Op harder vissen, hoe pak je dat het beste aan?

Harders vissen

De harder

De harder is een zeer schuwe vis. Een harder vangen is daarom niet eenvoudig. Deze vis komt aan de Nederlandse kust voor en is vooral in de warmere maanden actief (juni tot en met september). De harder eet voornamelijk plantaardig voedsel zoals algen en kleine organismen zoals wormpjes en kreeftjes. Er zijn 3 soorten harders: De goudharder, de dunlipharder en de diklipharder. Bij ons aan de kust vind je eigenlijk alleen de diklipharder. De goudharder en de dunlipharder worden vaker gezien voor de kust van Spanje en Portugal. De harder is een vis die van een warm klimaat houdt. In de Noordzee is de vis eigenlijk bijna alleen te zien in de zomermaanden. De rest van het jaar bevind de harder zich vooral in warmere wateren in het zuiden, zoals de Middellandse Zee. Tijdens de zomermaanden zijn alleen redelijk grote harders te vinden aan de Nederlandse kust. Dat is perfect voor de sportvisser die op harder wil vissen. Dit komt doordat de kleinere harders niet zover meezwemmen naar het noorden. 

Op harder vissen

Door het extreem schuwe karakter van de harder is deze vis moeilijk te vangen. Je kunt tientallen harders voorbij zien zwemmen op een dag zonder ook maar een aanbeet te krijgen. Ondanks dit alles is vissen op harder nog steeds een super leuke tak van hengelsport. De vis is namelijk erg sterk, wat voor een mooie dril zorgt.

Benodigdheden

Om op harders te vissen heb je een aantal spullen nodig. Voor het vangen van een harder is het het leukste om met licht materiaal te vissen zoals een penhengel voor karper. Zeevismateriaal is vaak te lomp. Hieronder een lijst met benodigdheden om een harder te vangen:

Tip: Fluorocarbon heeft de eigenschap om bijna onzichtbaar te zijn in het water, voor schuwe vissoorten zoals de harder is dit ideaal!

Tip: Harders hebben dunne schubben en beschadigen makkelijk, druk de weerhaak van je haak plat om de vis makkelijk te onthaken. 

Klik op de onderstaande producten voor meer informatie.

Aas om harder te vangen

Het meest gebruikt aas om te vissen op harder is wit brood. Je kan het brood als een bolletje kneden en op je haak doen, ook een vlok of een korstje werkt soms goed. Naast brood kun je bijvoorbeeld ook met maden op harders vissen. Soms negeert de harder een bepaalde aassoort namelijk. Het is dan een goed idee om van aas te wisselen. Houd in gedachte dat je moet hetzelfde aas voert als waar je mee vist.

Evezet maden

Evezet maden

Montage voor het vissen op harder

Voor het vissen op harder gebruik ik nagenoeg dezelfde montage als bij het penvissen op karper. De montage kan je zien op de foto’s hieronder. Bevestig de dobber of pen tussen 2 stoppers of loodjes. Bevestig de haak en lood de dobber uit. Laat ongeveer 20 a 30 cm vrij tussen de haak en het laatste loodje.

Tip: Lood de dobber uit aan het water, zo voorkom je dat je thuis teveel lood aan je lijn hebt gedaan. Loodjes van de lijn halen gaat erg lastig!

Harders vissen
Harders vissen

Techniek voor het vissen op harder

Er zijn verschillende technieken om op harders te vissen:

  • Het haak aas onderwater aanbieden, vaak niet dieper dan 1 a 1,5 meter.

Je kan je kansen spreiden door een aantal voerplekjes te maken. Als je harders ziet kun je ingooien. Tip: Gooi niet direct op de harders, dit zal ze afschrikken. Ga een eindje verderop staan in de zwemrichting van de school of werp over de school heen. Draai vervolgens langzaam in.

  • Met een drijvend korstje.

Als je veel harder aan de oppervlakte ziet is dit een goede techniek. Door wat korstjes voor te voeren lok je de harders.

  • Feeder stijl (niet gebruikelijk)

Dit wordt in Nederland niet veel gedaan, maar is wel effectief. Zorg er wel voor dat er niet veel obstakels in het water aanwezig zijn. 

Locatie om harder te vangen

Harders bevinden zich graag in ondiepe wateren, zoals oevers met stenen en havens. Dit komt doordat zij vooral van plantaardig voedsel afhankelijk zijn zoals algen. Dit schrapen ze met hun bek van de stenen en andere obstakels af. Harders zwemmen vaak in scholen. Waar je er 1 ziet, zitten er dus vaak nog meer. Omdat er voor de kust van Nederland eigenlijk alleen maar grote exemplaren rondzwemmen, ligt de gemiddelde maat van de Harder hier tussen de 40 en 55 cm. In het zuiden van Europa ligt de gemiddelde maat lager. De maximale maat van een harder is maarliefst 80 cm!

Tip: Met een polaroid bril kan je veel beter in het water kijken, zo zal je sneller een harder spotten. Klik hier voor een uitgebreid aanbod aan polaroid zonnebrillen.

Wanneer harder vangen

Zoals eerder beschreven is de harder een vis die van warmte houd, daarom zal je aan de Nederlandse kust het beste harders kunnen vissen tussen juni en september. 

Jasper Veldwijk

Hi, ik ben Jasper en ik deel graag mijn kennis over deze sport met de rest van Nederland. Vissen is namelijk een geweldige sport waar iedereen van kan genieten!
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een reactie