boilienaald. Deze hebben vaak een steel die vergelijkbaar is met het gat wat je zojuist hebt geboord. Anders heb je nog steeds kans dat je aas breekt. Lees hier meer over in onze blog boilienaalden kopen en de verschillende boilienaalden!
- Boiliestopper: Voeg nog een boiliestopper naar keuze toe en je aas is gereed om in het water te leggen. Ook de verschillende boiliestoppers ontdekken? Lees hier meer over de verschillende boiliestoppers!
Grote boilieboren en kurkstokken
Naast het doorboren van hard aas kan je ook gebruik maken van grote boilieboren met een diameter tussen de 4,0-8,0 mm en kurkstokken. Deze gebruik je om een groot gat in je aas te boren. Het grote gat kan je vervolgens opvullen met drijvend materiaal, zoals kurkstokken. Het grote voordeel hiervan is dat je het aas een drijvend vermogen geeft, waardoor het haakaas het karakter gaat krijgen van een wafter. Dit kan uitermate handig zijn in sommige situaties. Het einddoel hiervan is het juist balanceren van je haakaas.
Met een kurkstof zal je aas heel natuurlijk opgaan in het water en boven de bodemplanten uitkomen!
Sommige professionele karpervissers gebruiken deze techniek al jaren succesvol. Volg deze stappen voor het gebruiken van kurkstokken:
- Kies de juiste diameter boilieboor: Net als bij hard aas is de juiste diameter van belang. Hierbij moet je letten op 2 factoren, namelijk de grote van je aas en de grote van je kurkstokken. In dit voorbeeld gebruiken we boilies. Uiteindelijk is het een persoonlijke optie en maakt het niet heel veel uit welke diameter je gebruikt, maar zorg ervoor dat nog wel wat van de boilie overblijft. Je kan bijvoorbeeld de volgende maten gebruiken: 10 mm boilies, kies dan een boilieboor met een diameter van 4 mm. Gebruik je 20 mm boilies, kies dan een boilieboor met een diameter van 8 mm. Uiteraard dient de diameter van de kurkstok gelijk te zijn aan de diameter van je boilieboor.
- Houdt het aas stevig vast: Houdt het aas stevig vast met je niet dominante hand. Je kan de boilie bijvoorbeeld tussen je duim en wijsvinger houden.
- Boor voorzichtig: Plaats de punt van de boilieboor op je aas en begin zachtjes tegen de klok in en vervolgens met de klok mee te draaien. Als het ware ben je een soort van aan het twisten met de boor. Zet hierbij niet teveel kracht en heb wat geduld. Boor maar een klein stukje van circa 1 cm en dus niet helemaal door!
- De kurkstokken toevoegen: Het meest handige is de kurkstof in het geboorde gat duwen. Maak nu een markering met je nagel, mesje of schaar op de plek waar de kurk net uit de boilie komt. Haal de kurkstok eruit en knip deze bij de markering af. Duw het afgeknipte deel vervolgens weer in het gat.
- Boilienaald: Zet de boilie op een harde ondergrond met de kurk omhoog. Plaats de boilienaald op de kurk en druk deze voorzichtig door de boilie. Mocht je gebruik maken van gevoelig aas? Boor dan eerst op dezelfde wijze met een boilieboor van 1,5 mm het aas.
- Boiliestopper: Rijg het geheel op je hair en voeg een boiliestopper toe om het af te maken.
Beste kleine boilieboor kopen? Dit zijn de opties!
1. Capelan Boilieboor
De Capelan Boilieboor is een uitstekend instapmodel. Het is een vrij goedkope boilieboor en beschikt over een basic design. Het beschikt voer een 1,5 mm boor. Ideaal om mee te beginnen en vooral als je het niet heel veel gebruikt moet deze een goede keuze zijn. Bekijk de Capelan Boilieboor op Decathlon!
Voordelen:
- Instapmodel
- Goedkoop
Nadelen:
- Klein handvat
2. Fox Edges Nut Drill
De Fox Edges Nut Drill heeft een fraai ontwerp en ook een groot handvat. Het grote handvat is heerlijk om mee te boren, omdat je beter kracht kan zetten. Het heeft een diameter van 1,5 mm en is gemaakt van duurzaam materiaal. Hierdoor gaat hij lekker lang mee. Bekijk de Fox Edges Nut Drill op Angling Direct.
Voordelen:
- Lang hangvat. Verhoogd gebruikersgemak
- Duurzaam materiaal
Nadelen:
- Iets duurder dan instapmodellen
3. Fox Edges 1 mm Micro Drill
De Fox Edges 1 mm Micro Drill is ideaal voor als je nog net een kleiner gaat je wilt maken in je aas. In tegenstelling tot 1,5 mm kan je met dit miniscule gaatje het aas gebruiken voor een hair die nog fijner is dan de doorsnee hair. Deze boilieboor is ideaal voor nootjes, luchtgedroogde boilies en corkball pop-ups. Verder heeft het nog een langwerpig handvat wat het boren gemakkelijk maakt. Bekijk de Fox Edges 1 mm Micro Drill op Angling Direct!
Voordelen:
- 1 mm boor
- Fijn handvat voor een gemakkelijker gebruik
- Perfect voor nootjes, luchtgedroogde boilies en corkball pop-ups
Nadelen:
- Hele kleine gaatjes vereisen ook een hele smalle boilienaald
Beste grote boileboren!
1. Rigdemonkey Combi Bait Drill
De RidgeMonkey Combi Bait Drill is 100% je beste optie wanneer het aankomt op grotere boileboren. Deze boilieboor heeft een uniek design, waardoor je zowel een 6 mm als 8 mm boileboor hebt. Het handvat kan je namelijk losmaken en weer vastmaken aan de andere zijde van de boor. Ideaal!
Daarnaast beschikt het over een fijn handvat en is het gemaakt van sterk materiaal. Bekijk de RidgeMonkey Combi Bait Drill op Angling Direct!
Voordelen:
- Zowel 6 mm als 8 mm boor
- Sterk materiaal
- Fijn handvat
- Inclusief kurkstokken
- Kurkstokken ook los verkrijgbaar (bekijk op Angling Direct)
Nadelen:
- Relatief duur
2. Fox Edges Drill & Cork Stock Set
De Fox Edges Drill & Cock Stock Set is ideaal voor de beginnende en ervaren karpervisser. Deze zet bestaat uit een 6 mm boor en kurkstokken. Het model beschikt over een fijn handvat, waardoor het boren soepel zal verlopen. Ideaal voor het uitbalanceren of opduwen van haakaas. Bekijk de Fox Edges Drill & Cork Stock Set op Angling Direct!
Voordelen:
- Goedkoper model
- 6 mm boor inclusief kurkstokken
- Fijn handvat voor een fijner gebruik
- Sterk materiaal
Nadelen:
- Enkel een 6 mm boor
Boilieboor kopen? Welke moet je nu kiezen!
Tot slot, is het aan te raden om zowel een kleine boilieboor als een grote boilieboor in je viskoffer te hebben liggen. Al kan je het beste beginnen bij een kleine boilieboor om maar eerst even te oefenen. Naast de boilieboor zijn er ook nog vele verschillen tussen boilienaalden en en boiliestoppers! Ook benieuwd naar deze verschillen? Lees dan eens een van deze blogs hieronder!